Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Hvala sirNemanjapro i svim ostalim ljudima!!! Odluchio sam da kupim josh jedan hdd i da sve skockam kako Bog zapoveda!

Josh jednom puno hvala....:)

Nemanja, posle instalacije, a pre restarta na kraju instalacije u terminalu ukonim sve sa

cd /Volumes/leo_volume/System/Library/Extensions
rm -rf AppleIntelGMA950.kext
rm -rf AppleIntelGMA950GA.plugin
rm -rf AppleIntelGMA950GLDriver.bundle
rm -rf AppleIntelGMA950VADriver.bundle
rm -rf AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext
rm -rf AppleIntelGMAX3100.kext
rm -rf AppleIntelGMAX3100FB.kext
rm -rf AppleIntelGMAX3100GA.plugin
rm -rf AppleIntelGMAX3100GLDriver.bundle

Zatim, posle restarta najnormalnije ulazi u sistem, ali ne prepoznaje grafiku i svaki sledeci restart prolazi normalno... Pokusao sam da update-ujem system sa combo update-om, pokusao sam da instaliram kext-ove koje je postavio Vlada preko kexthelper-a, pokusao sam sa jos par verzija kext-ova, ali svaki restart posle toga zavrsava sa onim linijama preko ekrana pre nego sto udje u sistem, bilo da izaberem safe mod ili normalni boot sistema.

PCI\VEN_8086&DEV_2A02&SUBSYS_00021179&REV_03
PCI\VEN_8086&DEV_2A02&SUBSYS_00021179
PCI\VEN_8086&DEV_2A02&CC_030000
PCI\VEN_8086&DEV_2A02&CC_0300

Koju verziju mac os preporucujete da instaliram na konfiguraciju iz potpisa.

Ako uopste i bude resenja, tj ako uopste uspes da instaliras. :)

Probao sam da instaliram iAtkos v7, probao zongliranje sa kernelima, razlicite kombinacije video driver-a (u iatkos-u ima 3 drivera za x3100), pokusao razlicite kombinacije za SATA kontroler, ali u sred instalacije mi uvek izbaci isti panic koji se nalazi ispod

Uploaded with ImageShack.us

Probao sam sve 3 varijante za kontroler, i meni se ucinilo da je zbog toga po onome sta pise, pa sam isprobavao razlicite kombinacije, ali nista... Ima da ga razbijem na kraju u param parcad

Da li Vlada može da okači Hw ID svoje grafičke?

Mogu da okacim samo hardware id za Radeon 3870 HD koji koristim na mojoj desktop mashini ali cenim da vam to bas i ne treba... Za intel GMA950 ne mogu jer to sam odradio za jednog prijatelja i njegov laptop Dell Vostro A840. Ali ako vam to treba mogao bih da ga zamolim da mi posalje isecak za taj deo...

Mogu da okacim samo hardware id za Radeon 3870 HD koji koristim na mojoj desktop mashini ali cenim da vam to bas i ne treba... Za intel GMA950 ne mogu jer to sam odradio za jednog prijatelja i njegov laptop Dell Vostro A840. Ali ako vam to treba mogao bih da ga zamolim da mi posalje isecak za taj deo...

Ako mu nije preveliki problem. Jer mi je neverovatno da je moglo tamo, a ovde neće. Ti si dokaz da je to uspelo. Pa da pokušamo da "provalimo" zašto ovde neće.

Dakle ovako stoje stvari...

Dell Vostro A840 / System Profiler / Graphics\Displays

Vendor: Intel (0x8086)
device id: 0x2a02
revision id: 0x000c.

Nadam se da ce ovo da vam pomogne bar malo...

Pozdrav ;)

Jeli jel moze neko uputstvo za Dell Vostro 840, ortak to ima i ja sam nesto probao, doduse imao sam malo vremena, i nisam uspeo.

Jeli jel moze neko uputstvo za Dell Vostro 840, ortak to ima i ja sam nesto probao, doduse imao sam malo vremena, i nisam uspeo.

Sama instalacija nije teska, negde sam bio nasao listu drajvera za iPC za cini mi se Dell mini 9 ili bese 10, nebitno... tek ovo je pasovalo!

Sad ne mogu da se setim gde sam to nasao vise, bilo je tu besomucnog guglanja, ali uz malo srece mozes to negde iskopati. Takodje pogledaj Dell Mini forum, jer tu imas dosta korisnih saveta sta i kako za odredjene stvari. Ja mogu da ti po secanju sacinim listu onoga sto sam ja bio odabrao prilikom instalacije za iPC i jos eventualno da ti prosledim link za fix screen, koji je meni barem najvise muka zadavao...

Ono sto nije radilo kako treba je sledece:

1. Drajver za grafiku je radio ali se gasio ekran prilikom butovanja. Za ovo postoji fix koji to resava ali to resenje nije savrseno, premda i to treba reci zavrsava posao vise nego pristojno... Ponekad se desi da se iz nekog razloga ne ucita wallpaper, ali ako se postavi shifra na ulaz u leopard onda sve radi kako treba. Takodje mislim da ovaj enabler utice i na sleep funkciju (delimicno je remeti)...

2. Sleep funkcija je sumeljivo radila. Nekad da, nekad ne, u zavisnosti na koji nacin racunar ode u sleep mode.

3. Racunar ne gasi display kada se spusti poklopac! Takodje ces morati fix da potrazis i za ovo... To je clamshell fix koji postoji u iPC instalaciji, ali mozda moze da se nadje negde drugde bolji fix za ovo, jer ovaj nije to savrseno odradjivao...

4. Wireless nisam uspeo da osposobim. Apple je izostavio podrsku za Atheros kartice i tu je zapravo bio pravi problem naci nacin kako da se pokrene wi-fi iz OS X-a. Medjutim mozda se u medjuvremenu nesto i tu resilo. Ja sam isprobao nekoliko varijanti u to vreme i nijedna mi nije proradila zbog cega sam svom prijatelju postavio dual boot win7 + Leopard, ali nekima opet i jeste delimicno radio wi-fi (kazu negde oko 60% ma sta to znacilo vec...). Sad opet malo sam bacio pogled i recimo naisao sam na ovaj guide ali naravno nista dok se ovo ne isproba... U sustini, najveci problem je bio taj sto OS X nije prepoznao model ili tip tastature i zato mi nije radila kombinacija dugmica koja ukljucuje wi-fi. Ako ti ovo proradi onda si u sedlu!

S druge strane preko kabla ADSL mi je radio bez ikakvih problema, pa sad ko moze da prezali wireless... heh... ,)

Inace updejt na 10.5.7 i 10.5.8 je bio rutinski...

Poslednja izmena:
Dakle ovako stoje stvari...

Dell Vostro A840 / System Profiler / Graphics\Displays

Vendor: Intel (0x8086)
device id: 0x2a02
revision id: 0x000c.

Nadam se da ce ovo da vam pomogne bar malo...

Pozdrav ;)

Mislio sam iz Windowsovog Device Managera. To je iz SysProfilera.

Poslednja izmena:
Uspeh! Napokon! Da pojasnim kako, mozda nekome i pomogne...
Pre restarta na kraju instalacije sam uklonio u Terminalu sve sto ima bilo kakve veze sa X3100, a posle restarta instalirao kext koji sam upload-ovao (link ispod). Jedino sto ne radi je Mirror opcija, ne znam kako to da sredim. Kada nakacim LCD TV preko VGA kabla, pobrljavi skroz ekran, a na TV-u se nista ne prikazuje. Inace je posle instalacije ovog kext-a full accelerated 1280x800, QE and CI supported...

Ono sa cim jos imam problem (jedino, sve ostalo radi kako treba) je Shutdown...Black screen, ventilator i dalje radi... Neki predlog?

http://hotfile.com/dl/44934354/0e88ff7/Intel_GMA_X3100_Drivers.zip.html

Heh, snasao si se, a ja taman dodjoh do onoga sto mi je Nemanja trazio. Nista zakacicu to ovde za svaki slucaj, a inace ovo drugo sto si pitao je shut down/restart fix za koji da bi to sredio ces morati da updejtujes sistem na 10.5.7 pa onda 10.5.8. U toj 10.5.6 verziji sanse su to 50/50 da ti ovi fiksevi prorade! Uzgred mogu jos i to da dodam, da ce ti shutdown proraditi ukoliko se butujes sa -f -v. U ovo sam pa jedno 90% siguran... Znaci ako ne nadjes resenje za ovo evo ti jedno... Ove komande mozes manuelno da upises i u com.apple.Boot.plist tako da ne moras da ih ukucavas svaki put kada se butujes...

Kao prvo na instalacionim disku za iPC imas oba fixa koja ako nisi instalirao mozes instalirati uvek naknadno. Jednostavno ubaci DVD i pokreni instalaciju, zatim destikliraj install za 10.5.6, a markiraj ove fikseve. Kazi mu install i to je to. Postoji mogucnost da ti to ne proradi odmah vec nakon updejta. Znaci nakon ovoga skini sa neta, delta updejt za 10.5.7 i 10.5.8 i instaliraj oba. Pre ovoga prvo pokreni iz Lea updejt i updejtuj sve programe za svaki slucaj, a onda kad to zavrsis instaliraj i updejt za 10.5.7, pa to isto ponovi istim redosledom i za 10.5.8. Za 10.5.7 bi trebalo sve da prodje rutinski, dok 10.5.8 moze da bude zez. Zato se spremi na mogucnost da jos jedanput sve odradis od nule. Prosto receno ovde se radi o tome da ne mozes biti siguran dal ce ti to proci kako treba dok ne probas. A kad probas znaces na cemu si, heh... Ako ne prodje, javi pa cu ti reci tacno kako da odradis to peske. Toliko.

Za svaki slucaj baci pogled i ovde ako ti neki fix zatreba: http://www.kexts.com/ Ovde takodje mozes naci kljucni disabler koji u koliko bude bilo nekih poteskoca ces morati da upotrebis za 10.5.8

A za Nemanju, posto sam se namucio da dodjem do ovoga evo kacim Hardware id za intel 965 (Vostro A840)

Poslednja izmena:
Hvala Vlado! Izovoga se vidi da se radi o dva različita modela, odnosno revizije iste grafičke kartice. Zbog toga drajveri i nisu hteli da se probude.

Srećom pa centrino nije odustao! ;)

Problem sa gašenjem/resetovanjem zahteva instalaciju fixa.

usbit - Tool to create USB images in Windows

usbit - Tool to create USB images in Windows

With this tool you can create USB images in Windows. You can also restore USB images with this tool. It's a very handy tool, cause people without a running Mac OS X version can restore Mac OS X USB images via this tool!

Možda bude od koristi početnicima koji nemaju instaliran OSX.

Prilozi

• usbit.zip
    210.7 KB · Pregleda: 18
Ima li neko ideju kako da mapiram Fn dugme na Dellovoj laptop tastaturi? iPC jednostavno ne konta Dell-ovu tastaturu, a koliko vidim izgleda da postoji neka fora na koju moze da se nekako remapiraju odredjeni dugmici. Ovo mi je kljucna stvar jer zbog ovoga nikako ne mogu da startujem wireless iz leoparda...

iDeneb 10.5.8 100% uspesno instaliran na AMD makini 770T-UD3P i 790XTA-UD4, X3 425@X4 B25 Fully Unlocked, 8800 GT...
Sve radi bez ikakvih problema, normalno se odvija Update, sva 4 jezgra rade besprekorno i instalacija na obe ploce je prosla 100% glatko bez ikakvih zapetljancija i iz 1ve!!!
Od ponudjenih iDeneb opcija samo sam odabrao SeatBelt fix i NVDarwin 512 i Voodoo 9.5 Kernel mada mislim da moze i Qoupz 9.8...
Picture 1.png, Picture 2.png, Picture 3.png, Picture 4.png, Picture 5.png.

Za one malo starije: "NUGATINO I MASTA MOGU SVASTA!!!" :D:D:D

Poslednja izmena:
Za vikenad se sprema SL by Hazard za AMD makine :D pa javljam sta se desava ...

Vrh Dno