Šta je novo?

Windows7 Pros vs Cons

@yoyo
Nebitno da li se slazem sa tobom u tome sto si rekao, zaprepastilo me to da neces da ga podrzis u svojim proizvodima (mada pojma nemam sta pravis), vec ako radi-radi. Razocaravajuce, zaista. To so se tebi ne svidja ne znaci da musterija nije u pravu :) .

A ovde ljudi kao da govore o drugacijim Windowsima. Ja sam 7 instalirao samo jer sam dobio licencu preko faxa i nisam se nesto pokajao. Prilicno je zivahan, nemam problema sa kompatibilnoscu. Cak sam Worms World Party lakse naterao da rade na 7 nego na XP-u :d .

A i sto se bezbednosti tice, sticem utisak da je pokrpljena. Ja imam AV softver, ali gledajuci racunare koji ga nemaju sa Win7 i onome sto sam nalazio po njima cini mi se da bi XP 91359 puta pukao.

Mada mi fali Up dugme :) .

Poslednja izmena:
Zamerka na cenu Windowsa stoji ali ja ga nisam platio (već dobio na poklon :D) tako da iz mog ugla u ovom trenutku cena ne igra ulogu. E sad, da sam morao da ga platim dobro bi razmislio ali teško da bi se odlučio da uzmem jeftiniji XP (u slučaju da ga već nisam posedovao). Dok sam imao XP proklinjao sam ga ali sam ga ipak koristio i svaki put kada bih butovao Linux bi se osetio kao gospodin korisnik. Windows 7 još uvek zaostaje za mojim Linux-om (specijalno prilagođen mojim potrebama) ali je miljama daleko od user experience koji sam imao dok sam radio pod XP-om. Windows 7 mnogo bolje izvršava ono što meni treba od Windows XPa. Ako bih bio prinuđen da se vratim na XP ja to nikako ne bih uradio i odrekao bih se igrica i svega onog što je eksluziva Windowsa. Za posao mi Windows svakako nije neophodan.

Takodje, ne svidja mi se sto pocev od Viste postoji tendencija da se .NET uguzi svugde gde moze kao sastavni deo Windoze i da celokupan sistem sljaka kroz kojekave slojeve virtuelnih masina (to je i bio kamen spoticanja kod Viste zbog ocajne optimizacije, sreca pa se to ispravilo u 7-mici, ali coveku provejava utisak da to polako ali sigurno pravi bloat od OS-a u danima koji dolaze)
Inace koncept nije nov, MS ga je po obicaju iskopirao od konkurencije (slicna filozofija postoji u Solarisu jos davnih dana sem sto se tu gura Java ;))

kako mislis svoju PCI karticu? valjda moze biti samo standardni SCSI... ?

dakle prvo ti treba SCSI adapter koji radi pod Windows 7 pa tek onda eventualno da vidis da li radi skener sa VueScanom. kladim se da nece raditi :D

btw ako nemas sta da radis sa tim skenerom (pro)daj ga meni, ja ga mogu koristiti na Falconu najverovatnije...

yooyo do kraja ces i ti zavrsiti na m..... evo necu smarati ;)

Znas sta je PCI kartica i PCI slot? :D E pa ubodes takvu karticu u takav slot koja na sebi ima SCSI interfejs u koji kasnije ubadas kabl debljine kaziprsta a ciji drugi kraj se nalazi u skeneru. Dakle, da, treba ti drajver za SCSI karticu ne bi li to radilo pod W7. Softver kao softver kasnije nije problem.

Mozes da ga dobijes, za cenu javi se na google talk :D

Znas sta je PCI kartica i PCI slot? :D E pa ubodes takvu karticu u takav slot koja na sebi ima SCSI interfejs u koji kasnije ubadas kabl debljine kaziprsta a ciji drugi kraj se nalazi u skeneru. Dakle, da, treba ti drajver za SCSI karticu ne bi li to radilo pod W7. Softver kao softver kasnije nije problem.

khm pa sto nisi stavio bilo koji scsi kontroler svaki ima externi port i radi pod win7 ako je scaner tako kvalitetan (osim ako ti scaner nije neki divljak sa onim starim 25pinskim prikljuckom ali i tada samo promenis scsi kabel)

btw razumem da Win7 ne podrzava hardver star +10 godina ali nforce3 mb ipak nisu toliko stare...

@WebWolf:
Recimo da sve moje musterija i dalje koriste XP i nemaju nameru da prelaze na Win7.

khm pa sto nisi stavio bilo koji scsi kontroler svaki ima externi port i radi pod win7 ako je scaner tako kvalitetan (osim ako ti scaner nije neki divljak sa onim starim 25pinskim prikljuckom ali i tada samo promenis scsi kabel)

btw razumem da Win7 ne podrzava hardver star +10 godina ali nforce3 mb ipak nisu toliko stare...

Ploce su validne koliko i procesori - dok se procesori za tu platofrmu prave, ploce i chipseti imaju neku vrednost. Posle toga, cao cao. Pogledaj samo LGA775, kladim se da sledece godine u ovo vreme nece biti novih drajvera.

Nego sto se skenera tice, nisam menjao karticu jer nisam mogao da nadjem adekvatnu koja radi pod W7.

Mozes da ga dobijes, za cenu javi se na google talk :D

omg! ti ces da me ucis sta su PCI kartice i SCSI :p

napisao si da ima "Profi skener o kojem ja prica je imao svoju PCi karticu i svoj SCSI interfejs" dakle nema svoju PCI karticu, niti svoj SCSI interface... vec je to obican SCSI skener.
kao sto rekoh i u prethodnom postu, treba ti samo SCSI adapter koji radi pod Windows 7.

khm pa sto nisi stavio bilo koji scsi kontroler svaki ima externi port i radi pod win7 ako je scaner tako kvalitetan

zato sto se pravi pametan :D :p ...

Poslednja izmena:
To su samo sitnice oko izrazavanja :)

Ono što je tragičnije je to što su te promene na bolje.
Ono što je tebi bolje, možda nije nekom drugom. To ne mora da ima veze sa navikama.

Činjenica je da W7 za većinu korisnika ne donosi ništa specijalno u odnosu na XP.

Prosecni korisnici trte mrte bla bla truc truc smucila mi se vise ta kovanica :smoke:
Ako im je XP previse komplikovan neka lepo kupe neki HTC telefon ili jos bolje Ipad ili neki standalone DVD player ili konzolu gde je sve ne user nego ***** friendly ,) (a imaju i tu muziku i filmove i net i ovo i ono i to na dva pritiska dugmeta :eyebrows:) a neka kompjutere ostave za koriscenje ljudima za koje se ocekuje da imaju bar neko osnovno predznanje o istima

Poslednja izmena:
Nije XP komplikovan, XP je danas krš OS, isto kao što je Windows 98SE postao totalni krš pojavom Win2k (ljude koji su i dalje koristili Win98SE posle izlaska Win2K smatram mazohistima). Microsoftovi operativni sistemi sporo napreduju ali ipak napreduju i ako imam mogućnost za prelazak svakako da ću preći na bolje. Razumem ljude koji ne žele da plate ali takođe znam da ovde ima onih što koriste piratski XP i probali su piratski Windows 7 a kažu da im je XP bolji. E takvi nemaju pojma!

Ti mladenius verovatno na Linuxu držiš raspali Gnome jer ti KDE4 "šaren" i "dečiji". Kako stvari stoje držaćeš ga doveka kao i XP pošto su sve šanse da će Gnome 3 debelo da omane.

Ja ću od sad otvoreno da se posmevam svima onima kojima smeta što je explorer promenjem jer svako onaj ko koristi explorer za nešto od prostog pregleda par fajlova i jeste za prozivanje. Bez dva panela nema ozbiljnog rada sa fajlovima. Eto to je nešto što bi MS trebao da pakuje uz svoj OS, kopiju NC/TC u 64bita i nešto boljeg interfejsa.

E takvi nemaju pojma!

Ja ću od sad otvoreno da se posmevam svima onima kojima smeta što je explorer promenjem
Hehe, lepo je što misliš da ti imaš pojma ;)

Što se tiče Win Explorera, ja mislim da je u Sedmici delimično poboljšan, ali i delimično je lošiji nego onaj u XPu... Ali, pošto WE koristim samo sporadično, onda to nije bitna stavka za mene.

Samo znam da ne prihvatam tvoju tvrdnju da je XP "krš OS". Može da bude malo bolji ili malo lošiji od Sedmice, ali neke bitne razlike jednostavno nema. Iskreno, uz dobar "visual style", XP mi je čak i lepši nego Sedmica (ali, i to spada u sitnice ;) )

Nije XP komplikovan, XP je danas krš OS, isto kao što je Windows 98SE postao totalni krš pojavom Win2k

Ne znam da li ovakve gluposti zasluzuju neki komentar. 98-ca i 2000-ka su bile namenjene razlicitim segmentima korisnika i nikad nisu bili konkurencija jedan drugom. Prvi je bio namenjen za kucnu upotrebu i zabavu na bazi brzog ali nebezbednog FAT32 sistema a drugi razvijan kao radna stanica za bezbedno umrezavanje sa NTFS sistemom prvi put primenjenim u windowsima. Paralelno su korisceni sve do pojave XP koji je te dve svrhe objedinio a i jedan i drugi su tada zastareli.

Primecujem u zadnjim postovima pobornika 7-ce sve vise i vise gluposti. Zato molim da me neko obavesti jel ovo raspisano neko takmicenje u lupanju gluposti?

;)

Nije XP komplikovan, XP je danas krš OS, isto kao što je Windows 98SE postao totalni krš pojavom Win2k (ljude koji su i dalje koristili Win98SE posle izlaska Win2K smatram mazohistima).

Postovi ti bivaju sve jaci...

Opet ta priča. Mada moram priznati da si u pravu. Koristiti Windows 98 Second Edition je stvarno bilo zabavno, pod uslovom da uživaš u sistemu koji se ruši bez razloga kad mu se ćefne :D

Šalu na stranu i jedno "pu pu, daleko bilo, nikad se ne ponovilo" (vezano za Windows 98 i Millenium Edition). Ali stvarno ne razumem kakva je to podela operativnih sistema na one zabavne i poslovne? To sigurno potiče iz onih reklamnih poruka koje idu za vreme instalacije Windowsa (ovo bi bio prvi put da čujem da je neko to shvatio za ozbiljno!)

Nije XP komplikovan, XP je danas krš OS, isto kao što je Windows 98SE postao totalni krš pojavom Win2k (ljude koji su i dalje koristili Win98SE posle izlaska Win2K smatram mazohistima).

Da si ti meni ziv i zdrav ja sam Win 98 koristio od leta 2001 kada sam dobio svoj prvi PC pa sve do pocetka 2002. godine, tek kada se situacija sa drajverima malo iskristalisala presao sam na XP :smoke:
Windows 95 i 98 su za MS bili prelazno resenje (hibridni DOS sistem, zarad kompatibilnosti sa starijim programima iz DOS ere, backward compatibillity cega se MS prilicno dosledno drzao a i dalje drzi ;)) do potpunog prelaska na NT seriju, a izlazak Windows-a NT '94 godine je bio smer u kome ce se stvari za koju godinu kretati dalje
Mislim i da ljudi previse anatemizuju Win 98 - daleko od toga da je bio savrsen ali ja sam isti koristio nesto malo manje od godinu dana i to first edition i, iskreno, radio je sasvim korektno plus da napomenem da je to bio moj prvi PC i Windows uopste pa se ni sa samim OS-om nije bas postupalo kako je trebalo
Mora da sam bio jedan od mnogih mazohista koji nisu brze i posto poto presli na XP :eyebrows:

Microsoftovi operativni sistemi sporo napreduju ali ipak napreduju i ako imam mogućnost za prelazak svakako da ću preći na bolje. Razumem ljude koji ne žele da plate ali takođe znam da ovde ima onih što koriste piratski XP i probali su piratski Windows 7 a kažu da im je XP bolji. E takvi nemaju pojma!

Ja Windows platio nisam, kao i vecina kucnih korisnika u Srbiji, realno :eyebrows:
Neko je rekao gore da je cena Windows-a 7 prilicno bezobrazna u odnosu na spisak novina koje nudi u odnosu na XP - cak stavise (pleonazam :smoke:) nije nimalo jeftin sto je u dobroj meri tacno
Ista stvar i sa novim Office paketom kome je glavna novina jedino novi interfejs (ono koristio sam ga vise od mesec i po dana i skontao da je poprilicno ista stvar kao stari Office 2003 na koji sam se na kraju i vratio, jer ne vidim da mi nova verzija nudi bilo sta sto nema ova stara tako da ga koristim i pod Windows-om 7, bogu hvala pa radi bez ikakvih problema ;))

Ti mladenius verovatno na Linuxu držiš raspali Gnome jer ti KDE4 "šaren" i "dečiji". Kako stvari stoje držaćeš ga doveka kao i XP pošto su sve šanse da će Gnome 3 debelo da omane.

Ne koristim Gnome nego KDE jos otkako sam prvi put probao linux, tamo negde 2003 godine :p
Ne vidim po cemu je to Gnome "raspao" i zasto je KDE "deciji" al' sta ja imam da se raspravljam sa takvim strucnjakom

Poslednja izmena:
Windows 98 u svim svojim verzijama je bio ruski rulet za koriscenje gde su korisnici vise gubili :)

Mislim da je u to vreme 98-mica kudikamo bolje radila na Intel masinama (moja prva masina je imala Kelerabu na 633Mhz i i810 cipset :D), koristiti AMD i VIA kombinaciju ili jos bolje famozni SIS(e) :d cipset :S: bila je izgleda za mnoge nocna mora - dal' zbog losih drajvera, dal' zbog lose optimizacije za hardver drugih ne-Intel proizvodjaca ne znam :smoke:
Sa XP-om je situacija dosla na svoje mesto - moja druga masina je bila Athlon 1700XP i VIA KT266A cipset i radilo je sve kao sat :)

Poslednja izmena:
Ja sam koristio Win98SE na Celeron 300A + 440BX (Abit BH6) pa se sistem rušio kada se njemu ćefne i generalno bio kupus. Windows 2000 je po mom mišljenju prvi pristojan Windows. Win98 i WinMe su sve bili osim toga. Čak mi se čini da je Win95 koji sam kratko koristio bio kudikamo stabilniji.

Dajte ljudi, win98se i winME su dve najvece tragedije MS-a... Kada se pojavio Win2K, svi koji su neshto ozbiljno radili na Windows platformi uzdahnuli su sa olakshanjem - to je bio prvi windows koji je imao upotrebljivost win95 i stabilnost NT-a. A omiljeni i najuspeshniji windows danashnjice, XP, je direktan potomak istog.

Do win2K sam koristio dva sistema - NT 3.51/4.0 za ozbiljan rad i win95 osr2 za igranje.

Poslednja izmena:
moram da vas pitam, posto win95 nisam nikada koristio kod kuce, samo kratko win98 (dok nije izasao Win2K):
hocete da kazete da je Win98 (SE ili non SE) bio nestabilniji od Win95?

^ Haha pristojno stabilna, haha :D
Ja sam moj Windows 98 menjao jednom u 3 meseca, toliko je dobar bio :D

98 i nekako, a 98SE je bio jos i gori, sveze instaliran je redovno davao "invalid format of recucle bin". Meni je ME radio mnogo bolje od bilo kakve 98-ice. Ljudi nepravedno stavljaju ME na gore mesto od 98, jer ipak je ME bio malko bolji.

moram da vas pitam, posto win95 nisam nikada koristio kod kuce, samo kratko win98 (dok nije izasao Win2K):
hocete da kazete da je Win98 (SE ili non SE) bio nestabilniji od Win95?

Meni je Win95 OSR2 (tj. druga verzija ili Win97 kako su ga mnogi zvali) bio mnogo stabilniji od Win98 i Win98 SE... Win ME nisam ni probao da stavljam, ali sam imao mnogo prijatelja koji su se muchili s njim. Win2K je bio prvi windows posle 3.11 i NT4 koji nije pao nijednom, a njegovu tradiciju su produzili XP, Vista i sada Win7.

Kada se oduzme protok godina i nakupljeno iskustvo tokom istih, razni krshware od racunara koji se prodavao kod nas, nasumnjivo se namece zakljucak zasto su neki od korisnika imali problema sa win95,97,98se
Nikada mi se nije desilo da bilo koji od win sa prefixom 9 "padne" osim prve verzije win95 koju sam dobio na disketama...

ma kakav krsh od hardwarea, krsh od Windowsa 4.0! Osim toga 386 i 486 su kostale 10x vise nego danasnji racunari pa su opet bagovali sa Windowsom.

Tek kad je M$ napravio normalan OS (NT) situacija se popravila.

Kad sam 1999. kupio prvi PrC i stavio Win98 pitao sam se: kako nesto moze da koristi ovako nesto?!?!

Srecom pa je Win2K izasao sledece godine... :)

Vrh Dno