Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Evo i Fudo sada pise da ne treba ocekivati iole vece kolicine pre maja, sto se poklapa sa nekim informacijama koje sam imao pre 10-15 dana.

Sada vise nema dileme da je yield veoma, veoma los (svakako manji od 50%, mozda cak i onih pominjanih 20%, u sta je stvarno tesko poverovati), posto je ramp-up proizvodnje bio pre tri meseca, a kartica i dalje nema. AMD je za tri meseca, spremajuci se za launch, proizveo vise od 100.000 cipova/kartica na tada mnogo losijem proizvodnom procesu, a i to je bilo malo.

Mada, svakome je trebalo biti jasno da kartica i nece biti kada se u AMD-u nisu odlucili da spustaju cene.

Starče batali strane linkove i testove, mi čekamo tvoj test pošto si rekao da ćeš uzeti GTX480. Šta ćeš, sirotinja ako već ne može da poseduje onda bar da vidi kako to radi kod onih koji mogu sebi da priušte ;)

Kada sam to rekao? Ako i budem kupovao, to ce vjerovatno biti 470. Mada, nema potrebe da mijenjam GTX 280.

So far I couldn't be more happy. This 480 surpasses my 295 in every possible way. I've yet to play a game that didn't run smoother on the 480, with more eye candy, and at lower temps. Easily worth the $80 (Sold my 295 for $420 last week) it actually cost me to upgrade.

Now the question becomes, do i really need this other 480? I've yet to open it and I'm not sure if I really need that much more power, considering how well everything is already running.

Bez zelje da ulazim u raspravu da li je Fermi fail ili ne ..... imam neko svoje misljenje koje cu zadrzati za sebe da se ne bi dzabe raspravljali :)

Imam jedno pitanje, ovako .... koje igre je ovaj lik igrao ..... a da mi nisu isle na max na 295 kartici ?????? Ne kapiram .... meni sve radi sasvim pristojno na 4830 na 24" monitoru, a kapiram da bi sve letelo na max sa 295 karticom.....

@starac
Mrzi me da tražim konkretan post, ali pričao si nešto kako kupuješ svaki novi nV highend (da li je bilo na benchu ili nekom drugom forumu, to je nebitno). E sad, pošto je ekvivalent toga highenda GTX480 a ne GTX470, mislio sam da planiraš nju da pazariš. Da li tvoje stremljenje ka GTX470, predstavlja potvrdu da je u ovom trenutku GTX480 neisplativa kartica?

Poslednja izmena od urednika:
Znaci po tebi 5870 koji pod max loadom trosi 233W je cak smanjio potrosnju u odnosu na sta?
Budete ozbiljni i kad nesto komentarisete dajte tacne cifre i argumente a ne fljoskule i to jos na NV temi o fermiu!
Podsecam jos jednom ja pod maximalnom potrosnjom podrazumevam OCCT ili fur test koji sve GPU-eve nezavisno do drivera optereti sa 99.9% jer testiranje sa igrama je neozbiljno (za poredjenje) jer neka igra koja je odlicno optimizovana za NV koristi na primer 95% GPU i naravno a vise vuce struje dok ako je optimizacija losa kod ATI-a moze da optereti GPU za 75% i tako manje povuce, naravno isti slucaj sa drugom igrom moze biti obrnut... tako da je variranje u potrosnji od igre do igre jako neravnomerno

I ti budi realan i ozboiljan ;).

A ovo bi moglo da ode u neciji potpis...:d

Ja ne znam sta ti nije jasno, duplo vise tranzistora od 4890 iste frekfencije chipa i memorije, ista potrosnja, jel takav odnos 480 vs 285? ...nije bitno, meni najmanje...

Pogledaj ipak malo bolje te teme. Upadaju u oci odmah dva stanovita moderatora koji se utrkuju koji ce da pronadje neku vest o problemima sa ATI kartama :) A ima tu i clanova koji ucestvuju u svim temama i pljuju ili velicaju u zavisnosti od "boje" teme.

Ako ti tako kazes...

Ako neko postavi tekstove sa neta u kojima se Fermi pljuje sto je prevruc, prebucan i nedovoljno brz, a onda neko drugi postavi tekst koji pise negde na tarabi, pardon, na netu, koji proglasi za "realnost" a u njemu se pise kako je Fermi super, kakva je zapravo razlika izmedju ta dva ?

Pa evo- meni pada na pamet da je jedan od njih bio na Ibizi, a drugi nije:d

@starac
Mrzi me da tražim konkretan post, ali pričao si nešto kako kupuješ svaki novi nV highend (da li je bilo na benchu ili nekom drugom forumu, to je nebitno). E sad, pošto je ekvivalent toga highenda GTX480 a ne GTX470, mislio sam da planiraš nju da pazariš. Da li tvoje stremljenje ka GTX470, predstavlja potvrdu da je u ovom trenutku GTX480 neisplativa kartica?

To sam rekao na drugom forumu. Ali trenutno ne vidim razlog da mijenjam kartu. I mogu ja kupiti taj high end i za par mjeseci. Vjerovatno ce i cijene biti bolje?

Poslednja izmena:
pa vidi 4890 je fljoskula od kartice kojoj su frekvencije zategnute do MAX, kod te iste je curenje elektrona kriticno pa tako trosi najmanje 50% vise od 4870 dok su poerformanse tek nesto malo vece...
realno proces za proces je poredjenje 4870 i 5870... jer naravno da noviji proces izvlaci vece frekvencije i to se ocekuje... pa tako mozemo uporediti i 285 sa gtx480...

Ovde si pomesao neke stvari.

Radeon 4870 se u vecini slucajeva prilicno lose OC. Gomila RV770 cipova (vecina?) nije ni htela da radi na 850MHz, sto je bio default za RV790, a on je dostizao daleko vece klokove - 950, a u dosta slucajeva i 1GHz prilikom overkloka. Da, to je radio uz veliku potrosnju, sto je isto sto se desava i za GF100 cipom, te dve stvari obicno idu zajedno. Sta mislis kakve bi bile performanse Fermija da su potrosnju zadrzali na nivou koji su obecali?

GTX 480 (825/1100 MHZ) vs. HD 5870 (975/1300 MHz).

http://alienbabeltech.com/main/?p=16997&page=22

This conclusion is a short one and it dictated itself. The HD 5870 overclocks solidly in many cases and once overclocked to about 975/1300 MHz it will in many cases catch the stock GTX 480 when performance is already reasonably close. However, the GTX 480 when it is overclocked also turns into a performance monster and in many cases now runs away from even the overclocked HD 5870. This bodes very well for GF100 Fermi architecture and indicates that NVIDIA has very solid scalable new architecture to build on although it is still on an improving process.

@ G@W
Izadje juce adobe premiere cs5 sa mercury engine-om. Ne vidim nesto da je Intel to stopirao:d

Pa daj testove da vidimo kako to radi, koliko stabilno itd. Nećemo valjda večito da razglabamo o performansama u igrama.

GTX 480 (825/1100 MHZ) vs. HD 5870 (975/1300 MHz).

http://alienbabeltech.com/main/?p=16997&page=22

Znaci u "suludim" rezolucijama i setovnanjima neke igre su NEigrive na obe karte. Na "normalim" su vise nego igrive na obe. Naprednija arhitektura Fermija se jedino vidi u Unigine testu jer ograniceni ATI-jev teselator ne moze da parira ni u snu i to se ne moze promeniti bez nove arhitekture. Kad i da li ce ikad tu prednost iskoristiti ostaje da se vidi. :)
I dalje mi izgleda neverovatno da je 5870 brzi u Krizi. :D

..izadje igra ovakva: http://www.youtube.com/watch?v=3XdsEblVhkc&feature=channel , a ti ne mozes(citaj neces) da spustis detalje...realno.

Ovde GTX480 ubija duplo/troduplo na istim setovanjima ATI 5870..
E sad,ovo je benchmark..Radi vece preciznosti treba sacekati jednu dobru i kvalitetnu igru sa dovoljnim nivoom efekata gde teselacija dolazi do izrazaja i onda porediti performanse i tu..Jer ipak je bitan i engine kako je uradjen tj optimizovan kod same igre..
Sve u svemu ne moze niko da ospori cinjnicu da je GTX480 daleko jaci pod DX11 sa teselacijom ali na zalost to je glavni adut sada..Jedini razlog zasto bi ja to pominjao je upravo taj DX11 koji je bio i jedna reklama za ATI5xxx seriju kojoj su svi klicali + iz tog razloga..Inovacija na polju tehnologije,ATI ovo,ono i dodje Fermi i prc..Ati-ja nema nigde..E iz tog razloga mi je ovo ok samo zbog masovnog stava ljudi koji skacu na prvu loptu..I bez ozbira na GTX480 i njegovu prednost i dalje smatram da je DX11 samo marketinski trik jer generalno se nista specijalno ne dobija a gubi se na performansama..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Neki su izrazili zelju da se izbaci neki bench,shoot..Ocekujem prvi uvoz karti za Srbiju i dobicu jedan primerak na test (dvoumim se izmedju GTX470/480 ne znam da li cu moci da dobijem oba primerka) ..Bice opsiran review u mom stilu kao i do sad..Eto mala najava..Bice o cemu da se polemise i da se uporedjuje..Cisto da vam zagolicam mastu GTX295 ce da bude pandan ovim kartama u testu pa cemo da vidimo ko je King of the Hill :p

Poslednja izmena:
Neki su izrazili zelju da se izbaci neki bench,shoot..Ocekujem prvi uvoz karti za Srbiju i dobicu jedan primerak na test (dvoumim se izmedju GTX470/480 ne znam da li cu moci da dobijem oba primerka) ..Bice opsiran review u mom stilu kao i do sad..Eto mala najava..Bice o cemu da se polemise i da se uporedjuje..Cisto da vam zagolicam mastu GTX295 ce da bude pandan ovim kartama u testu pa cemo da vidimo ko je King of the Hill :p

Nemoj da se mnogo dvoumis nego uzi obe, ako ne samo 470 posto nema nigde bench samo nje. Mislim da vecinu zanima 470, ove 480 vec ima bench...

@Uruk
GTX480 bench postoji ali sam ja uvek najsigurniji u licno iskustvo ,ono sto dozivim tokom testa..To ne moze da zameni ni jedan etst na bilo kom sajtu..Ici cu na obe verzije samo sto ce mi za to trebati mnogo vremena da bi test bio kompletan..

Poslednja izmena od urednika:
And will be sold out for next 6 months. Cant find the ****ing card anywhere in the states. It sold out on newegg in less than 30 seconds.

ovo je komentar jednog amera u vezi kupovine 480:zgran: ....ako im opet stignu posle tih 6 meseci bojim se da nece biti vise po 500 baksa...

Poslednja izmena:
ATI ce opet nesto manje da trosi ali cemo zato da vidimo sta kazu performanse i cenovni rang jer su cene koje su najavili poprilicno razumljive..

Pa cene moraju biti razumne ;) Realno, i GTX400 karte imaju prilicno razumne MSRP cene, ali nije to problem te serije - problem je dostupnost i to koliko uopste mogu da ih proizvedu, kao i sa kolikom zaradom mogu da ih prodaju. Ako je tacno da imaju yield oko 20%, realno nema sanse da to bude komercijalno uspesan proizvod na desktop trzistu.

Sto se mejnstrim derivata tice, ni tu ne treba ocekivati ne znam sta brilijantno. GF104 ce biti po povrsini kao Cypress, a po performansama daleko sporiji od njega (za najbrzu verziju planiraju da bude nesto brza od 5830, od koga je 5870 brzi 40-50%). Najslabija verzija ce biti brza kao 5770, karte sa duplo manjim cipom i 128-bitnom magistralom.

Da, cenovno ce biti pozicionirani tacno tako da konkurisu odgovarajucim Radeonima, ali to ne znaci da ce biti konkurentni ;)

Uzgred, tek treba da vidimo i kako ce stvarno biti konfigurisan taj mejnstrim cip, tj koliko ce biti CUDA Cores, i sto je mozda jos vaznije, koliko ce biti PolyMorph Engina, sto ce se direktno odraziti na teselaciju. GF100 ih ima 16 (15 aktivnih kod GTX480), a ako ih GF104 bude imao 8, razlika bi mogla biti dramaticna.

Da napravi dobro si rekao..Nisu godinama mrdnuli od 256 bitne arhitekture pitam se zasto?Ovo sto su uradili ja max iskoriscenja chipa kroz 256 memorijski bus.Jos oni nisu spremni da predju na siru magistralu jer bi im krajnji proizvod ispao gore nego sad Fermi i dobili bi macku u dzaku + skuplji proces proizvodnje.

Odakle ti to?... a inace nv nije mrdnula do sad od ddr3 memorije u najvisem segmentu ;), i gurala siroku magistralu i ogroman chip! i ko je sta uradio? odgovor na ovo pitnje nije vise ni bitan, vec ono sto nas ceka krajem godine od oba proizvodjaca!

ja ocekujem da bi ati-jeva serija 6xxx trebala da ima vise od 256bita...nekako mi nije logicno da sa buducim manjim proizvodnim procesom opet sve dupliraju i da je to sve...neka sam nagadjanja citao na netu da se moze desiti da ati napravi npr vise manjih cipova od 128 bita i da ih dodaje na graficku karticu tj ako hoce 384 bita da ce staviti 3 cipa od 128bita dok bi npr najjaci model imam 3 takva gpu-a plus bi bio i cetvrti koji bi radio npr teselaciju i jos neke stvari

Nije to bas tako jednostavno porediti bitaze i slicne elemente. Arhitekture se previse razlikuju da bi to moglo tek tako...

Uostalom imao je ATI 512 bitnu kartu, ako se ne varam, 2900XT, pa gde je i kakva je ona u odnosu na moju 128 bitnu ?

Mnogo je tesko napraviti dobru kartu, a bice i sve teze. Sad ja mogu da se napravim pametan pa da kazem eto nVidija moze da napravi kartu sa 512 bita gddr5 i sa 1024 CUDA cores-a i da razvali sve sto postoji na svetu.
Pa moze, ali koliko takvih cipova ? 1 u milion ? 2 ?
Mora da se opasno balansira izmedju budzenja i mogucnosti realne izvedbe...

Odakle ti to?... a inace nv nije mrdnula do sad od ddr3 memorije u najvisem segmentu ;), i gurala siroku magistralu i ogroman chip! i ko je sta uradio? odgovor na ovo pitnje nije vise ni bitan, vec ono sto nas ceka krajem godine od oba proizvodjaca!

Vrati se ti u rikverc pa pogledaj kad je ATI stavio prvu GDDR5 memoriju na svoje chipove?Jos od rv770 fura GDDR5 (da se ne vracam na GDDR4 i 2900XT kartu sa 512 bitnim interfejsom koji je bio cist promasaj) i u realnom radu sa 3D aplikacijama skaliranje je minimalno dok je na nvidiji uz GDDR3 skaliranje bilo znatno osetnije..Ovo se oseti najvise kada testiras samo memoriju kojoj dizes postepeno frekfenciju belezeci pomak performansi (FPS) a GPU ostavis na default..Eto imaju manji memorijski bus a veci bandwidth i skoro duplo brze frekfencije memorije pa ni to nije mnogo pomoglo..nVidija je preko svog chipa maximalno iskoristila GDDR3 memoriju dok za ATI i GDDR5 na rv770 ne mogu bas da tvrdim..Ono sto mi uliva poverenje je rv870/5xxx serija koja me je od svih najprijatnije iznenadila..
Postoje detalji na koje niko ili ne zeli ili ne obraca paznju ali kroz rad se to oseti i ne treba precutati nista.
Sve u svemu ALK0 je donekle upravu,razlicite su i arhitekture pa mozda treba uzeti u ozbir i to..
@Dusan K
Ja bas mislim da ce za srednji segment karte da budu sasvim solidne..Za dostupnost ne mogu da tvrdim ali po mojoj slobodnoj proceni Fermi ce za to biti iskoriscen sasvim zadovoljavajuce..Ako nisu mogli da iskorste potencijal chipa za visoku klasu ovde ce chip kao takav izneti ono sto treba.
Daleko sporiji?Po cemu?Da se razumemo..Ja govorim i pravim poredjenja samo u srednjem segmentu,niko ne pominje 5870 i sl..Odnosi se na 5830,5770 i ispod..
GTS440/GTS450/GTS460 su karte koje ce biti plasirane za srednji segment..
Mislim da ce i sa cenom i performansama doprineti trzistu i opravdati svoje specifikacije koje recimo nije mogao punokrvni Fermi (tacnije ni on nema 512 SP-ova da bi bio kompletan)

Poslednja izmena:
Trzistu ce doprineti, kao i konkurenciji i nizim cenama, ocekujem da dostupnost bude veoma dobra, ali uz kasnjenje od 8-9 meseci ipak nemaju previse aduta u rukama. I za nas i za NVidiju bi bilo najbolje da GF104 ne bude znacajno sporiji od Cypressa (tj 5870) kome je po svemu slican, ali ne mislim da postoje realne sanse za tako nesto.

Oni ce svakako pokusati da ih suprotstave 5830 i 5770, ali je veliko pitanje da li ce im AMD to i dozvoliti, to je poenta svega. Ukoliko bude potrebno (ako procene da ce im pasti prodaja), spustice 5850 na 200 ili manje evra i unistiti im koncepciju. GTS460 nece u proizvodnji biti nista jeftiniji (ili makar znacajno jeftiniji) od 5850/5870 pa da to ima neke veze. Uopste se ne bih iznenadio da AMD moze vec sada da prodaje 5870 za manje od 200 evra, a da i dalje zaradjuje. NVidia na to jednostavno nema komercijalno isplativ odgovor.

Sto se performansi tice, ostaje da ih vidimo, kao sto napisah, prevashodno me interesuje teselacija, tj koliko ce GF104 imati PM engina. Tu ce se videti kako arhitektura skalira.

Vrati se ti u rikverc pa pogledaj kad je ATI stavio prvu GDDR5 memoriju na svoje chipove?Jos od rv770 fura GDDR5

A zasto je onda 4870 sa 1g bio malo brzi od gt260 216sp? mislim kad vec idemo u detalje...
Tvoje odusevljenje sa 5800 i 256 bita i 1g ram-a, govori u prilog tome da je ddr5 i ako kompenzovao 256 bit-a na 4870, bio mozda i overkill za jacinu samog cipa ;), ako naparavis analogiju sa performansama sadasnje generacije, ali da se ne uplicemo u kucine vise i ja isto jedva cekam taj gtx 460 da malo nivelise:) cene, itd.

Ne verujem da ce Ati siriti magistalu dokle god imaju zadovoljavajuci rast bandwitha samo kroz napredak u tehnologiji memorija (GDDR6 i slicno...).
Pogotovo ne sa ovakvom doktrinom koju smo videli u zadnje tri generacije...

POZ

prevrno sam ceo net i jos niko nista konkretno o 470, ko da je mit i legenda...

pa zasto bi i bilo? zar nije pocetak prodaje zakazan za 16.4.?

prevrno sam ceo net i jos niko nista konkretno o 470, ko da je mit i legenda...

Kako mislis nista konkretno? Imas testove na gomili popularnih sajtova (Anandtech, Toms's Hardware, Guru3D, HARDOcp ovako iz glave), znas cenu (~34000 na preorderu u BH), ne znam sta ti jos treba. Ta cena je super, otprilike koliko je i MSRP, sledeca tura ce verovatno biti skuplja.

Kako mislis nista konkretno? Imas testove na gomili popularnih sajtova (Anandtech, Toms's Hardware, Guru3D, HARDOcp ovako iz glave), znas cenu (~34000 na preorderu u BH), ne znam sta ti jos treba. Ta cena je super, otprilike koliko je i MSRP, sledeca tura ce verovatno biti skuplja.

mislio je na 460

mislio je na 460

Moze biti da si u pravu, ali nesto mi citanje misli bas i ne ide u poslednje vreme ;)

GTX460 (derivat GF100) karti ce verovatno biti u velikim kolicinama (zbog gomile skarta koji imaju), a da bi ih pozicionirali protiv 5850 morace da koriste makar 384SP i 650-700MHz, sto ce potrosnju verovatno podici na nivo izmedju 470 i 480 (mozda cak blize ovoj drugoj).

Sto se cene tice, nisam siguran za sta ce se odluciti. Za njih bi najbolje bilo da ih plasiraju nesto ispod 5850, i da se nadaju da ATI nece spustati cene, jer im price war ni najmanje ne treba u ovom trenutku, sa toliko vecim cipom. Sa druge strane, mozda se odluce za kompletan dumping cena, kao sto je bilo sa 5900XT. To sada verovatno zavisi i od toga koliko je daleko Fermi 2 i koliko ce brz biti.

Nazad
Vrh Dno