@marko-dj
Znas sta, buduci da je u pitanju siguran posao na drzavnim jaslama, koji ne zahteva neke visoke skole, plata je skroz ok, mada imam informacije da je 27-30 hiljada. Ali boze moj, ako im nije dovoljno, nek promene posao, a ne da se istresaju na ljude.
Ma to je nekultura najobicnija, da imaju 100 000 platu, isto bi radili.
Samo bih se osvrnuo na ovo sto je jedan kolega forumas pomenuo, da se mrzi Beograd sirom Srbije i da se odatle "finansira" Telekom, Srbija, sta li. Znaci, nisi svestan svoje nesvesti 🙂
prvo, Beograd je sazidan i obnovljen posle rata prilivom novca iz Srbije. Novi Beograd-ceo. Postojala je poslovica = Srbija radi, Beograd se gradi.
Zatim, ne znam da li ti je poznato da su se do pre 10-tak godina budzeti svih opstina slivali u Beograd, odakle je ubiran kajmak, pa onda se vracao taj isti novac sa smanjenom kilazom nazad. Sav privredni rast koji je ostvaren u vreme komunizma ostvaren je zahvaljujuci teskoj industriji i proizvodnji, a koliko fabrika ima u Beogradu? Vrlo malo u odnosu na % stanovnistva. Ne znam kako si ti to povezao. I to da je "nikao" Telekom iz Beogradskog budzeta. Pa evo Djilas pre par meseci trazio finansijsku pomoc drzave za most preko Save, a vec ima mostova u Beogradu, koje, iz toga se zakljucuje, grad sam nije mogao da sagradi. A kamoli Telekom
Sorry za mali off
Nisam svestan svoje nesvesti
🙂
Nisi ti svestan svoje nesvesti sta sam sve slusao u Kraljevu, Krushevcu, Nishu protiv Beograda, ono sto sam prisluskivao po kaficima, mrznja nije bila samo uperena na entitet Beograda vec i na Beogradsku populaciju, i to jeste bila mrznja u najstrasnijem obliku.
Eto to sto ti pricas je klasicna navlakusa na koju si naseo a koju plasiraju lokalni politicari kojima je to najlaksi put do obmane, to isto su radili Slovenci, Hrvati, Crnogorci a eto nastavilo se i sa unutrasnjom Srbijom .
Znaci po tvom shvatanju je ovako, ja dodjem i finasiram fabriku (mesto ima 3000 stanovnika), i dam ti je na upravljanje, i posle 30 godina ti dodjes i prebacis meni da si ti mene razvijao 30 godina od tvog novca i od te teske industrije to jest fabrike. Tih 3000 stanovnika sta vise iako je ucestvovalo mikroprocentom koji nije dovoljan ni za njihovo sopstveno odrzavanje sada dozivljava ekstazu da je ono stvorilo ne samo tu fabriku vec i Beograd.
To je ta analogija, i odatle potice ta mrznja.
Ovde imamo jedan opasan problem, dacu vam primer Velike Britanije.
Poznato je da je London sa njegovom regijom najbogatija regija sa blizu 67% od ukupne kolicine novca slicno kao i Beograd u komparaciji sa Srbijom, razlika u odnosu na njih i Beograd je to sto su oni mnogo inteligentniji i perfidniji, dok je Beograd ravan dobrom puterchicu.
Evo zasto.
Naime u Beogradu se slilo ljudi sa svih strana ne samo iz unutrasnje Srbije vec i iz svih regija i Republika bivsih naravno,
te je ekstremna srdacnost i dobrobit sa strane Beograda ka ostalima nezapamcena u analima Evrope, svedoceno je cak i po enciklopedijama sirom evrope, Beograd je cak imao i zvanicne naslove grad otvorenih ruku i slicno, uvek se kroz istoriju desavalo da su citava rukovodstva i citavi establishmenti bili upravo od ljudi koji nisu iz Beograda, te je bash iz tog razloga bilo nedozvoljeno da se papiroloski vode ulaganja da se ne bi stvorila zavist i osecanje nize vrednosti od strane regija koje su nerazvijene.
Na taj nacin ako je bogatija regija finasirala siromasniju regiju recimo Beograd je isfinasirao citavu Vojvodinu, vodovod, irigaciju, elektrodistributivan centar jer Vojvodina je pre drugog svetskog rata bila najsiromasnija regija u Evropi, u sustini to je bila jedina regija u Evropi gde je 2% stranog stanovnistva rukovodilo sa 94% povrsine.
Po zavrsetku 2 svetskog rata 2/3 novca Beograda i svog zlata i vrednosti nacionalizovanih u Beogradu i preuzetih od izdajnika i kolaboratora ulozeno je u izgradnju bratske Vojvodine.
Ne samo to vec su Beogradske Banke i Beogradska preduzeca uzimala straobalna sredstva koja su promntno ulazila u budzet na bratskoj osnovi.
Ulaganja su se nastavila kasnijih godina kroz Nis-naftagas i razna preduzeca, i kombinate i fabrike i proizvodne procese.
Beograd je licno i personalno izgradio Vojvodinu.
Vraticu se na ove tacke, postoji bitna poenta.
Vraticu se na Veliku Britaniju, za razliku od nas, Engleska kao najbogatija clanica te zajednice, papiroloski je vodila od pamtiveka, i od ujedinjenja sa Velsom, Skotskom i ostalim regijama svaki peni ulaganja u ostale regije ali ne samo i regije vec i u pod regije u samoj Engleskoj.
Na taj nacin nije problem da se neka regija odvoji u bilo kom trenutku, papiroloski se zna ko je vlasnik puteva, vodovoda, el.distributivne mreze i svega sto vam pada na pamet.
Pa molim lepo ono sto je ulozeno ne propada, sve sto su ulozili ostaje njima i ukoliko se regije odvoje kroz profit ili su te odcepljene zemlje duzne da nadoknade stetu.
Mozete misliti da li im se isplati odcepljivanje.
Srbija pogotovo Beograd, izgradili su celu Crnogorsku Rivijeru, Hrvatsku rivijeru, slovenacku industriju, Bosansku industriju, nasa dobrota i pitomost i naravno vlast koja je uvek bila ne-Beogradska nisu dozvoljavale da se ni pod kojim uslovom srestva prikazu kao Beogradska, vec se sve prikazivalo kao da je iz Republicke ili Savezne kase.
Zaboravljate jos jednu stvar mi smo bili Kraljevstvo, kraljeva imovina vodila se u Beogradu, nismo mi odlucili da eto mi smo najbogatija regija zato sto je to tako palo sa neba!
Vlasnik imovina odlucuje gde ce ostavljati svoj novac.
Mostovi o kojima ti govoris, pa mostovi se vode kao Republicka imovina iako kompletno sagradjeni od Beogradskih para,
taj Djilas koga spominjes, tiho iskazuje protest zasto se cak 1/3 Beogradskog budzeta poklanja Srbiji kada Beograd ima neophodne stvari za popravku i za dalji razvoj.
Ja licno mislim da sada nije trenutak za gradjenje mostova kada smo u ovakvoj situaciji, medjutim magistralni put iz Srbije pravi nenormalnu blokadu citavog grada, jer to je izlaz Srbije u Evropu, kako bi se odgusila ulica Kneza Milosa.
To sto je on rekao da trazi pomoc on je u stvari pokusao da apeluje da se nase pare vrate iz Republickog budzeta kako bi se finasirao taj most.
Medjutim zbog finoce se upravo desava problem, jer vidis niko iz unutrasnjosti nije fin sa Beogradom i to im prolazi, njegova greska je sto se karte ne otvore do kraja kako bi se situacija postavila na mesto.
Otvaranje karata dovelo bi do sukoba i to niko ne zeli, problem je sto unutrasnjost Srbije misli da otvara karte dok se Beograd povlaci jer ne-Beogradska vlast ne zeli da se konfrontira sa unutrasnjom Srbijom.
Opljackani smo od svih Republika koje su se odvojile, prezivecemo i situaciju unutrasnje Srbije koja dozivljava da je Beograd pljacka a upravo je suprotno.
Nema veze bice kako bude, a vi stavite ruku na srce pa recite sami pred sobom i pred svojim srcem da li je ta mrznja koju imate opravdana.
Jer napominjem to nije mala ili klasicna mrznja to je nesto straobalno.
Beograd vas i dalje ne mrzi to vam je kao kad majka ne moze da zamrzi svoje dete ma kakvo da je.