Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja osim vas nekoliko ovde na forumu nisam sreo osobu koja o GPU-u sudi na osnovu perf/watt i perf/mm2. Sve ljude koje znam gledaju performanse i sta sve dobijaju uz proizvod. U principu, na vase komentare o perf/watt gledam samo kao na jeftine marketinske trikove.

Da ne ulazim u dubinu, iako ne znam nista o performansama GF100 (sudeci samo po dizajnu oba GPU-a), ocekujem da ce testovi pokazati sledece:
- max-fps: 470 >= 5870
- avg-fps: 470 > 5870
- min-fps: 470 mnogo bolji od 5870

Hm, problem je u tome sto si zaboravio glavnu stavku, perf/$! To je stavka po kojoj svi koje ja znam odlucuju sta ce da kupe.

Sto se tice ostalog:

perf/watt - izuzetno je vazan ukoliko zelis da imas dobar notebook gpu, manja potrosnja vuce manje zagrevanje, a samim tim i tise hladjenje. Ovo zadnje je bilo jako bitno dok je NV bila u prednosti po tom pitanju, ali izgleda da se vremenom pojam o tome sta je bitno menja. Da ne pominjem da je kartica mnogo jeftinija za proizvodnju ukoliko manje trosi, mislim ko jos to gleda, mozda jedino OEM partneri.

perf/mm^2 - za nas kao korisnike nevazan, ali izuzetno vazan za kompaniju koja proizvodi cip ukoliko zapravo zeli i da zaradi na njemu. Ukoliko samo zeli da kaze da ima najjaci gpu i da izreklamira brend, odnosno da odradi PR stunt slazem se potpuno, u tom slucaju je 100% nebitan.

Meni je potrosnja kartice jedan od bitnijih kriterijuma jer ne vozim besno napajanje od 1000W. Takodje ne volim da mi komp trosi puno u full loadu (sve preko 500W smatram puno). Potrosnja kartice mi je bitnija od GPGPU, fiziksa i 3d visiona jer su to stvari koje ne koristim (verovatno nikada necu ni koristiti). Ko se igra ili radi nesto ozbiljno sa grafickom karticom i pritom je maksimalno opterecuje vecinu vremena jako ceni dobar perf/W. To nije bitno samo onim ljudima koji se kunu u Fermi a i dalje voze neki derivat G92 cipa.

U principu, na vase komentare o perf/watt gledam samo kao na jeftine marketinske trikove.
ma da forum vrvi od marketinskih spinera i svi imaju napajanja koja isporucuju 42A na PCIe grani :d

Jel' poznajes ti nekoga ko se razume u racunare ili bar graficke kartice?

Obrati paznju na boldovano u tvom tekstu, sta hoce da kazes da ljudi koji u ovoj temi tvrde da su bolje graficke koje se manje greju, duplo manje trose, manje kostaju, manje su tezine na kraju krajeva, da je to nas marketinski trik, nas koji ucestvujemo u ovoj temi??? To su sve odlike, kao sto neki auto manje trosi, to sto je opipljivo i upotrebljivo ne moze nikako da bude marketinski trik, ono sto moze da bude marketinski trik jesu Nvidia 3D naocari (glupost), Fiziks, koji u prve dve godine sreo se sa samo 2-3 igre, verovatno ce postati upotrebljiva fizika, ali u nadolazecem periodu, i 90% stvari vezanih za Ferni su marketinski trik, jer kartica do skoro nije postojala ni u obliku fotografije.

Odavno ovo nikome nisam rekao, ali apsolutno NEMAS POJMA, znaci vezara!!!

Nisam rekao da ste to ti & ekipa lansirali. To je lansirao ATI marketing u ocajanju da prodaju 2900XT. Oni su "pozicionirali" proizvod na osnovu performansi. A u stvari, oni su "pozicionirali" svoj proizvod na osnovu onoga sto taj proizvod moze da uradi.. a to je da vrti igre u Windowsu, sa 2 meseca zakasnjena posle izlaska igre (jer im treba da 2 meseca da ispeglaju drivere za nove naslove)

To sto ti gledas kod kartica, ostali korisnici i kupci ne gledaju. Onaj ko zna sta hoce to ce i kupiti. Onaj ko nezna kupice sta mu neko preporuci i bice srecan.

Pa onda pljuvacine o podmicivanju developera da koriste Physx i price o TWIMTBP programu... u te price veruju samo zaludjenici u teorije zavere.

Stvari stoje otprilike ovako:
- ATI tabor nema nista osim golog hw & budjavih drivera i pljuje po svemu sto izadje iz NVidie.
- NV tabor ima hw i Physx, CUDA, 3D naocare (cak i bez GF100),... i ne slusaju likove kao sto si ti, jer isprazni komentari o tehnologijama koje nikada nisi probao a tvrdis da su fud, nemaju efekta.

Poredis auto i graficke karte.. kakav si ti lamer. Izuzetno si bezobrazan i pripazi na recnik.

- ATI tabor nema nista osim golog hw & budjavih drivera i pljuje po svemu sto izadje iz NVidie.
- NV tabor ima hw i Physx, CUDA, 3D naocare (cak i bez GF100),... i ne slusaju likove kao sto si ti, jer isprazni komentari o tehnologijama koje nikada nisi probao a tvrdis da su fud, nemaju efekta.

:D kakav shampionski FUD! Ih bre Jugoslave mojne da se spustas na nivo zute stampe, ne prilici ti ni znanju ni strucnom integritetu ;)

Pa bas znanje i pokazuje da je tako.;) Slazem se sa ovim sto je yooyo rekao.

Barem ti drajveri ne spaljuju ljudima graficke karte, bas me zanima da li si to zaboravio ili si slucajno zaboravio da napomenes?
Drugo, drajveri su bili losi pre svega za OpenGL, i to je jedino sto je tacno sto se toga tice. Poneka zezancija mi se desavala i na NV i na ATI hardveru, ali nista drasticno.
Trece ATI nikada nisam uhvatio na delu da u drajverima sakati izgled igre radi performansi dok NV jesam, jeste da je bilo to pre sedam godina, ali to govori dosta o tome kakvu oni igru vole!

Sto se tice dodatnih zavrzlama, ukoliko se to ne koristi nema veze ima li ih ili ne a 99% ljudi ne koristi nista od toga sem mozda Physx-a. Sem toga vec postoji 3D na ATI grafici u izvodjenju ACER-a, postovao sam to jos davno u jednoj temi ali "zacudo" post je bio solidno ignorisan. To je cisto znak da je moguce, a i sam ATI radi na tome.
Sve sto si ti naborojao daje prednost iskljucivo ukoliko je cena priblizno ista ATI karti koja ima iste performanse kao i NV karta, ukoliko je skuplja to je za vecinu bacen novac.

I mnogo mi se svidja kako se vremenom menjaju kriterijumi sta je bitno a sta ne, kako nesto ATI dobije to je bezveze...

Svaka cast na tvom znanju, uzivam da citam sve tvoje postove koji nemaju veze sa NV, ali stvarno preterujes!

Odavno ovo nikome nisam rekao, ali apsolutno NEMAS POJMA, znaci vezara!!!

I ovo kažeš jednom od retkih ljudi na ovom forumu iz čijih postova nešto korisno možeš i naučiti (od odlaska audiofreak-a možda i jedini)??? Mislim stvarno :smackbum:

Ipak sam bio u pravu ;)

Naprotiv, rekao si da ko se igra ili radi nesto sa karticom taj ceni performance po wattu, jel tako? Ja se na primer igram, ne radim nista ozbiljno sa grafikom a i dalje me ne interesuje taj odnos pf/w. Koga uopste briga da li ce da mi vuce 30 ili 50 watti manje kada su napajanja odavno presla granicu od 500 watti (a uzgred receno sve ovo vozim na ovom krs kinezu)? Da necu mozda da ustedim 2 kw mesecno zato sto mi graficka vuce 30 watti struje manje?:D

Meni je bitnija pregrst opcija koja nvidia nudi i to je trenutna realnost. Zato i jesam na ovom g92 chipu, cekam trenutak da predjem na fermi i o istom trosku dobijem Cudu, physx i dx11.

@rAMA

Da naucis mozda o pristrasnosti. Ne valja mu ati 2900 (kao ni meni) ali brani fermi i nV koji ce biti u istom sosu(velika potrosnja, zagrevanje, buka, slaba dostupnost). Mislim daj, 300w za 480gtx, pa da li je to normalno. I zasto se pominje supreiorna nV i fermi tehnologija kad na 2x vecem cipu sa 2x vecom potrosnjom od recimo 5870 ocekuju malo bolje performanse? I sto pljuje bilo ko ati dx11 podrsku koja je sigurno vaznija od pxysics???

@Gdin M da je 30w, bilo bi odlicno.

Poslednja izmena:
Teško je braniti neobranjivo, činjenica je da se NV svela na tešku egzotiku u PC workstation segmentu. Proizvodi u zadnje 2 generacije (ako računamo Fermi i GT200) su im totalno neprilagođeni "PC-gejmerskom" tržištu, strategiji konkurencije pa čak i kapacitetima i mogućnosti Tajvanaca da to proizvedu. Predugo se živi na G92 lovorikama, a to je segment koji im je trebao biti ključan. I šta sad? Umjesto da već davno imaju novi čip (ili 2) od oko 300mm^2, oni ganjaju 28nm s Fermijem (koji još nije izašo) da bi dosegli pozitivnu nulu.

Već su odustali od čipseta, ne bih se čudio da odustanu i od diskretne grafike osim u tom nekom workstation segmentu jer će jedino tu biti rentabilni. Novi 3DLabs ili Matrox ?? Eto, to će biti NV za koju godinu. Pa kome treba taj će platiti.

Poslednja izmena:
Jezim se od ljudi koji kupe graficku od 300-500 evra, a tresu se da daju 40 evra za skuplje napajanje. Isti osecaj kod mene izazivaju i ljudi koji voze skupe BMW-e i Mercedese, a onda se tresu i dobijaju nervne slovmove zbog poskupljenja registracije za 300 evra ili goriva za 15 evra (na mesecnom nivou). Jos nisam procitao test RolsRoysa gde mu je kao mana uzeto to sto je tezak 2.5 tone i sto ima prosecnu potrosnju od 25 lit/100 km.
Drugim recima perf/$, i perf/wat, je bitno u nekim drugim kategorijama. Ove karte kupuju ljudi kojima je bitno da imaju ono sto je najbrze na trzistu u datom trenutku. Inace 3d vision je u odnosu na eyefiniti nevidjena genijalstina, i stvar bez koje se ne moze ziveti:)

@fingon82
Lupio sam ovo za 30watti, ali da budemo realni da li je zaista bitno da li ce da trosi nesto vise. Koliko vidim vecina se vozi na napajanjima od 550-650 watti a to je opet dovoljno pa cak i previse za sve sto vecina ima od komponenti u kucistu. Zato mi i nije jasno sto je nekima toliko bitna potrosnja, da nije mozda zbog mesecnog racuna za struju, zaista ne znam zbog cega drugog bi moglo da bude...

Jezim se od ljudi koji kupe graficku od 300-500 evra, a tresu se da daju 40 evra za skuplje napajanje.

Možda ljudi ne žele da menjaju napajanje jer je to dodatno uladanje i uvek je veće od tih pomenutih 40e. Pogotovo ovi što voze G92 ili RV670. Kupili su LC Power 550W pre tri godine za 50e, tržišna vrednost mu je sada 20e. Koliko treba da doplatiti da bi osigurao dobro napajanje za GTX480 ili HD5970? malo više od navedenih 40e. Kad smo već kod toga, mogli bi i još nešto da dokupe dok rade običnu zamenu grafike.

Isti osecaj kod mene izazivaju i ljudi koji voze skupe BMW-e i Mercedese, a onda se tresu i dobijaju nervne slovmove zbog poskupljenja registracije za 300 evra ili goriva za 15 evra (na mesecnom nivou). Jos nisam procitao test RolsRoysa gde mu je kao mana uzeto to sto je tezak 2.5 tone i sto ima prosecnu potrosnju od 25 lit/100 km.

Opet poređenje sa automobilima. Pazi, nisam siguran da li živiš u Srbiji gde se (opravdano) sprema puč svaki put kada poskupljuje gorivo. Inače, odlično si povukao paralelu između Fermija i RolsRoysa. Maksimalno na šta bih bacao pare u auto svetu je Type-r, GTR ili ako dobijem po dobroj ceni, Spyder. :d

Drugim recima perf/$, i perf/wat, je bitno u nekim drugim kategorijama. Ove karte kupuju ljudi kojima je bitno da imaju ono sto je najbrze na trzistu u datom trenutku.

Slažem se. Perf/$ i perf/wat je prošle godine u doba najveće recesije bilo bitno svima osim ljudima koji kupuju egzotiku.
Ove karte ne kupuju oni koju su zadovoljni performansama G92 ili RV770 kartica.

Inace 3d vision je u odnosu na eyefiniti nevidjena genijalstina, i stvar bez koje se ne moze ziveti:)

Ako nije bio sarkazam, onda će te obradovati novi driveri iz crvenog tabora za deset dana :) (valjda yooyo ovo ne čita)

:D kakav shampionski FUD! Ih bre Jugoslave mojne da se spustas na nivo zute stampe, ne prilici ti ni znanju ni strucnom integritetu ;)

One njegove izjave mogu da razumem samo ako je on u funkciji zute stampe. :)

I ovo kažeš jednom od retkih ljudi na ovom forumu iz čijih postova nešto korisno možeš i naučiti (od odlaska audiofreak-a možda i jedini)??? Mislim stvarno :smackbum:

Znas sta ja nisam to primetio da je na nivou AudioFreaka, verovatno se nismo sretali u istim temama pa ne znam o Yooyo dovoljno, ali u ovoj temi je sve pokazao samo ne znanje, ovim izjavama pogotovu, pa ono nema veze s vezom sto je pisao. Pogotovu nema nista korisno da se nauci iz onoga sto je pisao.

@Yooyo, ja praksu sa hardverom imam, Ferni ni ja ni ti probali nismo, pa ne mozes ti da tvrdis nesto stavom da je to ispravno, a meni da kazes da nisam ni probao a eto pricam...
Ovo trenutno sve sto smo i svi videli i culi je veliki debakl Nvidie, jedne toliko jake firme koja je dopustila sebi ovakvu komediju, bukvalno komediju, o marketingu znam po nesto, a takodje znam i kako americke firme one koje prosto disu u duhu americke ekonomije, kako osvajaju trzista i cime se sve sluze, e sada jeste Kinez na celu Nvidie, ali ih je njihova prljava igra i pogresan fokus kostao i tek ce ih kostati.

Sto se tice toga da li sam ja bezobrazan ili ne verovatno jesam, ali nikada ne bih drugome preporucio nesto sto ne bih ni sebi, a videcemo da li ces ti da kupis od svojih para 480 Ferni.
Drugo obakve izjave kao tvoje me stvarno nerviraju, jer em nisu strucne, em nisu korisne, em nisu realne, sta radis i cime se bavis i koliko znas od drugim stvarima, nisam upucen, ali ti svaka cast, a za ovakve izjave evo sta ti je jos 5-o ljudi reklo, sem ovog g-din M, koji misli da Fermi 480 torsi 30W vise od ostalih kartica i on covek vidi se iz aviona poznaje temu... Ja kada sam siguran u nesto siguran sam i kraj price(jer imam osnovu da budem siguran u to), i na taj nacin mogu nekome da pomognem to da li ce neko da poslusa, svhati, razume to je njegova stvar i odluka.

Cekaj Prostreet ili bese Flight(?), gde pise da sam ja govorio o 480? Ja sam generalno govorio o potrosnji, sto ne znaci da ce mid segment fermija da trosi dosta manje od ovog viseg. Ne znam sta tu nije jasno, naveo sam svoj primer zasto mi nije bitan perf/wat i da ne shvatam ljude koji se bune ako trosi nesto vise a uz sve to imaju napajanje koje to moze da isprati.

Cekaj Prostreet ili bese Flight(?), gde pise da sam ja govorio o 480? Ja sam generalno govorio o potrosnji, sto ne znaci da ce mid segment fermija da trosi dosta manje od ovog viseg. Ne znam sta tu nije jasno, naveo sam svoj primer zasto mi nije bitan perf/wat i da ne shvatam ljude koji se bune ako trosi nesto vise a uz sve to imaju napajanje koje to moze da isprati.

Gde si ti video bilo sta o mid segmentu Fermija.

Pa logicno je da ako se pojavi high end segment mora onda i mid i low.;) Verovatno u toku godine, kakve performanse i kakve ce izrade da bude tek ostaje da se vidi.

@pixell
reci mi samo jednu stvar: u tom racunaru od pre 3 godine sa lc napajanjem od 550w, u koje koces da stavis karticu iz najvise klase, i gde ne zelis dodatna ulaganja, koji procesor se nalazi. Koji monitor se koristi. Koliko memorije? U toj konfiguraciji od pre 3 godine u kojoj ti je 550w lc napajanje, nisam bas siguran da bi doplata za bolje napajanje bilo bas znacajno trosenje u poredjenju sa ostalim doplatama, za koje bi morao da se ispruzis da bi izvuko taj famozni perf/$/wat. I moje poredjenje sa automobilima je na mestu, ako ga razumes uopste. Ne znam da li te karte kupuju oni koji su zadovoljni sa g92, ali sigurno ih ne kupuju onik koji u kucistu imaju lc od 550w
@aca rimmer
nisam rekao direktno da se bez 3d vision-a ne moze ziveti, vec je bila metafora u poredjenuju sa eyefinity-jem.

Gdin_m ko god da si, da u pravu si Flight mi je bio prethodni nadimak na Benchu (ne razumem sta si time hteo da postignes, sad si faca sta???), pricamo o kartici koja treba da izadje bar po poslednjim najavama za par nedelja, to o cemu ti pricas izlazi za godinu dana, trenutno se poredi ono sto postoji sta ce biti u buducnosti to ne znamo?

Ako ces vec o srednjem segmentu, evo uzmi da poredis 4770 i 9800GT ili 9800GTX, ili 5670 i 9800GT ili 5750 i GTS250, ili 5770 i GTX260 (da ima ove sada uproscene 9600GT i 9800GT bez dodatnog napajanja eto one su konkurente po potrosnji i zagrevanju), pa ces videti da razlika nigde nije samo 30W manje u korist ATI-ja, a Fermi ne mozemo da poredimo jer ne postoji njegov srednji segment, a eto svi se nadaju pa cak i mi koji eto simpatisemo ATI, da ce taj Fermi napokon da izadje kakav takav "high-end" segment naravno.

Poslednja izmena:
Najvecem procentu kupaca ne smeta sama potrosnja nego buka koja obicno dolazi s tim.

Gdin_m ko god da si, da u pravu si Flight mi je bio prethodni nadimak na Benchu (ne razumem sta si time hteo da postignes, sad si faca sta???), pricamo o kartici koja treba da izadje bar po poslednjim najavama za par nedelja, to o cemu ti pricas izlazi za godinu dana, trenutno se poredi ono sto postoji sta ce biti u buducnosti to ne znamo?

Ako ces vec o srednjem segmentu, evo uzmi da poredis 4770 i 9800GT ili 9800GTX, ili 5670 i 9800GT ili 5750 i GTS250, ili 5770 i GTX260 (da ima ove sada uproscene 9600GT i 9800GT bez dodatnog napajanja eto one su konkurente po potrosnji i zagrevanju), pa ces videti da razlika nigde nije samo 30W manje u korist ATI-ja, a Fermi ne mozemo da poredimo jer ne postoji njegov srednji segment, a eto svi se nadaju pa cak i mi koji eto simpatisemo ATI, da ce taj Fermi napokon da izadje kakav takav "high-end" segment naravno.

Ma onako pitam da li si ti on, secam se onog poslednjeg posta koji si napisao, znam da je bio zesci lol.:D U svakom slucaju, ako ponovo procitas prethodnih nekoliko postova koje sam napisao, videces da sam govorio o toj famoznoj potrosnji i koliko je ona nebitna a oko nje se dize najveca fama. Tomazino je to lepo uporedio, samo cekam da mi neko odogovori na pitanje da ako neko ima napajanje od 650w zasto mu smeta ako je potrosnja malo veca a njegovo napajanje to moze da isprati?

@mcrazy
Slazem se u vezi buke, i meni je to ipak bitnije ali to opet zavisi od cooling solucije na grafi.

Trece ATI nikada nisam uhvatio na delu da u drajverima sakati izgled igre radi performansi dok NV jesam, jeste da je bilo to pre sedam godina, ali to govori dosta o tome kakvu oni igru vole!

Istina. Mada sam ja "uhvatio" vise puta ATi drajvere kako mi onemogucuju da uopste igram igru :) Prosto ne znam sta je gore, hm... (poslednji slucaj Borderlands i neiscrtavanje tekstura tako da pojma nemas gde ides...)

Ono sto Prostreet nesvata ili nece da svati je to da se NV trudi da unese vece inovacije na polju GPU-a a takva politika je uvek bila veoma rizicna (ulaze se u Cuda, Physix, 3D vision, novi koncept GPUa koji forsira ne maximalan FPS vec maksimalan GPU okrenut programerima kako bi oni izvukli max iz njega), takva politika za sobom definitivno vuce dosta vece ulaganje u R&D i veooooma velik rizik neprilagodjenja proizvoda kupcu, tako i da je Fermi "velik debakl" u jednom smisli u drugom je pobednik... ono sta ATI-ju ne pada na pamet da ispegla (od opengl, optimizacije drivera u konceptom i kompatibilnom smislu, o boljoj podrsci za GPGPU, u alatima za programere).....

Po meni ima kompanija koje guraju progres i koje budje performanse, sami zakljucite koje su koje :)

Poslednja izmena:
Ma onako pitam da li si ti on, secam se onog poslednjeg posta koji si napisao, znam da je bio zesci lol.:D U svakom slucaju, ako ponovo procitas prethodnih nekoliko postova koje sam napisao, videces da sam govorio o toj famoznoj potrosnji i koliko je ona nebitna a oko nje se dize najveca fama. Tomazino je to lepo uporedio, samo cekam da mi neko odogovori na pitanje da ako neko ima napajanje od 650w zasto mu smeta ako je potrosnja malo veca a njegovo napajanje to moze da isprati?

@mcrazy
Slazem se u vezi buke, i meni je to ipak bitnije ali to opet zavisi od cooling solucije na grafi.

Hehehe, drago mi je da ti se dopao moj poslednji post i da te je nasmejao :p :wave: Izvini mislio sam da hoces da provociras.

Bitno je zato sto i ako imas napajanje od 650W, uvek je bolje da je napregnuto sa 50% snage, a ne sa 75% snage za samo napajanje, drugo veca potrosnja proizvodi vece zagrevanje, neki kazu jeste moja Nvidia ne prelazi 70-75c, ona ne prelazi zato sto su na nju nakalemili hladnjak od bukvalno 1,5 kilo, ali to sto je cip na 70-75, znaci da taj topao vazduh mora da ode negde a to je u kuciste i prema ostalim komponentama, cipset, procesor i slicno. U letnjem periodu se mnoogo isplati da imas sto manje potrosace u racunaru, pa cak i ram memoriju koja sto manje trosi, kamoli graficku.
Drugo ja sam uzeo napajanje od 600W, kvaliteno ali je od 600W, bas zato sto ATI gura trend kartica koje su sve manji i manji potrasaci, sa njihovim karticama bez problema mogu da napravim i CF, a da ne kupujem novo napajanje. Jos jedan razlog zasto je bitna sto manja potrosnja, da ne bih morao iduce godine da opet kupim jace napajanje, evo i jos jedan razlog, overklokovana masina trosi mnogo vise od neklokovane, pa je i tu bolje da potrosaci budu sto manji i temperature sto manje, a klok sto veci, jel' treba jos neki razlog ili je ovo tebi, Yooyu i njegovim poznanicima i dalje sve nebitno.

Imao sam ranije 2900Pro ali onu jeftinu varijantu sa 256 bita, znaci kao vojni kazan plus buka, od tada mi je jasno bilo da cu da jurim uvek sto manjeg potrosaca i sto hladniju karticu + sto tisu. Drugar ima 8800GTS 512mb, odlicna kartica, lepo se klokuje, ali kao da ima radijator u kucistu, plus kuciste nije mnogo komforno, on i ne sme da pomisli da doda jos jednu karticu tipa SLI ili ATI + ova za fiziku, da ne pricamo o tome sto trosi dosta, a on ima napajanje od 600W...

@Zeljko, bitno je da si ti shvatio sta Nvidia pokusava :d, jel' se bar bavis programiranjem, s obzirom da 95% kupaca kupuje graficke od ATIja i Nvidije zbog drugih razloga i potreba, a ne ovih koje si ti naveo?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno