Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Ali, nećeš, jer ne bi bilo lepo da moderator tako indirektno vređa druge korisnike i njihovo mišljenje, zar ne?
Da završim na ovoj temi: za običnog korisnika je svejedno koji Win koristi. Ako ima legalan XP, nema razloga da baca pare na Vistu ili Win7 (važi i obrnuto, naravno).
I još nešto: za nekoga ko ima legalan XP (npr), potpuno je suludo da M$ toliko naplaćuje apgrejd na Vistu ili 7. Ta cena ne bi smela da bude veća od 30ak €, jer je realno toliki napredak urađen od XPa, preko Viste do Sedmice.
Zasto bi onda iko pravio 64bit drajvere za karticu staru 10+ godina i koja sada realno vredi 5 EUR? Razvoj kosta a kartica se ne prodaje, koja je tu logika?
UNIX i Linux su druga prica, druga filozofija.
Zato sto daje 5x bolji zvuk nego ono integrisano smece (a tek da ne pominjem drajvere za iste od 100 megabajta sa sve obaveznim .NET frameworkom, audio frameworkom i ostalim kurcepalcima :smoke: ) na maticnim plocama, razlika postaje tek drasticna kada se koriste iole kvalitetnije pojacalce ili sluske
brankoX je napisao(la):
Ja ne mislim da je Win7 loš OS, čak mislim i da nije ništa gori od XP-a. Ali nije ni specijalno bolji a ponajmanje neki revolucionarni korak unapred kakvi su bili svojevremeno Win 95, 2000 ili XP.
Tacno
Mada bi ja izbacio iz ove liste "revolucija" XP
Ipak je isti samo malo unapredjeni Win 2K koji je krenuo utabanom stazom svog slavnog prethodnika
Zato sto daje 5x bolji zvuk nego ono integrisano smece (a tek da ne pominjem drajvere za iste od 100 megabajta sa sve obaveznim .NET frameworkom, audio frameworkom i ostalim kurcepalcima :smoke: ) na maticnim plocama, razlika postaje tek drasticna kada se koriste iole kvalitetnije pojacalce ili sluske
Tu se grdno varaš, ALC889A integruša bije SB Live! karticu na svim poljima, od kvaliteta zvuka do softverske podrške. Koju integrušu ti imaš kad su drajveri preko 100MB, za mog realteka su sa sve control panelom 39MB.
On topic, Win 7 je definitivno veći korak napred u odnosu na vistu, i pored njega XP izgleda matoro, ružno i nefunkcionalno. Meni je jedan od najvećih napredaka novi taksbar, jer je mnogo lakši za korišćenje i pregledniji je. Na drugoj mašini bi odavno stavio 7-icu, samo mislim da je meni 1GB RAM-a premalo za "komforan rad" na sedmici.
Tu se grdno varaš, ALC889A integruša bije SB Live! karticu na svim poljima, od kvaliteta zvuka do softverske podrške. Koju integrušu ti imaš kad su drajveri preko 100MB, za mog realteka su sa sve control panelom 39MB.
Da 40 mega plus Microsoft Universal Audio Architecture za neke integruse koji tezi oko 55 mega
Tome treba eventualno da pridodas noviju verziju NET frameworka koja zna da bude potrebna i eto kako ocas posla broj potrebnih stvari naraste vise od 100 mega
Neki konkretan dokaz? :smoke:
SB Audigy Player 1 i Realteac koga pominjes - razlika ko nebo i zemlja, a sto se softerske podrske tice (za koju je vec konstatovana kakva je vise puta) niko je nije spominjao, pricao sam za kvalitet zvuka
Prikljuceno sve na EI Nis HSR 48 i Sony MDR 80 sluske
Pa baš tako, razlika postoji, i to u korist realtek-a.
Probano na 2 različita kućna 5.1 sistema, tri različite sluške, i RIZ-ovom muzičkom stubu. Prednost u kvalitetu zvuka ima ALC, ali jako malu. Kada na to dodaš nepostojanje x64 drajvera za Audigy/SB Live!, nepostojanje konektora za front panel audio, nepostojanje softverskog mapiranja audio džekova... Matore audio karte su u velikom zaostatku.
Zao mi je ali moje iskustvo je drugacije
Zvuk ima daleko vecu dubinu nego na integrusi (zvuci kao iz kante) i ono sustanje na jacem nivou zvuka je dosta manje
Dobro, svako ima pravo na svoje mišljenje pogotovu vezano za ove stvari gde je sve u suštini subjektivan osećaj.
Izgovor za ne prelazak na windows 7 sigurno nije nepodržavanje 10 godina starih nefunkcionalnih audio karti, ma kako dobar zvuk one imale. Ako ti je toliko stalo do kvaliteta zvuka, kupi novu zvučnu kartu, veruj mi još je bolja od tog Live/Audigy-a.
Ne znam na koji to nacin te stare karte nisu nefunkcionalne kada one sa ovim ili onim drajverima rade
Sta hoces da kazes, da je neka nova npr Mercury standalone kartica bolja od Creative-ovih?
Don't think so...
Drugo, ja nisam rekao da je zvucna kartica razlog za ne-prelazak na 7-micu vec sam pomenuo kvalitet zvuka :smoke:
Nefunkcionalne su zato što kada oću da prikačim slušalice na komp, moram da se zavučem iza kućišta i da potrefim pravi džek. Na modernoj integruši (ALC889A), je dovoljno uključiti slušalice na prednji panel kućišta. Takođe su nefunkcionalce jer kad ubadaš nešto pozadi (line in recimo) moraš u pravu rupu da pogodiš, dok na modernoj integruši nije bitno gde priključiš, može se menjati softverski. Moderne integruše imaju DTS Connect opciju, kao i EAX i sl. što te matore karte nemaju. Te karte rade nekako i na XP-u, a kvalitet zvuka je za 99% korisnika zadovoljavajuć na modernoj integruši.
Držanje matore audio karte nije izgovor za ostajanje na XP-u.
Nefunkcionalne su zato što kada oću da prikačim slušalice na komp, moram da se zavučem iza kućišta i da potrefim pravi džek. Na modernoj integruši (ALC889A), je dovoljno uključiti slušalice na prednji panel kućišta. Takođe su nefunkcionalce jer kad ubadaš nešto pozadi (line in recimo) moraš u pravu rupu da pogodiš
Ne moras nista da pogodis, zna se po boji jack-a sta je sta :smoke:
I SB Live podrzava EAX
Drugo, ja ne menjam slusalice i zvucnike svakih 10min vec par puta dnevno tako da ovo po meni nema nikakvu tezinu
A to softversko svicovanje....
Kada sam drugaru namestao komp nesto se bio zaglupio upravo isti pa kada ustekas slusalice mikrofon radi a kada ustekas zvucnike onda ne radi
Te sam morao da reinstaliram iste jer nista drugo nije htelo da upali, toliko o softverskoj kontroli :d
Držanje matore audio karte nije izgovor za ostajanje na XP-u
Zna se po boji u mraku my ass...
Podržava EAX, ali koji? Od pre 10 godine?
Ja jednom dnevno menjam zvučnike za sluške, i iskreno jako je bolan proces u po noći paliti svetlo, zavući se iza kompa, i ubosti pravu boju.
Softversko menjanje kanala možda loše radi na XP-u, jer isti nije projektovan za takve zvučne karte, kod mene radi savršeno na mojoj ploči, sa napomenom da jedino mikrofon mora da se ubode u pravu rupu, što piše u uputstvu ploče.
A reinstalaciju drajvera si verovatno radio jer si instalirao ko zna koje, jer kod druga na XP-u rade bez problema oni sa GA sajta od čitavih 39MB bez bilo kakvih framework-a i MUAA drajvera.
Ja ne znam kako neko ko ima SB Live i dalje se odusevljava sa njom pored ovih odlicnih integrisanih resenja. Apsolutno je nepotrebna ta live karta koja cak nema ni EAX 2.0 podrsku, a EAX je odavno mrtav, samo ne znam zasto se i dalje toliko spominje. Ko ne veruje svom sluhu moze uvek da potera Rightmark i da ustanovi koliko su bolja ova ALC HD integrale resenja. Podrzavam chupo92 sto se tice odbacivanja ove live karte jer sam probao i cuo kako zvuci.
Inace audio drajveri za Win7 su zivi ocaj, kao i kompletna zvucna slika na njemu. Ja ne mogu da verujem da je neko zadovoljan sa zvukom na sedmici? Xp je i dalje u prednosti sto se tice zvuka, tako da po meni jedan veliki CON je zvuk na Win7.
Ma jel? Nisam primetio iskren da budem, integrusa na mojoj ploci ima bolji zvuk od Live 5.1, ako ne verujes mozes da dodjes da se uveris sam.
I sada znaci nije ni to problem nego sto drajver ima 100 MB.. aha, 100 MB pa? Sta onda? .NET 3.5? Gomila aplikacija ga trazi, tako da ako ga ne instaliras za drajvere (a ja ne videh drajvere koji traze .NET) instaliraces ga za nesto drugo. To je tragicno. Drajveri za graficke karte su odavno dostigle limit od 100 MB, to ti ne smeta?
Dakle, po prici nekolicine ovde, svi bi trebali da koristimo 10 godina matoru arhitekturu jer par kartica od pre 15 godina za koje se i dalje raspredaju mitovi kako daju sjajan zvuk i zbog "velikih" 100 MB u koje ne spadaju samo drajveri? Strasno.
Druze ja sam se resio profesionalnog A4 skenera koji vredi mnogo vise od Live 5.1 kartice jer nema podrske vise za njega a ta masina sa koje je doticni izbacen definitivno ne sluzi za Quake i Counter Strike. Zato mi je urnebesno smesno kad neko pokusava da mi objasni da je nesto ****** jer njegov hardver u realnoj vrednosti od 5 EUR ne radi na tom sistemu.
Tacno
Mada bi ja izbacio iz ove liste "revolucija" XP
Ipak je isti samo malo unapredjeni Win 2K koji je krenuo utabanom stazom svog slavnog prethodnika
Meni ne smeta ni da ostane XP u "revolucijama" jer je sa njim MS ostvario porklamovani cilj ujedinjavanja dva sistema u jedan: za zabavu 98 i za posao 2000-ku i time eliminisao dupli kolosek koji je do tada postojao. Taj sistem je uspesno funkcionisao punih 10 godina i pojavom Viste i Win7 kao da se ponovo razvodnjava koncept jedan za sve, jer kao što rekoh retko ćete po kancelarijama naći bilo šta osim XP-a jer za promenom nema potrebe a često ni para.
Ovi koji kuju u zvezde 7-cu nisu ni dinara dali za upgrade jer da jesu sigurno bi ponovo seli i hladne glave razmotrili šta stvarno dobijaju sa upgradeom.
Dalje, ovde mnogi olako tretiraju problem zastare HW. Moj prijatelj je bio prinudjen da baci ispravan štampač HP 1005w u djubre jer je fabrika ponosno izjavila da neće pisati drivere za Win7. Morao je da kupi novi u stvari isti takav za 100e za koji majstori kažu da je manje kvalitetan od ovog starog i da mu je reciklaža skuplja. HP je ponovo dobio svoje pare a MS zaradjuje na novom OS-u. Oštećen je korisnik jer je dobio "novo" tj. prodali mu mu.a za bubrege. Sličan slučaj je i sa nekim TV tunerima, ne baš tako starim za koje ATI preporučuje hladnokrvno da se zamene sa novim modelom koji nije ništa bolji od starog. Jednostavno, uzimaju pare ni iz čega, pa ko legne na rudu legao je. Slično je i za mnoge druge uredjaje. Internet je pun gorkih komentara zbog ovakvih dosetki proizvodjača HW-a.
I jos uvek bolje zvuci nego moderne integruse :smoke:
Softversko menjanje kanala možda loše radi na XP-u, jer isti nije projektovan za takve zvučne karte, kod mene radi savršeno na mojoj ploči, sa napomenom da jedino mikrofon mora da se ubode u pravu rupu, što piše u uputstvu ploče.
Dakle moram da konsultujem uputstvo za maticnu da bi menjao kanale, softverski?
Ono user friendly nema sta :d
A reinstalaciju drajvera si verovatno radio jer si instalirao ko zna koje, jer kod druga na XP-u rade bez problema oni sa GA sajta od čitavih 39MB bez bilo kakvih framework-a i MUAA drajvera.
Drajveri su bili sa diska koji je dobijen uz plocu, a probao sam i sa najnovijim sa sajta
Problem je bio resen tek reinstalacijom drajvera tj brisanjem i ponovnim instaliranjem istih, bilo starih bilo novih :smoke:
Ispade da ja pljujem Windows 7 zato sto na njemu ne radi SB Live ili Audigy kako bi trebalo
A nisam rekao to vec sam rekao da je kvalitet zvuka bolji, bar kod mene i da ce onaj ko se odlucio da predje na novi sistem morati da se oprosti od kvalitenog parceta hardvera i kvalitetnijeg zvuka
Drugo mislim da je deplasirano porediti integrusu koja se preko softvera tj drajvera oslanja u svom radu uglavnom na pleca CPU-a od pravih zvucnih kartica koje imaju svoj zvucni procesor... i jos ponesto slicno prici starih soft i hard modema, ali dobro vama se zvuk bolje cuje sta da vam radim :d
Drugo Branko je na primeru stampaca objasnio nesto sto sam i ja hteo da kazem
Trece da porucim Kutiji da je .NET framework potreban za instalaciju ATI Catalyst drajvera (tacnije cpanel ga zahteva, znam ja da i postoji ATI sys tray utilities i da moze da se skine samo go drajver (koji ne zahteva .NET) ali nijedan obican korisnik se nece baktati sa time )
BTW SB Live ne kosta 5 vec u proseku 10e sudeci po nekim oglasima sa bencha, tako da bi mogao malo bolje da se informises posto stranu pre ili gore kazes i eto da XP ne vidi vise od 2 giga rama, a to nema nikave veze sa samim OS-om vec sa arhitekturom za koju je pisan isti
Ovo je suština. Windows 7, zapravo, jeste ispeglana Vista. Neverovatno je teško objasniti...
Korisnički interfejs je definitivno tehnički unapređen, dizajnerski. Ali su rešenja loša i ceo utisak je da sistem izgleda neprofesionalno i bloated. Previše je "težak" za oko i konfuzan... Sa svim onim nepotrebnim izmenama...
Fascinantno je koliko mladi, naizgled vrlo pametni, ljudi nisu sposobni da se prilagode promenama. Ono što je tragičnije je to što su te promene na bolje.
Dalje, ovde mnogi olako tretiraju problem zastare HW. Moj prijatelj je bio prinudjen da baci ispravan štampač HP 1005w u djubre jer je fabrika ponosno izjavila da neće pisati drivere za Win7. Morao je da kupi novi u stvari isti takav za 100e za koji majstori kažu da je manje kvalitetan od ovog starog i da mu je reciklaža skuplja. HP je ponovo dobio svoje pare a MS zaradjuje na novom OS-u.
Kakve to veze ima sa MS? HP pise drajvere za svoje stampace, ne MS. Naravno da mogu da napisu nove drajvere, ali kako ce prodati nove uredjaje? Eto, nvidia je imala Win 7 drajvere za nforce5 chipsetove, vise ih nema, ne mozes ih skinuti sa sajta jer zvanicno vise ne daje podrsku za te chipsetove. To je jos gore ponasanje od HP-a, ali na svu srecu drajveri ti i ne trebaju jer bezobrazni Win 7 ima genericke za nforce5. Hvala Bogu net je pun informacija, za svaki uredjaj mozes da proveris da li je kompatibilan sa Win 7, pa ako imas srece izvoli. Uostalom, je l' biju po usima da predjes na Win 7? U razvijenom svetu je sasvim normalno da se kola, racunari, bela tehnika itd menjaju na par godina ili cim se nesto pokvari, dok se kod nas cedi i poslednji atom snage iz kupljenog uredjaja od pre >10 godina.
I sta je problem sa tim net framework-om? Je l' se placa dodatno? Sta je problem instalirati ga? To je isto kao kada bi se bunili zato sto igra trazi direct x.
.NET 3.5 SP1 (koji uključuje .NET 2.0 i 3.0) inače dolazi kao sastavni deo Windowsa 7 i ne treba nikakvo dodatno instaliranje, tako da ne vidim gde je problem.
Ovi koji kuju u zvezde 7-cu nisu ni dinara dali za upgrade jer da jesu sigurno bi ponovo seli i hladne glave razmotrili šta stvarno dobijaju sa upgradeom. :smash:
Da, ti bas znas koliko je ko dao para za upgrade Ja sam rekao koliko sam ja zrtvovao zarad prelaska na W7. Uz to da ti kazem da imam 3 originalne licence W7 Pro.
U razvijenom svetu je sasvim normalno da se kola, racunari, bela tehnika itd menjaju na par godina ili cim se nesto pokvari, dok se kod nas cedi i poslednji atom snage iz kupljenog uredjaja od pre >10 godina.
U razvijenom svetu se gleda isplativost upgradea jer tamo softver nije besplatan kao ovde (u većini slučajeva). Sa jedne strane se stavljaju troškovi upgradea a sa druge promene u produktivnosti rada. Ako taj odnos ne valja od upgradea nema ništa. Šta misliš koliko košta za jednu firmu novi OS ili novi Office. Pa još kada se vidi da zaposlenima treba duplo više vremena da izrade neku tabelu u Excelu zbog promene layouta interfejsa, onda od takvog "napretka" nema ništa.
Cekaj, je l' ja ovde trebam da pricam kao obican korisnik koji iznosi za i protiv ili se mi ovde igramo menadzera nabavke u nekoj firmi?
Excel dolazi u okviru Office paketa, ne dolazi uz Win, pa necemo u off.
Fascinantno je koliko mladi, naizgled vrlo pametni, ljudi nisu sposobni da se prilagode promenama. Ono što je tragičnije je to što su te promene na bolje.
Kako kome. Meni npr. te promene nisu na bolje dok se ne sredi audio podrska za win7, jer kao obican korisnik audio mi je dosta bitna stavka, koja na xp-u sa sve normalnim drajverima i svim ostalim softwer-skim podrskama radi daleko bolje nego na win7.
Druze ja sam se resio profesionalnog A4 skenera koji vredi mnogo vise od Live 5.1 kartice jer nema podrske vise za njega a ta masina sa koje je doticni izbacen definitivno ne sluzi za Quake i Counter Strike.
Ja ne vidim nesto narocito velike prednosti Win7 u odnosu na XP. Ono sto mi bode oci je da su narusili kompatibilnost sa starim aplikacijama, ali zato svi virusi rade bez problema. U 2010 Microsoft i dalje nema zastitu opeativnog sistema od ludog korisnika i od virusa. Zelim OS bez AV i dodatnih firewall aplikacija. Nema sandboxing aplikacija, Aero izgleda zaista grozno, novi UI je dizajniran za pocetnike, dok su stari korisnici ispaljeni i na kraju prevelika cena. Win7 vredi max $30.
Ja sam za sada na XP i Linux. Nemam nameru da instaliram Win7, niti da ga podrzim u mojim proizvodima. Ako radi super, ako ne radi, ***.