Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poredio si rezolucije... Al slikao si sa koliko, metar i po :) ?

Btw, ja iako imam 720p TV, gledao sam Avatara u BDRIP 480P rezoluciji, iz kreveta, razdaljina 3m. Slika je odlicna.

Jos jedna potvrda, da mi i 480p izgleda odlicno, tj. cak je i tu mala razlika u odnosu na 720p, tako da mi je 1080p bilo bacanje para...

Mojne da obolite od autosugestije, da ubedite sebe u nesto sto nije tacno ;).
Ja mislim da nisam :).

Sta sam poredio? Ko je pominjao uopste 720p vs 1080p a kamoli 480p? Slikao sam iz stolice koje sedim uvek, na metar i nesto da bih uhvatio ceo ekran. Odakle ti ideja da poredim nesto uopste i zasto mi pricas o svom iskustvu avatara u 480p? :D

Ne moras ti meni ili nekom drugom da pravdas svoju kupovinu, kupio si to sto si hteo, mada uopste i rec nije bila ovde o rezoluciji... Smatras da je 1080p bacanje para, ok.

Pa jel si ti lood :D ?
Dao si link ka snimku filma Avatar, a dole u opcijama moze da se bira 360p, 480p, 720p HD...

Gledas 40" TV sa jednog metra, loooooooool.
A drugo je desktop jebaga, pricamo o gledanju filma, tu moras min 3m da se odaljis, da bi mogao sve da sagledas ;).

Poslednja izmena:
Alo covek, jel si ti isao na youtube nekad? Klip sam pravio u 720p rezoluciji da bi slika bila lepsa. Ostale rezolucije dodaje youtube sam, ako nisi znao...

Meni nije jasno sta si ti uopste mislio? Da sam slikao ovo u 360p, 480p i 720p pa sam stavio kao poredjenje lol? Ne... Klip je tu da pokaze kako Avatar izgleda na LCD-u (konkretno mom).

Ne znas o cemu pricas, sa metar na 40 inca se vidi ceo ekran sasvim dobro... 3m je predaleko za gledanje HD materijala, uvek mozes blize da sednes kad se gleda HD. Pozz.

PA i ja gledam 40" sa 1.2

Ajde ljudi nemojte da se gubite... 40" sam 1-1,5m.
Pa ne moze oko sve da sagleda.

Uostalom Gizmor, jesi na prethodnoj strani lepo napisao da sedis na 1m od TV-a kad radis na desktopu i da kad pises tekst recimo na Mozili ovde, ne mozes da sagledas START, kad klikces na start, onda ne mozes da vidis drugi deo ekrana.
Tvoje reci, ne moje/

Plus, OVO JE FILM, i mora da se gleda sa minimum 2,5-3m.
Pa evo sad sam izmerio, ja na mom 32" sa razdaljine od 2m, ne mogu sve da sagledam CENTRALNIM vidom, plus kad dodam dole prevod da se cita.
Ajde uozbiljite se ;).

Prvo, film nije ni zamisljen da se ceo ekran sagleda centralnim vidom jer je najostrije ono sto se desava u centralnom delu ekrana. Ostatak je mutniji sto odgovara perifernom vidu. Posetite THX bioskope pa onda iznoste svoje naucne procene. Drugo, i na mom 20" monitoru ne vidim start dugme kad kucam ili citam text neki. To je normalno jer da bi video i start dugme nikad ne bi mogao na HD monitoru da procitas text.

To se ne moze porediti, koriscenje desktopa i gledanje filma.

Eno vam specifijacije recimo LG-ja.
Za 32" televizore, preporucena daljina 2,4m.

Al sta oni znaju... :d.

I naravno da sam preterao, ne mogu oci da gledaju centralnim vidom sve, kad oci fokusiraju, sve van fokusa radi periferni vid. Al kad gledas 40" sa 1m, ni periferni to ne moze sagledati sve ;).

Poslednja izmena:
Ajde ljudi nemojte da se gubite... 40" sam 1-1,5m.
Pa ne moze oko sve da sagleda.

Uostalom Gizmor, jesi na prethodnoj strani lepo napisao da sedis na 1m od TV-a kad radis na desktopu i da kad pises tekst recimo na Mozili ovde, ne mozes da sagledas START, kad klikces na start, onda ne mozes da vidis drugi deo ekrana.
Tvoje reci, ne moje/

Plus, OVO JE FILM, i mora da se gleda sa minimum 2,5-3m.
Pa evo sad sam izmerio, ja na mom 32" sa razdaljine od 2m, ne mogu sve da sagledam CENTRALNIM vidom, plus kad dodam dole prevod da se cita.
Ajde uozbiljite se ;).

Nemoj ti da se gubis... Jesam rekao covece ali ti film isto ne gledas od ivice do ivice! Gleda se centralnim vidom akcija, a desavanja koja su iza gledas perifernim vidom...

Ti ocigledno nemas predstavu koliko je 1m zapravo udaljeno od televizora. Ne samo da vidis ekran nego periferno vidis i pola metara sa svake strane, jedino ako si slep to ne mozes da zakljucis.

edit:

Evo i gvlada je lepo rekao isto, nisam ni skrolovao dole do njegovog posta.

Poslednja izmena:
Ja ne znam koliko je 1m :d, kakva je to izjava ?
Pa izmerio sam, stavio stolicu i gledao sa razdaljine od 1m 32" TV.
Nema smisla nikakvog.

Jel sam ti na prosloj strani rekao da si fanatik :D (ustvari ti si to rekao), i sto se sad odjednom ljutis :).
Nije to prirodno, ti (i jos neki) tako volis, i to je ok, ali nije normalno tako gledati.
Sajonara :wave:.

E covek, da li sam ja fanatik ili nisam se tebe ne tice niti malo.
Ti gledaj svoj tv odakle hoces, ja cu sa svojim uraditi isto i svi su na kraju srecni. Pozdrav.

@gizmor

druze, ja i dalje mucim muku sa ovim c650... nikako da dobijem ok sliku za desktop...
prikacio sam ga na preimenovani hdmi 3 i sad mi je slika nesto bolja ali i dalje nije to to... mada vrlo je moguce da ja i previse i ocekujem...
podesio sam sve kao na ovom linku (u komentarima) i slika mi je relativno prihvatljiva ali imam nekih nus pojava... mis mi se mnogo cudno krece, imam osecaj kao da ide po jajima, ne osecam da nesto kasni ali se nekako usporeno krece... druga stvar koju sam primetio je da je crveni text izuzetno mutan na crnoj pozadini...
inace manje me bole oci sad (mozda sam se i navikao) ali i dalje ovaj T240 izuva po kvalitetu i jasnoci slike... moguce da mi smeta i prevelik kontrast i glossy panel ali koliko ukapriah tebi je je TV skroz adekvatna zamena za monitor, sto meni ovaj c650 za sad nikako nije... sedim na nekih 80-100cm od tv-a, mozda je i to problem...
imas li mozda neki predlog?

btw. avatar je mnogo prirodniji na b530 plazmi :)

Kako sad opet ne mozes da namestis hehe. Ma nije sigurno to da previse ocekujes nego nisi sredio sve kako valja :D

Za kretanje pointera sumnjam na stvar da ti stoji 50hz umesto 60hz u podesavanjima graficke. To i mozda utisak da ti treba vise vremena da prevuces mis sa jednog dela na drugi zbog veceg ekrana. Koji mis imas i na koliko dpi? Meni je na Logitech G5 kretanje prilicno fluidno na 2000dpi.

Crveni tekst ne bi trebao da bude mutan, tacnije nijedan ne bi trebao.

Slikao sam makro modom i obicnim da ti pokazem kako treba da izgleda 1:1 pixel mapping. Naravno, posle prve slike crvena vise nije crvena, jer je digitalac ubije kada se slika izbliza bez blica. Klikni na sliku na imageshack da je zumiras, ili ih skini sve pa zumiraj u nekom programu. Sta znam, na drugoj slici se mozda najbolje vidi.

Udaljenost ne verujem da je problem, i ja sedim na malo vise od metra pa mi je sve ok i izgleda savrseno ostro. Nemam vise ideja kako da ti pomognem konkretno :)

Hehe naravno da je Avatar prirodniji na plasmi ali nemam plasmu. Inace nisu te boje sa slike, mnogo su lepse u stvarnosti, jer aparat ne moze da zabelezi boju sa ekrana kako je ljudsko oko vidi u stvarnosti, treba videti to licno, izgleda fenomenalno kada je tv dobro kalibrisan. Mnogi ljudi gledaju na default podesavanjima pa kazu da im je slika losa na lcd-u...

Merkao sam bio plazmicu 50C530 ali posto se nema para, ne verujem da ce biti kupovina ove godine.

Znači da ima dvb-t tuner

Sta znaci u oznaci novih Samsung LCD modela "Freeview" ?

Oznaka Freeview je samo za britansko tržište pošto kod njih su sve televizije udružile u taj freeview da zajedno sarađuju u poboljšanju digitalnog emitovanja.
Sve televizije koje su članice emituju naravno besplatno. Postoji još i freeviewHD i freeviewsat što je ista fora samo drugi tip emitovanja. običan freeview je mpeg2, freeviewHD je mpeg4 a sat je satelitski naravno (verovatno mpeg2).
Takođe kod nas su se pojavljivali neki Sony i Samsung modeli sa DTD oznakom, DTD je španska verzija freeview-a.

http://www.freeview.co.uk/

Definitivno je dobra kalibracija pola posla...

Nervirala me je slika na novom ekranu (42 ld420)... prvo po defaultu je skalirao sliku nekako bzvz (ne 1-1 pixel mapping), no nabo sam opciju just scan, koja je to resila... a onda jos overscan iz drivera... pff stari samsung je bio plug and play...

na kraju mi je sve zajedno delovalo nekako cudno, kao da bode oci itd... pa sam poterao ponovo wizarda i skontao da mi je sharpness malo na maksimumu i da je zato slika preostra... sad mi je 42" sasvim fino sa 1.5m za desktop...
za filmove sam se odmakao na 2.5m i tu mi je ok... ne vidim jos razliku izmedju 720p i 1080p, al navezbacu oko valjda |>>

Gledao sam green zone nedavno, 720p.
Film je sniman sa gomilom graina i tokom brzih scena taj grain se muti (sto zbog kompresije sto zbog resize-a), tako da kontam da bi 1080p sa malo ozbiljnijim bps tu znacajno bolje izgledao...

Sve je stvar razdaljine, iako se mnog fulhaderashi nece sloziti :D.

Naravno da se u nekim filmovima, moze videti razlika sto je rastonjanje gledanja manje.

Jel, sad mi nesto pade napamet, sta bi se desilo, kada bih ja na svom 720p televizoru, pustio 1080p materijal, sa usb-a i kompa (preko hdmi dabome).
Dal bi on to procitao i resizeovao na 720p u oba slucaja ?

Na kompu ce ti player resizeovati bez problema, cim ga full screenujes, na rezoluciju na kojoj je ekran...
za usb nemam pojma...

Znaci 1080p film, monitor moj 1680x1050, TV 720p.
Ludilo :D.

Al zar kompjuter ne tretira televizor podjednako kao i monitor, znaci jos jedan izlaz.
Sta recimo ako neko ima 17" tft, i hoce da pusti 1080p film na 1080p televizoru.
Hoces da kazes da ce plejer full size-ovan na 1440x900 ogranicavati film.
Naravno da nece :).

Definitivno je dobra kalibracija pola posla...

Nervirala me je slika na novom ekranu (42 ld420)... prvo po defaultu je skalirao sliku nekako bzvz (ne 1-1 pixel mapping), no nabo sam opciju just scan, koja je to resila... a onda jos overscan iz drivera... pff stari samsung je bio plug and play...

na kraju mi je sve zajedno delovalo nekako cudno, kao da bode oci itd... pa sam poterao ponovo wizarda i skontao da mi je sharpness malo na maksimumu i da je zato slika preostra... sad mi je 42" sasvim fino sa 1.5m za desktop...
za filmove sam se odmakao na 2.5m i tu mi je ok... ne vidim jos razliku izmedju 720p i 1080p, al navezbacu oko valjda |>>

Cak i osnovna kalibracija popravlja kvalitet slike duplo, da ne pricamo o profesionalnoj.

To sam primetio kod LG-a kada sam radio uporedni test, tesko je odmah ubosti pravi sharpness jer im je drugacije uradjen od ostalih proizvodjaca. Kod Samsunga je lako, sharpness na 0 daje najbolju sliku, svako dodavanje sharpnessa je pogorsava, kod LG-a na 0 dobijas mutnu sliku, ne secam se tacno koju sam vrednost na kraju stavio.

Jel ti tv menja monitor kompletno ili se jos nisi odlucio heh?

@Seinfeld

Tvom tv-u fali 1 024 512 piksela da bi prikazao detalje 1080p filma, sto dovodi do toga da bi mogao uopste da prikaze 1080p koji mu je poslat, tv mora da downscaluje sliku na 720p, koja je nativna rezolucija tvog HDready televizora. U svakom skaliranju slike se izgubi odredjeni procenat kvaliteta slike, sve zavisi od toga koliko je dobar scaling procesor koji se nalazi unutra.

Dakle time sto bi pustio 1080p rip na 720p ne bi dobio nista, cak bi i izgubio na kvalitetu slike. Najbolje je uvek pustati materijal koji se poklapa sa nativnom rezolucijom televizora, kako bi se izbeglo ili skroz umanjilo skaliranje.

@danijel00

99% odradjenih 1080p ripova ce izgledati bolje od 720p ripova na FullHD televizoru, a za to ne moras da se priblizis previse da bi primetio.

Dakle time sto bi pustio 1080p rip na 720p ne bi dobio nista, cak bi i izgubio na kvalitetu slike. Najbolje je uvek pustati materijal koji se poklapa sa nativnom rezolucijom televizora, kako bi se izbeglo ili skroz umanjilo skaliranje.

Pa nije mi ni bila namera da pustam 1080p film, jer je razlika na iole normalnoj razdaljini minimalna.
Ti mozes suprotno da tvrdis, al to je tako ;). Sad, sto ti sedis na pola metra ispred televizora, kako bi opravdao i opovrgao ovo sto ja pricam, to je druga stvar.
Za gledanje filmova sa prirodnih i normalnih 2-2,5m, 720p kod 32-42" TV-a je puna kapa.
Desktop, to je potpuno druga stvar.

Samo eto, ako mi neko donese recimo lupam neku celu seriju u 1080p il slicno, pa necu valjda da brisem, pa da skidam 720p.

Poslednja izmena:
Nemam ja sta da tvrdim i opovrgavam ili opravdavam, posebno ne tebi. Ne sedim na pola metra od televizora. Sedim na 1.2-1.5m za desktop potrebe , zavisi od toga kako se namestim. Filmove gledam sa 2m sa troseda koji se nalazi iza stolice u kojoj sedim.

@gizmor, ja nemam monitor jedno 3 godine...

Zanimljivo da stari lg-ovi koje imamo na poslu su bili puno fabricki "prijatnije" nastelovani...

Ne znam sta bih dobio profesionalnim stelovanjem slike, kad mi je jednostavno potrebno da meni dobro izgleda, a ne da se bavim obradom fotografija na tvu |))

Sta da uzmem samo za gledanje televizije (klasicna analogna PTTKDS), pretpostavljam HD Ready, max 32" i da nije mnogo skupo (pa recimo do 400€ max, a moze i jeftinije)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno