Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Mislio sam na 470, ali neki klip, gameplay, neko da je kupio pa njegov bench kao sa 480 sto je bio na guru3d...ove grafikone i tabele sam video i 470 bogami obecava i sto se temp i brzine venta, potrosnja malo veca treba po meni 600-650w...
Ovo je na 480 i na 470:
imageview.php
imageview.php

Poslednja izmena:
GTX460 (derivat GF100) karti ce verovatno biti u velikim kolicinama (zbog gomile skarta koji imaju), a da bi ih pozicionirali protiv 5850 morace da koriste makar 384SP i 650-700MHz, sto ce potrosnju verovatno podici na nivo izmedju 470 i 480 (mozda cak blize ovoj drugoj).

Kakav crni derivat, derivat je kad neki usavrseni proizvod u procesu projektovanja optimizujes da bude manji i slabiji.
Ovo sto nVidia najavljuje sa gtx460 je pilicarenje ajde da ne bacimo bas sav skart iz proizvodnje gtx470 i gtx480. Oni sad uzurbano osmisljavaju tehnologiju i algoritme po kojima bi automatski skart GPU sakatili na specifikacije koje su odredili za gtx460. Jer mucenje je da ti svaki manuelno pregledas koji SP blok treba iskljuciti i gde ces da povezes memoriju.
Sad ce oni to lepo sa sortiraju ubace pet do sest modli i rokaj, ako skart prodje kroz neku od modli dobro je salji ga u pakovanje GPU, ako ne prodje pod presu i u reciklazu.
Ne kazem da je ovo lose nego ostavlja malo opor ukus u ustima nakon sve price o tome kako ce da razbucaju celokupno trziste i shvatanje sta to savremene grafike treba da imaju a sto ce bas njihovo novio cedo zvano FELERMI imati i uciniti.

Hm,pa shta je sad tu cudno? To sa shkartom se oduvek radilo,i sa procesorima i sa GPU-ovima. Nije niko lud da baca pare u djubre...

Kakav crni derivat...

Zaostalo u brisanju i kopiranju :), mada si iz ostatka posta (broj CC i potrosnja) mogao da zakljucis da ne mislim na derivat (GF104) vec na GF100.

Sto se ostalog tice, nadam se da ne mislis ozbiljno da je iko imao nameru da testira rucno svaki cip :p Em sto bi trajalo, em sto bi bilo skupo, em nepouzdano. Ubace koliko vec moze da ih stane u masinu i pritisnu dugme ;)

Jel u "veselu masinu" :d .

a ce da se namlati para od nvdije onaj ko ima tu masinu...

Zaostalo u brisanju i kopiranju :), mada si iz ostatka posta (broj CC i potrosnja) mogao da zakljucis da ne mislim na derivat (GF104) vec na GF100.

Sto se ostalog tice, nadam se da ne mislis ozbiljno da je iko imao nameru da testira rucno svaki cip :p Em sto bi trajalo, em sto bi bilo skupo, em nepouzdano. Ubace koliko vec moze da ih stane u masinu i pritisnu dugme ;)

Taman posla, nisam mislio na ono procesor pod mikroskop pa proveri sta je nevaljano pa iskljucuj. Mislio sam na spravu u koju upadne dvadesetak komada i da ih masina istestira pa da u zavisnosti od rasporeda skart SP-a (verovatno imaju razliciti raspored SP skartova sto se da zakluciti pogledom na prezentovani rentgenski snimak GPU-a) klasifikuje kako bi samo jezgro moglo da se iskoristi i za neke eventualno jeftinije karte tipa gtx405, 6, 7 (mada ce onda Peugeot da se naljuti)... posto je proizvodnja jezgara za gtx480 ubitacno skupa. a skoro sam siguran da sa jednog vafera ne izvuku ni dva chipa koja zadovoljavaju specifikacije za one mocnije gtx karte.

Opet ponavljam ovo po meni nije ovo nista lose radi to i AMD/ATi ali i dalje nije to ono sto je CEO i deonicari nVidia ocekivao/li, ovo vise lici na ono daj sta das.

Tako da cemo imati situaciju kao sa ULTROM mnogi su culi za nju videli testove neki cak i kupili, nVidia je zadovoljila svoju sujetu za najbrzim GPU ali para nema kao sto su planirali.

Opet ponavljam ovo po meni nije ovo nista lose radi to i AMD/ATi ali i dalje nije to ono sto je CEO i deonicari nVidia ocekivao/li, ovo vise lici na ono daj sta das.

Tako da cemo imati situaciju kao sa ULTROM mnogi su culi za nju videli testove neki cak i kupili, nVidia je zadovoljila svoju sujetu za najbrzim GPU ali para nema kao sto su planirali.

Mislim da deonicare (makar vecinu) bas zabole za brzinu i specifikacije cipa, rezultate u 3DMarku i teselaciju - njih interesuje samo profit koji ostane kada se podvuce crta. To kratkorocno nije znacajno ugrozeno, jer NVidia ima razlicite linije proizvoda koji se dobro prodaju i donose zaradu, ali dugorocno, ako i dalje budu kasnili i imali ovoliko problema, menjace se i to.

Ovakvim razvojem situacije najgore prolaze prosecni kucni korisnici - nema konkurencije, nema izbora, a cene skocile.

In the exact same case, with the exact same system, my 480 runs 10-15c cooler and is quieter than my 295 that I replaced last week. That's a fact, that's not reviewer testing the card out of a case, of putting some stupid decibel meter directly on the card, or some lame microphone on the fan, etc. that's apples to apples, hands down, solid victory for the 480.

All of these reviews that you saw were pre-release with pre-release bios, and older drivers. My 480 has yet to hit 80c ON ANY GAME and it's never gone above 90c in ANYTHING, including Furmark, which flat out torched my 295.

The real truth is that since gamers have gotten a hold of these cards, the results are FAR different from just about every review that came before they were released. Hell, even Hardware Canuck, which is an excellent site, got fed up of listening to all the FUD and released a video showing what things are really like.

Who am I kidding, you guys who keep complaining about this stuff don't want the truth, you just wanna parrot what you read on some site like you know what you are talking about.

Kao sto rekoh!

..on je ubo stvarno extra primerak posto su ostale 480 preglasne.. zamisli u stanu nocu da igras nesto sto radi 90-99% gpu...neprihvatljivo...

Drugi user.

Broke my cards in with a bunch of games with EVGA Precision running on my second monitor so I could always monitor temps. I even re-installed Crysis Warhead just to see my GTX 480s eat it for breakfast.

The highest I ever saw the first card get while gaming was 79C, and it hovered around 70-75C most of the time. The second card never ever broke 70C, and was usually around 60-65C. Haven't tried FurMark yet, or even 3DMark Vantage for that matter. I was in the high 50 fps for Crysis Warhead with all Enthusiast settings with a few Ultra High tweaks and 4xAA at 1080p.

I also like the Transparency Supersampling options now (you can choose between 2x, 4x, or 8x). nHancer needs to be updated with those options, so I went back to the CP to screw around with profiles for now.

One wrench thrown into my fun. Apparently Metro 2033 doesn't work in 3D Vision if you use DX11. There's no separation at all, so no 3D image. So lets see a patch or driver update to fix that and the other texture issue at Very High with AAA or 4xAA.

Treci user.

I'm happy with this OC...I might push it a little further later on. These cards are no louder then my 5870s were, review sites way over hyped it.

Cetvrti.

excactly, i have my 480 for two days now, and it runs cooler them my 280.

Na kraju ce da ispadne da su GTX 400 kartice hladne za high-end :D

Kad ce Maxin review?

Pa na svim ozbiljnim HW forumima su ovakve teme o Fermiju ;) Oteglo se cekanje.

@ starac
User experience je nezgodna stvar, posto autosugestija moze biti veoma mocno oruzje. Siguran sam da mozes bez vecih problema da pronadjes i postove ljudi kojima GTX480 ni na 100% RPM ventilatora uopste nije bucna, ili je daleko tisa od 5870 (a ima ih, ne bi trazio uzalud ;)). Na kraju krajeva, buka je potpuno subjektivna kategorija.

Sve to na stranu, i performanse, i zagrevanje, i potrosnja, i "buka"... kao sto pricam vec mesecima, osnovna stvar je dostupnost. Nje nema, kako stoje stvari nece je ni biti, nevezano da li je u pitanju GTX 480 ili GTX 470. Verovatno ce biti daleko vise GTX 460 karti kada ih jednom predstave, jer ti cipovi ionako ne mogu u Quadro i Tesla serije (makar u pocetku, dok ne dodju i slabiji modele).

gtx470 i gtx460 su osakaceni skartovi gtx480, a hd5850 i hd5830 su pazljivo i dugotrajno projektovani derivati:D

Pa na svim ozbiljnim HW forumima su ovakve teme o Fermiju ;) Oteglo se cekanje.

@ starac
User experience je nezgodna stvar, posto autosugestija moze biti veoma mocno oruzje. Siguran sam da mozes bez vecih problema da pronadjes i postove ljudi kojima GTX480 ni na 100% RPM ventilatora uopste nije bucna, ili je daleko tisa od 5870 (a ima ih, ne bi trazio uzalud ;)). Na kraju krajeva, buka je potpuno subjektivna kategorija.

Sve to na stranu, i performanse, i zagrevanje, i potrosnja, i "buka"... kao sto pricam vec mesecima, osnovna stvar je dostupnost. Nje nema, kako stoje stvari nece je ni biti, nevezano da li je u pitanju GTX 480 ili GTX 470. Verovatno ce biti daleko vise GTX 460 karti kada ih jednom predstave, jer ti cipovi ionako ne mogu u Quadro i Tesla serije (makar u pocetku, dok ne dodju i slabiji modele).

Svi pricaju istu pricu. Tu ima usera koji su sa 5870 presli na 480, i znaju sta govore.

Jesu li i temperaturna ocitavanja podlozna autosugestiji ? :d

..pa ako radi karta na 90-99% gpu opterecenja i pri tom ide do 94C, vent da bi odrzavao tu temperaturu radi na 70% u pocetku, ali ako radi recimo 2-3 sata tako(kolko bi igrao neku zanimljivu igru), onda bi vent, da bi odrzao temperaturu isao i preko 80%(to je oko 4000 rmpa) , a to se cuje kao fen za kosu sa ovim nacinom hladjenja na 480...
Druga je prica 470 . Kolko vidim vent na njoj ide na 50% pri 94C... mislim da ona ne bi isla preko 80%obrtaja na ovim klokovima...

Poslednja izmena:
gtx470 i gtx460 su osakaceni skartovi gtx480, a hd5850 i hd5830 su pazljivo i dugotrajno projektovani derivati:D

Pa slozices se da je NVidia u malo losijoj situaciji po ovom pitanju... njima je i u GTX480 "sakat" cip :D

Svi pricaju istu pricu. Tu ima usera koji su sa 5870 presli na 480, i znaju sta govore.

Nece bas biti da svi pricaju da nije mnogo bucna na 100% i da je tisa od 5870 tokom rada. Uzgred, ti sto su presli sa 5870 na GTX480 su definitivno i najpodlozniji autosugestiji ;). Videcemo vec kada neko odavde konacno dobije kartu, ili kada Bench konacno objavi tekst (koliko se secam, Maxa u racunaru ima 5870).

Jesu li i temperaturna ocitavanja podlozna autosugestiji ? :d

Pa direktno ne, ali u ovom slucaju bi moglo i tako da se posmatra... temperatura ne prelazi 75 stepeni, pa ne znam zasto svi pricaju da se pregreva... doduse, ventilator radi na 100%, ali ga stvarno uopste ne cujem :D

..pa ako radi karta na 90-99% gpu opterecenja i pri tom ide do 94C, vent da bi odrzavao tu temperaturu radi na 70% u pocetku, ali ako radi recimo 2-3 sata tako(kolko bi igrao neku zanimljivu igru), onda bi vent, da bi odrzao temperaturu isao i preko 80%(to je oko 4000 rmpa) , a to se cuje kao fen za kosu sa ovim nacinom hladjenja na 480...
Druga je prica 470 . Kolko vidim vent na njoj ide na 50% pri 94C... mislim da ona ne bi isla preko 80%obrtaja na ovim klokovima...

Uruce :)

I've mentioned in previous posts, as have other people, that the default fan profile sucks and doesn't ramp up the fan until the card hits nearly 90c, and by that time there is no keeping it cool. A simple adjustment of the fan profile so that it ramps up equally with temps completely eliminates this.

Furmark caps out for me at 90c at 85% fan speed, which BTW is cooler than a 295 in the same test, and even 96c is about average for a 200 series card.

You guys pick what you want to and pretend that it's that way across the board. If you read my previous posts in these threads you'd see my results, haven't hit 80c in a GAME yet, and haven't gone above 77% fan speed. Explain to me how that's worse than Nvidia's last generation?

Zakazao sam Palit GTX470 \o/
Treba da stigne danas popodne ili sutra ujutru :D

edit: josh cu da uzmem jache napajanje i verovatno ostavim GTS250 da mi radi fiziku :p

Poslednja izmena:
..moze da se podesi fan da bude tisi i da recimo radi na 60% na 90C, ali i u podesavanjima fana na kraju moras da napravis da ako recimo dodje do neke temp(97c lupam) fan ide na 100%(ne moras ako hoces da sprzis cip). E kolko ce karta dugo uspeti da zadrzava temp. do 97C na 60-70% obrataja fana zavisi od igre, a o tome necu da razmisljam hoce li neka igra da greje kartu jace pa cu da budim ukucane ili mozda necu nikog da budim..
Ovo gore sto sam napisao nisam siguran da moze da se podesava na 480 kartama(zbog biosa i tako to). Vidim da su u rivi i afterburneru zakljucali obrtaje da ne idu manje od 30% na gtx260 ...cak ni moja ne moze ispod 32% na novom driveru.. po starom ide na 26%...
Treba da stigne danas popodne ili sutra ujutru :p

Svaka cast!!!! konacno da je neko ubo!! MIslim da si odlicno izabro.....

edit: josh cu da uzmem jache napajanje i verovatno ostavim GTS250 da mi radi fiziku :p
mislim da jos uvek driveri ne podrzavaju taj rad , ali nisam siguran..probaj

Poslednja izmena:
E moj starce, odakle ih samo vadis...

Treba da stigne danas popodne ili sutra ujutru :D

Ovo je super varijanta.
Mislim da ce u vecini slucajeva raditi bolje od 480ice, a laksa je i za novcanik i za makinu.
Bas me zanima da vidim rezultate ove kombinacije VS 480 alone u Metrou recimo, sa fizikom.

Vrh Dno