Šta je novo?

Phenom II x6 na 3,2GHz

...

I opet je i7-920 u skoro svemu brzi od PhIIx6 ;)
Ocigledno ne poznajes materiju.. nije bitno koliko jezgara ima i na koliko GHz radi. Razlikuju se arhitekture.
Doduse x6 je isplativiji.

Sve je pitanje sta je kome potrebno...

Kada ovo pogledas javi se pa da vidimo ko je u pravu :) :

http://www.guru3d.com/article/phenom-ii-x6-1055t-1090t-review/1

Po ovome ne da je brzi od i7 920, vec i od nekih jacih procesora :). Upoznat sam ja sa materijom, ali kako stvari stoje ti nisi :).

Pozdrav!

off: Razlika između 5770 i 5850 je jača od 100$ bar tamo gde se plaća dolarima (newegg). Zapravo je razlika čitavih 180$ (309$ vs 129$ lowest prices) ;)

dobro, parafrazirao sam, mada 100$ moze da bude blizu cene jos jedne 5770 ... ali bice i pitanje koja ce stvarno biti cenovna razlika izmedju X4 i X6 i da li ce mozda i pasti cena X4...

Kada ovo pogledas javi se pa da vidimo ko je u pravu :) :

http://www.guru3d.com/article/phenom-ii-x6-1055t-1090t-review/1

Po ovome ne da je brzi od i7 920, vec i od nekih jacih procesora :). Upoznat sam ja sa materijom, ali kako stvari stoje ti nisi :).

Pozdrav!
Izvini ali sta ti citas? Gde je to BRZI? Ajmo redom:
MediaShow Espresso: i7-920 je u rangu 1090T i ~10% brzi od 1055T
x264: 1055T je <10% brzi od 920
Fritz: i7-920 u rangu 1055T
7Zip: i7-920 u rangu 1055T
7Zip konkretno de/arhiviranje: i7-920 u rangu 1090T
WinRAR: i7-920 ~50% brzi od 1090T
TMpegEnc: i7-920 20% brzi od 1090T
3DSMas: 920 u rangu 1055T
CS5: isto

Ovo gledam STOCK performanse, ne OC. AKo gledamo OC, x6 je vec izgubio.
Gde god je x6 brzi, razlika je <10%. A na podosta mesta je 920 >20% brzi, i na primetno mesta >50% brzi.

Tako sem ako ne gledas na samo cenu procesora i ploce, totalno je omaseno reci da je x6 bolji. Po potrosnji ima razlicitih rezultata, ovde: http://namegt.tistory.com/442
je npr. x6 toliko veci potrosac da ces cak u Americi, a kamoli Srbiji i Evropi vrlo brzo kroz struju doplatiti razliku ;)

Mrzim da se prepucavam u Intel-AMD threadovima, ali kad neko pocne ovako da hvali nesto... nema smisla.

evo OC performanse za X6:
http://www.anandtech.com/show/3676/phenom-ii-x6-4ghz-and-beyond-in-64bit-oses

The most I could get out of the X6, reliably with air cooling, was 4GHz. It required more voltage than 3.8GHz but it's doable. The other important takeaway? It was fully stable in a 64-bit OS. In the past we've had issues with AMD's processors and ~4GHz overclocks in 64-bit Windows, but Thuban appears to have fixed that. I'm able to get into Windows at 4.1GHz but not what I would consider stable.

Note that at 4GHz the Phenom II X6 is faster than a Core i7 975 in our x264 encoding test.
jedino sto nema nikakav podatak koji ovo potvrdjuje, pa mu mozemo samo verovati na rec...

i7 je najbolji, sve ostalo je lose, nije nizasta ne moze cak ni da se klokuje, procesori se dele na Intelove i ostale,...

http://www.guru3d.com/article/phenom-ii-x6-1055t-1090t-review/11
http://www.guru3d.com/article/phenom-ii-x6-1055t-1090t-review/12

Hoces OC na istim frekvencijama :), evo ti :

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=4338620&postcount=56

To se zove optimizovanost, a ne nesto tipa 50% razlike u Winrar-u, ne mogli su da stave -50%. Sacekaj optimizaciju za taj Winrar pa cemo onda da vidimo :), jer je ipak 50% moras priznati velika razlika. Situacija je sledeca, negde je brzi x6, negde isti kao i7 920, negde sporiji, za igre nije, za render i za video jeste, da li je isplativ, jeste, da li je isplativiji od i7 920, jeste, ali njegova svrha je za neki posao gde traba procesorska snaga. Inace slazemo se u jednoj stvari ne volimo Apple :).

Pozdrav!

Dobar za posao gde treba procesorska snaga? Tipa igre i sintetika tipa Queen/ZLIb/Mandel koje si ti postavio???

Imam los vid, i mislio sam da sam nesto prevideo pa sam opet pregledao - ali nista mi korisno nisi naveo kao primer gde je x6 brzi od i7 primetno.

Slazem se da je isplativ - ali da je po performansama dovoljan za nesto sto trazi snagu procesora nikako.

P.S. Sasvim zvanicno moze da se uzme Xeon E5620 za 350e (ili manje nezvanicno :)), stavi na X58 ploce i tera 6 jezgara - ne mora skupi 980X da se koristi ;)

...

Dobar za posao gde treba procesorska snaga? Tipa igre i sintetika tipa Queen/ZLIb/Mandel koje si ti postavio???

Imam los vid, i mislio sam da sam nesto prevideo pa sam opet pregledao - ali nista mi korisno nisi naveo kao primer gde je x6 brzi od i7 primetno.

Slazem se da je isplativ - ali da je po performansama dovoljan za nesto sto trazi snagu procesora nikako.

P.S. Sasvim zvanicno moze da se uzme Xeon E5620 za 350e (ili manje nezvanicno :)), stavi na X58 ploce i tera 6 jezgara - ne mora skupi 980X da se koristi ;)

Xeon, to je treci jezik :).

5620 nije Hexa-Core, vec Quad-Core: http://anandtech.com/show/2978/amd-s-12-core-magny-cours-opteron-6174-vs-intel-s-6-core-xeon/3

;)

Obrni-okreno na Intelu nema Hexa-Core bez soma zelembaca ;)
a
na AMD-u imas vec Octa-Core za <300$ (Opteron 6128) ;) Jest da je ploca sG34, ali dobro... kome treba, snaci ce se :)

Poslednja izmena:
Uhm ;) Nisam proveravao net, posto je ploca rekla 6 jezgara kad smo ga ubacili, ali ovo je dublja prica ;)
Znao sam da ima razloga zasto nisam otisao na x6 Intela, samo nisam mogao da se setim od ove prepirke ;)
Evo razloga:

Obrni-okreno na Intelu nema Hexa-Core bez soma zelembaca ;)

na AMD-u imas vec Octa-Core za <300$ (Opteron 6128) ;) Jest da je ploca sG34, ali dobro... kome treba, snaci ce se :)
Ako se ovaj x6 pokaze dobar za moje potrebe, snacicemo se ;)

Uhm ;) Nisam proveravao net, posto je ploca rekla 6 jezgara kad smo ga ubacili, ali ovo je dublja prica ;)
Znao sam da ima razloga zasto nisam otisao na x6 Intela, samo nisam mogao da se setim od ove prepirke ;)
Evo razloga:

Ako se ovaj x6 pokaze dobar za moje potrebe, snacicemo se ;)

Zasto jedostavno ne testiras kao covek X6 i vidis da li u tvom slucaju zavrsava posao ? :)
Ako nije dovoljan idi na drugu opciju i gotova prica.

na Anand-u i7 860 na 2.8ghz pobedjuje x6 na 3.2ghz u vecini testova, cak i u onim koji po tradiciji dobro izlaze na kraj sa visejezgarnim procesorima. Doduse, nisam stigao sve detaljno da pogledam, videcu danas to malo bolje, mozda mi je nesto promaklo. E da bih mogao da donesem konacan zakljucak koji je procesor isplatljiviji moracu da sacekam i saznam jos samo jednu promenljivu - cenu x6 kod nas.

Poslednja izmena:
Sačekaćemo test na benchu i u digitalu i gotova priča. Svi testiraju na def-u, a bilo bi lepo da neko "ožeži" AMD-a na 4+, pa da bude clock za clock test. x6 + 890 ploča vs i5+P55, jer su u istom cenovnom rangu. Poređenje sa i7 razumem, pošto su top modeli oba proizvođača u pitanju, ali opet x6 sa i5 deli isti cenovni rang. Verujem da kad se za koji mesec ispeglaju BIOS-i i izađu nove test aplikacije, da i5 neće imati šta da traži pored 1055-ice.

pa p55 i 890gx ploce su u slicnom cenovnom rangu, tako da je samo pitanje koliko je i7 860 skuplji od amd x6. Razlika bi trebala da bude barem 80-90 evra da bi moglo da se govori o isplativosti.

na Anand-u i7 860 na 2.8ghz pobedjuje x6 na 3.2ghz u vecini testova, cak i u onim koji po tradiciji dobro izlaze na kraj sa visejezgarnim procesorima. Doduse, nisam stigao sve detaljno da pogledam, videcu danas to malo bolje, mozda mi je nesto promaklo. E da bih mogao da donesem konacan zakljucak koji je procesor isplatljiviji moracu da sacekam i saznam jos samo jednu promenljivu - cenu x6 kod nas.

Evo neke smjernice sto se tice cijene:

http://geizhals.at/deutschland/?cat=cpuamdam3&xf=1133_Phenom+II+X6

Meni se iskreno u cijeloj ovoj prici najvise svidja X4 960T 95W koji bi u dogledno vrijeme moooozda mogao zamijeniti ovaj unlockabilni X4 620

Poslednja izmena:
Izašao je test i na još jednom domaćem sajtu. Sad sam ga pročitao.

Ako cena padne i kod nas na tih 180 evrića...ufff :) Ova nova serija procesora će AMD-u nastaviti da povećava profit, koji je započela nova serija radeona. Sad su svi samo testirali X6 sa AMD-ovim modelima, ali ovaj deo mi se sviđa;

"Drugi dio testova otvaramo sa Microsoftovim Excelom i Big Number Crunch te Monte Carlo testovima. Ovaj test bolje leži Intelovim procesorima i tek na 4GHz X6 uspjeva biti brži od i7-920 procesora. Dobitak overclockingom uu ovome testu je prosječnih 21.5%."

i ovaj; "wPrime je prije testa potrebno podesiti, tj. odrediti broj threadova sa kojim će raditi. Za X6 smo naravno podesili broj na 6, a za i7-920 na 8. I tako je X6 bio brži, a dobitak overclockingom je bio solidnih 25%"

Zasto jedostavno ne testiras kao covek X6 i vidis da li u tvom slucaju zavrsava posao ? :)
Ako nije dovoljan idi na drugu opciju i gotova prica.

Kao sto rece Nedja fali memara ;) Ali izvucice se iz ove mahinice za test danas (nadam se da cu imati vremena).
Iskreno, kolega me je zbunio za celu pricu jer je bacio ES hexcore pa sam ja pomislio da ima Intel hexcore <1000$. U toj prici bi drugacije bilo ;)
Ovako, mislim da je PhIIx6 ipak dovoljan. Videcemo.

Kao sto rece Nedja fali memara ;) Ali izvucice se iz ove mahinice za test danas (nadam se da cu imati vremena).
Iskreno, kolega me je zbunio za celu pricu jer je bacio ES hexcore pa sam ja pomislio da ima Intel hexcore <1000$. U toj prici bi drugacije bilo ;)
Ovako, mislim da je PhIIx6 ipak dovoljan. Videcemo.

Nisam znao da ti je falila memorija. X6 je zaista dobar procesor,mada zavisi za sta ti prvenstveno treba :).

Nazad
Vrh Dno