Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo tako, preporučena cena u $ je taman toliko veća koliko bi fermi trebao da bude brži, što će reći 470 20-30$ skuplji nego 5850 u USA, što je tih 10-15%, a tek treba da se vidi koliko je 470 brži, a negde bi 470 trebao da bude i rame uz rame sa 5870. Sad druga je stvar što je Evropa u kurcu što se cena tiče, pogotovo na launchevima.

Poslednja izmena:
Cuda ne sme da prodje kao standard.. A nvidija je opasno gura, na primer na ETF-u su platili da studenti imaju obavezno projekat iz CUDA programiranja. Opencl i/ili directx computing bi trebalo da budu standardi, nesto sto podrzavaju obe platforme.. Ni jedan proizvodjac softvera nece da pise program koji ce da radi samo na 50% trzista.. A opet monopol na gpu comuting u rukama jedne kompanije, ma koja god to bila mi se ne svidja uopste.. Zato moj glas ide openCL..

Cuda ne sme da prodje kao standard.. A nvidija je opasno gura, na primer na ETF-u su platili da studenti imaju obavezno projekat iz CUDA programiranja. Opencl i/ili directx computing bi trebalo da budu standardi, nesto sto podrzavaju obe platforme.. Ni jedan proizvodjac softvera nece da pise program koji ce da radi samo na 50% trzista.. A opet monopol na gpu comuting u rukama jedne kompanije, ma koja god to bila mi se ne svidja uopste.. Zato moj glas ide openCL..

A dx computing je rezervisan samo za M$, zar ne? Cuda radi i na ostalim os. Sve se može gledati i iz drugog ugla. :)

Tako je! Glasam za standardizaciju, jedan standard za sve u ovom slucaju OpenCL, mada trenutno ATI ima i tu problema barem sto se OSX-a tice. :( Ne naginjem niti jednoj od dve kompanije, mislim da bi uvodjenje nekog standarda olaksalo zivot mnogima.

Poslednja izmena:
@Chinaski
pa CUDA nije napravljena da bi obicni korisnici programirali u CUDA-i, vec postoji da bi programeri pislali programe koji ce da video procesing, rendering i slicno racunaju na GPU-u. A obicni korisnici ce da koriste te programe.
whatever. koliko korisnika kupuje karticu da bi renderovalo? a koliko da bi se igralo?
I svi ti "prljavi" marketinski trikovi CUDA, PhysiX, zapravo se dobijaju na poklon, posto ono sto placate dobijate u video igrama - koliko ce kartice biti skuplje od ATI-ja toliko ce biti i brze, manje-vise(ne hvatajte se za nase trziste, i pustite da prodje prvi talas i prvih mesec dana). A poklonu se ipak ne treba u zube gledati:d
kako da ne :) nvidia je dobrotvorna organizacija kojoj je cilj da poklanja ljudima dodatne featurse :) sve je to uracunato u cenu dragi moj prijatelju, samo je fora da ce i neko ko se samo igra da plati te featurse jer su oni svakako uzidani u cenu. nisu oni pali sa neba nego su kostali ko zna koliko milijardi da se razviju i svakako nisu poklon kako ti kazes. ko nema problem da placa i ono sto ne koristi - neka ga. a sto se tice cena, za sada se pominje cena od 500$ za 480, sto bi znacilo da mora da bude dobrano brza od 5870. videcemo.

Evo i par slika od mene, *** slikano digitalcem, jer me mrzelo da teglim dslr, a testiranje je u toku... :)

Poslednja izmena:
..za sada se pominje cena od 500$ za 480, sto bi znacilo da mora da bude dobrano brza od 5870. videcemo.

Pa vidi 470 za 349$, a 5850 se kreće od 329-339 http://www.newegg.com/Product/Produ...PA=0&Order=BESTMATCH&Description=5850&x=0&y=0, a pritom 470 diše po performansama 5870, pogotovo što se tiče min fps-a gde bi trebalo da bude i jači.

5870 je 400-429%, što će reći 20-25% jeftiniji od preporučene cene za 480, videćemo koliko će biti brži, ali ne treba smetnuti sa uma da će 480 biti najbrži single gpu.

Naravno ko što sam rekao, sve je ovo ok ako se zanemare EU cene, tu su druge stvari u pitanju...

da, skine se za 3min, samo je potreban mali srafciger...

Naravno ko što sam rekao, sve je ovo ok ako se zanemare EU cene, tu su druge stvari u pitanju...

a u kojoj Americkoj drzavi se nalazi Novi Sad? zasto je ljudima toliko bitno koliko sta kosta u US? i litar benzina je tamo upola cene nego ovde, pa sta? :trust:

Na stranu što se ni meni ne dopada ideja da CUDA postane standard za GPU programiranje. I na stranu to što je ona ipak trenutno najbolja biblioteka za tako nešto, sa svim svojim pratećima alatima.

Ali o čemu ti to pričaš!? :trust:
CUDA se pominje samo na MUPSu i to ako se dobro sećam samo 2 časa. Projekat se (par godina u nazad) radi uz pomoć pthreads i MPI biblioteka. Pored toga asistent je još prošle godine razmišljao da lekciju o CUDA-i zameni sa pričom o OpenCL-u.

Na SI-u ima projekat iz CUDA programiranja. Nvidija je donirala graficke karte, za sve racunare na etf-u da bi mogli studenti da upoznaju CUDA. Mislim postujem taj potez nvidije i logican je, ali mi se ne svidja pomisao da cuda postane standard..

Poslednja izmena:
^^
Bas sam i ja hteo da izrazim cudjenje za tu izjavu - ono sto ja znam je da je ETF zicnuo citiram:
dva adaptera GeForce GTX 280, dva adaptera GeForce 9800 GTX i jedan adapter QuadroFX 3700
A realno je pitanje - da li su uopste uspeli da naprave neki (SLI) setup i da ih upotrebe u akademske svrhe.

POZ

EDIT. Ulete mi nnnn sa postom :D

Poslednja izmena:
@Chinaski
bitno je u kakva je situacija u US posto govorimo globalno o uspesnosti i isplativosti proizvoda, kao i o nastupu ovih kompanija na trzistu. U tom slucaju US trziste je referentno i relevantno, jer ce ove kompanije boleti, da ne kazem sta, ukoliko cuju neku pridiku nV ili ATI funboy-a iz Novog Sada ili Beograda.
Sto se tice onog za poklon uz nV kartice, ako cena bude u odnosu na ATI proporcionalna razlici u performansama (+- 5%), isplatice se i onima koji se samo igraju. Ali ako nekome zatreba dobice i CUDU i PhysiX. I to se moze gledati kao poklon.

^^
Bas sam i ja hteo da izrazim cudjenje za tu izjavu - ono sto ja znam je da je ETF zicnuo citiram:

A realno je pitanje - da li su uopste uspeli da naprave neki (SLI) setup i da ih upotrebe u akademske svrhe.

POZ

EDIT. Ulete mi nnnn sa postom :D

Pazi, svi racunari na etf-u imaju nvidia graficke, i to od 9600 na na vise..

Sorry za off:

Nije bas, ja sam na jednom u lab 69 video ATI 3850. :p

a u kojoj Americkoj drzavi se nalazi Novi Sad? zasto je ljudima toliko bitno koliko sta kosta u US? i litar benzina je tamo upola cene nego ovde, pa sta? :trust:

Pa nema nikakve veze, ali će se cene vremenom stabilizovati po pravom kursu, tako je i bilo na launchu atijevog 5xxx, 1e je bio 1$, posle nekog vremena se situacija normalizovala i sad je odnos evra i $ po realnom kursu.

Nismo mi krivi što je evropa kao tržište uvek negde na začelju....

Ne znam zašto, ali svi zaboravljate da ati ima itekako lufta da spusti cene svojih kartica, i verovatno će to i uraditi, ukoliko to bude potrebno, i ukoliko fermi bude mnogo brži od 5850/70.

Pa nek spusti, valjda ce svima da odgovara sem ATi-u.

Sasvim svejedno ... PC diskretna grafika ide "the way of Dodo", isto kao što je bilo sa zvukom. Samo je pitanje vremena. CUDA, Stream, PhysX, 3D, audio preko DVI/HDMI, Eyfinity i ostale điđe miđe su samo načini da se proširi opseg upotrebe van onoga za šta se grafika do jučer uglavnom koristila ... način da se odgodi neizbježno. Počevši od naredne godine praktički svaki mainstream CPU će dolaziti s grafikom. Čak se pričalo o 480 stream procesora u AMD slučaju. Diskretna grafika će služiti ili entuzijastima, ili ljudima koji rade korisni posao. Ja bih rekao da NV već napušta mainstream PC segment, a AMD će se u budućnosti totalno okrenuti "fusion" proizvodima. ATI grafika u fusion-u im je jedina komparativna prednost u odnosu na Intel.

Poslednja izmena:
@nnnn:
Mozes da kukas i places na sav glas, ali cinjenica je sledeca:
- CUDA radi na svim platformama. NVidia i dalje ima veci market share tako da je i vecina trzista pokrivena
- OpenCL i dalje radi bolje na NV kartama, OpenCL driveri za ATI su i dalje bagoviti
- DXCompute niko ne shvata ozbiljno jer je ogranicen na Vista/Win7, zatvoren standard, bez mogucnosti za neko prosirenje (ako hw to dozvoljava). Bice upotrebljen za par post-rendering efekata u DX11 igrama i to je sve.

E sad.. kao studentu koji hoce/treba da nauci nesto o krckanju brojeva, trenutno najlakse je nauciti CUDA. Kada naucis CUDA, OpenCL i DXC ces lako savladati, ako za to bude bilo potrebe.

@ostali:
CUDA nije neophodna svima, jer nece svi da krckaju brojeve, ali zato postolje ljudi koji umeju da iskoriste CUDA i krckanje brojeva za nesto korisno, sto ce koristiti svima koji imaju CUDA hardware. Primer za to su vec navedeni ray-tracing paketi, video transkoderi, ...

Takodje, molim vas da se koncentrisete na raspravu o GF100 a ne o cenama ATI karti i predvidjanjima ko ce da propadne i kada.

@nnnn:
Takodje, molim vas da se koncentrisete na raspravu o GF100 a ne o cenama ATI karti i predvidjanjima ko ce da propadne i kada.

A ja kad postavim konkretno pitanje o GF100 mene iznapusavaju i niko mi ne odgovori (osim Rapture-a, on se potrudio).
Izgleda da je ipak potrebna doza ATI provokacije :)

Počevši od naredne godine praktički svaki mainstream CPU će dolaziti s grafikom. .

Najverovatnije je da to nece nista promeniti, jer kome treba graficka kartica nece biti zadovoljan cpu integrusom :) uostalom, postoje integrisane graficke na mb, pa trziste zbog toga ne trpi. A koliko se secam, svi su i tad(kad su se pojavile) pricali da ce to unistiti trziste grafickih kartica. Krajnjem korisniku nije neka razlika da li je grafika integrisana u mb ili cpu. Doduse, drugacije bi bilo kada bi cpu i gpu bile jedinstven cip

..

Ja ne ocekujem neke specijalne performanse, ipak jos nemaju driveri adekvatni za kartu.

Kada su performanse u pitanju, sve se manje-vise vec zna, tesko da ce biti prevelikih iznenadjenja - dodaj ~10-15% na 5850 i 5870 i to je to za 470/480. Slicna situacija je i sa cenama - kostace koliko su brze, ili nesto malo preko toga.

Ono sto se jos ne zna precizno su tacne specifikacije (480 ili 512 CC, frekvencije, memory bandwidth), potrosnja, temperature, buka i OC potencijal (kome je to vazno). Na to cemo sacekati jos par dana, a onda jos par nedelja i da vidimo kolika ce biti realna dostupnost.

@nnnn:
Mozes da kukas i places na sav glas, ali cinjenica je sledeca:
- CUDA radi na svim platformama. NVidia i dalje ima veci market share tako da je i vecina trzista pokrivena
- OpenCL i dalje radi bolje na NV kartama, OpenCL driveri za ATI su i dalje bagoviti
- DXCompute niko ne shvata ozbiljno jer je ogranicen na Vista/Win7, zatvoren standard, bez mogucnosti za neko prosirenje (ako hw to dozvoljava). Bice upotrebljen za par post-rendering efekata u DX11 igrama i to je sve.
Hoćeš da kažeš da je tržište nVidia only veće od tržišta Vista/Win 7 only??? Proveri računicu.

Hocu da kazem da je jeftinije napraviti 1000+ Linux racunara sa NV kartama i na njima poterati CUDA nego to isto urediti sa Windowsom.
Dalje.. DXC je zakucan tu gde jeste do sledece revizije API-a. CUDA se konstanto prosiruje sa novim stvarima. DXC nemoze da dekoduje h264, CUDA moze. CUDA community je ogroman, DXC community skoro i da ne postoji.

Hoćeš da kažeš da je tržište nVidia only veće od tržišta Vista/Win 7 only???

Pa jeste vece. Zar mislis da svaka office kanta sa Win7 moze da krcka brojeve? Od svih Win7 masina na svetu koje mogu da krckaju brojeve pomocu GPU i uz cinjenicu da NVidia i dalje ima veci market share od ATi-a, sam izvuci zakljucak.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno