Šta je novo?

Google Nexus One

Kutija, posto tebi verujem kada su usability i detalji u pitanju, bez ikakvog flame-a, da li je ispoliranost UI-ja dostigla iPhone?

Kad uhvatim 3g i nexus, svaki po u jednu ruku, razlika je ocigledna. Daleko od toga da je iPhone 3g lose odradjen ali Nexus zaista deluje mnogo kvalitetnije.

Uostalom svako ko je ovih dana imao prilike da proba Nexus je rekao isto to.

i prvi iPhone (2G) je kvalitetnije izrade od 3G modela...

Kutija, posto tebi verujem kada su usability i detalji u pitanju, bez ikakvog flame-a, da li je ispoliranost UI-ja dostigla iPhone?

Ja sam iPhone ostavio po strani za sada i koristim Nexus pune 2 nedelje svaki dan. To znaci da kucam gomile poruka, stalno nesto petljam po Internetu, citam gomile mailova, koristim ga za GPS navigaciju, slikam njime... u principu intezivno ga koristim. Pre toga sam jednako maltretirao iPhone. Mogu slobodno da kazem da mi nista sa iPhone-a ne nedostaje ovde. Cak sad kad pogledam iPhone i njegove fontove nekako mi deluju nezgrapno veliki (navikao sam se na manji font na Nexusu :)).

Pre njega sam maltretirao G1 koji je imao Android 1.6. Razlika u ispoliranosti (subjektivan utisak) izmedju 1.6 i 2.1 je velika. Zaista, 2.1 verzija deluje zrelije i ozbiljnije. Medjutim, ako sve to posmatramo sa strane kvaliteta UI-a, mislim da iPhone i dalje ima malo sredjeniji UI. Da se razumemo - Android ne baguje i nema neke tripove koje je imao ranije. Samo postoje neke stvari za koje smatram da bi mogle biti bolje odradjene, bolje osmisljene i implementirane (poput popup menija za koje smatram da su glomazni, predimenzionirani i ne toliko funkcionalni). Naravno, daleko od toga da je konfuzan i lose organizovan i da je se tesko snaci u njemu. Vrlo je intuitivan i neko ko do sada nikad nije imao prilike da koristi neki smartphone ce se sigurno jako lako snaci (znam jedan takav primer :)).

Postoje i neke stvari bez kojih na iPhone-u sada ne mogu da zivim a to je drawer-like topbar. Onaj ko se dosetio da iskoristi gornji bar za notifikacije i kao neku vrstu "fijoke" zasluzuje nagradu. Prosto je neverovatno kako jedna tako jednostavna stvar moze da olaksa koriscenje telefona. Uzasno me je nerviralo sto je gornji bar kod iPhone OS-a bukvalno neiskoriscen dok kod Androida ako stigne SMS, lepo pise deo poruke (ili cela). Moguce je pogledati na koje naloge je stigao mail, kada postoji neki update, sta se trenutno skida i dize sa telefona... cak i programi sami mogu da smestaju svoje infromacije. Sad vec mahinalno pokusavam da povucem top bar na iPhone-u na dole a onda se setim - ***, to nije Android.

Za sada moj glas sto se ispoliranosti UI-a tice i dalje ide iPhone-u ali uz napomenu da ce se ta mala razlika koja sada postoji jako brzo istopiti sem ako OS4 ne donese neke epohalne promene.

Poslednja izmena:
@Kutija: Gde si nabavio N1 i kako ? Zašto nam ne kažeš, pa da i mi možemo da uživamo u telefonu !?
Hvala :)

U USA, gde drugde? :)

AAAA :D
A kako mi "obični smrtnici" koji nemamo kontakt sa USA da to obavimo ?
On-line kupovina ?

P.S. Prodaješ li ti to ? :D

Nope nije na prodaju. Kako da ga nabavis? Tetka, baba, deda, stric, ujak, ortak, ortakinja, devojka i ostali vidovi transporta tehnikalija odande k ovamo :)

U tom slučaju ga nikada neću nabaviti :(
Osim....koliko tražiš :)

Jesi li imao problema sa dugmicima ispod ekrana, vidim da se pominje cesto da su malo mrtvi.

:guitar:..i opet mi nije jasno, sto svi hoce Nexus kad mu je brat Desire bolji ...a i uskoro dostupan kod nas:) mozda jer je nedostupan nama smrtnicima:)

@Magicpower: Kako zašto hoćemo N1 ? Zato što mi je lepši od Desire-a, a i zato što je Google !
Ništa više, ništa manje...
P.S. Šta je tačno bolje kod Desire-a ?

imate nexusa po oglasima na netu, 500-ak evra...

i opet mi nije jasno, sto svi hoce Nexus kad mu je brat Desire bolji

Zato što je Google nalepnica važnija od gluposti poput optičkog trackballa, Sense UI sa pratećim HTC aplikacijama, više RAMa, boljim video zapisom, poboljšanjima u browseru itd.

Bez ironije, brand loyalty.

Isti ti koji striktno hoće Nexus uprkos činjenici da je desire bolji, zanemarujući cene, će te ubeđivati - odnosno sebe - da su poboljšanja na Desire-u njima nepotrebna, zanemarljiva, iako Nexus nema nikakvih prednosti nad HTC-ovim modelom osim Google nalepnice. Reći će da im je Sense UI ružan i ne treba im, iako se on može isključiti, a posle nekog vremena će pokušavati da ga stave na svoj Nexus u vidu kuvanih romova :)

Noise cancelation mic?

(reaching here :p)

Mada, realno, ima ljudi koji ne zhele skinove na svom andoridu, i sense im je manjak a ne prednost.

Pa napisah gore a pomenuto je i par puta pre toga u ovom threadu, sense može da se isključi jednim "klikom" i izgledaće isto kao i nexus, tako da ne može biti manjak ni u kom slučaju.

Hehe dobro si se dosetio tog mikrofona (odnosno 2), da ne bude da je samo nalepnica :p Naravno, pitanje je da li ima efekta u praksi

Jesi li imao problema sa dugmicima ispod ekrana, vidim da se pominje cesto da su malo mrtvi.

Nisu mrtvi... Fazon sa njima je u tome sto je potrebno malo duze drzati prst na njima da bi se aktivirali. To je napravljeno tako sa namerom :) I veruj mi da je to ok princip jer cesto mi se desi da predjem prstom preko njih (nehotice). Da sistem nije takav, aktivirao bih funkciju koju nisam zeleo. Ovako, to se ne desava. I uopste nije toliko strasno kao sto se opisuje.

Sto se Desire vs Nexus price tice, nemam pojma sto navodite softverska poboljsanja kao prednost kada svi vi znate da pre ili kasnije neko uradi port na XDA Developers sajtu i biva dostupno svuda :) Drugim recima, taj Sense UI i sve te dodatne aplikacije ce pre ili kasnije biti dostupne i na Nexusu.

Poslednja izmena:
Na osnovu ove slike, definitivno ne bih išao ka HTC Desire-u... Jednostavno, tel mi je ružniji, iako ima taj famozni "optical trackball" - ima ga i N1, samo što nije optički - BIG DEAL !
N1 ima softkeys, što mi je prednost + što je kUdtiahEX naveo da se drže nešto duže, kako ne bi došlo do "slučajnog" okidanja dugmića...
htc-desire-hands-on-02-540x373.jpg

Koliko sam pročitao na uporednom testu, jedina razilka je u MB RAM (cca 64)... Ja imam iPhone3g sa 128mb ram, od čega mi 50% zauzima OS i dodatne aplikacije, pa mi je zapravo samo 50mb operativne memorije slobodno ! Mogu da kažem da moj tel sa tih 50mb UKUPNO ! radi perfektno ! Mogu da zamislim kako to izgleda sa 512Mb (tj. nešto manje kada oduzmemo tu memoriju potrebnu za rad samog OS-a)...
A da li bi mi falilo tih 64mb viška, čisto sumnjam !
Desire stiže sa karticom od 8gb, a ne od 4gb..
Sve ostalo je isto, osim što kod HTC Desire nedostaje "active noise cancellation and the triband HSDPA/WCDMA"..
Oba telefona imaju istu bateriju (1400mAh)..
I tako... verovatno se možemo do sutra raspravljati o ukusima, ali po meni, navedene prednosti na strani Desire-a, su mi zanemarljive u odnosu na to koliko mi je ružan tel !

Jes grdan ovaj HTC :)

Pa reci Kutija, kako bi tebi bilo (a tako bi i meni bilo) da ti koji si sa iPhone-a, koji ima jedno dugme, prešao na neki "bolji" tel sa novih 5 dugmića ? Ja tu barijeru u glavi ne mogu da preskočim !
iPhone, sa ovim jednim dugmetom radi svašta i još bolje nego ovi koji imaju brdo dugmića !
Ajde, kod N1 kažem, ima te softkeys, pa bi mi to lakše "palo" nego na Desire-u koji ima TouchScreen, a pritom i dalje vuče neke bespotrebne dugmiće...
Lame !

EDIT: A da, slažem sa sa izrazom "grdan" :D Veoma je opisnog karaktera ! ;)

Poslednja izmena:
Da, ali to jedno veliko dugme kod iPhone-a radi samo jednu stvar - sa njim izlazis iz aplikacije :) Kod Nexusa, imas 'back' dugme da se vratis u prethodni screen, sta god on bio (kod iPhone-a je to reseno UI-em) ali takodje mozes da se vratis i na desktop :) Pored toga postoji dedicated dugme za Home koje ujedno sluzi za pozivanje Task Managera. Na kraju, imas dedicated Search dugme za System & Web wide search. Slicno onome sto imas na iPhone-u ali mnogo bolje i brze :)

Evo iskreno cu ti reci - ne smeta mi to sto imam 4 umesto 1. Zaista.

Pa kažem ti... Verujem da ni meni ne bi smetala ta 4 softkey-a koja su naprosto integrisana u sam ekran telefona... Dok mi se kod Desire-a to ni malo ne dopada ! Zbog toga moj glas ide N1 ! :D
Mišljenja sam da je dobro odrađena ta priča što se tiče tog "back & home" dugmeta !
Fora je u tome što iPhone ne podržava multitasking... Zato jedno dugme i dobar UI rešava stvar samo na jedan mogući način :)
Koliko znam, jedina stvar koja može da radi u pozadini jeste iPod + neke app...

Nekako mi je za nijansu lepsi nexus ali da je tako jedino kad se u ruke uzme moguce je reci.
Ta 4 tastera je samo prednost, kod mene su home i back tasteri najcesce korisceni i bez njih bi se koriscenje znatno usporilo.

Sta znam, meni je lepsi Desire, a upravo to sto ima prave dugmice mi se jako svidja. Volim da su ti dugmici koji se svaki cas koriste pravi i da sam siguran kad sam ga pritisno i koje dugme stiskam. Vec na testovima N1 sam citao kako svi pomalo pominju te dugmice kod N1 kako znaju malo da zezaju.

@LazaNS: Ako si čitao šta je Kutija napisao, trebalo bi da si pročitao da je kod N1 fora da se nešto duže drže ti dugmići, kako ne bi došlo do "slučajnog" pritiskanja istih.. Iskreno, meni se ta varijanta više sviđa nego kod Desire-a (prosto jer je korak napred u odnosu na konvencionalne dugmiće), mada sam pomalo skeptičan (uostalom kao i svi ostali) povodom tih dugmića... Drug je imao neki samsung (ne znam tačno koji model, jer ne koristim samsunga) koji je bio na istu foru sa tim softkey-s... Malo, malo, slučajno pristišneš sk, ili ga pristikaš a on ne reaguje...
Nadam se da sa N1 neće biti ista priča kao kod Samsunga, i da će HTC biti mnogo uspešniji povodom tog problema...
Iskreno, voleo bih da je tako, mada i dalje ostajem skeptičan, dokle god ne probam tel i sam se uverim u suprotno !
Ukoliko to bude bio problem (nedovoljno osetljivi, ili pak preosetljivi softkeys), to bi mogla biti velika prepreka u expanziji samog telefona prema budućim korisnicima !

Pa upravo o tome pricam, potrebno je malo duze drzati da ne bi bilo slucajnog pritiskanja... Mene vec pomisao da dugme moram duze drzati da bi odreagovalo nervira :) Pa ga pustis prerano, pa ne stisnes dovoljno jako... Lepo stavis prave dugmice i nema nista od tih problema.

Kažu da ga ima u nekim oglasima (cca 500€)...
Samo niko ne kaže kojim, i gde to možemo pogledati :)

Nazad
Vrh Dno