Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja se na primer igram, ne radim nista ozbiljno sa grafikom a i dalje me ne interesuje taj odnos pf/w. Koga uopste briga da li ce da mi vuce 30 ili 50 watti manje kada su napajanja odavno presla granicu od 500 watti (a uzgred receno sve ovo vozim na ovom krs kinezu)? Da necu mozda da ustedim 2 kw mesecno zato sto mi graficka vuce 30 watti struje manje?:D

A jel' ti imas napajanje koje ce da ti da 42A za PCIe granu?
Meni je bitnija pregrst opcija koja nvidia nudi i to je trenutna realnost. Zato i jesam na ovom g92 chipu, cekam trenutak da predjem na fermi i o istom trosku dobijem Cudu, physx i dx11.
Cek, ako se samo igars, kao sto kazes, koji ce ti CUDA? Da li se igras samo batmana i Mirror' s Edga? Bitan ti je DX11, a i dalje si na 9800GT-u? Cekas GTX470, a vozis kinesko napajanje??
Teško je braniti neobranjivo, činjenica je da se NV svela na tešku egzotiku u PC workstation segmentu. Proizvodi u zadnje 2 generacije (ako računamo Fermi i GT200) su im totalno neprilagođeni "PC-gejmerskom" tržištu, strategiji konkurencije pa čak i kapacitetima i mogućnosti Tajvanaca da to proizvedu. Predugo se živi na G92 lovorikama, a to je segment koji im je trebao biti ključan. I šta sad? Umjesto da već davno imaju novi čip (ili 2) od oko 300mm^2, oni ganjaju 28nm s Fermijem (koji još nije izašo) da bi dosegli pozitivnu nulu.

Već su odustali od čipseta, ne bih se čudio da odustanu i od diskretne grafike osim u tom nekom workstation segmentu jer će jedino tu biti rentabilni. Novi 3DLabs ili Matrox ?? Eto, to će biti NV za koju godinu. Pa kome treba taj će platiti.
Svaka ti je na mestu!
Ono sto Prostreet nesvata ili nece da svati je to da se NV trudi da unese vece inovacije na polju GPU-a a takva politika je uvek bila veoma rizicna
Jedino sto NV pokusava jeste da iskopira poteze koje je povlacio 3DFX...
(ulaze se u Cuda, Physix, 3D vision, novi koncept GPUa koji forsira ne maximalan FPS vec maksimalan GPU okrenut programerima kako bi oni izvukli max iz njega),
Sve je to sjajno i bajno, li je sve pogresno, jer:
a) "proprietary" tehnologije su osudjene na egzistenciju iskljucivo u Apple svetu
b) FPS je i dalje KRALJ ;)
takva politika za sobom definitivno vuce dosta vece ulaganje u R&D i veooooma velik rizik neprilagodjenja proizvoda kupcu, tako i da je Fermi "velik debakl" u jednom smisli u drugom je pobednik...
:) "Gile shampion, izraziti favorit" :d
ono sta ATI-ju ne pada na pamet da ispegla (od opengl, optimizacije drivera u konceptom i kompatibilnom smislu, o boljoj podrsci za GPGPU, u alatima za programere).....
opet FUD!

a) - http://www.hardwarebase.net/reportaze.php?akcija=pokazi&reportaza_id=91

b) - http://finance.yahoo.com/news/Application-Performance-bw-1543121572.html?x=0&.v=1

c) - http://blogs.amd.com/work/2010/03/09/directx-11-game-developer-tools/

Meni stvarno nije jasno kako tebi i tvojim istomisljenicima ne padne na pamet da barem mamolo zagooglaju, pre nego sto bez ikakvog povoda, osnova i razloga krenu da FUD-uju! :trust:
Po meni ima kompanija koje guraju progres i koje budje performanse, sami zakljucite koje su koje :)
Progres=performanse ;)
Ma sve je to nebitno, daj da vidimo koliko ce da izvuce FPS u KRizi!
...
i to sto kazes :)

@Zerbah
Pa kako stoje stvari GTX480 ce biti topliji (glasniji?) od 285-ica.
A SLI je sasvim dobar, koliko ja znam, sredjeniji od CF-a. A toliko srecnih i zadovoljnih korisnika CF-a ima. Ovo bi znaci bilo samo bolje.

Poslednja izmena:

Procitaj ovo

Ne branim NV, nisam fanboj, ali 80% krivice za lose perfomanse NV30 snosi TSMC, zbog kojeg je NV morala u startu da odustane od 256-bitnog memorijskog kontrolera, a 20% je kriva NV, jer NV30 nije imao dovoljno registara.
TSMC je onda bio kriv, a eto i danas je :) sjajan argument za pobornike filolozofije da se istorija ponavlja :)

U doba kad su nastajali FX i R300, Nvidia iz političkih razloga nije sudjelovala u DX9 standardu od samih početaka. Kao razlog se navodi spor s Microsoftom oko cijene čipova za prvi XBox. Kao drugo, razlog kašnjenja FX-a na tržište je bio što su za novu arhitekturu forsirali netestirani TSMC-ov 130nm Low-K proces koji je davao katastrofalni yield.
DA prica oko sporenja za XBOX GPU tentjeme je bila aktuelna tada i tu sigurno ima nesto istine.... drugi deo je u NV-diinoj zelji da izgura Cg i da marginalizuje D3D...

Njihova ambicija za guranjem proprietary standarda je zapocela onog momenata kada je u NV integrisan 3DFX DNK i to i dalje traje, i na isti nacin ce se zavrsiti kao i sa Cg-om!
Od tada pa sve do Fermi-a, NV nikad nije novu arhitekturu radila na novom (zadnjem dostupnom) procesu :).
Pa bezali su od toga k'o djavo od krsta,a li kad tad moras da se suocis sa svojim strahovima :)
Neko je bio spomenuo u thredu da se R300 nije baš previše nagledao DX9 naslova, što je totalno krivo. Ja se sjećam da sam igrao HL2 i FarCry što su i danas fenomenalni naslovi. Pola HL2 sam prošao na GF3Ti, a pola na 9700Pro ... razlika nebo i zemlja, prvi put da je voda izgledala kao voda, a ne jogurt :).
Amen!
@Lammasu
haha, pominjes moju objektivnost. Aj procitaj tvoj post pa razmisli malo. Za 3d vision treba imati sli. Ok i naocare i odgovarajuci monitor. Pa za eyefiniti (u punoj meri) uopste ne mozes trenutno da kupis odgovarajuci monitor. A i ako ga nadjes imaces odvratne 4-5 cm glossy trake po ekranu. FUJ i BLJAK. Eyefinity bih koristio samo kad bi me placali po vremenu provedenom uz eyefinity. I mislis da za ugodno igranje na eyefinityju ne treba crossfire. A sto se tice tih drivera za 3d kod ATI-ja, to nije tesko i sljakace to kod native 3d sadrzaja. Medjutim u drugim slucajevima nV je u ogromnoj prednosti koju ATI nece tako lako stici. Svi su i za crossfire mislili, evo sad ce i ATI, a oni ni danas ne mogu da dostignu efikasnost sli-ja.
a) u Srbiji se mogu kupiti monitori sa DVI-em (HP) od 19, 22 i 24" i DELL od 24 i 27"
b) SVI ti monitori imaju veoma tanke okvire
c) o kakvim trakama ti pricas??
d) jesi li ti ikada uzivo probao eyefinity?? Nisi! Onda nemoj da FUD-ujes!
e) bice da si ti zzesce neinformisan, po mnostvu pitanja! SLi je prakticno mrtav, a CrossFire itekako dobro skalira, mrzi me da i tebi vadim nikove, pa te molim da malo izgooglas!

Jednostavno, NV30 se pojavio prerano, ali je u startu bio dobro zamisljen. NV30 je imao cak tri retape-a pre nego sto je pusten u divljinu, zbog felericnog proizvodnog procesa. Realno, da nije bilo problema sa TSMC, i da se NV30 pojavio onakav kakav je i bio zamisljen, ATi ne bi bio ono sto je danas. Ipak, to je srecna okolnost za nas, jer je stvorila konkurentni poredak :).

Pa kako stvari stoje i Fermi ce se pojaviti prerano! Dobro je on zamisljen, ali mu treba 28nm tehnologija proizvodnej :)

Cenim da svi ti dizajenri cipova u svim kompanijama zamisljanju ule i gradove, ali je razlika izmedju uspesnih i neuspesnih proizvoda u tome koliko su njihove zamisli utemeljene u realnosti!

NV30-ki je trebao 90nm proizvodni proces
Phenomu je trebao 45nm proces
Fermiju treba 28nm proces...

A jadni TSMC je uvek krivac :D

Cek, ako se samo igars, kao sto kazes, koji ce ti CUDA? Da li se igras samo batmana i Mirror' s Edga? Bitan ti je DX11, a i dalje si na 9800GT-u? Cekas GTX470, a vozis kinesko napajanje??

Nisi procitao o cemu sam ja pricao o perf/watt, pisam sam o tome kako ne razumem jude koji imaju dovoljno napajanje i smeta im ako grafa nesto vise trosi (cak nebitno ako je nvidia ili ati), a imaju napajanje koje moze to da izgura. A sto se tice physx, cude i ostalog, da otvoreno tvrdim da su trenuno veca ponuda nego dx11 koji koliko sam video obara performanse na kolena na ati-ju. Physx radi u dosta igara i mnogo je vise "uocljiviji" nego dx11 (govorim iz licnog iskustva a ne nekog ko samo gleda bench slike po netu i iznosi zakljucke a nije odigrao ni 2 igre), a cuda ima npr. hardwerski dekoding za h264 i x264 materijal, pa cak da dodam da i u ovom novom Just Cause-u 2 neki efekti simulacije vode se rade preko Cude.

I ne cekam ja gtx470, cekam srednju klasu kao i do sad, a uz to red bi bio i da promenim za malo jaceg kineza.:D

Cenim da svi ti dizajenri cipova u svim kompanijama zamisljanju ule i gradove, ali je razlika izmedju uspesnih i neuspesnih proizvoda u tome koliko su njihove zamisli utemeljene u realnosti!

NV30-ki je trebao 90nm proizvodni proces
Phenomu je trebao 45nm proces
Fermiju treba 28nm proces...

A jadni TSMC je uvek krivac :D

Upravo to, veliki je raskorak između želja i mogućnosti. Neko uči iz svojih pogrešaka, a neko ne :). Taktike su sasvim različite.
Jedan igrač je odabrao kretati se malim koracima, ali brzo (veličina čipa, novi proces, derivati, time to market, krpanje drivera), dok drugi svaki put pokušava napraviti korak od 7 milja. A tu jednostavno previše toga može poći krivo i debakl mnogo više košta.

Kakavih 42A za PCIe? To bi znacilo da fermi vuce preko 500W.:d
Progres=performanse ;)
Ovo bi znacili da nam igre rade u 200fps a grafika slabo napreduje? :p
e) bice da si ti zzesce neinformisan, po mnostvu pitanja! SLi je prakticno mrtav, a CrossFire itekako dobro skalira, mrzi me da i tebi vadim nikove, pa te molim da malo izgooglas!
Otkud to da je SLI mrtav?:)

Poslednja izmena:
A koliko tebi fiziks povecava FPS kad ga ukljucis ?
Ajde bencuj Batmana sa i bez fizike, pa nam javi koliko ti se povecao FPS sa fizikom. Duplo ? Trostruko ?

Pazi kad sam znao da ce neko odmah da izvuce nesto.:D Da, obara framerate ali obara ga u granicama gde je igra veoma igriva, a uz to ako pogledas ja koristim 9800gt i igram na 1920. I da, batman vizuelno bez physx-a i sa njim uopste nije isti, reci ce ti to svako ko ga je odigrao sa njim. Ovo se ne moze reci za npr. novog AvP-a koji po ukljucenju dx11 efekata na prvi pogleda laiku deluje isto. Tek kad se malo bolje pogleda vidi se sta teselacija radi. U svakom slucaju mrzi me da se prepucavam po ovakvim temama, niti sam za Ati niti za Nvidiu, uvek me je interesovalo sta je trenutno vizuelno bolje za gaming, a pri tome da imam prihvatljive performanse.

@nedjo
2cm od jednog i 2cm od drugog monitora. Eto te trake. Mada to moze da doprinese realnosti kod simulacija voznje posto moze da zameni a-stubove na automobilu:D
A da li si ti nekad probao da igras igru sa full hd lcd projektorom (mislim da je bio sony model w80 ili w85 ili tako nesto). Ok to je dosta skup projektror (oko 4000 evra), ali vec sada imaju da se nadju sanyo i epson full hd projektori za oko 1500 evra. Plus sto u ovom slucaju dobijas i jednu Rodu kod kuce:). Ovo sa projektorom je off topic, ali samo kazem da postoji mnogo bolja alternativa.
Sto se tice monitora, ako sve to funkcionise sa DVI-jem, onda nisam bio u pravu sto se tice dostupnosti monitora, ali mislio sam da je potrebno da monitori imaju Display port.
I dalje tvrdim da od dve sporednoe stvari kod grafickih kartica, uvek bih pre izabrao 3d vision.

Pa formalno nije, ali je SLI-capable ploca sve manje otkada NVidijin cipset biznis ima problema - u principu su to danas vecinom modeli najvise klase. Realno, odnos u plocama koje podrzavaju CF i SLI je u poslednjih godinu-dve makar 5:1, a vaerovatno i vise. To sto svi bencuju na plocama koje podrzavaju oba standarda je druga stvar, pa se stvara privid da je sve u redu ;)

Evo jedne vesti i o ceni...

Geforce GTX 480 aims for €450 price .

Ovo naravno ne mora da znaci da ce ovoliko i kostati - sto ih manje bude, cena ce biti veca (a ako ih uopste ne bude mogu da kostaju i 100e :D), ali ovakvo pozicioniranje dovoljno govori o performansama, tj. verovatnih ~10% u odnosu na 5870.

Poslednja izmena:
sad procitah kod Fuda da ima info prema kojem je nV preporucila cenu za gtx480: 450evra. Sto se tice performansi dovoljno ce biti procitati samo jedan test: crysis i crysis2 i to je to. Vecina ostalih igara radi OK i na predhodnoj generaciji, tako da ce biti totalno nebitno da li neka kartica ima u Dirt2 90 ili 100 fps. Ali ako jedna kartica bude imala npr. 40, a druga npr. 48 fps u Crysis2, to ce vec biti nesto mnogo znacajnije. Ovde ne zelim da nagadjam koja ce kartica biti bolja, to ce se znati za 10-tak dana.

Da, obara framerate ali obara ga u granicama gde je igra veoma igriva, a uz to ako pogledas ja koristim 9800gt i igram na 1920.

Na 285ici fizika u Batmanu obara average framerate sa 97 na 45.
Verujem da si se ti na 9800 sit naigrao sa sve fizikom. Mozda si cak i 3D surround koristio...
NVidia za Batmana preporucuje dodatnu 9800 koja ce samo fiziku da radi, ali ti si ih zeznuo maksimalno i na jednoj karti terao i fiziku i ostatak posla.

Terao je zato sto u batman-u imas 3 nivoa phyzx-a, ako imas samo 9xxx, pa gtx260 pa na gore, i jos jedna max opcija ako imas dedicated hardwear.

Funkcionise i sa DVI, ali graficke obicno imaju 2xDVI, pa za treci monitor treba nesto drugo. I naravno postoji ona kartica sa 6x display port, ona nema ni jedan DVI, tako da ko hoce da poveze 6 monitora mora da ima display portove, za 2 je dosta dvi.

@Alk0
A vidim ti si terao batman sa physx-om ili samo citas te stranice i prenosis sta pisu. Da, igrao sam na 1920, fps je mozda na 2-3 mesta u igri bio oko 20, na onoj platformi gde Scarecrow pokusava da te zgnjeci, ali to je samo bilo na tim mestima, uglavnom je bio preko 40 ili oko njega. I sta onda, po tvome igramo bench test ili kao sav normalan svet celu igru?

@rapture
Majke ti gde to izvuce?

Poslednja izmena:
Znam, ali kakva je to onda prica o uzivanju u fizici ako je ni on nije iskusio kako treba ?

Da se razumemo, nemam ja nista protiv PhysX-a, stavise rekao sam da ako to zazivi bez problema cu i ja uzeti neki gts220 ili 240 da radi fiziku.
Ali da se javljaju ljudi sa smesnim kartama i komentarima woo physx rules, a dx je glupost (ili obrnuto), a nisu iskusili ni jedno ni drugo, to je malo previse pristrasno za moj ukus...

Kada neko ima gaming konfu koja moze da tera fiziku i kaze da to razbija onda respect, drago mi je da uziva u tome.

Nisam hteo da pominjem mininum fps. A on je na 285-ici 24. Koliko je tebi... 2.4 ?

P.S.
A i ti si se naigrao AVP-a u DX11 i to sa sve teselacijom na toj 9800, tako da pises iz svog iskustva.

Poslednja izmena:

Trenutno je situacija sa SLI-em prilično škakljiva.
Nvidija više ne nudi svoje čipsete, a SLI za Intel chipset se licencira proizvođačima matičnih ploča. Što znači da proizvođač može ponuditi ploču i bez lincence, odnosno podrške za SLI (jeftiniji x58, P55 modeli). Ne znam kako su riješili licenciranje triple-sli, da li ploča treba imati nForce200 čip ili ne. Uglavnom, broj modela ploča koji podržavaju SLI je manji (radi se uglavnomu skupljim modelima), nego broj modela koji podržavaju CF.

Znam, ali kakva je to onda prica o uzivanju u fizici ako je ni on nije iskusio kako treba ?

Da se razumemo, nemam ja nista protiv PhysX-a, stavise rekao sam da ako to zazivi bez problema cu i ja uzeti neki gts220 ili 240 da radi fiziku.
Ali da se javljaju ljudi sa smesnim kartama i komentarima woo physx rules, a dx je glupost (ili obrnuto), a nisu iskusili ni jedno ni drugo, to je malo previse pristrasno za moj ukus...

Kada neko ima gaming konfu koja moze da tera fiziku i kaze da to razbija onda respect, drago mi je da uziva u tome.

Nisam hteo da pominjem mininum fps. A on je na 285-ici 24. Koliko je tebi... 2.4 ?

P.S.
A i ti si se naigrao AVP-a u DX11 i to sa sve teselacijom na toj 9800, tako da pises iz svog iskustva.

Nisam se naigrao ali sam odgledao.;) Jel si ti igrao Batman sa gtx285 uospte sa fizikom ili samo prenosis sve sto pise na drugim sajtovima cisto da bi ovde terao konverzaciju? Jel si igrao AvP? Kad budes igrao onda mozes da se javis i da izneses stavove, posto ne volim da se raspravljam sa nekim a on ni ne zna ni kako izgleda physx a verovatno ni dx11. Kada budes video i nadam se odigrao onda imas pravo da diskutujes.

Pa, ovde (tj u ovoj temi) preovladjuje misljenje da za PhysX treba minimum SLi...zato se dzaba trudis da objasnjavas...Za dve strane od sad ce se javiti opet neko sa teorijom "za to ti treba minimum GTX295" i slicno.

Bolje se vratimo na citanje analiza i prognoza, p/w c/b k/j i slicno. I ko bi eventualno zeleo da kupi 470/480, bolje da ga ne kupuje ovde, jer - em sto mora da spremi 600 evra, plus 200 evra za napajanje, pa jos koja stotina zbog fizike i jos ce se sekirati koliko nV zaradjuje...em ce ga prodavac belo gledati u stilu "wtf...pored onih tamo kojih su nam puni rafovi, lik trazi - OVO?" ...dumbass...:D

Ma znam, ali pokusavam da barem malo unesem trunke zdravog razuma, ali vidim da je to nemoguce.:sceptic: Citanje analiza, hm, pa tema ima 120 strana a ni jedna analiza se nije pojavila.:D

Kako nije...pa svaki drugi post je analiza...do u sitna crevca:) Cak ima i preporuka "sta bi za nV bilo bolje" - do mile volje :D

Pa, ovde (tj u ovoj temi) preovladjuje misljenje da za PhysX treba minimum SLi...zato se dzaba trudis da objasnjavas...Za dve strane od sad ce se javiti opet neko sa teorijom "za to ti treba minimum GTX295" i slicno.

Neki ljudi na forumu su se potrudili da pokažu kako SLI možeš imati sa ATIjem kao main kartom i nVidijiom koja izigrava AGEIA Physx dedicated kartu. Naravno vaša mala "8800GT rules" grupa je to fino ignorisala i nastaviće da to radi. Tačno, budževina je u pitanju ali je ipak moguće imati fiziks a da nisi obučen samo u zeleno. Meni naravno SLI ne treba jer se pokazalo da su efekti koje ta tehnologija nudi u svojoj flagship igri mizerni i daleko manje impresivni od onoga što čak i konzole poput Xbox360 mogu da prikažu. Destruktibilnost > širenja pare, vijorenja plašta i šutiranja papira. Rušenje svega i svačega jeste ono zbog čega nam treba fizika treba a ne da gledam kako se u nekom budućem Elder Scrollsu realno mućkaju napici na alchemist bench-u...

Nego bilo bi lepo da i ti kažeš koju lepu o fiziksu. yooyo je već pomenuo kako će fiziks biti prisutan i na iPhonu (što govori o tome koliko im dobro ide :)). Ti si do sada bio jedan od promotera Physx-a a i voleo bih da čujem koje nas to velike igre sa Physx podrškom očekuju u budućnosti i kakve efekte one donose. Ipak sam ja neobavešten a hteo bi da saznam šta od nadolozećih igara će koristiti nove tehnologije koje nam FERMI donosi :)

Nisam se naigrao ali sam odgledao.;) Jel si ti igrao Batman sa gtx285 uospte sa fizikom ili samo prenosis sve sto pise na drugim sajtovima cisto da bi ovde terao konverzaciju? Jel si igrao AvP? Kad budes igrao onda mozes da se javis i da izneses stavove, posto ne volim da se raspravljam sa nekim a on ni ne zna ni kako izgleda physx a verovatno ni dx11. Kada budes video i nadam se odigrao onda imas pravo da diskutujes.

Batmana sam video u full fizici i kazem da je super. Vodis pogresnu borbu sa mnom. Ja ne tvrdim da physx ne valja. Dobra je stvar. Ali za potpuno uzivanje u fizici je potrebna jaka karta ili dve.
Ponovo kazem: GTX285 ima 59/24 avg/min.
Ti kazes da imas 40/20.
Ili imas freak mutant primerak 9800 karte koja razbija kako radi ili iznosis neistinu. Ili si toliko oborio podesavanja da zaista imas takav FPS. Ali onda ni ti sam ne znas kako izgleda physx.

Ako ti i dalje tvrdis da je za 1920 rezoluciju dovoljna GT9800 da bi u fulu iskusio fiziku u igrama (konkretno Batmanu) onda da potrazimo trece misljenje. Eto, mozda i ja nisam u pravu, da vidimo...

Poenta cele moje price je da ne dolazi vise do komentara kako su DX11 i Eyefinity gluposti koje obaraju performanse karti, a da su CUDA i fizika najbolje stvari na svetu koje mogu da se vrte cak i na integrusama.

I mislim da cu ipak nastaviti da diskutujem iako mi ti ne dajes to pravo...

Neki ljudi na forumu su se potrudili da pokažu kako SLI možeš imati sa ATIjem kao main kartom i nVidijiom koja izigrava AGEIA Physx dedicated kartu. Naravno vaša mala "8800GT rules" grupa je to fino ignorisala i nastaviće da to radi. Tačno, budževina je u pitanju ali je ipak moguće imati fiziks a da nisi obučen samo u zeleno.

Ne znam o kakvom ignorisanju besedis, ali eno ti Nvidia PhysX tema, pa nadji lepo moj post ka uputstvu za hybrid physx...i vidi kada je postovan;) Ja naravno nisam ucestvovao u temi/temama "kako to radi", jer nisam bio u prilici da isprobam, niti me to zanima.
Niti mogu da tvrdim da PhysX radi na Radeonu, kad - ne radi. Zato sto u kompu mora da bude nv kartica, ma kako je zvali.

Meni naravno SLI ne treba jer se pokazalo da su efekti koje ta tehnologija nudi u svojoj flagship igri mizerni i daleko manje impresivni od onoga što čak i konzole poput Xbox360 mogu da prikažu. Destruktibilnost > širenja pare, vijorenja plašta i šutiranja papira. Rušenje svega i svačega jeste ono zbog čega nam treba fizika treba a ne da gledam kako se u nekom budućem Elder Scrollsu realno mućkaju napici na alchemist bench-u...

Good for you.
Putuj igumane, kupi sta ti je volja. I igraj sta zelis. A nas ostavi da se divimo maltene jedinom pokusaju da se unese nesto novo u PC gaming. Kome vec godinu i kusur dana predvidjaju propast. Steta sto nije naisao na odobravanje ovdasnjih igraca kao sto je to doziveo brand new Dx11.

Nego bilo bi lepo da i ti kažeš koju lepu o fiziksu. yooyo je već pomenuo kako će fiziks biti prisutan i na iPhonu (što govori o tome koliko im dobro ide :)). Ti si do sada bio jedan od promotera Physx-a a i voleo bih da čujem koje nas to velike igre sa Physx podrškom očekuju u budućnosti i kakve efekte one donose. Ipak sam ja neobavešten a hteo bi da saznam šta od nadolozećih igara će koristiti nove tehnologije koje nam FERMI donosi :)

Stavrno ne bih znao...posto je PhysX osudjen na propast od svih relevantnih strucnjaka, ko sam ja da to osporavam. Pogotovo u ovoj DX11 godini.

Poslednja izmena:
@ G@W
8800gt grupa? lol Ajde da ti ja kazem posto sam presao sve igre koje su izasle sa physx-om i da ti dam utiske.

Batman - najveci efekat physxa, totalno drugacije izgleda sa i bez njega. Odigran bez problema na 8800gt. Na par mesta fps padao na 20.
Darkest of days - velika upotreba physx-a, igra je osrednja ali ima dosta finih efekata i svaka mapa ima physx detalje. Isto se dosta razlikuje sa i bez physx-a. Na high physx detaljima fps zesce pada, pogotovo na poslednjoj mapi u Pompejima (gde je gotovo neigriv) gde vulkanski pepeo pada u extremnimn kolicinama. Takodje odigrano na 9800gt sa high detaljima physx-a sem poslednje mape gde je fps bio ocajan.
Mirrors Edge - imalo je dosta mesta na kojima se physx video, ali verujem da vecina i zna kako to izgleda posto je to bila bukvalno promotivna physx igra. Bez problema odigrano na 1920 sa svim opcijama na high.
Dark Void - radio osrednje sa physx detaljima, igra je lose izgledala da bi physx to nadoknadio, a uz to na high je nivo detalja particle efekata bio oko 100 000 pa je na high bilo nemoguce igrati dok je na low i medium bilo igrivo. Takodje rez 1920 i 9800gt.
Cryostasis - igra koja je sa i bez physx-a veoma lose radila tako da nije toliko vredna (inace odlicna igra!) ali imala je solidnih simulacija fluida.
Sacred 2 - patch je doneo dodatak za physx i sa njim je igra pri magijama imala dosta particle efekata physx-a. Nisam odigrao celu igru, samo sam je probao sa patchom a radila je extra. Takodje 1920 i 9800gt.
Unreal 3 - Physx patch sa 3 mape koje sam igrao, lose je radilo u jednoj mapi sa tornadom, dok je u druge 2 radilo prihvatljivo. Imalo je dosta efekata physx-a po pitanju simulacije dima i particle efekata pri razbijanju. Takodje 1920 i 9800gt.
Nurien bench - oko 40fps prosek na 1920 i 9800gt.
Crazy machines - samo sam probao, radilo odlicno na 1920.

Eto, toliko od clana 8800gt sekte koji govori iz iskustva a ne glupih bencheva koje samo neki gledaju nisu ni probali igru.

@ Alk0
I rest my case.:)

Poslednja izmena:
@nex999
otkud ti informacija da ce kostati 600 evra, i na koje to napajanje od 200 evra ciljas?
malopre sam preneo info sa Fudzille da je nV preporucila cenu za gtx480 od 450evra, a sto se napajanja tice, ja sam jos pre vise od 2 godine kupio cooler master reel power modular od 620w, za 107 evra. Sada moze da bude samo jeftinije. Dakle ako ova vest sa fudzille bude tacna, to znaci da moze da te kosta najvise 550 evra, sa sve napajanjem.

@Gdin_M
Ja se izvinjavam. Cudnim sticajem raznoraznih okolnosti sam upao u zabludu da je potrebna neka jaca karta.

Ali onda se pojavljuje sledece pitanje. Cemu ovoliko cekanje novog NV hardvera ?
GTX260 je sigurno dovoljan da tera sve nadolazece igre sa maksimalnim podesavanjima IQ+PhysX, bar celu ovu godinu.
A gde su jos 275, 285, 295...
Tu ima zalihe bar za pola decenije.

Pa ako malo bolje obratis paznju i procitas postove u ovoj temi, videces da temu najvise "odrzavaju" oni sa Atijevim hw-om u masini. Meni recimo vise izgleda da su oni ti koji zeljno iscekuju novu nV kartu:D

Poslednja izmena:
Pa ima tu istine. Ja je recimo cekam u nadi da ce doci do makar malog obaranja cena.
Samo nisam razumeo neke druge stvari, ali sada je ok...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno