Šta je novo?

Phenom II x6 na 3,2GHz

Sta ce ti kao obicnom potrosacu 6 jezgara? To kupuje onaj kome treba, ili zaljubljenik u it/tehnologiju. Nema trece. Za sad,potrebe za njim nema medju obicnim korisnicima, tek za par godina

moze li se ikako uposliti tih 6 core ?
trenutno imam 2 core, razmisljam o 4core, ali kao obican potrosac ne vidim razloga za vise od 2 core...

Pa ti onada vozi tih dva core u uživaj. Pitanje ti je isto kao kada bi nekoga pitao šta će ti bugatti veyron gde ćeš da voziš 406 km/h što ne voziš zastavu 10. ;)

Poslednja izmena:
Nisam citao ceo thread mrzi me :D da li ima negde neki preview da se vidi kakav je u renderu u odnosu na i7 920 ili i7 930 (v-ray ili mental ray, nesto merljivo :D) ? U igrama se zna kakav je, tj. predosecam kakav je lmao.

Poslednja izmena:
Sta ce ti kao obicnom potrosacu 6 jezgara? To kupuje onaj kome treba, ili zaljubljenik u it/tehnologiju. Nema trece. Za sad,potrebe za njim nema medju obicnim korisnicima, tek za par godina

A sta ce tebi vise od 640kb RAM-a ?

Bill Gates:
"... i u dalekoj buducnosti ce svakom korisniku 640kb RAM-a biti vise nego dovoljno..."

O tome sta će ili neće biti potrebno korisnicima sam slušao jedno 1000 puta. Ta priča se ide uz skoro svaki
novi model procesora:

Neće svima biti potrebna snaga Pentium/I/II/III/AMD/x2/x4 itd itd...

Poslednja izmena:
Intel bolje radi te profesionalnije pi*darije ali naplaćuju previše. razlike u ceni kod core i7 1156 serije su katastrofalne. a na kraju kad sagledaš situaciju AMD ustvari ne zaosataje nešto jako za intelom po performansama, ali ima cene za svačiji džep.
niste bas u pravu nekoliko ne bas malih kompanija tera opteron servere, jednostavno jeftinije je bilo uzeti 4x4 opterone nego intel 2x4.... kraj :)

A sta ce tebi vise od 640kb RAM-a ?

O tome sta će ili neće biti potrebno korisnicima sam slušao jedno 1000 puta. Ta priča se ide uz skoro svaki
novi model procesora:

Neće svima biti potrebna snaga Pentium/I/II/III/AMD/x2/x4 itd itd...

Ja nisam prosecan korisnik,meni treba SAD 4gb rama, a ne za par godina. A ako je rec o kupovini za buducnost, na koju pretpostavljam da aludiras, tad ce sadasnji 6-core biti slabi. Moras da se dogovoris sam sa sobom sta ti treba,meni treba to sto mi treba a ti i Gates mozete da pricate i mislite sta god ;)

Poslednja izmena:
Meni je pre 10 godina trebalo 2-4 GB i danas mi treba 2-4 GB ;)
Ali prosecnom korisniku dalje od dual core nema neke svrhe.

Nije tu stvar sada da li imas 2,4,6 core. To je taj hardverski poriv koji tera ljude da uzmu sve novo sto se pojavi, i ako im ne treba. Ko moze da menja hardver na pola godine, super. Isto ce biti i sa ovim proc., samo zbog toga sto ima caku iskljuc-ukljuc jezgra po potrebi. Kupac to nece videti golim okom, jer bi tada slast uzitka bila mnogo veca, vec ce samo znati da jezgra nesto drljaju unutra ;)

Meni je ovde najinteresantnija cena, iskreno za sada nevidim potrebu za 6 jezgara u kucnoj primeni, slazem se sa Nedjom da ce 8 jezgara biti realan limit u buducnosti jer ce se zahtevne aplikacije putem GPGPU rasteretiti, video sam preview CS5-ce na youtube i ono je stvarno neuporedivo bolje nego 6 jezgrani i7, razlika imedju GPU i CPU ubrzanja je nemerljiva, barem u video editingu...

Veoma pozitivna stvar je verovatno pad cena quad procesora uskoro zbog izlaska P II x6 jer ce definitivno biti prodavan (sto zbog cene sto zbog hypa da ljudi vole vise)

GPGPU je jos uvek u razvoju i zaista obecava. Kao i svaka nova tehnologija tako i ova "pati" od raznoraznih ogranicenja i "decijih bolesti" ali vremenom ce se usavrsavati i preuzeti primat u nekim oblastima kojima danas jos uvek suvereno vlada CPU. Dok se to ne desi treba nam taj 6 core:)

Poz

moze li se ikako uposliti tih 6 core ?
trenutno imam 2 core, razmisljam o 4core, ali kao obican potrosac ne vidim razloga za vise od 2 core...
Za bilo koga ko hoce da sprema neki ozbiljniji sertifikat, ovo je dusu dalo... MS SQL radi jako lepo i na 32-64 jezgra, pa je ovo taman za jedan kucni server...

http://namegt.tistory.com/442
Nadam se da je neki problemcic sa testom, jer ovo uopche ne izgleda prijatno za x6. Mada nema konkretnih testova, ipak da je u skoro svim Everest CPU testovima sporiji od i7-960 nije bash pomak.

svidjaju mi se teperature pod punim opterecenjem... oko 31-32 stepeni.
ali 225W u Full opterecenju... urgh...

Prvo onaj everest je cista sintetika od testa,drugo 1055 radi na 2.8Ghz a 965 i7 koji je u everestu naveden u onoj listi sa rezultatima na 3.33Ghz.Trece,nisu svi everest testovi dobro optimizovani za multicore,tako da ni QC nije iskoriscen u par testova kako treba,sta tek reci za X6. U testovima van everesta i spi,1055T je uporedjen sa i5 750(zbog cene?) i naravno dosta je brzi procesor(pomaze i turbo a i 50% vise jezgara u odnosu na Deneb).
Sto se tice potrosnje ,meren je "system power draw" i Thuban vise trosi od i5 750 sto je i logicno. Da su stavili neki SMT "sposoban" procesor potrosnja bi primetno skocila.

newbitmapimagetw.png
x264 bench, poredjenja radi X4@4GHz u drugom prolazu ima 26fps, a i7@4GHz 36fps

Iskreno sam se nadao da ce x6 biti izmedju i7 quad i i7 hex a ne ispod quad-a :(

Tesko da ce se x6 pribliziti i7 hex-u mozda jedino u aplikacija koje leze Phenom-mu, u ostalim aplikacija ce biti slican i7 quadu u zavisnosti kako im lezi 6 jezgara i kojoj arhitekturi aplikacija vise odgovara

http://www.guru3d.com/article/phenom-ii-x6-1055t-1090t-review/1
http://www.tomshardware.co.uk/amd-phenom-ii-x6-1090t-890fx,review-31882.html

obratite paznju na testove od Crysis-a...
Lo and behold, even with the fastest single-GPU card you can buy, the Phenom II X6 doesn’t spring to life. Meanwhile, the overclocked Core i7 leaps forward by quite a bit. This is eerily reminiscent of a gaming piece I wrote back in 2008 comparing high-end AMD and Intel gaming rigs. All else equal, the Phenom X4 I was testing at the time was simply creamed by Core i7 in Crysis.

ispada da CPU ogranicava grafiku, bilo to Ati 5970 ili Nvidia 480, na nizim rezolucijama - gde se vise pita procesor... cak ima i test gde je X4 965 brzi od X6, a na drugom se vidi da nema razlike izmedju OC x6 i ne OC...

neki zakljucak na TomsHardware je da 100$ vise za 2 jezgra se ne isplati sem ako se ne bavite video montazom, renderingom i slicnim poslovima gde ta 2 jezgra ipak znace. slican zakljucak je i na Guru3D. svakako, za male pare dobija se sexy-core CPU u desktop masini :D

Pa sve je to bilo ocekivano, hexacore je namenjen specificnim potrebama. Vecina ne zna ni sta ce sa dva jezgra ;)

Inace, ni jedan od ovih review-ova nije pomenuo jednu prilicno interesantnu stvar koju AMD predstavlja uz Thuban - Smart Profiles u AMD OverDrive-u. U principu, za svaki od programa mozes podesiti afinitet za jedno od jezgara (ili vise njih, zavisi kakva je optimizacija), napon i frekvenciju tih jezgara, prioritet za izvrsavanje i slicno. Ko hoce da se zabavlja i optimizuje profile, moze do maksimuma da iskoristi procesor, cak i ako koristi single thread aplikacije.

vidis, mene najvise zanima, koliki bi dobitak bio u virtuelizaciji... tj. koliko bi tu virtuelnih masina moglo da se izgura na sexy-core?!?

Pa ono ... preporuka je obično jedan VCPU (= jedno logičko/fizičko jezgro) po virt mašini. Makar sve ovisi o tome kakve su te virtualne mašine, i koliko troše ostalih resursa pored CPUa, primarno memorije.

Kako uposliti x6, jednostavno, nauci neki program uposlices ga odmah. AMD sa ovim procesorima je trenutno mnogo isplativiji od Intel-a, jer ipak ne moze i7 920 da se bori sa AMD-ovim x6 procesorima.

I7 920 ipak ima 4 realna jezgra, kada se ukljuci HT dobije 4 virtuelna, znaci ukupno 8 thread-ova, ali ne moze HT nikako da nadoknadi 4 fizicka jezgra.

Za igre 2 jezgra su sasvim dovoljna, ko zeli moze da kupi 4 jezgra ali to nece uticati bitno na framerate. Ovaj procesor je isplativ samo za one kojima je potrebna cista procesorska snaga u drugim slucajevima nije nista narocito. Verovatno ce biti mala razlika u ceni izmedju njega i x4 955, ja bih se licno odlucio za x6 jer bih bio miran na duze staze. Takodje Thuban (x6) ima tehnologiju pod imenom Turbo Core.

http://www.guru3d.com/news/asus-to-rival-with-own-amd-turbo-core-and-intel-turbo-boost-/

@Iznoogood x4 965 moze biti brzi u aplikacijama koje nisu optimizovane za vise jezgara (pre svega igre), pusti neki opasan render i uporedi u njemu x4 965 i x6, primetices bitnu razliku.

Buldozer je nova arhitektura iz AMD-a, i to ce ujedno verovatno biti i prvi 128-bitni CPU na svetu, da li ce to dati neko ubrzanje jos se ne zna, to cemo tek trebati da vidimo (nadam se uskoro :)).

Pozdrav!

neki zakljucak na TomsHardware je da 100$ vise za 2 jezgra se ne isplati sem ako se ne bavite video montazom, renderingom i slicnim poslovima gde ta 2 jezgra ipak znace.

Glup zaključak, kao što se da i očekivati od Tom's Hardware-a u zadnjih 5-6 godina. Ne kažem da će sutra pojaviti zabavni hardver koji može uposliti 6 jezgara ali ni to ne treba isključiti u potpunosti. Dodati 100$ zaista nije puno a time dobijaš sigurnost da ćeš biti spreman i ako se desi čudo (igre koje koje koriste svih 6 jezgara, zapravo jedna bi bila sasvim dovoljna da 4-jezgarni procesori postanu old news). Čudi mi kako TH nije došao do sličnog zaključka kada je Intel izbacio svoj šestojezgarac od 1000$...

Takođe bih molio da se manete te priče da su dva jezgra dovoljna za udobno igranje jer to jednostavno nije tačno. Igara koje traže quad ima sasvim dovoljno da kupovina dual core procesora bude promašena investicija u ovom trenutku.

I7 920 ipak ima 4 realna jezgra, kada se ukljuci HT dobije 4 virtuelna, znaci ukupno 8 thread-ova, ali ne moze HT nikako da nadoknadi 4 fizicka jezgra.

I opet je i7-920 u skoro svemu brzi od PhIIx6 ;)
Ocigledno ne poznajes materiju.. nije bitno koliko jezgara ima i na koliko GHz radi. Razlikuju se arhitekture.
Doduse x6 je isplativiji.

Sve je pitanje sta je kome potrebno...

mislim da bi pre razliku od 100$ ulozio u bolju graficku karticu ili Crossfire... tipa X4 i 5850 ili 2x5770, pre nego X6 i 5770... jer oba review-a iznose da preko 1280x1024 rezolucije - sve je na GPU.

sto se tice zakljucka TH, ja sam ga samo ovde preneo, nisam toliki strucnjak da bi licno to iznosio.
preneo sam da je X6 definitivno best-buy CPU za neke profesionalne upotrebe u threaded aplikacijama, ali da se vidi da to nije jos to - best-buy CPU za sve potrebe, a prvenstveno igre.

off: Razlika između 5770 i 5850 je jača od 100$ bar tamo gde se plaća dolarima (newegg). Zapravo je razlika čitavih 180$ (309$ vs 129$ lowest prices) ;)

Vrh Dno