Šta je novo?

GeForce 104, 106 & 108

Sa onakvim specifikacijama GF104 ne moze nikako biti novi 8600GT/S, koji je bio 3-4 puta sporiji od tadasnje high-end karte. Ne kazem da ce to biti novi 8800GT, dao sam poredjenje na temu velicine chipa.

Pa kakva su to sad poređenja, u odnosu na prethodnu nvidiju. Gde god pogledam svuda je: faster than ATI XXXX, ATI YYYY...

Po ceni i mogućnostima će to biti, isto kao što je trenutno nove generacije ATI sve ispod 5850 traljava kupovina (kao što je bila 8600 serija). Jesam li već spomenuo da sam izuzetno nezadovoljan razvojem situacije i činjenicom da cene nisu pale već skočile :)

Od mene za Nvidiu ide jedan veliki fail a za ATI jedan mali fail i kako stoje stvari to će se nastaviti u narednom periodu. Ono što sam već rekao a čini mi se i illidan nije šala (150 evra za 5850, u Deda Mraza ne verujem tako da me taj argument ne zanima). Godina je 2010. a Crysis je igra iz 2007. godine, moja karta (4890) ne može terati Crysis u Full HD sve-na-max ali ne može ni Fermi/5800 serija. Zato postavljam realno pitanja, zašto te karte koštaju više od moje kada su sve jednako nesposobne. Sve ostale, normalne igre rade dobro na svim pomenutim kartama, na novijim umesto ~60 ima 120 frejmova uz još jači AA ali kome to treba. Moj monitor kao i većina na tržitu ne osvežava preko 60Hz. Koga oni misle i dokle da farbaju.

Amen... pa to je sve stvar marketinga i lozenja sirokih narodnih masa... E jesi cuo Perica uzeo DX11 ATI-ja sad cu ja da uzmem DX11 Nvidiu :D, i te fore a to sto nema smisla uzimati ta cudesa ako nemas monitor sa bar 120Hz osvezavanjem to nema veze...

meni sve lepo radi na 4830 .... mislim sve sto me je zanimalo, ni jedna nova karta nije neki isplativi upgrade gledajuci cena/performanse, kad o tome pricamo .... i dalje mi se ne isplati da menjam q6600 jer realno ..... mnogo para moram da dam za relativno mali boost u performansama.
Sto me dovodi do zakljucka da se nije nesto pametno desilo u zadnjih 2 godine.
i7 je extra CPU ali .... realno mnogo kosta kad pogledamo celu platformu.
5870 je extra gpu .... ali mnogo kosta kad shvatite da vam to ne treba za neko normalno igranje/rad

Oduvek sam pored glavnih komponenti voleo da ulazem u periferije / ostatak kompa .... tako da cu i sad verovatno uzeti vodeno hladjenje pre zamene sistema.

ova 440 izgleda primamljivo .... ako bude kostala ... 120e vise ne dam.

Poslednja izmena:
GF104 i GF119 (?)

SemiAccurate has confirmed that the GF104 did tape out a few months ago. If all goes well, there is about a six month lag between tapeout and chips to sell.
...
Last up is a new code name for the far future, GF119. It is likely a next gen 'Fermi II' part, and if Nvidia keeps its naming conventions, a low end one at that. There hasn't been an x9 part in the last three generations of GPUs, so this might be an attempt to do something altogether new. People briefed on Nvidia's long term plans say that this is one to keep an eye on, so SemiAccurate will do exactly that. Stay tuned.

Samo izvuceno iz teksta. Koga interesuje uobicajena Carlijeva tirada, link ...

http://www.semiaccurate.com/2010/04/05/new-nvidia-code-names-pop/

Odlično, samo nek požure. "G92" nove arhitekture bi bio jako poželjan ;).

Poslednja izmena:
Noooooooo. Što bi reko Dart Vejder. Novi G92!? Pa da ga guraju do 2013?

Prilicno je vazno sta je "a few months ago", jer od tape-outa do launcha moze da prodje i 4-6 meseci (i vise ako postoji neki problem).

Zar nije 6800LE bio katastrofa po price/performance odnosu i da su je kupovali samo ljudi koj su ortaci sa prodavcima hardvera pa su mogli da probaju 15 komada da nadju jedan gde svi shaderi mogu da se otkljucaju, ili koji bese trik uopste.

... "kartica na otključavanje". No ovo izgleda da će ipak biti skroz novi čip, a ne srezani GF100.

Ne da su samo drugi cipovi, vec je izgleda u pitanju Fermi 2 :D

Computex time for Fermi 2 ...That is what GF104 should be called

The new GPUs, something that we know as GF104 and GF108, are based on a new architecture that has some Fermi basics, but doesn't have any cache.

Computex time for Fermi 2

That is what GF104 should be called

The new successor to Fermi is actually not completely based on a cut down Fermi architecture
Znaci ovo je dobra vest...verovatno ce lepo uskladiti performanse sa potrosnjom:)

Poslednja izmena:
To će pre biti nvidijin novi g92 :)

To će pre biti nvidijin novi g92 :)

Pa ako bude sporiji od Cypressa, kao sto je najavljeno, nece ;) RV670 je taman dobra analogija.

Inace, sumnjam da ce launch biti 1. juna, posto se pricalo da ce tada predstaviti GTX460. Najbolje po sve nas bi bilo da ga stvarno tada stvarno i predstave, ali ne verujem da ce se odluciti da uporedu guraju dve karte u performance segmentu, koje ce prakticno biti konkurencija jedna drugoj.

Pa ako bude sporiji od Cypressa, kao sto je najavljeno, nece ;) RV670 je taman dobra analogija.

Inace, sumnjam da ce launch biti 1. juna, posto se pricalo da ce tada predstaviti GTX460. Najbolje po sve nas bi bilo da ga stvarno tada stvarno i predstave, ali ne verujem da ce se odluciti da uporedu guraju dve karte u performance segmentu, koje ce prakticno biti konkurencija jedna drugoj.
naravno!

najbolje sad da izbace taj chip i da se zabodu sa lagerima GF100 kome radi 384 CUDA procesora. Kome bi ih onda prodali.

realisticno tah GF104 ili kako god se zvao nece pre Q3.

realisticno tah GF104 ili kako god se zvao nece pre Q3.

Pa sredina/kraj leta, da napune kanal za back-to-school, iako imaju bas ogromnu rupu u 150-300e segmentu i znacilo bi im da izbace bilo sta u toj klasi sto pre.

Inace, kada god da izadje, GF104 verovatno nece mnogo sta promeniti. Ti verovatno znas tacno, a ja imam prilicno dobru informaciju po kojoj ceni AMD moze da prodaje Cypress (5870), a da i dalje zaradjuje ;) Procena koju sam cuo je zastrasujuca... po NVidiu.

Inace, kada god da izadje, GF104 verovatno nece mnogo sta promeniti. Ti verovatno znas tacno, a ja imam prilicno dobru informaciju po kojoj ceni AMD moze da prodaje Cypress (5870), a da i dalje zaradjuje ;) Procena koju sam cuo je zastrasujuca... po NVidiu.

Mnogo bitnije za ovu temu je koliko nisko moze NV da ide za Fermi, a cinjenica da ce oni za cetvrtinu osakaceni GTX 460 prodavati za 300USD, govori da je to od prilike cenovna granica ispod koje nema teoretske shanse da se ide!

http://vr-zone.com/articles/-rumour-geforce-gtx-460-to-be-priced-against-radeon-hd-5850/8996.html

U tom smislu cak je i GF200 bio bolji, jer se pred kraj zivota GTX260 spusio kriticno nisko, pre nego sto je otisao u oblivion neprofitabilnosti!

Mnogo bitnije za ovu temu je koliko nisko moze NV da ide za Fermi, a cinjenica da ce oni za cetvrtinu osakaceni GTX 460 prodavati za 300USD, govori da je to od prilike cenovna granica ispod koje nema teoretske shanse da se ide!
Ne razumem zasto je za ovu temu bitno koliko nV moze nisko da ide sa cenama Fermi kartica(GTX 460) ??
Ovo je tema za GF104, to je potpuno novi chip.

http://vr-zone.com/articles/-rumour-geforce-gtx-460-to-be-priced-against-radeon-hd-5850/8996.html

U tom smislu cak je i GF200 bio bolji, jer se pred kraj zivota GTX260 spusio kriticno nisko, pre nego sto je otisao u oblivion neprofitabilnosti!

Heh, mislim da ne treba duboko zalaziti u to ko je koliko profitabilan jer se to ne moze znati tacno. Znam samo da cim je kartica prodata, na njoj je nesto zaradjeno (mislim u odnosu na cenu kostanja proizvodnje). Koliko? To se ne moze tvrditi sa tacnoscu, moze da se kaze vise ili manje i to je to ;)

Ne razumem zasto je za ovu temu bitno koliko nV moze nisko da ide sa cenama Fermi kartica(GTX 460) ??

Jako je bitno jer 5800 serija ubija od perfomansi i ako Nvidia ne ponudi 104 po prihvatljivoj ceni neće imati kome da ga prodaje jer mislim da ovaj put ni moćni marketing koji ih prati ne može da nadomesti toliko kašnjenje u implementaciji dx11 i imidž koji je Ati stekao za to vreme .

pa obzirom da APSOLUTNO NISTA ne znamo o "GF104" kako da odrzavamo ovu temu u zivotu?

Iskreno ne shvatam koja bi bila poenta te karte, izuzev ako ne iznenade sa performansama i prestignu 5870. Praviti dual-cip kartu samo da bi je imali u ponudi nema previse smisla.

Mogu u teoriji da se setim samo jos jednog moguceg razloga, ali je on potpuno neverovatan - potpuno povlacenje GF100 kartica iz prodaje. U tom slucaju bi im trebalo nesto u klasi gde je sada GTX480.

Za sad se još praktički ništa nezna o GF104, osim nagađanja o 150W i 250$
Sve špekulacije o broju cuda jezgri i clockovima se odnose na srezani GF100 koji će izgleda nešto ranije na tržište. Možda GF104 bude iznenađenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno