Šta je novo?

Sta to bi sa cenom procesora?

sada je svaka ploca,cpu,gpu pitanje primerka,nema veze da li je amd ili intel i da li kosta 50e ili 100e...

moze da se desi da ova od 50e radi 5 10 godina,a ova od 100e da rikne za 3 meseca...

sto se (ne)stabilnosti tice,proslo je vreme k6,7 i sada je to sve isto...

istina je da intel uliva vece poverenje,ali i da u nekih cenovnim rangovima amd prodaje vise...

upravo sam i naveo da je sada 2010 godina i da nema problema sto se tice nestabilnosti kod amd,a to sto se amd ploce vise kvare jeste razlog sto recimo mid budget ploca za amd kosta cirka ~60eura a mid budget ploca za intela kosta recimo ~90eura pa kontam da je zbog toga kvalitet kod intela malkice bolji.

Plus se vise prodaju amd konfiguracije nego intel kod nas, i prosto, zbog veceg broja konfiguracija, za toliko su i cesce reklamacije.
A oni kojio misle da je intel platforma stabilnija su isti oni koji i dalje formiraju li-ion baterije :p

a zanimljiva stvar, od zadnje 4 reklamirane ploce kod mene, 3 su intel - 2 lga 775, i jedna 478, i jedna amd am2

Poslednja izmena:
Ajde sad me spaljujte na lomaci...

U mnogim diskusijama na forumu sam pominjao da je hw u Srbiji nerealno jeftin i da ce doci dan kada ce se to promeniti. E pa ti dani dolaze a ja verujem da je ovo tek pocetak. Naravno, imaju veze i odnosi dolar-evro i evro-dinar, ali najveci problem jeste u situaciji u kojoj se nalazi domaci IT

Para je sve manje, potraznja sve manja, velike firme same sebe kostaju jednako kao i u zlatno doba, ustede sprovedene a para opet sve manje. Manje para, manje robe na trzistu - kad ima manje para na trzistu, onaj ko ih ima (para) uspeva da je nabavi. Kada si vec nabavio jer si imao para a drugi ih nemaju (pa nemaju ni robe), shvatas da bi mogao i da zaradis. E sada, bas u ovom momentu ta marza dolazi do nivoa normalnog za ekonomski opravdan rad - to je deo koji vam se nece svideti, koji je bolan, itd...

Rezime...

Desava se ukrupnjavanje trzista, malih je sve manje i sve ce ih manje biti: do kraja godine cenim da ce mozda 70% retaila obavljati par lanaca trgovina...

Da nema mesta za maloprodaje kod nas, slazem se.
Ali tesko da se ne isplati biti veliki - ali da ne ulazimo u politiku (videti vesti: subvencionisani krediti za "domace" racunare" :D).

Da se ne petljamo sa time :p

Zakljucak: Ko planira kupiti PC ili komponente, trk u radnju dok ima na lagerima i po normalnim cenama. Za godinu dana PC svet kod nas ce izgledati kao postapokaliptik :D

Zakljucak: Ko planira kupiti PC ili komponente, trk u radnju dok ima na lagerima i po normalnim cenama. Za godinu dana PC svet kod nas ce izgledati kao postapokaliptik :D

Ma nije bas tako, bice vise cene ali nece biti bas tragedija...

Suluda trka dovodi do prosjackog stapa i vendore, ne samo nase firme, veruj. I oni to kapiraju, mnogo su obazriviji

Trenutno stanje je takvo, a nase trziste je mislim jedino na svetu gde veleprodaje imaju vecu % marzu od maloprodaja

Kakav support konkretno?

edit
@alfaunits |Sto obrisa komentar, zanima me kakav to support nude maloprodaje u inostranstvu, kako kazes?

Poslednja izmena:
Trenutno stanje je takvo, a nase trziste je mislim jedino na svetu gde veleprodaje imaju vecu % marzu od maloprodaja

Ma nisi u pravu...

Placaj avansno, placaj odmah...naravno da ces kao kupac dobiti cenu mnogo bolju od onih firmi koje ne placaju, rade na lastis... Naravno da je u cenu takvom kupcu uracunat i rizik rada sa njime, i kurs evra, i zatezna kamata, itd...

Ma nisi u pravu...

Placaj avansno, placaj odmah...naravno da ces kao kupac dobiti cenu mnogo bolju od onih firmi koje ne placaju, rade na lastis... Naravno da je u cenu takvom kupcu uracunat i rizik rada sa njime, i kurs evra, i zatezna kamata, itd...

Skoro niko ne placa avansno, a i oni sto placaju, nemaju uvek para za to. Ajde plati avansno 150 monitora. Imaju vece marze nego Win Win maloprodaja, samim tim obaraju cene svima ostalima, koji moraju da se prilagodjavaju Win Winu da bi bili konkurentni sa cenom. Tako da ti nisi u pravu, jer ako recimo neko prodaje po tim cenama, ima manju % marzu od altija (kao sto sam i rekao).

Poslednja izmena od urednika:
Pa ako nasi glavnici nastave dosadasnjom politikom i ako ne koriguju prihode sa, da kazem ostalom stranom sveta, stanje kod nas nece bit najlepse. . .

Skoro niko ne placa avansno, a i oni sto placaju, nemaju uvek para za to. Ajde plati avansno 150 monitora. Imaju vece marze nego Win Win maloprodaja, samim tim obaraju cene svima ostalima, koji moraju da se prilagodjavaju Win Winu da bi bili konkurentni sa cenom. Tako da ti nisi u pravu, jer ako recimo neko prodaje po tim cenama, ima manju % marzu od altija (kao sto sam i rekao).

Sto jednom sam sam sebi rekao da se necu nadmetati sa pametnijima od sebe kada je u pitanju trziste i situacija na njemu

U pravu si, odjavljujem se iz teme

Pa ako nasi glavnici nastave dosadasnjom politikom i ako ne koriguju prihode sa, da kazem ostalom stranom sveta, stanje kod nas nece bit najlepse. . .

Vidim ja da ćemo opet ići u Osijek i Segedin kao u stara dobra vremena :S:

Da nema mesta za maloprodaje kod nas, slazem se.
Ali tesko da se ne isplati biti veliki - ali da ne ulazimo u politiku (videti vesti: subvencionisani krediti za "domace" racunare" :D).

Ne bih sad o cenama, maržama, ugradnjama, kretanjima na tržištu, kad o tome nemam pojma. Znam samo da su na nekim nemačkim ili engleskim sajtovima, koji obavljaju online prodaju, cene veoma slične kao kod nas, nije više sve bar 30-40 evra skuplje nego tamo. Ali moram da se osvrnem na ovo što pomenu alfaunits u vezi "subvencionisani krediti za "domace" racunare". Ne samo što je naziv da crkneš od smeha, ali baš ovih dana ganjam takav kredit da bih kupio ono što nameravam sa strane 4. ovog threada. Ukoliko neko od vas bude nameravao da učini tako nešto MORA da ima sledeće (pored stalnog posla, životnog doba i primanja):
1. VOZAČKU DOZVOLU za stalno vozanje od banke do poslodavca, kolega sa radnog mesta, SDK, rodbine, komšija i prijatelja i nazad...
2. SUPRUGU, DECU, RODITELJE ili bilo koji vid rodbine koje ćete založiti za kredit, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.
3. PISMENOG POSLODAVCA ili ako ste u nekoj državno/društveno/privatnoj firmi nekoga koga neće ekstremno mrzeti da popunjava najmanje desetak strana kojekakvih besmislenih uverenja i izjava.
4. EKSTREMNO debele živce i još jače ruke za gomile papira koje treba vući sa jednog na drugo mesto najmanje 5-6 puta. U zavisnosti od mesta boravka i razdaljine do najbliže banke, dosta para za bus/taksi ili uživanja u višestrukim šetnjama tamo-vamo.
5. IZGUBLJEN SMISAO ZA HUMOR, jer jedino tako ne možeš da se nasmeješ budalaštinama koje su potrebne za svega 100.000 dinara na 3 godine.
6. DOVOLJNO DOBROG PRIJATELJA sa stalnim poslom, kojem neće smetati da vadi uverenja o primanjima za sebe i članove svoje uže i šire porodice, kako bi vam bio žirant. Ukoliko nemate takvog, potrebno je oteti nekoga, ili čitavu porodicu i pod prisilom nabaviti papire.
7. REČNIK BANKARSKIH IZRAZA, jer ćete biti potpuno zbunjeni EKSovima, NKSovima, menicama bez mogućnosti žalbe i 2-3% nečega o čemu nemate pojma.
8. DOVOLJNO VALIJUMA ILI SLIČNIH OPIJATA kako ne bi ste ozbiljno shvatali gluposti koje vam govore službenici i ne bi se nervirali što, posle toliko mučnog skupljanja potrebnih papira, dozvola, uverenja, žiranata, morate da čekate između sedam i mesec dana da vam taj kredit "legne" na račun, iako je za tako nešto dovoljno manje od minut kuckanja na tastaturi službenika koji vas "obrađuje".
9. SLIKU NEKOG POLITIČARA. Ma koliko ovo glupo zvučalo, toliko puta ćete poželeti da opsujete državu, srpstvo i sav narod, tako da gledanje u sliku jednog predstavnika naše "političke elite" i psovanje u sebi sa teškim naletima salivacije, poprilično smiruje titrajuće nerve.

I kad završite sve to, kad najzad pare legnu na račun, kad sa svežnjem keša krenete u nabavku, nailazićete na trgovine u kojima je ono što ste želeli da kupite ili "samo što je nestalo juče, biće za par dana..." ili "stiže sledeće nedelje", tako da vam opet sledi razgledanje grada od prodavnice do prodavnice, kada će vam ponovo dobro doći 8. i 9. stavka. Kao i za sve što ima veze sa državom...

hehehehehahahahaha, slatko se nasmeja ovim uslovima kredita!!!!! EEEEE, potpuno te razumem,nije lako zameniti komponente u uslovima porodicnih ljudi!!!

Poslednja izmena:
Sto jednom sam sam sebi rekao da se necu nadmetati sa pametnijima od sebe kada je u pitanju trziste i situacija na njemu

U pravu si, odjavljujem se iz teme

Druze, svaka tebi cast zaista, ali i da imas 50 IT sajtova, vise verujem onome sto vidjam svaki dan nego onom sto ti kazes. A kad vec imas forum, moras da znas i da on sluzi za razmenu misljenja, i kad vec postujes, da moze da se desi da se tvoje misljenje i misljenja drugih nece slagati. To je normalno na forumu. A sto bi bilo ko verovao tebi ili bilo kome na rec, nek cuju ljudi sve argumente pa nek odluce

Stize vreme kada ce hardware mnogo vise da nas kosta, posebno egzotika!

Ja mislim da zbog tih lepih dinkicevih kredita i olaksica i skace evro i cena komponenti... podmecu nogu privatnicima, daju ljudima laznu nadu, rukuju se sa penzosima i dok trepnes sje**li su sve zivo. Posle ce biti: "nisam ja! On je.", a ti se narode j***.

Poslednja izmena:
@Nasty, kako nema razlika od 40-50e?
Nema za AMDx2 i Kelerabe koje kostaju 40-50e :D
Pogledaj samo cene hard diskova i SSD-ova. Tu su razlike pa cak i vece.
A ono sto ne shvatam je, cak i da neko uzme po tim nemackim retail cenama, moze da vrati MwSt (PDV), plati i vise nego duplo manji nas PDV, i da proda po nemackoj retail ceni - opet ima zaradu od nekih 10-ak % (pre k****nja sa dinarom naravno...). I znaci ako doda nekih 10% ili samo nivelise cene po kursu evra, dobicemo samo 10% razlike.
(ovde ne mislim da se nesto uvozi po komadu pa ispadne prevoz QQ, nego veci tovar..)

A najsmesnije u svemu tome je sto nijedan normalan distributer ne uzima od retailera vec od distributera, recimo u Nemackoj, Austriji, Madjarskoj i mozda UK (jeftiniji laptopovi), sto znaci primetno jeftinije od retail cena tamo.

Zao mi je maloprodaja koje stvarno nemaju za sta da rade sa takvim marzicama :( koje prelaze u ruke (verovatno i neukih) distributera.

Da ne bude da lupam naglas, ovo nije "ja razmisljam a vi isprobajte", znam da vec neki rade ovako i to jako uspesno.

Problem i jeste, sto se cena procesora i svega ostalog tice, propadanje maloprodaja. Veliki ce progutati male, a cenu ce platiti krajnji korisnici. Ostace 3-4 velike firme, imace oligopol, radice u dilu, i cene ce ici gore. Svaka ce pokrivati neki segment, i to ce biti u stvari zamaskiran monopol

Mada, po mom misljenju, cene trenutno rastu zbog kombinovanog pada dinara i eura-grcka kriza, i jacanja dolara. Sve se pravi u Kini, i vezano je za dolar. Takodje, Kinezi su napravili dogovor sa Amerikom da obore vrednost domace valute u odnosu na dolar, sto ce se naravno odraziti na Kineski izvoz. Situacija bi trebala da se normalizuje u julu, naravno, sa povisenim cenama. Ako i kojim cudom dodje do ponovnog pada cena na predjasnji nivo, nece to neko vreme zahvatiti nase trziste, koje je inertno :p

@Nasty, kako nema razlika od 40-50e?
Nema za AMDx2 i Kelerabe koje kostaju 40-50e :D
Pogledaj samo cene hard diskova i SSD-ova. Tu su razlike pa cak i vece.
A ono sto ne shvatam je, cak i da neko uzme po tim nemackim retail cenama, moze da vrati MwSt (PDV), plati i vise nego duplo manji nas PDV, i da proda po nemackoj retail ceni - opet ima zaradu od nekih 10-ak % (pre k****nja sa dinarom naravno...). I znaci ako doda nekih 10% ili samo nivelise cene po kursu evra, dobicemo samo 10% razlike.
(ovde ne mislim da se nesto uvozi po komadu pa ispadne prevoz QQ, nego veci tovar..).

Iskreno, gledao sam samo cene procesora, ploča i grafičkih karti, za SSD diskove znam da su ne samo mnogo jeftiniji na zapadu, nego imaš izbor između par desetina proizvođača, dok kod nas imaš Kingston i Silicon power, ako se ne varam. Ali gledao sam par nemačkih i austrijskih sajtova i tamo i5 750 je najjeftiniji 175 evra (nema ga u stock-u), a sledeća cena je 183 evra. Isto tako i za ploče, kao i za memoriju i kućišta, uglavnom je najviše 10-15 evra jeftinije nego ovde. I to je mnogo za naš standard, ali znam gde živim i kakva nam je ekonomija.
Zato sad svim mukama ganjam prokleti kredit da kupim nešto što se još da kupiti, jer će uskoro biti sve teže i teže. Hvala Bogu te je sad mundijal na programu, pa se neću previše nervirati zbog ovakvih stvari...

Dodatak: Već sam napisao da imam skupljeno nešto sa strane, pa se to popelo do 30 hiljadarki, te je pao "Gigabyte VGA - GV-R585OC-1GD" pre svega ostalog. Ne samo da sam usijao telefon da bi ovu jedva našao u nekoj "levoj" firmi na stanju (nigde 5850 ni za lek), nego što se sada (kasno) zabrinuh zbog kvaliteta iste, jer review-a nigde na netu o njoj...mada moćno izgleda... Ma, ima garanciju...

Poslednja izmena:
^^A sto si zakucao i750, ima jos milion procesora kojim cena nije porasla

Opet upadosmo u "strava" thread...tj. pricu o svemu i svacemu a ponajmanje o cenama procesora.Cene su takve kakve jesu...kome god treba najcena neka mi se slobodno obrati...ionako niko ne kupuje nista iznad 7-8k vec mesecima bar ovde kod nas u SU.Eto ne treba Vam Dinkic..obratite mi se i dobicete sve po ulazu...i svima lepo.
Uostalom okacicu anketu koja ce odogovoriti na pitanje kada mislite da obnovite bilo sta od hardware-a u doglednoj buducnosti...tj. bolje budi recheno jednom...jer je situacija takva da trzhiste malo zbog besparice a vise zbog inertnosti softwerasa kuburi poslednjih 2 godine...skoro niti jedan zahtevniji programski paket niti igra i zasto bi onda neko menjao Core2Duo E8400 ili Q6600,Ati 4850....itd.
Pogledajte samo rezultate ankete koju sam postavio pre neki mesec a koja daje pravi primer i potvrdu prethodno napisanog: UBEDLJIVO najpopularnija i najzastupljenija VGA kartica u Srbiji je Ati Radeon 4850!

@nasty jel to ova ? http://itsvet.com/proizvod/gigabyte-radeon-hd-5850-1gb-gddr5-gv-r585oc-1gd/comp_comp_vga/16/2064
bio review na benchu 5870 :d a ti oces tisinu, tako da bi nju onda trebao da izbegnes i uzmes npr MSI TwinFrozr ;)

EDIT: izgleda da nema kod nas 5850 msi TF

Jeste ta, ali nisam našao nikakav review ni na bench-u (ni 5870) niti na bilo kom "našem" sajtu. Inače kad pogledaš obe, izgledom su veoma slične, čak Gigabyte ima bakarne heat-pipe-ove, za razliku od MSI-a. A i ima mogućnost dinamičke kontrole broja obrtaja i temperature, pa ako su ova dva ventilatora glasnija od onog "default"-nog, onda dođavola...
vga_1gb_gddr5_pcie16_hd5850_256b_gv-r585oc-1gd_giga-byte_1109488_425_0_425null.jpg
MSI_R5850_Twin_Frozr_II_01.jpg

Moram da priznam da MSI lepše izgleda "na oko". Ja sam hteo Sapphire 5850 toxic kojeg će ko zna kad opet biti u srbalja, a i ovaj gigabyte sam jedva našao. No, ovo je thread o procesorima, pa bataljujem više ovu temu...izvinite zbog skretanja.

@nasty - bash gledam i7-920 razlika 40-ak evrica. Na 200e.
Verovatno su manje razlike samo za stvari koje se dobro prodaju kod nas (low-end i graficke :D)

@nasty - bash gledam i7-920 razlika 40-ak evrica. Na 200e.
Verovatno su manje razlike samo za stvari koje se dobro prodaju kod nas (low-end i graficke :D)

Gde si to video?

Ja to, obično, gledam ovde:
15 750
i7 920

ili

15 750
i7 920

Jeste oko 40 evrića razlike, ali APSOLUTNO JEDINA razlika između ova dva procesora je što i7 podržava hyperthreading i ama baš ništa više. A i i7 920 ne ide na Asus Sabertooth ploču. ;)

Nazad
Vrh Dno