Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Da, ali i dalje je cudno zasto su se odlucili za takav korak (soft launch karte zasnovane na cipu koji navodno ima normalan yield).

Mislim, u teoriji mogu da se setim nekoliko razloga. Prvi je zastita prodaje GTX465 (nije verovatan, ionako niko sada nece kupiti tu kartu i to su valjda znali). Drugi je nedostatak memorijskih cipova za proizvodnju kartica (ako je ovo razlog, Charlie je suvise blag prema njima :D). Treci su problemi sa brojem potrebnih cipova, sto jedino pije vodu. Kao sto rekoh malopre, kada saznamo datum predstavljanja full GF104 karte, sve ce biti jasnije.

Mozda nikad...

Mislim, u teoriji mogu da se setim nekoliko razloga. Prvi je zastita prodaje GTX465 (nije verovatan, ionako niko sada nece kupiti tu kartu i to su valjda znali).
Nije prvi put. Pitanje kako su odvagali.

Drugi je nedostatak memorijskih cipova za proizvodnju kartica (ako je ovo razlog, Charlie je suvise blag prema njima :D). Treci su problemi sa brojem potrebnih cipova, sto jedino pije vodu. Kao sto rekoh malopre, kada saznamo datum predstavljanja full GF104 karte, sve ce biti jasnije.

Ovo je već debakl, ako je stvarno do dostupnosti mem. čipova s obzirom da konkurencija ugrađuje gigu DDR5 u klasu ispod (HD5670).

Pa dobro, ne mora biti linija toliko jasna, moze biti kombinacija ovih gore i nekih drugih faktora... tipa, procenili su da mozda nece imati bas dovoljan broj cipova da zadovolje projektovanu traznju za 1GB verziju, pa su memorijske cipove preusmerili na 768MB verziju kako bi makar tu imali dovoljne kolicine. Na slabiju ide 6, na jacu osam memorijskih cipova, i to na stotine hiljada kartica nije zanemarljiva razlika u brojkama.

Neznam ... meni to rezanje ROP-ova i magistrale uz isti broj shader procesora nema baš smisla.

Neznam ... meni to rezanje ROP-ova i magistrale uz isti broj shader procesora nema baš smisla.

Pa rekoh, verovatno je u pitanju mali trik da se podigne ASP... 2 memorijska cipa vise kostaju manje od 10 dolara, a cip prodaju za 20-30 dolara vise. Mada, naravno da mogu biti i u pitanju problemi sa yieldom, tj da ne mogu da proizvedu dovoljan broj cipova sa potpuno ispravnim shader clusterima (tu je ako se ne varam gustina tranzistora nesto veca).

GeForce GTS 450 PCB Design Leaked?

2hmgb9x.jpg

2lsw8d1.jpg

6 memorijskih cipova? Mislim da ce tesko ce to izaci na 128bita :)

+1

192-bit ?
Ili je to novi PCB za GTX460 768Mb?

Poslednja izmena:

Pa nema sta drugo da bude ;) Ili je ovo custom PCB iskljucivo za GTX460 768MB, ili i GF106 krije "iznenadjenja" kao i GF104 (tu mislim na 384CC, tj ovde na memorijsku magistralu). Praviti ovakav PCB za cip koji ima 128bitnu memorijsku magistralu je cisto bacanje para.

GTX460 ima 2x6 pin, ovde je jedan...

Možda "Green edition" opcija ... "nešto" manje overclokabilna ;).

Sumnjam...suvise je "rano" za green edition, mada ko zna...a i taj chip je kvadrat, a na GTX460 je pravougaoni...

Poslednja izmena:
Sumnjam...suvise je "rano" za green edition, mada ko zna...

Moze biti, ali je onda sva prilika da GF106 koristi 192-bitnu magistralu. Doduse, to mu je i neophodno da stigne 5770 sa bandwidthom, jer memorija na ATI-ju radi na 1200MHz vise u odnosu na GTX460, ako se odatle moze izvuci analogija za nizu klasu.

Pa kako GF104 koristi 192 bita i 256, tako mozda GF106 koristi 192 i 128, ne bi bilo cudno.
Enivejz pomno cu pratiti ovaj GTS250 jer bi to mogla da bude jedna nV karta koja bi me zainteresovala posle duzeg vremena.

Procitah negde da je GF106 pomeren za sredinu septembra, a da ce se pre njega (krajem avgusta) pojaviti GF108.

Veoma interesantna odluka, i razlog moze da bude zanemarivanje retail trzista kako bi pokusali da obezbede koji ugovor sa velikim OEM-ovima za serije racunara koje ce se pojaviti krajem godine, pred praznicnu kupovinu. Naravno, pitanje je koliko ce im to uspeti, AMD ce tu svakako ici da ih potkopa sa sto nizom cenom.

Alternativa... mozda stite prodaju GTX460 kartica. 5770 je u proseku nekih 20-30% sporiji od GTX460 (ukoliko se ne varam), a ne sumnjam da ce GTS450 biti brza od nje, sto je smesta po performansama relativno blizu prilicno skuplje karte, i mozda joj daje bolji odnos cene i performansi. Videcemo jos kakve ce tacno biti specifikacije, licno ocekujem 256CC na nekih 725/1450MHz, sa 192-bitnom magistralom i 768MB memorije.

sto im nece mnogo pomoci ako ne obore cene vrlo blizu atijevim

Spominje se clock od 789 MHz za GPU sto je najvise klokovana nVidia kartica do sada.

256CC na toj frekvenciji ugrubo smestaju GTS450 na 10-12 procenata ispod GTX460, uz znatno nizi bandwidth (da ne racunam tacno, 60-62GB/s, naspram 86 na GTX460 768MB), ukoliko stvarno bude 128-bitna magistrala.

Sta znam, sve zajedno bi razlika u 1680x1050 mogla da bude ~15%, na razliku od ceni od gotovo 25. Moguce stvarno da su je namerno odlozili.

Evo konacno je uhvacen koji shoot chipa.Jako je mali,podseca dosta na G92

15.2-15.7 uopste nije malo za tu klasu, to je ~40% veca povrsina u odnosu na Juniper, a razlika u performansama ce svakako biti daleko manja (verovatno 10-15, max 20%).

Poslednja izmena:
256CC na toj frekvenciji ugrubo smestaju GTS450 na 10-12 procenata ispod GTX460, uz znatno nizi bandwidth (da ne racunam tacno, 60-62GB/s, naspram 86 na GTX460 768MB), ukoliko stvarno bude 128-bitna magistrala.
Tako sam i ja razmisljao - u tom slucaju ce verovatno biti dva modela, od kojih ce slabiji pozicionirati protiv 5770 uz verovatno nesto nizu cenu, a jaci ce biti 10-15% sporiji od 5830/GTX 465 768MB uz nizu cenu. Tako da bi cene bile nesto izmedju 130-170$.
Slicno tako bi najjaci GF108 sa recimo 128cc-a, mogao da se nosi sa 5750, a slabiji GF108 sa 5670. Ovako nVidia pozicionira Fermi-je od pocetka.

15.2-15.7 uopste nije malo za tu klasu, to je ~40% veca povrsina u odnosu na Juniper, a razlika u performansama ce svakako biti daleko manja (verovatno 10-15, max 20%).

Nista strasno, ako ponove uspeh sa GTX 460, i ako dosta kupaca u narednih nekoliko meseci pocne da kupuje GTS 450 umesto 5770, to je vec uspeh.

Ja sam grubo stavio chip do chipa,na oko GF104 mi ne deluje nista preterano veci .A a razliku u performansama te nisam razumeo.Cije ce performanse biti manje i od koga?Ono sto moze za sad da se zna jeste da ce GTS450 biti priblizno brz kao sadasnja GTX260 SP 216 sto i nije tako lose a u poredjenju sa ATI 5570 to je tu negde.

Poslednja izmena:
Tako sam i ja razmisljao - u tom slucaju ce verovatno biti dva modela, od kojih ce slabiji pozicionirati protiv 5770 uz verovatno nesto nizu cenu, a jaci ce biti 10-15% sporiji od 5830/GTX 465 768MB uz nizu cenu. Tako da bi cene bile nesto izmedju 130-170$.

Bice svakako najmanje dva modela, moguce slicno pozcionirani kao i GTX460 768 i GTX460 1GB.

Slicno tako bi najjaci GF108 sa recimo 128cc-a, mogao da se nosi sa 5750, a slabiji GF108 sa 5670. Ovako nVidia pozicionira Fermi-je od pocetka.

Iskreno sumnjam da model sa 128CC moze da se nosi sa 5750, ako je vec model sa duplo vise jezgara verovatno 15-20% brzi u odnosu na 5770. Daleko verovatnije je da tu vidimo i trecu kartu sa GF106, koja ce ciljati na 5750.

Nista strasno, ako ponove uspeh sa GTX 460, i ako dosta kupaca u narednih nekoliko meseci pocne da kupuje GTS 450 umesto 5770, to je vec uspeh.

Pa ovo je vec relativno, jos ne znamo koliki je uspeh realno GTX460. Kartu trenutno najvise kupuju "ljubitelji" NV hardvera koji su dugo cekali na nesto ovako, ali se 5800 serija i dalje prodaje. Najbolji pokazatelj je cena 5850 karte, koja i dalje ne pada, sto izvesno znaci da prodaja nije stala. GTX460 nudi odlican odnos cene i performansi, nema dileme, ali GF104 kako sada stoje stvari bas i nije konkurentan Cypress-u.

Ja sam grubo stavio chip do chipa,na oko GF104 mi ne deluje nista preterano veci .A a razliku u performansama te nisam razumeo.Cije ce performanse biti manje i od koga?

Pa oni sami su rekli da su ivice cipa 15.2-15.7, sto povrsinu smesta negde oko 240-245mm^2, odnosno 40% vise od Junipera, sto je veoma mnogo u ovoj klasi. Nece biti toliko brzi, nema sanse, to bi ga stavilo tu negde po performansama sa GTX460. Mislim da ce prednost punog GF106 biti ~15% u odnosu na 5770.

@Dule
Jeste da sam slabo jeo :) ali nesto ne mogu da te pohvatam.Za koju prednost u odnosu na koga?Ja kazem da su GTS450 pozicionirali u klasu sa ATI 5770 po brzini mozda za nijansu brzi od ATI 5770 sto ga stavlja u klasu kao danasnji GTX260 SP 216 a ti kazes nece biti toliko brzi da bi na kraju rekao da ce GF106 biti za 15% u prednosti u odnosu na 5770.Samim tim je jako blizu GTX460 768 Mb.

@Dule
Jeste da sam slabo jeo :) ali nesto ne mogu da te pohvatam.Za koju prednost u odnosu na koga?

I ja ceo dan gledam u monitor, ali i dalje mi se cini da nisam bio toliko nejasan.

GTS450 ce biti nesto brzi od 5770, ali svakako sporiji od GTX460 768... ako ga stavimo negde na sredinu, to je ~15% razlike u performansama.

Problem je sto je ~40% veci od Junipera (ne manji od 225mm^2, verovatno 240-245), i to ga cini daleko skupljim u proizvodnji. Bice pozicioniran tamo gde mora da bude - nesto brzi i nesto skuplji od 5770, ali ce zarada NV na njemu biti znatno manja od one koju AMD ima na 5700 seriji.

Sad sam te razumeo_Ok.Pazi ako GTS450 ponudi vise od 5770 za istu cenu ili nijansu skuplju nvidia moze da ide na vecu kolicinu i sa tim upotpuni zaradu u tom segmentu.ATI ce na manju kolicinu zaraditi vise dok ce strategija nvidie biti popularizacija kartica koje ce da pariraju u svakom segmentu kao sto je to sada slucaj sa GTX460.Ako situacija bude i sa GTS450 nvidia ce uzeti primat i u ovom segmentu sto je vrlo moguce.

Nazad
Vrh Dno