Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

..pisu lepo ljudi da je potrebno prosecno 550w napajanje za 470:p

Dame i gopsodo , prvi put u životu sam profitirao kupujući novu grafiku u prvom talasu . A to je bila 5850 , koja me je kostala 230 E i to u CG , prij nego sto se desilo poskupljenje iste ... Pola godine sam se naigrao , kartom koja se sa fabrickim hladjenjem jako dobro klokuje . hvala Nvidiji ako uspije da joj sabije cijenu , da ubacim 2 u CF u dogledno vrijeme ...

Poslednja izmena:
Jeste li vi procitali sta su testirali!? To je Furmark stability (burn) test. U igrama takve temp. necete nikada imati.

Meni na tom testu ide na 84C, a u igrama retko kad dodje do 70C, to znaci da ce ta karta da ide u igrama do max 80 posto je sadasnje igre ne mogu bas zagrejati ?

Dame i gopsodo , prvi put u životu sam profitirao kupujući novu grafiku u prvom talasu . A to je bila 5850 , koja me je kostala 230 E i to u CG , prij nego sto se desilo poskupljenje iste ... Pola godine sam se naigrao , kartom koja se sa fabrickim hladjenjem jako dobro klokuje . hvala Nvidiji ako uspije da joj sabije cijenu , da ubacim 2 u CF u dogledno vrijeme ...

+1 :)

Jeste li vi procitali sta su testirali!? To je Furmark stability (burn) test. U igrama takve temp. necete nikada imati.

Zar to nije isti test u kome su se neke RV770 restartovale, iako su u igrama radile po ceo dan bez i najmanjeg problema :p Tada je bio vrlo vazan, ako se dobro secam. ;)

Fermi je power hog, koji je ovako podesen da bi bio najbrzi GPU na svetu, ali u zamenu za potrosnju od 290W na defaultu i dosta preko 300 pri OC. Da im je trebalo jos vise performansi, imali bi kartu koja trosi 350W i triple slot hladjenje.

Da ne duzim previse – fail! Performanse su bolje u odnosu na RV870 samo u ponekoj igri, tipa Metro i FC2. AvP i BC2 bolje leze ATI-ju, a u ostali igrama (ko je rekao Crysis) uglavnom egal. Performance per dollar je jos i ok, ali potrosnja i zagrevanje majko mila...
22204.png

22203.png
Linkovi sa prethodne strane za hardware canuks nisu dobri, a njihove testove bas volem :p
http://www.hardwarecanucks.com/foru...iews/30297-nvidia-geforce-gtx-480-review.html
http://www.hardwarecanucks.com/foru...iews/30321-nvidia-geforce-gtx-470-review.html

Poslednja izmena:

Ja istu stvar mogu da kažem za gtx 285 kog sam uzeo za 340e početkom marta prošle godine, zaista se isplatila za godinu dana igranja. Jeste da se za dva-tri meseca pojavio dosta jeftiniji, a po performansama ne tako sporiji 275, a 7 meseci kasnije i 5850. Što će reći već 13 meseci igranja u full-u, do ovog metro-a, mada to ne može u full-u ni na 5850.

Ako tako bude onda je 5870 mnogo bolja kupovina...

Dok se cena ne stabilizuje na realnom kursu dolara, tada će biti 265e, mada ne bi me čudilo da u početku čak bude 1$=1e, odnosno čitavih 350e, no videćemo. :)

Dok se ne stabilizuje cena nema razloga da prelazim sa 285, jedino ako iznenada iskoči još dx11 naslova.

Da ne duzim previse – fail! Performanse su bolje u odnosu na RV870 samo u ponekoj igri, tipa Metro i FC2. AvP i BC2 bolje leze ATI-ju, a u ostali igrama (ko je rekao Crysis) uglavnom egal. Performance per dollar je jos i ok, ali potrosnja i zagrevanje majko mila...

22186.png

22171.png

22161.png

22183.png

22179.png

Min fps-ovi:
22166.png

22165.png

Poslednja izmena:
Kolko vidim na ovim testovima kaze da je temp. za 5850 77C(znaci ono sto je na 5850 77c na 470 je 92C, ko na mojoj staroj 8600gt glh :)). Nisam znao da su tako visoke temp.na 5850. Vidim da 470 trosi 100W vise od 5850. Da li je to veliki propust?
..oduva 470 atijevu 5850..

Poslednja izmena:
Oduva i 5870 u par navrata pa ti pisi kako ce biti bolja kupovina ATI za 300e ;)

Oduva i 5870 u par navrata pa ti pisi kako ce biti bolja kupovina ATI za 300e ;)

Oduva u DIRT2 pod Dx9 ;) Rezultati nisu razdvojeni, pa NVidija radi u DX9, a ATI u Dx11 modu. Problem je sto su neki sajtovi koristili Demo te igre, koji ne prepoznaje GF100 kao DX11 cip. Ovo se desilo na Guru3D, pa se relativno brzo updateovali rezultate testirajuci konacnu verziju, a rezultati su tada malo drugaciji, tj GTX470 je cak sporiji od 5850.

Cene ce se brzo formirati u zavisnosti od toga da li ce ove karte biti moguce kupiti i u kojoj kolicini. Realno, ako je nema na trzistu, moze da stoji i 150 dolara i out-of-stock ;)

Oduva u DIRT2 pod Dx9 ;) Rezultati nisu razdvojeni, pa NVidija radi u DX9, a ATI u Dx11 modu. Problem je sto su neki sajtovi koristili Demo te igre, koji ne prepoznaje GF100 kao DX11 cip. Ovo se desilo na Guru3D, pa se relativno brzo updateovali rezultate testirajuci konacnu verziju, a rezultati su tada malo drugaciji, tj GTX470 je cak sporiji od 5850.

Cene ce se brzo formirati u zavisnosti od toga da li ce ove karte biti moguce kupiti i u kojoj kolicini. Realno, ako je nema na trzistu, moze da stoji i 150 dolara i out-of-stock ;)

to znaci da su i ovde pogresili?
22171.png

Poslednja izmena:
Ovi jesu stvarno po meni sjajno uradjeni, sve se vidi tacno u procente, a i izgledaju mi prilicno tacni....
Evo ceo review na kineskom ko hoce da vidi ima jos poredjenja i dosta teksta, pa idite na prevod:
http://www.expreview.com/9944-1.html

470 je oko 20% bolja i po min. i po avg. FPS-u znaci od GTX285, po meni jedina dostojna zamena za vlasnike 285 je 480...

Poslednja izmena:
470 je oko 20% bolja i po min. i po avg. FPS-u znaci od GTX285, po meni jedina dostojna zamena za vlasnike 285 je 480...

Vlasnicima 285 ostaje da čekaju neku reviziju, pošto prelazak sa 285 na 480 je baš bacanje para :)

S obzirom da za 285 ne verujem da moze za vise od 200 evra polovna da se proda jeste bacanje para....

au, sta ce sa svim ovim 275,280 i 285 sto se nisu prodale..
ova fermi nikom ne odgovara , bolje da odloze prodaju do daljnjeg:D

samsung memoriski cipovi korisceni na ovim referentnim sto su izasli su deklarisani na 1250mhz (5000)
ima tu mnogo potencijala sa nvidiom sto je downklokovala sve.

Treba da se isteestira overklokabilnost ovih novih NVIDIA , pa kad se slegnu cijene imaćemo pravi odnos snaga... Lično mi NVIDIA više prija zbog drivera , a podržavam zdravu tržišnu utakmicu , jer to je jedino što nas može poštedjeti nerealno visokih cijena !

Vlasnicima 285 ostaje da čekaju neku reviziju, pošto prelazak sa 285 na 480 je baš bacanje para :)

Slazem se. 285, 295, pa i 275 su i dalje jako dobre karte po performansama. A i potrosnja im je sasvim pristojna.
Ja sam jos odavno postavio pitanje ljudima koji su panicili kako im treba nova karta i kako ih guse 9600 i 9800 kartice, zasto lepo ne kupe neki GTX. Oni su i dostupni i provereni.
Niko mi nije ponudio validan ogovor :)

Dobro cenovno pozicioniranje u samom startu:

MWAVE_GTX470_GTX480_675.jpg

Izvor

Pod dobro mislim u odnosu na nVidijinu prethodnu generaciju.

A koliko trenutno kostaju 5850/5870/5970 ? Koliko sam video neki prosek je 310/410/650$ . GTX 470/480 ciljaju da se ubace izmedju 5850 i 5870 i izmedju 5870 i 5970, respektivno. Koliko je to izmedju videcmo za par sati nadam se, ali cene su definitivno izmedju.

Čini mi se da nisi dobro pročitao moj post. Boldovao sam bitan deo.
Cene GT200 su sada, nakon obaranja cena i shrinka i dalje ne konkurentne GTX260/GTX285/GTX295 : 210/350/540 USD. Govorim o tome da je cena novih nVidija daleko pametnije pozicionirana u odnosu na prethodnu generaciju. To jest, ako cene koje su se pojavila stvarno budu ispoštovane za dve nedelje kada vidimo GTX400 u prodaji.

Poslednja izmena:
Jos nemaju krstene drajvere za GTX4xx jos tu ima dosta prostora za poboljsanje zato strpljenja narode.

Ja zadovoljan u svakom slucaju ono sto su govorili to se i desilo jos malo drajver da srede ,a to sto trosi i ferrari trosi al zato ide;):D

da i sa novim driverima ce da padne grejanje sa 95 stepeni na 75 i sa 290w potrosnje na 200w i bice manja cena zbog toga...fermi je razocarao i nije brzi u proseku ni tih 20% koje smo ocekivali

GTX 480 je brži samo 15% u odnosu na 5870, a 470 je sporiji 4.88% u odnosu na istu..

by Tomazino:
Dve stvari jos niko nije komentarisao:
1. skaliranje u SLI, u nekim slucajevima, SLI je maltene 100% brzi od singl konfiguracije
2. overkolokovanje. 14% visi klokovi daju oko 12% bolje rezultate, sto je sjajno.
To znaci da ova arhitektura ima jos mnogo toga da pokaze. Krajem godine ce verovatno izbaciti neki gtx485 koji ce imati svih 512 jezgara, sto uz malo visi takt, i ATI-jevske taktove za memoriju, moglo bi da bude fino osvezenje. Ne treba sumnjati ni u razvoj drajvera. Bez obzira na nedostatke u vidu prevelike potrosnje i zagrevanja, ja moj glas dajem kompaniji i generalno ljudima koji ulazu u buducnost, koji idu pola koraka ispred svog vremena (tehnoloski gledano).
Ne secam se tacno kakvo je skaliranje sa povecanjem kloka kod ATI-ja, ali cini mi se da nije bas najbolje. U tom slucaju ne znam sta to ATI sa aktuelnom arhitekturom moze da uradi pre Q2 2011, kada bi mogli da se pojave proizvodi u 28 nm. A nisam siguran da ce ATI da radi nesto potpuno novo u highend segmentu u 40 nm.
Neka me oni koji znaju nesto vise isprave, ali i pored ovih problema sa zagrevanjem i potrosnjom, nV ima vise mesta za napredak u aktuelnoj generaciji. Neka A4, A5 ili B revizija mogla bi da donese ono sto je nVidia verovatno zeleza od pocetka razvoja na ovoj arhitekturi. Ocigledno je da su bili sputani sto svojom sto TMSC-ovom nespremnoscu za ovakav projekat u 40nm. Ali zasta drugo sluze nove revizije cipa

Po meni skroz ok post, slazem se sa gotovo svim :)

Test na hardwarecanucks:

GTX 480:
http://www.hardwarecanucks.com/foru...iews/30297-nvidia-geforce-gtx-480-review.html

GTX 470:

http://www.hardwarecanucks.com/foru...iews/30321-nvidia-geforce-gtx-470-review.html

GTX 480 vs. 5870:

GTX480-101.jpg

GTX 470 vs. 5850:

GTX470-16.jpg

U hd rezoluciji, 4xAA GTX 480 je u proseku brzi 18% od 5870, a GTX 470 14% od 5850.

Zakljucak za GTX 470:

With an SRP of $349 backed up by some great performance increases over the HD 5850, we believe the GTX 470 has set itself up to be the new price / performance leader in the current market. Yes, there are a few wrinkles in the fabric of perfection and ATI may still cut their prices but it is a relief to finally see some competition in this price bracket in particular. We’re actually more excited about the GTX 470 than the GTX 480 simply because NVIDIA did something not many thought they could achieve: beat ATI in the all-important performance per dollar category.

Izgleda da GTX-u 470 fale visi taktovi da bi se stvarno pokazao (kao i GTX-u 480 uostalom), sto se vidi iz oc rezultata:

GTX 470:
Core: 721Mhz
Processors: 1442Mhz
Memory: 3974Mhz (QDR)

GTX480-102.jpg

20% veci klokovi rezultuju u 20% vecem FPS-u, barem u Unigine-u.

Slicna situacija i sa GTX 480:

Core: 721Mhz
Processors: 1442Mhz
Memory: 3974Mhz (QDR)

GTX480-102.jpg

Power consumption:

GTX480-80.jpg

Hardwarecanucks koristi specificni metod za merenje potrsnje:

Please note that after extensive testing, we have found that simply plugging in a power meter to a wall outlet or UPS will NOT give you accurate power consumption numbers due to slight changes in the input voltage. Thus we use a Tripp-Lite 1800W line conditioner between the 120V outlet and the power meter.

I jedino je u njihovom testu potrosnja manje,vise u skladu sa nVidia-inom specifikacijom. Recimo GTX 470 je na nivou GTX 285, sto je sasvim ok.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno