Šta je novo?

Windows7 Pros vs Cons

To što si ti navikao na staro ne znači da je ono bolje.
Ja sam isto imao problema sa navikavanjem, pogotovo na novi Office. Ipak, posle nekog vremena ukapiraš da je raspored zapravo jako logičan i uglavnom pristupačniji nego po starom sistemu.

Explorer je oduvek bio konfuzan i ljubre, zato većina i koristi Total/FreeCommander. Da, sada je drugačije organizovan, većina opcija su sakrivene ali to je u suštini dobro jer jedino što se stvarno koristi je vidljivo zahvaljujući takvoj organizaciji a to su: preview dugme i new folder. Sve ostalo je oduvek bilo nepotrebno jer ako već planiraš da radiš nešto sa fajlovima onda lepo otvoriš TC, explorer je kao što mu ime i kaže za pregledanje a to novi explorer radi bolje od starog jer su pokrali preview iz OS grafičkih okruženja.

XP ostaje najbolji OS ikada napravljen.

No comment.

Mislim da nema cons. Logicno je da se ide napred, a sto se softvera uopste tice uvek postoji taj momenat frustriranosti korisnika izmenama u korisnickom interfejsu.
Nikako se ne bih vracao na XP, to je sigurno.

Poslednja izmena:
Kada sam posle nekoliko meseci korishcenja iskljuchivo windows 7 x64 otvorio opet winXP smorio sam se za sve pare - podizanje sistema 5-10 minuta (ovde govorim o sistemu sa otprilike istim setom programa instaliranih u winXP i win70), svaki program se uchitava sporije, da ne pricham shto je ogranichenje maximalno 2 Gb rama na proces... O "malim" stvarima kao shto su mreza i baza drajvera, necu ni da pricham.

podizanje sistema 5-10 minuta (ovde govorim o sistemu sa otprilike istim setom programa instaliranih u winXP i win70), svaki program se uchitava sporije, da ne pricham shto je ogranichenje maximalno 2 Gb rama na proces
Ono prvo: WTF?!? Nisam nikada video čak ni neki LIVE sistem, da mu treba više od 5 minuta da se podigne. Prosto ne mogu da poverujem da se bilo koji instalirani OS podiže toliko dugo.

Ono drugo: koristim XP i W7. Programi se, manje-više, učitavaju istom brzinom.

Ono treće: e, o ovome ne znam ništa :D Jel to neko ograničenje XPa ili 32bit Win-a? U svakom slučaju, prilično sam siguran da većini ljudi ovo nije bitno ograničenje ;)

zerbah ti imaš grdan problem sa tvojim XP-om, ne znam kako si trpeo 10min da cekas, zato ti 7-ca izgleda ko majka.

Istina je da se 7-ca malo brze učitava i gasi a kod operacija sa fajlovima nema nikakve razlike u brzini sem što jede duplo više memorije od XP-a. Navodna brzina kod 7-ce se postiže jer su pogašeni mnogi background procesi da se ne dižu automatski što može i kod XP ručno da se podesi.

Trenutno imam dual boot mašinu i primećujem da se sve redje i redje bootujem u 7-cu a razlog za to nije što ne volim napredak, naprotiv, nego opšta raskupusanost Win7.

7-ca je radost za decu jer liči na Simsa.

:d

@brankoX
za pocetak promeni Kingstone u Kingston

Pisao sam vec, pokreni omiljeni browser, muzicki plejer i word i spusti ih u taskbar. Uzmi veliki arhivu od 5-6-7 GB, pusti da se raspakuje i sacekaj dok ne dodje do pole recimo, ne prekidaj nista i pocni da pozivas programe iz taskbara. Javi sta se desava na XP, a sta na Win7 i kakav je odziv programa.

Lektorisanje prihvaćeno i greška je ispravljena! Btw ispravi i svoju grešku jer se ne kaže "do pole" nego do pola..

A za ovo drugo...Jel da ga istovremeno polivam pivom?.. :d

;)

Poslednja izmena:
qwertybre je napisao(la):
Ahahaha, koji test :smash:
Da real world. Ti ne koristis te programe?

qwertybre je napisao(la):
Misliš: "piše se"? ;)
Ne koristim nasa slova u komunikaciji na netu. Samo ne znam zasto me niko nije ispravio za browser, kada postoji nasa rec - pregledac.

Poslednja izmena:
Da real world. Ti ne koristis te programe?

Ne koristim nasa slova u komunikaciji na netu. Samo ne znam zasto me niko nije ispravio za browser, kada postoji nasa rec - pregledac.
Koristim ih, naravno (Word samo na poslu, naravno). Ali, zato se ne sećam da sam nekada video arhivu veću od 1GB, a verovatno ni toliku :)

Šta je "pregledač"? Neko ko pregleda nešto? ;)

Smarate sa pravopisom i brukate se pričom o potrošnji memorije. Očigledno je da nikada niste koristili neki ne-MS (moderan) OS kada kukate kako vam sistem uzima mnogo memorije. Win 7 još mora da napreduje na polju memory management-a i da batali petljanje po hardu sve dok ima prazne memorije. Treba da čovek bude mazohista pa da instalira XP na mašinu sa SSD diskom i da odobrava XP-ovo konstatno pisanje po hardu.

Za mene je Win 7 nezamenjljiv jer volim da igram igre kao i da žongliram između igre i browsera. Kod XP ako ostaviš igru da bleji u pozadini duže od 10 min dok surfuješ netom, na nastavljanje gde si stao možeš da zaboravš jer za većinu igara dobijaš Not responding. To mi se još nijednom nije desilo na Windows 7 a pustio sam igre da bleje u pozadini i po više sati dok sam bio odsutan, surfovao netom, rasprakivao RAR arhive, slušao muzike, pokretao Photoshop...

Znači i multitasking je unapređen :)

@G@W
Ocigledno da oni drugacije koriste svoje racunare pa zato i ne mogu da primete prednosti Win7. Cesto kad sednem za tudji racunar njihove gazde kukaju kako ne valja to sto sam otvorio mnogo "prozora".

cudno kako niko ne spominje boot time. on na xp raste stalno dok mi se na sedmici za godinu dana jedva povecao.

ne raste? ti stvarno tvrdis da boot time xp-a ne raste?

ne raste? ti stvarno tvrdis da boot time xp-a ne raste?
Pa, ne mogu da tvrdim 100%, pošto nikada nisam merio, ali takođe nikada nisam primetio da raste (znači, ako je boot time duži npr. 5s, to ću teško primetiti, ali to ne smatram bitnim).

Sve više izbija na površinu da oni koji mnogo hvale Win7 ga koriste u stvari za igrice. Za ozbiljan profi rad i dalje je prednost na XP-u. ;)

@darko88:

pa naravno da ne raste sam od sebe. Jedino ako imas AV koji skenira sistem prilikom starta ili si dodavao drajvove ili nesto od HW pa ih sistem duze cekira prilikom POST-a. A receno je vec da se 7-ca nesto brze podize od XP-a i brze ide u shutdown, to je istina.

Pa, ne mogu da tvrdim 100%, pošto nikada nisam merio, ali takođe nikada nisam primetio da raste (znači, ako je boot time duži npr. 5s, to ću teško primetiti, ali to ne smatram bitnim).

jako lako se primecuje 30s razlike izmedju svezeg xp-a i onog koji se koristi nekoliko meseci

Sve više izbija na površinu da oni koji mnogo hvale Win7 ga koriste u stvari za igrice. Za ozbiljan profi rad i dalje je prednost na XP-u. ;)
A kojim se tačno profi radom baviš?
Zerbah sa prethodne strane je profesionalac koji se bavi 3d modelingom i animacijom, a koristi Win7 i zadovoljan je.

Meni se više čini da se XP-a ko pijan plota drže samo oni koji isključivo igraju igrice, pa ne kapiraju koje su to prednosti sedmice u svakodnevnom radu.

Btw ribon u Ofisu je super stvar, osim ako nemaš vidni fokus od 2 mm pa ti je problem da preletiš očima preko ikonica i opaziš onu koja ti treba.

Poslednja izmena:
jako lako se primecuje 30s razlike izmedju svezeg xp-a i onog koji se koristi nekoliko meseci
Možda ta razlika postoji kod tebe, kod mene sigurno ne (mada, iskreno, ne smatram to mnogo bitnom stavkom - svejedno mi je da li se Win podiže za 0,5 ili za 1,5 minuta ;) )

@ voodoo_: hehe, ja igrice igram VRLO retko (i to samo neke male, za koje je svejedno koji je Win), ali ipak još nisam uspeo da skontam koje su prednosti (ili mane) XPa ili W7 :) (naravno, imam oba, XP koristim više, ali radim i u W7).

Što se tiče ribona u Office 2007... hm, sad sam se već navikao, jer koristim Office 2k7 na poslu već skoro 2 godine (kući nemam nikakav Office). Smatram da riboni nisu idealno rešenje za wide monitore...

Konkretno W7 brljavi sa starim TDU. Tako da o igrama i nemam neke pozitivne reči vezano za W7.
Ribon, je inuvativan, namenjen početnicima, i sa jedne strane, jedina revolucionarna stvar koju je Microsoft uradio u posledjnih 10 godina, a da je svima pred očima.
Zašto u Photoshop ili AutoCad ne stave ribon?

@vodoo

Svaka čast Zerbahu, samo ne znam zašto navodiš navike trećih lica kao dokaz za svoje tvrdnje? Razmišljaj svojom glavom. Godinama radim sa bazama podataka, Office paketom i Visual Studiom u jednoj ustanovi, detalji nisu bitni za ovu temu. Kod mene u mreži od par stotina racunara nemamo nijednu 7-cu a i ne mogu da zamislim radne stanice sa iskačućim prozorima i svim onim šarenišem i kako bi delovalo na produktivnost rada. Ni u okruženju (profesionalnom) u kome se krećem nisam se nešto naviđao 7-ca. I na drugim mestima gde se krećem, u poštama, bankama, ustanovama ne primećujem da su prešli na 7-cu. Eto to sam mislio kada sam spomenuo "profesionalni rad".

Ako stvarno imaš neke konkretne prednosti Win7 koje mi korisnici XP nismo svesni onda ih taksativno navedi.

Moju i ne samo moju žalbu na ribon nisi shvatio pa ću da ponovim. Godinama je MS forsirao interfejs svojih programa koji se zasnivao na paleti sa alatkama i meniju koji su bili jednoobrazno organizovani. U maltene svim njihovim programima prvi meni je bio File sa operacijama snimanja izlaza iz programa, zatim meni Options sa podešavanjima pa Window za prozore, Help sa obaveznom stavkom About.. itd. Kad god sam pravio neki program ja sam sledio takav stil interfejsa kao i mnogi drugi programeri upravo da bi korisnik koji prvi put koristi program mogao lakše da se snađe i familijarizuje sa njim. Kad odjednom....Nema više menija File, nego kartica Home, Page Layout, Review....itd. Konfuzno i zbunjujuće za onog ko sad treba da se navikava na nešto drugo, zar ne. Nema veze vidno polje sa ovim nego organizacija interfejsa.

Ja ne mislim da je Win7 loš OS, čak mislim i da nije ništa gori od XP-a. Ali nije ni specijalno bolji a ponajmanje neki revolucionarni korak unapred kakvi su bili svojevremeno Win 95, 2000 ili XP.

;)

Ja bih ovu raspravu i suludo tvrdjenje da je XP jednako dobar kao i W7 nazvao gluposcu... kada neko i pored svog razumnog i logickog ubedjivanja danima kaze na kraju "ali ne radi mi 10 godina stara kartica pod njim a i igra od pre 5 godina malo baguje" - pa tu bre ne pomaze ni ovakav argument.

Da ne spominjem druge nebuloze spomenute u ovoj temi :)

EDIT: i otkud vam ideja da ne raste boot time u XP-u tokom vremena? Kada instalirate gomilu appova koji vam trebaju i kada se reg baza malo popuni a sistem "ostari" jedno mesec dana, boot time se vidno produzi.

Poslednja izmena:

Bas suprotno, meni kao developeru, cesto mi se desi da imam pokrenut visual studio, eclipse, qt creator, mysql query browser, chrome sa jedno 8 tabova otvorenima i jos po koju aplikacijiju. Iz iskustva, na istoj konfiguraciji, windows xp se ceka po nekoliko sekundi kada hocu da predjem iz jedne u drugu( ono drljanje po hardu :D ), a win7 radi besprekorno.. e da jos mi stoji warcraft III minimiziran je volim posle par sati posla da opicim jednu dotu.. :)

Ja ne verujem kakvih sve ovde gluposti ima napisanih. XP je odavno prevaziđen i zastareo. Sedmica može i trebalo bi da je bolja nego što jeste, ali ovakva kakva je, definitvno je napredak u odnosu na XP, i to veliki. Logičnija je, intuitivnija, prijatnija za rad, stabilnija.

Al' džaba sve to kad u Win 7 memorija ne stoji prazna :d

Zašto u Photoshop ili AutoCad ne stave ribon?
AUTOCAD%20RIBBON%20BAR.jpg

;)

eeeee a kako ja sad korisnicima da objasnim da im za Auto CAD treba wide monitor velike rezolucije ..... jer kad ih vidim na starim 19" monitorima ..... + taj ribon .... + dodatni alati ....

Ah da .... ovo je bas onaj najjednostavniji izgled Auto CADa

Nazad
Vrh Dno