@ Vuk
Pošto me ne poznaješ, da li je u redu da odmah zaključiš da mene ''ekonomija nikad nije zanimala'' i pređeš direktno na objašnjenje sa kravama?
Ja se neću spuštati na taj nivo i reći ću da si u pravu. Naravno da je svakom (pa čak i meni..) jasno da je pametnije zadržati nešto što donosi dugoročan profit nego rasprodati da bi se bacila kanta vode na šumski požar. Ali u situaciji u kojoj firma donosi 3 puta manje profita nego što bi mogla, gde se krade na sve strane, za koju se ne zna gde se i kako troši i ko je odgovoran, koja svakim danom nagomilava sve više partijskih parazita, pravi promašene investicije (koliko kredita je uzeto za telekom srpske i CG?) i ne unapređuje svoje usluge, u takvoj situaciji moje mišljenje je da je bolje prodati sad, dok još vredi i toliko, a kada srozaju firmu uvek mogu i da je poklone kao NIS...
Još bih da dodam da infrastruktura treba da ostane vlasništvo građana koji su je i izgradili. Ne države i vlade, nego građana.
Sa gornjim postom se takođe u potpunosti slažem.
edit:
@spaxon
nemamo bioskop jer je neisplativ, a neisplativ je jer narod nema novca, ne da nema interesa. a zašto nema novca? zbog privatnika ili zbog vlasti? mislite o tome...
Lično, bolje mi je da nemam bioskop nego da mi država otima pare da bi ga subvencionisala dok zvrji prazan, a zaposleni kafenišu.
Opet sve pogresno shvaceno i pogled kroz prizmu a ne kroz cist vidik.
Ja te ne poznajem vec sudim po onome sto napises, zar to nije logicno.
Ja nisam imao nikakav uvredljiv tonalitet vec samo opozitan stav, u sustini ja nisam ljut sto ti imas drugacije misljenje vec mi je zao sto nemas misljenje za koje ja mislim da je ispravno.
Drugo ja ti nisam rekao spusticu se na tvoj nivo te cu ti uprostiti objasnjenje za koje mislim da nisi u pravu.
Mislim da bi bilo nekulturno da sam se izrazavao u matematickim frazama te sam uradio sustu suprotnost, sveo sam objasnjenje u matematicki jednostavno objasnjenje.
Prvo da si anarhista-kapitalista znao bi da je kapitalizam matematicka varka, smisljena je od strane vrhovnog vodjstva uglavnom kraljeva, kako bi se na matematicki kulturan nacin pljackali plemici i mocne osobe koje su u ime kraljevstva pljackale prekookeanske postojbine i buduce kolonije nerzvijenih naroda i domorodaca a naravno i ratnih pohoda.
Kapitalizam je najprimitivniji metod pored ruralnog primitivizma zivota (u regijama Afrike, Azije itd), ako takav nivo mozemo da iskategorisemo, a da i dan danas postoji na planeti Zemlji.
Reci da podrzavamo nesto sto je matematicki nelogicno, po meni govori kakvo je ekonomsko obrazovanje i kakvi su ekonomski pogledi.
Evo dacu ti jednu prostu cinjenicu, zamolio bih te da je oboris:
Emitujes 100 oraha (jedna novcanica od 100 dinara vezana serijskim brojem), prilikom prve predaje oraha kmetu, oporezujes novac sa prosekom izmedju 6-25% ( u zavisnosti koji je kapitalisticki princip na snazi i koja je drzava u pitanju), necemo spominjati u ovoj situaciji obavezno socijalno ulaganje i doprinose i slicne manipulativne forme.
Uzecemo neki standard od 20%.
Kmet u prvom dodiru sa novcem prilikom prve kupovine momentalno od preostale sume placa -16.6666666666666666666666666667 i ostaje mu 83.3333333333333333333333333333, prvi sledeci u lancu placa dobit na proviziju koju je ostavrio posto je ona relativno marginalna necemo je racunati.
Vrednost novcanice od 100 dinara ili 100 oraha u rukama preuzimaoca nije vise 100 dinara vec 83.3333333333333333333333333333, u slucaju da je preuzimalac proizvodjac ili bilo ko a da recimo nije oslobodjen placanja poreza, u prvoj sledecoj transakciji platice robu, sirovinu ili proizvod sa novcanicom koja vredi 100 dinara odnosno 100 oraha a koja u stvari ima potkovanu vrednost od 83.3333333333333333333333333333 dinara, na iznos od 100 dinara opet ce platiti porez od 20% sto je novih 16.6666666666666666666666666667, razmisli ovde imamo dvojnu matematicku funkciju, imamo stvarnu novcanicu i prakticnu vrednost, novcanica koja je oporezovana a u stvarnosti je umanjena.
Medjutim novcanica i dalje vredi 100 dinara/oraha.
U transakciji se gubila vrednost a natpis na novcanici ostao je isti.
Odnosno 83.3333333333333333333333333333 ce biti umanjeno za 13.88888888888888888888888888889 odnosno ostace mu 69.444444444444444444444444444417 din.
Istu novcanicu industrija koja je prodala repromaterijal isplatice svom kmetu, te ce kmet dobiti novcanicu od 100 dinara, koja u trenutku preuzimanja vredi jos manje jer se ponovno umanjuje tacno za porez koji su duzni da plate na primanja, te u trenutku primanja ima 57.870370370370370370370370370342 na novcanici od 100 dinara/oraha.
Sada razmisli koliko je jos ostalo u kapitalistickoj matematici da se sudarimo sa pijem potencijalno(sala mala), da li ti je jasno o kakvoj se prevari radi.
Zasto je kapitalizam teatralno smesan i "nelogican".
Osmisljen je kao vesta kradja.
Jedina mogucnost da neka zemlja povrati odnos, odnosno vrednost, je da kroz bilo kakav vid manipulacije opljacka susednu ili udaljenu zemlju (kroz rat, izvoz, izrabljivanje, sve sto ti padne na pamet a sto potpada pod prevarom).
Ja licno ne zelim da budem ni jedno ni drugo, vec sam za nesto potpuno novo, realno i matematicki perfektno!
Zato molim te nemoj biti ponosan kad kazes ja sam za anarhisticki-kapitalizam, videli smo da on nestaje cak i u USA, (neuspesno izazivanje III Svetskog rata kako bi se kao i u svakom Svetskom izbrisala kao gumicom istina o matematickoj logici (odnosno "nelogici" kapitalizma).
Da pojasnim, finansijski su se vrednosti toliko urusile da je jedino moguce bilo brisanje nestanka 4000 milijardi dolara kroz pljacku od 700-800 milijardi.
Ili izazivanjem III Svetskog rata ili nekog prilicno glomaznog rata kada bi se po zavrsetku uvek i u svakoj zemlji sve postavljalo iz pocetka.
Primer kraha vladara novca pre I svetskog rata, Londonske Berze, slom berze, i kupovina svih vrednosti od strane vladara novca, i startovanje I Svetskog rata od strane Velike Britanije kroz nasu naivnost.
Da ne bi pisao knjigu o ovoj tematici molim te razmisli o kapitalizmu i prouci ga u biti.
Ako si za nesto barem ga dobro upoznaj!
Jos jedna stvar, ne daj boze da T-com podigne profit Telekomu i mesecni obrt, to upravo znaci brze strmoglavljivanje Srbije.
Nema gore informacije koja Srbiju moze da pogodi, je kao kad Telenor ili Vip objave da su ostvarili povecanje obrta, to je siguran znak da neko sigurno umire od gladi a vecini se obara zivotni standard i dinar neumitno pada!
Ukoliko donesu zakon da je zabranjeno iznositi novac i da je za ulaganje u privatnu kompaniju internim novcem potrebno desetostruko odobrenje nadleznog revizora koji bi prolazio kroz deset sluzbi, kao u mnogim pametnim zemljama, i da je zabranjeno trgovanje sa poznatim offshore bankama, kao i da je zabranjeno da na bilo koji nacin inostrana firma povezuje odnosno da ima bilo kakvu nostrifikaciju sa maticom iz koje dolazi, nem hleba i uspeha. Ulaganje Inostrane firme dozvoliti iskljucivo ukoliko poreklo novca potice od spolja!
Sledece novac koji neka firma zaradjuje treba oporezovati u prvoj ruci a posto bi bio zabranjen izvoz novca, akomulirana masa bi se dodatno oporezovala kao u USA, na isti novac svake godine te ponovo oporezujem.
Ukoliko se bavis izvozom, za svaki unet novac koji je unet spolja, na ukupnu akumulaciju umanjujem te za ceo iznos unetog novca, odnosno oporezujem te u prvoj ruci samo na razliku preostalog novca koji nije potekao od spolja.
Davati transparentan metod Inostranim kompanijama je ono sto nas je dovelo dovde, i to nece moci vise tako!