Lammasu
Slavan
- Učlanjen(a)
- 10.11.2007
- Poena
- 319
Ja osim vas nekoliko ovde na forumu nisam sreo osobu koja o GPU-u sudi na osnovu perf/watt i perf/mm2. Sve ljude koje znam gledaju performanse i sta sve dobijaju uz proizvod. U principu, na vase komentare o perf/watt gledam samo kao na jeftine marketinske trikove.
Da ne ulazim u dubinu, iako ne znam nista o performansama GF100 (sudeci samo po dizajnu oba GPU-a), ocekujem da ce testovi pokazati sledece:
- max-fps: 470 >= 5870
- avg-fps: 470 > 5870
- min-fps: 470 mnogo bolji od 5870
Hm, problem je u tome sto si zaboravio glavnu stavku, perf/$! To je stavka po kojoj svi koje ja znam odlucuju sta ce da kupe.
Sto se tice ostalog:
perf/watt - izuzetno je vazan ukoliko zelis da imas dobar notebook gpu, manja potrosnja vuce manje zagrevanje, a samim tim i tise hladjenje. Ovo zadnje je bilo jako bitno dok je NV bila u prednosti po tom pitanju, ali izgleda da se vremenom pojam o tome sta je bitno menja. Da ne pominjem da je kartica mnogo jeftinija za proizvodnju ukoliko manje trosi, mislim ko jos to gleda, mozda jedino OEM partneri.
perf/mm^2 - za nas kao korisnike nevazan, ali izuzetno vazan za kompaniju koja proizvodi cip ukoliko zapravo zeli i da zaradi na njemu. Ukoliko samo zeli da kaze da ima najjaci gpu i da izreklamira brend, odnosno da odradi PR stunt slazem se potpuno, u tom slucaju je 100% nebitan.