Šta je novo?

Windows7 Pros vs Cons

Ja sam doživeo 4 BSOD za pola sata jer sam na silu pokušavao da instaliram igru koja ne radi na Windows 7. Ne znam koje si to drajvere pokušavao da instaliraš ali ako su za Creative zvučne onda me uopšte ne čudi. Ja koristim kX ali i on baguje. Definitivno ću morati da uzmem modernu zvučnu kartu.

Štikliraj use small icons i taskbar će biti iste visine kao onaj sa XPa.

Znam ja da on moze da bude manji ali to nije poenta price - ako vec hoces nesto da menjas onda to menjaj tako da promena zaista valja a ne samo da bude vizuelna. Za 10 godina mogli su da izmisle, valjda, nesto bolje od 25px visochijeg :D taskbara.

Inace pogodio si (1), instalirao sam Creative drajvere (2, 3, 4, 5...) i ... posto sam celu noc drndao sistem i reinstalirao Windows (6, 7, 8, 9...) i Googlao ko budala, zalio se na Creative forumu uspeo sam jedno veliko NISTA da uradim (10! :mad:) @*&@()#^!@&()#^(!@#&*()!@&#$*(#$&*@#&$*(#&$(!@)!@&#)(!*@_

Ovaj, ja sam nov u Windows7/Vista svetu pa možda grešim ali ja sam taj UAC skroz isključio.

prvo:
hm, i mene to zbunjuje , ja sam ga u control panel stavio na najnizu vrednost, tj da me nista ne 'pita' ali i dalje imam mali stit na ikonici za AI Suite (program za MB) ? sta i kako treba da se dotera tacno da se maknu stitovi s ikona i da do radi kao na XP da te pita samo kad treba? (znam da mora restart , video sam pise u Action Center?)
drugo:
kako treba doterati setovanja za mrezu tj net? ja imam dve ikonice(izlaza na mrezu) i sam se se konektuje na bootup sto je jako lepo i svidja mi se,ali kad idem na hover pointerom preko one ikonice za net u systray on mi pokaze te 2 mreze , jednu za mog provajdera , koja radi i konektovana je a za drugu pise 'unidentified network, no internet acces' a u control panel stoji klupica ona... jel to tako treba ,da kao ima local area za lan na ploci kao na XP ili sam ja pogresno setovao kad sam instalirao sistem??? uglavnom + je sto se konektuje sam na bootup

Inace pogodio si (1), instalirao sam Creative drajvere (2, 3, 4, 5...) i ... posto sam celu noc drndao sistem i reinstalirao Windows (6, 7, 8, 9...) i Googlao ko budala, zalio se na Creative forumu uspeo sam jedno veliko NISTA da uradim (10! :mad:) @*&@()#^!@&()#^(!@#&*()!@&#$*(#$&*@#&$*(#&$(!@)!@&#)(!*@_

Dobro, to je poznato da Creative ima užasne drajvere i užasan support. A što se tiče dizajnerske strane, skroz si u pravu.

- cudno ponasanje na laptopu i battery management

Da, ovo je nesto sto mene izludjuje, naime svaki put kada se lap baci na stand by i probudi on Brightness smanji na najmanju mogucu vrednost po budjenju i to posle mora rucno da se vraca. I to je koliko sam primetio kod svih tako, krupna stvar.

Najgora stvar kod sedmice:
1. Control Panel koji ima milion ikonica. Sva ta filozofija "novi sistem hajde da promenimo i mesto opcijama" je stvarno za zaljenje...
2. Onaj kupus kada otvoris windows explorer, prosto ne mogu da opisem koliko treba covek da nema smisla za bilo sta da bi ono onako napravio...

Dobro je, nisam jedini koji smatra da Windows sada ima *****no odradjen interfejs.

Eh sad, pa nije sjajan ali ja se ne bunim jer poznajući Microsoft sve je moglo biti mnogo, mnogo gore. Konkretno, ono što mi smeta kod svih operativnih sistema i grafičkih okruženja jeste što, kao i većina softvera, ne idu u korak sa hardverom. Zašto neko ne sedne i ne napravi taskbar ili ne organizuje toolbox tako da budu prilagođeni wide monitorima. Ali ne, umesto toga MS razvija Ribbon koji zauzima desetinu ekrana po visini...

@voodoo_ Hvala na linku, međutim nema prevelike koristi od te opcije. Ma koliko mrzeo grupisanje ono ima više smisla od više ikonica koje isto izgledaju bez labela poređanih jedna do druge. Svejedno moram da pogledam thumbnail da bi video šta sadrži koji prozor.

Nije GNOME na Linuxu nesto bolji ali avaj - iza njih ne stoji multimilijarderska kompanija sa 8393899823928392839283928392839283.....29832938298392 inzenjera, grafickih dizajnera, psihologa i vidovitih Zorki :)

Nema nikakvog napretka od XP-a tj. odWin2000; malo kozmetike... naravno, neke stvari koje su radile dobro sad više ne rade ali ih nema jako puno...
Meni prilično smeta što posle nekoliko dana rada taskbar (koji je namešten na autohide) jednostavno nestane i ništa sem restarta ne pomaže.

Nažalost, ni u Linux svetu nije situacija mnogo bolja. Tapkaju u mestu od 1982-3... Mac ne bih ni komentarisao jer je u nekom ******skom cenovnom rangu...

...

Znaci win7 nema nista novo osim kozmetike.
Naravno da sam ga instalirao zbog, izmedju ostalog Dx11 i upario sa video kartom. Cak i zbog 3 igre koje koriste dx11, vredeo je prelazak.
Takodje Vegas mi primetno brze renderuje istu stvar na istom hardveru pod Win7 nego li pod Xp-om
Za sebe nikada necu reci da sam kompjuterski mag i samim tim sve znam, cak naprotiv, ono sto neznam volim da pitam. Meni win7 /Vista savrsesno radi, a isto tako cu kada izadje staviti Win 8.
Win xp je trajao punih 9 godina i dosta je mi ga je.

Meni win7 /Vista savrsesno radi, a isto tako cu kada izadje staviti Win 8.
Win xp je trajao punih 9 godina i dosta je mi ga je.
Za nekoga ko ima legalan WinXP (a nema neke specijalne potrebe za npr. DX11), kupovina Win Viste ili Sedmice je čisto i nepotrebno bacanje para. Naravno, za nekoga kome su potrebne specifičnosti Win7 (kao što je pomenuti DX11), prelazak je opravdan.

S druge strane, za ljude koji koriste piratske Prozore (ima li uopšte takvih? ;) ), svejedno je koji će Win koristiti, pa nema razloga da ne koriste najnoviji (ako im se sviđa; ako im je potreban; ako imaju odgovarajući hardver).

Da, ovo je nesto sto mene izludjuje, naime svaki put kada se lap baci na stand by i probudi on Brightness smanji na najmanju mogucu vrednost po budjenju i to posle mora rucno da se vraca. I to je koliko sam primetio kod svih tako, krupna stvar.
Na mom laptopu se to ne događa, tako da nije kod svih.

meni je update Intel drajvera doveo do toga da mi vise ne radi Sleep funkcija.
ne znam ko je vise kriv: Intel ili M$

Za nekoga ko ima legalan WinXP (a nema neke specijalne potrebe za npr. DX11), kupovina Win Viste ili Sedmice je čisto i nepotrebno bacanje para. Naravno, za nekoga kome su potrebne specifičnosti Win7 (kao što je pomenuti DX11), prelazak je opravdan.

S druge strane, za ljude koji koriste piratske Prozore (ima li uopšte takvih? ;) ), svejedno je koji će Win koristiti, pa nema razloga da ne koriste najnoviji (ako im se sviđa; ako im je potreban; ako imaju odgovarajući hardver).

Zasto bi iko koristio 10 godina star operativni sistem sa ogranicenjem na 3 GB memorije i gomilom drugih nedostataka na masini koja je stara do 2 godine? I koje su to specificnosti? XP je odavno trebao da postane zaborav jer je vrlo zaostao u odnosu na sve sto je danas aktuelno :)

Zasto bi iko koristio 10 godina star operativni sistem sa ogranicenjem na 3 GB memorije i gomilom drugih nedostataka na masini koja je stara do 2 godine? I koje su to specificnosti? XP je odavno trebao da postane zaborav jer je vrlo zaostao u odnosu na sve sto je danas aktuelno :)

Ne mogu da se složim. Ako ga nakljukaš svim updateovima koji trebaju, onda onako sav "napucan" vredi koliko dve Viste. :)

Dzaba sto tako napucan vredi kad ne mogu da koristim 4 i vise giga rama na njemu. Sva njegova napucanost pada u vodu.

A gde ćeš da iskoristiš ta 4GB rama? Kada opet drlja po HDDu i pravi swap, čak i u 7ici. Ovde dolazi do tačke gde je 100x pametnije kupiti matoru PowerMac G5 i u nju strpati 16GB rama.
10.5.8 možeš da instaliraš, on je i više nego dovoljan za sve programe koje ćeš želeti da poteraš. Intel ONLY aplikacija i nema toliko... Zalazim u off, ali samo poenta da XP i nije za rad preko 3GB RAMa, a Win7 i nije toliko zahvalan sistem koliko se čini.

Poslednja izmena:
Ko drlja po hardu, W7? Nisam primetio da iko drlja po mom disku (sem Viste koja je bila pre W7). A gde cu da iskoristim RAM? Photoshop, Virtuelne masine, Apache/MYSQL server...

Pre svega, pričam o "običnim" korisnicima (kućni korisnici), ne o profesionalnoj primeni računara ili o "hard-core" Benchmarkovcima ;).

Dalje, tim "običnim" korisnicima (za sada) ne treba više od 3GB RAMa. Ja sam na svoj laptop star godinu dana, kao i na poslovni desktop u firmi, star mesec dana, stavio XP (Pro, odn. Home) i sve lepo radi, tako da ne vidim *zašto* bih stavio Win7. S druge strane, da sam te kompove dobio sa Win7, sigurno ih ne bih downgrade-ovao na XP - upravo zato što mislim da su i XP i Win7 sasvim OK operativni sistemi.

Inače, na starom desktopu i nešto slabijem laptopu imam Win7 i takođe sam vrlo zadovoljan.

Što se tiče "specifičnosti" - mislio sam na specifičnosti Sedmice, npr. DX11.

Postoje razlike i velika pobojsanja u samom kernelu izmedju XP-a i Win7. Na primer, na multicore sistemima kernel ume bolje da iskoristi jezgra i da ih ravnomernije optereti, memory managment je uradjen totalno drugacije, pa cak i ako se cini da sistem "jede" vise memorije, nije tako, veliki procenat te memorije ce biti na raslolaganju korisnickim procesima ako se ukaze potreba.. Vista je donela neke nove koncepte duboku u kernelu, ali tek sa win7 su se dovoljno ispeglali da korisnici "osete" pobojsanja.

Dzaba sto tako napucan vredi kad ne mogu da koristim 4 i vise giga rama na njemu. Sva njegova napucanost pada u vodu.

Dzaba ti i 100giga rama kad morash da radish na 64-bitnoj platformi za koju je i dalje KATASTROFALNO losha podrska, drajveri za hardver na 64-bitnim sistemima su OCHAJ ili ih uopshte i nema za neke uredjaje.(gomilu) Sto se tice rama na XP-u koliko znam postoji 64-bitni XP koji podrzava vishe od 3,25 gb.

Ja sam konkretno na Win 7 x86 i manje vishe radi...ALI prvi problem sam imao sa SB-Live, jujujjuju, naravno ne koristim fabricke drajvere koji su DJUBRE opevano nego KX,, medjutim ni on ne radi bash sjajno i moram da ga pokrecem u Vista modu da bih mogao da snimam bilo shta. Drugi VELIKI problem su pingovi u igrama, mozak mi popise. Ja imam ruter TD-8840 i nema leba da ga nateram da mi ne napucava ping i do 4s na svakih 10ak min, verovatno je u pitanju firmware koji ne moze da se up-dejtuje. (Idem sad po TD-8840T)...pomozi budo!!! I treci prob takodje vec pomenut je wide trash podrska.......mrzim tranziciju!!

Znači, kada se podvuče crta, da smo umesto Windows7 dobili Vista2.

Pa da, ali naravno nisi mogao da prodajes os kao vista2, posto je vista bila pljuvana na sve strane, ali zato win7 kao nesto novo-revolucionarno moze da se plasira fino na trziste.. I posto su videli da se narod primio, sledeci windows se zove windows 8, a da je i 7mica bila fail, smislili bi neko novo ime.. :)

Pa da, ali naravno nisi mogao da prodajes os kao vista2, posto je vista bila pljuvana na sve strane, ali zato win7 kao nesto novo-revolucionarno moze da se plasira fino na trziste.. I posto su videli da se narod primio, sledeci windows se zove windows 8, a da je i 7mica bila fail, smislili bi neko novo ime.. :)

Cela ta filozofija je vise nego normalna. U svakoj novoj verziji windowsa dobijes nesto malo vise . Ista je prica sa mobilnim telefonima...
Isto ces se voziti u Golfu 5, kao i Golfu 6...
To je strateski marketing, koji decenijama uzima danak u zaduzivanju, ulascima u nepotrebne investicije....A posle kuku, lele. Samo sto je kod Windowsa to mnogo manje uocljivo...

Dzaba ti i 100giga rama kad morash da radish na 64-bitnoj platformi za koju je i dalje KATASTROFALNO losha podrska, drajveri za hardver na 64-bitnim sistemima su OCHAJ ili ih uopshte i nema za neke uredjaje.(gomilu) Sto se tice rama na XP-u koliko znam postoji 64-bitni XP koji podrzava vishe od 3,25 gb.

O cemu ti pricas? :) Kakva losa podrska? Jesi li ti poseti osajtove proizvodjaca hardvera u skorije vreme ili pricas napamet?

Za sve uredjaje koji su do ~3 godine starosti postoje 64bit drajveri. SB Live? Dobrodosao u 2010. godinu, idi i kupi novu zvucnu kartu. Da nemas mozda i BX chipset na ploci?

Poslednja izmena:
SB Live? Dobrodosao u 2010. godinu, idi i kupi novu zvucnu kartu.

A zašto bi, na kraju krajeva? I kako to da taj Live radi normalno na svakom drugom (unixoidnom) OSu danas?

Osim toga, ko koristi hrpu poslovnog softvera, naći će bar jednu stvar koja je "partybreaker" što se tiče 7-mice. Ja sam ih našao više. Nešto radi samo s admin ovlastima, nešto pod compatiblity modovima, a nešto ne radi nikako. Iako dosta toga i radi, što nisam očekivao da će raditi.

Kao što borab kaže, važno da se okreće. Čim brže, tim bolje. Nekad je novi Mercedes izlazio svakih 10 godina, danas svake 2, sutra će svake godine. Što se funkciolanosti tiče, promjene su minimalne gledano na kratki i srednji rok.

Poslednja izmena:
Da li Asus izbacuje BIOS update za Socket A ploce? Ne.
Da li nVidia pravi drajvere za GeForce 3 Ti500? Ne.
Da li neki proizvodjac automobila pravi delove za model star 15 godina? Ne.

Zasto bi onda iko pravio 64bit drajvere za karticu staru 10+ godina i koja sada realno vredi 5 EUR? Razvoj kosta a kartica se ne prodaje, koja je tu logika?
UNIX i Linux su druga prica, druga filozofija.

Win7 imam kao drugi sistem od jesenas. I uvek se zbunim kad otvorim njegov Explorer, jednostavno vidim gomilu šarenog đubreta u kome ne mogu da se snađem iako Windows, razne verzije koristim godinama. Sva podešavanja su razbacana bez ikakve logike i dobro se namučim ako želim nešto da podesim. Nepregledno i nepraktično do bola. Očigledno je MS išao na šljašteći vizuelni efekat Aera a praktičnost je u drugom planu.
Isti takav osećaj skoro bespomoćnosti imam kad otvorim Office 2007. Nekadašnji toolbarovi su zamenjeni majmunskim ribonom u kome mi treba po pola sata istage gde je ona ikonica koja mi treba a to sam u Officu 2003 i prethodnim nalazio zatvorenih očiju. MS je izmenio logiku svojih proizvoda Windowsa i Office-a što mu se može obiti o glavu.
Inače po testovima nema neke razlike u brzini između 7-ce i XP-a.
XP ostaje najbolji OS ikada napravljen. Sedmica, koja ne donosi ništa novo neće dugo trajati jer brzo čoveku dosadi.

Vrh Dno