Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Najzad je izasao VirtualBox koji omogucava pokretanje Leoparda na mojoj mashini :)
Jedino sto sam za sada primjetio je nedostatak zvuka, vjerovatno problem sa drajverima.

I šta može da se instalira? Hack ili R verzija?

Bedak, ponadao sam se da može R verzija. Ali dobro, napreduje se polako. Ko zna, možda jednog dana bude moguće i R verziju instalirati. I jel virtuelizacija dobro odrađena? Jel treba neka zverina da se to pogura kako treba ili ne?

Drugar koji je install iDeneb mi malopre rece da mu nista nije zezao particije, videcemo sutra javljam sta sam uradio :).

Pozdrav!

Ja licno ne verujem da ijedan od ovih hackintosha moze da ti zezne particije samostalno! Pre bih rekao da je to stvar neiskustva! Ljudi nemaju pojma, odrade neke stvari pogresno i onda kad ostanu bez podataka okrive lepo hackintosh za to umesto sebe, heh! ,)

Ako se drzis strikno upustava neces pogresiti nigde! To ti garantujem. Meni se desilo da sam ostao bez podataka na jednom hardu u pokusaju da instaliram Leoparda, ali za to nije bila kriva instalacija vec moja nepaznja. U principu svako petljanje sa particijama je u neku ruku rizik. Dovoljan je jedan pogresan klik, a to je sekunda, i cao bato... Odose podaci! :d

Znaci poslusaj ovde ljude! Najsigurnija varijanta ti je drugi hardic, koji ces iskljucivo koristiti u ove svrhe. Posle kad udjes u stos, nece ti biti problem da odradis dual boot na jednom hardu, ali za pocetak idi ovako. Ja nisam hteo da rizikujem kada sam ucio, nabacio sam jedan manji hard za to i onda sam tek krenuo sa Leopardom. To preporucujem i tebi... ;)

+1

Ja sam za prvu instalaciju Leoprard-a pre godinu i po kupio drugi hard jer sam znao da mora zbog GPT-a.

A što se tiče dual boot-a najbolje rešenje je dual boot na svežem praznom hardu particionisanom u GPT. Tada se prvo instalira OS X pa onda Win 7 koji svoju particiju sebično imenuje za boot, tada treba vratiti boot marker na EFI particiju na kojoj je bootloader, i to je to.

Skinuh iPC 10.5.6.
Instalacija krene odlicno, boot-uje kako treba, napravim particiju, instalacija proveri dvd, sve prodje kako treba, obavesti me da je instalacija uspesna i da ce se restartovati i onda restartuje, krene u boot sa harda i zabode...jedna horizontalna linija i jedna debela vertikalna i to je to. Probao sam vise mogucnosti sa kekstovima i uvek isto....

Cisto za info, masina je Tecra A9, cipset je mobile 965, intel gma x3100 grafika, 2gb rama, intel 82566MC mreza, wifi 4965AGN, core 2 duo T7500 2,2GHz, ide controler ICH8, zvuk ALC262....

Probao sam cistu instalaciju bez obelezavanja bilo cega, probao sam sa driver-ima za cipset, grafiku, mrezu, zvuk, sa wifi-em i bez wifi-a, posto je naznaceno da je beta i da je nestabilan, za cipset sam probao i varijantu Intel ICHx i ICH10 SATA (ne odjednom naravno)... Ispod su slike....

Da li bi mozda neko mogao da mi kaze sta da obelezim kada odem na customize, malo mi deluje zbunjujuce sve. Izvinjavam se zaista na noob pitanju, procitah sve i svasta, i dalje mi nije bas najjasnije. Lista se takodje nalazi ispod

Uploaded with ImageShack.us

Unapred se zahvaljujem na svakoj pomoci.

Nemam kesa za novi hard, a i pravo da vam kazem ne kupuje mi se. E sad pokusao sam da instaliram iDeneb 10.5.6, normalno sve bootujem namestim BIOS samo mi se pojavi onaj no smoking sign, pretrazivao sam ovde po ovoj temi i zakljucio da to ne mogu nikako da fix-ujem, naravno otisao sam i u onaj drugi mod i stalno izbacuje Still waiting for root device. Sada sam poceo da skidam iDeneb 10.5.8, da li negde gresim ?

Pozdrav!

Skinuh iPC 10.5.6.
Instalacija krene odlicno, boot-uje kako treba, napravim particiju, instalacija proveri dvd, sve prodje kako treba, obavesti me da je instalacija uspesna i da ce se restartovati i onda restartuje, krene u boot sa harda i zabode...jedna horizontalna linija i jedna debela vertikalna i to je to. Probao sam vise mogucnosti sa kekstovima i uvek isto....

Cisto za info, masina je Tecra A9, cipset je mobile 965, intel gma x3100 grafika, 2gb rama, intel 82566MC mreza, wifi 4965AGN, core 2 duo T7500 2,2GHz, ide controler ICH8, zvuk ALC262....

Ja ga cenim da bi odabir fikseva trebalo da bude slican Dell-ovom Vostro modelu, drugim recima lista koju bi ja izabrao prilikom instalacije bi izgledala ovako!

iPC lista drajvera i fixeva za Tecra A9

Imaj u vidu da cak i pored toga sto je ovde tvoja mashina potpuno pokrivena drajverima, moze da ti se desi da recimo wi-fi ne proradi kako treba. Za grafiku nemoj nista dirati, ostavi prazno instalirace ti se automatski. I nisam siguran za DSDT fix, probaj sa njim, pa ako nece onda bez njega! Sto se tice ostalog prilicno sam siguran da je ok...

Potencijalni problemi:

Verovatno ti nece raditi sleep funkcija kako treba, jer zapravo ovo na retko kojoj mashini proradi iz prve!

Restart/shutdown takodje moze biti problem. Postoji fix i za to na instalacionom disku, pa ako budes imao problem instaliraj ovo iz Leoparda kasnije. Takodje je tu bitan i updejt na 10.5.7 ili 10.5.8

wi-fi moze da se desi da ti ne proradi. Ukoliko budes imao ovaj problem moraces peske da potrazis noviji drajver...

Obavezno gledaj da updejtues na 10.5.8! Ako ti prodje ovako instalacija (vanila kernel) onda bi trebalo da mozes da updejtujes normalno kao da imas pravi Mac. Tako sam ja sve to skupa odradio kolegi na lapicu Dell Vostro A840.

Vostro je koristio Intel GMA 950 display drajver, to je radilo kako treba ali se prilikom podizanja leoparda slika gubila, tj. display bi odlazio u sleep mode. Za ovo takodje postoji fix, koji ces ukoliko budes imao ovaj problem morati da potrazis takodje samostalno i peske!

To je to ukratko...

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Nemam kesa za novi hard, a i pravo da vam kazem ne kupuje mi se. E sad pokusao sam da instaliram iDeneb 10.5.6, normalno sve bootujem namestim BIOS samo mi se pojavi onaj no smoking sign, pretrazivao sam ovde po ovoj temi i zakljucio da to ne mogu nikako da fix-ujem, naravno otisao sam i u onaj drugi mod i stalno izbacuje Still waiting for root device. Sada sam poceo da skidam iDeneb 10.5.8, da li negde gresim ?

Pozdrav!

Koliko sam te skontao ti nisi uspeo da podignes iDeneb do sada?

Sa tom verzijom 10.5.8 tek neces uspeti, jer ona ima koliko se secam manje fixeva i drajvera od 10.5.6 verzije.

Moja preporuka je uvek iPC.

To ti je i ovako najbolja verzija Mac OS X-a u toj 10.5 verziji za PC

Poslednja izmena od urednika:
Koliko sam te skontao ti nisi uspeo da podignes iDeneb do sada?

Sa tom verzijom 10.5.8 tek neces uspeti, jer ona ima koliko se secam manje fixeva i drajvera od 10.5.6 verzije.

Moja preporuka je uvek iPC.

To ti je i ovako najbolja verzija Mac OS X-a u toj 10.5 verziji za PC

Pročitaj poslednjih par poruka, videćeš da ne vredi objašnjavati. :crash:

Pošto Kernel možeš da ubodeš iz prve, a možda budeš morao da igraš LOTO da bi pronašao dobitnu kombinaciju, ja ti preporučujem da pokušaš sa netkas SpeedStep 9.2.0.
Za grafiku štikliraj Intel GMAX3100.
Pride, štikliraj:
ICHx: SATA Drivers
ALC 262
Intel 82566MM/DC - možda neće raditi
Intel PROSet/Wireless 9465

Ostale stvari po izboru. :)

Pročitaj
Pošto Kernel možeš da ubodeš iz prve, a možda budeš morao da igraš LOTO da bi pronašao dobitnu kombinaciju, ja ti preporučujem da pokušaš sa netkas SpeedStep 9.2.0.
Za grafiku štikliraj Intel GMAX3100.
Pride, štikliraj:
ICHx: SATA Drivers
ALC 262
Intel 82566MM/DC - možda neće raditi
Intel PROSet/Wireless 9465

Ostale stvari po izboru. :)

E da tako je... Ja sam na svojoj mashini jedino uspevao da podignem iPC uz pomoc Speedstep 9.2.0 kernela, ali ipak mislim da ce njemu raditi vanila bez problema...

Za grafiku cenim da ne mora stiklirati nista. Cak mislim da mu je to i sigurnija varijanta, jer koliko se secam, iPC automatski instalira sam sto mu treba, a to su u Vostro slucaju bila oba drajvera, GMA950 i X3100.

Zaboravio sam da dodam da ce mu trebati jos i clamshell fix, za slucajeve kada zeli da zatvori/otvori laptop!

Power menagment je obavezan za laptop mashine kao i applesmbios macbook, jer ko ovo izostavi izostace mu podrska za bateriju i trackpad.

Poslednja izmena:
Ništa iPC ne instalira osim ako nije štiklirano. Nema automatskog instaliranja drajvera. To što je tebi proradilo, znači da su upalili orginalni drajveri. :)

Onda nešto nisi u pretpostupku uradio kako treba, i naravno, moraš da žongliraš sa kernelima. :(
Ja mislim da tebi čipset pravi najveći problem. Probaj nešto da izvučeš iz ove teme.

Poslednja izmena:
Nemanja, pre svega hvala ti kao najrodjenijem, a ondak... Uspeo sam da bootujem isto kao i onaj tip sa linka koji si mi dao. Uklonio sam sve AppleIntel delove i boot mi je odradio u 1024x768 i bez prepoznavanja grafike. Posle instalacije preradjenih kext-ova sa linka, sve se vratilo na staro (linije preko ekrana).
Prosao mi je instal sa vanila kernelom. Moje pitanje je da li mogu zbog toga direktno iz OS-a da update-ujem na 10.5.8 sa apple site-a i da li bi onda trebao da prepozna grafiku X3100. Posto na linku koji si mi dao imaju 10.5.1, pa instaliraju combo update na 10.5.3, a na iPC-u je 10.5.6 po default-u, pa nisam isao na update, vec sam samo ispratio uputstvo za instalaciju kext-ova koji bi trebalo da valjaju, ali nisu, iz nekog razloga.

I jos jedno pitanje i to glupost pitanje verovatno...Da li mogu da maximiziram prozore do full screen-a u OSX-u, frustrira me onaj luft sa strane :)

Pozdrav ljudi. Imam jedno pitanjce pa ako bi neko mogao da mi odgovori bbio bih mu zahvalan. Naime, da li postoji mogucnost da ja prvo instaliram MAC OS X sa onim boot-132, odnosno retail MAC Leopard, pa posle da instaliram WIN 7, i na kraju od svega toga napravim dual boot?

P.S. Ovo sam mislio da instaliram na svom kompu(vidite u moja masina)

Hvala unapred...:trust:

Ako hoćeš da brišeš ceo hard za tu instalaciju onda je taj redosled onako kako i treba ići. A ako nećeš da brišeš sve sa harda onda ti nije ni važan redosled, ali pretpostavljam da si ti namerio ono prvo, jer se retail OS X (kolko znam) ne može instalirati na postojeći hard takav kakav je, to može samo hakovana distribucija (ti oćeš boot-132).

Ako hoćeš da brišeš ceo hard za tu instalaciju onda je taj redosled onako kako i treba ići. A ako nećeš da brišeš sve sa harda onda ti nije ni važan redosled, ali pretpostavljam da si ti namerio ono prvo, jer se retail OS X (kolko znam) ne može instalirati na postojeći hard takav kakav je, to može samo hakovana distribucija (ti oćeš boot-132).

Bash tako - boot-132, jer sam chitao po forumima da je on stabilniji od ovih hack verzija. Znachi ovo kako sam ja zamislio moze. E pa lepo.... Uskoro se bacam na posao... Hvala....:)

P.S Kad sam vec ovde da pitam i ovo ako nije problem... Da li je bolje da dokupim josh jedan hard pa da ja to lepo instaliram na dva odvojena harda i kako bih onda regulisao boot-ovanje Win-a i Mac OS X-a?

Poslednja izmena:
Nemanja, pre svega hvala ti kao najrodjenijem, a ondak...
Nema na čemu.

Uspeo sam da bootujem isto kao i onaj tip sa linka koji si mi dao. Uklonio sam sve AppleIntel delove i boot mi je odradio u 1024x768 i bez prepoznavanja grafike. Posle instalacije preradjenih kext-ova sa linka, sve se vratilo na staro (linije preko ekrana).
Ja ne znam šta je staro i šta su linije preko ekrana (izvini, ne mogu da pratim i debagujem tuđe instalacije), tako da bi bilo zgodno da opišeš problem. Pretpostavljam da ti je opet "pukla" instalacija.

Prosao mi je instal sa vanila kernelom.
Znači uspeo si da instaliraš? Pazi, ja podrazumevam da imaš normalan MacOS X i njegovo funkcionalno okruženje i programe. Da ne bude zabune, jer neko instalaciju smatra i puko kopiranje podataka.

Moje pitanje je da li mogu zbog toga direktno iz OS-a da update-ujem na 10.5.8 sa apple site-a i da li bi onda trebao da prepozna grafiku X3100. Posto na linku koji si mi dao imaju 10.5.1, pa instaliraju combo update na 10.5.3, a na iPC-u je 10.5.6 po default-u, pa nisam isao na update, vec sam samo ispratio uputstvo za instalaciju kext-ova koji bi trebalo da valjaju, ali nisu, iz nekog razloga.
Skini Combo update 10.5.8 i probaj. Više ti znači da skineš čitav update fajl nego da to radiš preko neta kroz System Update.

I jos jedno pitanje i to glupost pitanje verovatno...Da li mogu da maximiziram prozore do full screen-a u OSX-u, frustrira me onaj luft sa strane :)
To je Mac svet. :) Oni ne veruju u maksimiziranje preko čitavog ekrana. :D Neke aplikacije da, neke ne.

P.S Kad sam vec ovde da pitam i ovo ako nije problem... Da li je bolje da dokupim josh jedan hard pa da ja to lepo instaliram na dva odvojena harda i kako bih onda regulisao boot-ovanje Win-a i Mac OS X-a?
Jeste, bolje je. Ja, šta više, smatram da je to mandatory ako razmišljaš u nekom dugoročnijem smislu i u smislu da se ne plašiš šta će ti biti sa drugim OSom i podacima zbog čestih reinstallova dok "ne upali".
Sad, sa druge strane ti možeš da kupiš opake slušalice ili zvučnike i onda zanemariš taj drugi HDD. :p
Bootovanje možeš da rešiš ili kroz BIOS boot menu ili kroz boot loader. Ako imaš Quick Boot Menu to je verujem bulletproof rešenje.

Poslednja izmena:

Na ovaj nemili kraj... Sorry, mislio sam da se secas kakva muka me snasla :)

p.s. ne smatram instalacijom kopiranje podataka, da ne bude zabune

Poslednja izmena:
Čudan problem. Šta je šta na ovoj slici, hoću reći...
Ovo belo predstavlja neki dijalog prozor ili nešto drugo?
Ova plava praznina i linija... Kažeš prođe instalacija, ali kada pokušaš drajvere dobiješ ovo? Hm... Onda to nisu ti drajveri, koliko god glupo zvučalo.

Možda se tebi zalomilo. :)

Nista se meni nije zalomilo. Upustvo za instalaciju sam nasao negde na netu, bas kao i detaljan opis sta da stikliram a sta ne. BTW, opis je bio za Dell A9 a ja sam iPC 10.5.6 odradio na Dell Vostro A840. Ovo sto Centrino ima kao problem mi ponajvise lici na problem grafickog drajvera, jer koliko vidim njemu se masina ne zakucava na boot screenu vec iza toga, zato sam mu i napisao da proba prvo ovako ma koliko to nekome ovde nelogicno zvucalo! Kada sam ja radio install za Vostro isto sam prvo markirao sta treba i nije mi proradila grafika, doduse barem nisam imao problema sa butovanjem. Ali drajver za grafiku je izostao... Kasnije sam odradio drajver za grafiku na ovaj nacin, ali onda je bio problem sleep screen u koji bi racunar automatski odlazio prilikom butovanja.

Pa sad kako god, ali cenim da bi Centrino ovu varijantu trebalo da isproba jer se te intelove graficke malo cudno ponasaju u najmanju ruku...

-------------------------------------------

Centrino evo nadjoh drajvere za tvoju graficku koji su mi ostali kada sam jurio drajvere za ovaj Dell lapic svojevremeno. Ovaj je bas za tvoju mashinu, znaci GMAX3100 plus unutra imas i sleepdisplay fix za svaki slucaj.

Znaci pokusaj ovako kako sam ti rekao, ako ne upali onda instaliraj kako god bitno je samo da podignes sistem pa onda putem kext helpera instaliraj ove drajvere koje sam ti okacio... Mozda ti tako proradi!

Pozdrav! ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno