Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve zavisi od toga koje trzishte posmatramo. U Srbiji ih mozda nema, ali evo u Moskvi ima i GTS250 i GTX260 i GTX285 koliko hocesh i prodaju se kao alva. Chinjenica je da AMD 5xxx kartica sada ima mnogo vishe nego nvidija modela, ali nije da se oni prodaju neshto bolje nego serija 4xxx...
Zaista ne znam kakva je situacija u Rusiji. Znam samo da ih je u Srbiji vrlo teško pronaći.
Sa obzirom da si u spisak dodao GTS250 koji nit sam pomenuo, niti ima veze sa GT260+ karticama, sumnjam da situacija ni tamo nije sjajna.

Ljudi o kakvim GTX 260/265/275/285 karticama govorite??? To su mrtvaci kojih nema na tržištu već blizu pola godine.
Pa dobro, možda ljudi to imaju u mašinama pa kalkulišu da li da menjaju, šta, kako...

Dalje, nema šansi da GTX470 bude jeftiniji od od Radeta 5870. Možda ga i nVidia najavi sa nižom cenom, ali će zakon ponude i potražnje učiniti da dotični bude primetno skuplji od Radeta 5870.
Ko iz bilo kog razloga žarko želi Fermi (Pike, DAS, Starac...) treba da ga kupi odmah, čim izađe. Nema govora o padu cena i boljoj dostupnosti u narednih 6 meseci.
Iskreno, te priče o kupovini su mi malko sulude. Posebno mi je neverovatna cela priča iz perspektive forumaša. Suludo mi je da će neko da čeka da karta izađe (već par meseci), pa još par meseci da bude dostupna, pa još 6 meseci da padne cena, a već 4 meseca ili koliko već ima karte koje su - ispostavlja se - maltene iste po performansama, pri čemu će te nove karte u najboljem slučaju biti tu negde sa cenom, ili (daleko verovatnije) skuplje od već dostupnih modela konkurenata.

Mislim, čekati još X meseci da bi se kupila karta nivoa performansi kakva postoji već 4-5 meseci :) Ko zna šta će biti kroz 6 meseci. Da im karte trebaju, već bi ih kupili :) Kao, sad svi igraju PhysX naslove i koriste 3D stereoskopiju i to je obavezna stavka u kupovini...:d

Pa, videcemo i u praksi, krajem meseca... uglavnom, zavisice dosta od same igre i koliko ce teselacija biti koriscena. Koja ce kartica biti vise "futureproof" pokazace vreme. Ali Fermi arhitektura jeste okrenuta teselaciji kao glavnoj osobenosti DX11. U scenama sa velikim brojem poligona, to moze biti presudan faktor (broj poligona po kloku).

Mada ako je sudeci po ovome sto imamo trenutno, sumnjam da ce teselacija zaziveti kao neki ozbiljan feature...

Ja ne znam sto se ovde svi brinu za nvidiu, te poslovace sa gubitkom, te nece imati zaradu, te njima se ne isplati, te propasce...

Valjda je bitno da li se nama isplati.

Puca meni k... sto ce nvidia morati da prodaje karticu sa minimalnom ili nikakvom zaradom. Ako recimo 470 po performansama bude izmedju 5850 i 5870 a bice, toliko ce morati i da kosta u suprotnom niko ga normalan nece kupiti, bar ja necu.

Jel znate nekog ko bi platio cenu 5870 a uzeo sporiju karticu ???

Da li ce nvidija zaraditi, mene ne zanima, vec koliko ce traziti za kartu i osinuti po dzepu kupca.

Vise nisu u prilici da precenjuju proizvode, da su im karte puno jace od konkurencije pa bi i mogli, ovako su dobro ukljesteni cenama ATia pa ce morati da se prilagode.

Ima takvih malo. ;)

Ni meni nisu bitne samo surove performanse i spreman sam da platim malo vise ali do odredjene mere.

Nvidia ovog puta nece moci da se izivljava sa cenama jer ako preteraju postoji alternativa.

Poslednja izmena:
Ako im se ne isplati da je proizvode, neces ni moci da je kupis, pa nisu oni dobrotvorna organizacija. :)

Ako imaju imalo mozga preorijentisace se na nesto gde mogu da zaradjuju. To sa ovim cipom svakako nije desktop trziste.

Vise nisu u prilici da precenjuju proizvode, da su im karte puno jace od konkurencije pa bi i mogli, ovako su dobro ukljesteni cenama ATia pa ce morati da se prilagode.

Otkud ti znaš da li i koliko oni precenjuju svoje proizvode? :) To jest, kako to možeš da oceniš? Taj GPU košta par dolara da se napravi, cela kartica još toliko. Ali prvi GPU košta par miliona/desetina miliona/stotina miliona. Dalje, možda kompanija X želi da uđu na neko novo tržište, pa trenutno mora da prodaje svoje proizvode po skupljoj ceni, da bi finansirala ulazak na isto? Na primer, neko proizvodi GPU-ove, a hoće da počne da pravi čipsetove, nakon toga hoće da pravi mobilne telefone i tako dalje. Koja je to mera gde možemo da kažemo da neko "precenjuje proizvode"? Da li šefovi imaju gomilu para? Pa za to i rade. Da li firma ima gomilu profita? Pa zbog toga i postoji. Po toj logici, svi proizvodi na svetu su precenjeni.

Postoji i druga strana medalje. AMD-u su grafičke recimo šestina ili sedmina njihovih prihoda. Možda u stvari njihove cene nisu realne, odnosno štancuju sve živo ispod cene, minirajući na taj način jedinog konkurenta. Ako im zatreba para, isfinansiraće se prelivanjem sredstava iz drugih delova firme, dok ovi koji prave samo GPU-ove nemaju odakle da izmisle keš.

Naravno, ovo govorim čisto sa teoretske strane. Svi "precenjuju" svoje proizvode u smislu da ih prodaju po višoj ceni od proizvodne. A koliko ih precenjuju, da li ih "realno" precenjuju i tome slično, nama je prilično teško da sagledamo jer ne poznajemo situaciju u tim firmama. Niko nije dužan da nam prodaje robu po nabavnoj ceni (plus troškovi rada), dobrodošli u kapitalizam :)

Ostavljajući tu stvar po strani, meni i dalje nije jasno zašto bi korisnici danas nastavljali sa starim pogledima. Sav ovaj napredak IT industrije je omogućio svima da mogu da kupuju jeftine stvari, i onda kada im trebaju, ali i drugu veoma bitnu stvar - standardizaciju, pošto se svi proizvodi ponašaju isto u 95% stvari. Drugim rečima, zašto neko ko nije zadovoljan sadašnjim performansama ne bi kupio neku ATI kartu, makar je posle zamenio za GF100, ako se ovaj pokaže superiornim, ukoliko je sasvim jasno da planira novčani izdatak u tolikoj meri. Onaj ko merka GF100 sigurno ima i za 5850/5870.

Takođe, želim da ukažem na još jednu stvar - ukoliko je zaista tačno da su performanse kao što su leakovane, to je sramotno mala razlika u odnosu na prethodnu generaciju GeForce karti, odnosno GTX 285. Nakon toliko vremena, i toliko priče, moralo se to mnogo bolje. Da sam veran kupac Nvidia proizvoda, koji bi po toj logici sada držao neki 280/285 u mašini, bio bih ozbiljno razočaran.

Poslednja izmena:
Ja ne znam sto se ovde svi brinu za nvidiu, te poslovace sa gubitkom, te nece imati zaradu, te njima se ne isplati, te propasce...

Puca meni k... sto ce nvidia morati da prodaje karticu sa minimalnom ili nikakvom zaradom. Ako recimo 470 po performansama bude izmedju 5850 i 5870 a bice, toliko ce morati i da kosta u suprotnom niko ga normalan nece kupiti, bar ja necu.

Da li ce nvidija zaraditi, mene ne zanima, vec koliko ce traziti za kartu i osinuti po dzepu kupca.

Meni se cini da je neka normalna "granica" za 470, negde oko 300e, sa druge strane za te pare se ima i kombinacija 5850+gt240 ako se hoce phyzx...rano je figurisati sa cenama, treba da se vidi kolike su performance i u dx11(mislim na igre naravno), i sa phyzx-om, a i najbitnije od svega koliko ce novi ge-force moci da se klokuje, i kao takav gde ce da bide u odnosu na 5800!

Takođe, želim da ukažem na još jednu stvar - ukoliko je zaista tačno da su performanse kao što su leakovane, to je sramotno mala razlika u odnosu na prethodnu generaciju GeForce karti, odnosno GTX 285. Nakon toliko vremena, i toliko priče, moralo se to mnogo bolje. Da sam veran kupac Nvidia proizvoda, koji bi po toj logici sada držao neki 280/285 u mašini, bio bih ozbiljno razočaran.
+1

Poslednja izmena:
Mnogo bre odoste u sirinu a sve je tako jednostavno.

Vidimo performanse, kazu cenu, procenis, kupis ili ne kupis, veoma jednostavno. ;)

@Lammasu: pa i GF100 ih ima 16, zar ne? :)

@Pixell: Polymorph svakako radi i druge stvari osim teselacije:

polymorph.png

Kolko sam ja ukapirao, stavili su ga blizu srodnih jedinica (geometry) i distribuirali ga po celom chipu kako bi izbegli bottleneck.

Video sam šta je namena Polymorph-a ali nisam video kako radi još uvek. Da li će Polymorph moći da radi istovremeno svih par stvari za koje je namenjen i ukoliko da, da li će se odraziti na brzinu upoređivajući sa situacijom kada radi samo jednu stvar? To mene interesuje.

Sve zavisi od toga koje trzishte posmatramo. U Srbiji ih mozda nema, ali evo u Moskvi ima i GTS250 i GTX260 i GTX285 koliko hocesh i prodaju se kao alva. Chinjenica je da AMD 5xxx kartica sada ima mnogo vishe nego nvidija modela, ali nije da se oni prodaju neshto bolje nego serija 4xxx...

Koliko hoćeš ti računaš 2+ modela? GTX275 i GTX285 još i mogu da se kupe za GTX260 je ista situacija kao i ovde - nema ih. A i baš da idu kao alva, nisam siguran. Koliki procenat ljudi kupuje GTX285 za 13100 rubalja dok 5870 košta 14200 ili 5850 za 10200 rub??? Baš sam komentarisao cene kod vas sa kolegom prošle nedelje...

Počeli ste ko Čarli. Postujete svoje ranije postove kao dokaz :d

E vidiš. Da je tako lako kako ti kažeš gde bi nam bio kraj. Verovatno ni ne izlaziš na izbore i ne glasaš :D.
Upravo to kako nVidija posluje se direktno odražava na to da li će se nama isplatiti ili ne. Puca tuki AMD-u da li nV ima konkurentan proizvod. Kada su videli da nV nema šta da izbaci digli su cene, seli u foteljicu i zapalili tompus. Gledam cene grafika širom Evrope evo već šest meseci. Samo idu gore! Ovo se nije dešavalo ni sa 4000 serijom vs gt200 ni sam 3000 vs G92. Zašto? Zato što je tada bilo jasne konkurencije.

Poslednja izmena:
graficke su delom isle gore jer je memorija poskupela... pogotovo u low/mid segmentu

Svima puca tuki za nvidiu sem AMDu jer od njih zavisi koliko ce moci da ocepe cene, kao sto i rade dok mogu, jer Fermi kasni.

&*&*^%$3 im ga lopovske necu da menjam graficku do jeseni.

Poslednja izmena:
Meni se cini da je neka normalna "granica" za 470, negde oko 300e, sa druge strane za te pare se ima i kombinacija 5850+gt240 ako se hoce phyzx...rano je figurisati sa cenama, treba da se vidi kolike su performance i u dx11(mislim na igre naravno), i sa phyzx-om, a i najbitnije od svega koliko ce novi ge-force moci da se klokuje, i kao takav gde ce da bide u odnosu na 5800!

Za cenu se potpuno slazem, i cini mi se da je to negde maksimalno sto ce moci da dobiju (ako racunas nesto premium vrednosti zbog PhysX-a) u odnosu na prognozirane performanse. Slicno sam i sam rezonovao pre nekoliko dana. ;) Opet stoji, ako ih stvarno bude samo 10000, prodace ih sve taman i da kostaju 1000 dolara. :p

Sa druge strane, ne mislim da je OC potencijal posebno vazna stavka, ali i da jeste, ne treba se previse nadati kada su GTX 470 i 480 u pitanju. Da su cipovi mogli da rade na vecim frekvencijama, sama NVidia bi to uradila kako bi napravila sto vecu razliku u startu. Dodatna ogranicenja mogu da budu potrosnja i zagrevanje, koji ce gotovo izvesno biti veoma veliki.

1003051745911cfb661aaec.jpg

Zanimljivo je da su koristili 2560 x 1600 uz 4x/8xAA...izgleda da su definitivno u 1920/kolkohoćešxAA izjednačene karte...

Sa druge strane, ne mislim da je OC potencijal posebno vazna stavka, ali i da jeste, ne treba se previse nadati kada su GTX 470 i 480 u pitanju. Da su cipovi mogli da rade na vecim frekvencijama, sama NVidia bi to uradila kako bi napravila sto vecu razliku u startu. Dodatna ogranicenja mogu da budu potrosnja i zagrevanje, koji ce gotovo izvesno biti veoma veliki.

Mislio sam ako 480 ne moze nesto posebno da oc-e, kao takvog ce 5870 oc, lako da stigne a mozda i prestigne...

@starac
Jel ima nekih konkretnih brojki?

Verovatno tacni rezultati ne smeju da se objave. Kad bolje razmislim vise bih voleo da 470 bude sporiji i jeftiniji. :D

Konacno jedan razuman komentar :)
Do sada su svi bili u stilu ma samo nek bude 1% brzi pa makar kostao 1000 evra. A to ne bi donelo nista dobro ni onima koji planiraju nove zelembace ni nove crvendace.
Ovako ako budu tu negde sa performansama i cenama, posle pojave Fermija i inicijalnih mesec-dva sredjivanja trzsta i cene odu na dole 10-20% ja cu biti presrecan :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Konacno jedan razuman komentar :)
Do sada su svi bili u stilu ma samo nek bude 1% brzi pa makar kostao 1000 evra. A to ne bi donelo nista dobro ni onima koji planiraju nove zelembace ni nove crvendace.
Ovako ako budu tu negde sa performansama i cenama, posle pojave Fermija i inicijalnih mesec-dva sredjivanja trzsta i cene odu na dole 10-20% ja cu biti presrecan :)

Sve je to lepo, problem je samo što to ne može da se desi. Nvidia će isporučiti veoma mali broj ovih čipova, AMD može da spava mirno jer će imati ogroman broj karti da ponudi tržištu, i tu neće biti nikakvog odlaska cene nadole. Ako nečemu i ode cena nadole, to će biti AMD karte, a onima koji žele i čekaju Nvidiju to opet ne znači ništa, jer njihove cene neće otići dole, a i da odu, odmah će nestati sa tržišta, pa ih neće biti. S'tim što, u konkretnom slučaju, ne govorimo o kartama koje koštaju 100-150 evra pa da to pojeftinjenje 10-20% ima nekog posebnog smisla. Lično, ne vidim zašto bi neko kome treba kartica koja košta 300 evra čekao na pojeftinjenje na 250 evra da bi je kupio, tim pre što za 220 evra ima kartu koja ima jako bliske performanse (to govorim na primeru 5870 i 5850 modela).

Ponuda i potražnja, jednostavna stvar. A ako su tu negde sa performansama, mogu samo jedno da kažem - ludi su oni koji nisu kupili 5850/5870 odmah po izlasku, jer bi do sada već 5 meseci furali podjednako brze karte, a njima su sada cene toliko otišle da bi tek neko sniženje u perspektivi donelo spuštanje cena na nivo iz vremena kada su AMD karte poslednje generacije izašle. Treba prilično osetno pojeftinjenje da bude pa da karte padnu ponovo na taj nivo (recimo, da 5850 košta ponovo 18,5k umesto 23-24k dinara).

Svestan sam ja svega toga, ali eto ipak se nadam nekakvoj konkurentnosti, pa i tom malom padu cena.
Inace ja i planiram 5770 (za Starcraft 2 :D ) sto se i uklapa u tvoju konstataciju o kartama od 100 do 150 jura. Naravno da 10-20% ne znaci mnogo onima koji hoce top karte.
A izgubio sam nadu da NV moze da ponudi konkurentnu kartu u toj klasi, pa se sada nadam da moze makar da izazove blago smanjenje cena na trzistu.
Kako stvari stoje, tesko da ce toga biti, ali eto, i dalje se nadam :)

tesko nvidia moze da parira ATI-ju po bang for buck kriterijumu iz prostog razloga sto ih cip u proizvodnji kosta mnogo vise. ako bi pozicionirali karte da budu cenovno konkurentne ATI-ju, kako bi vratili pare za istrazivanje i razvoj? i na sve to imaju jako malu kolicinu ispravnih cipova. losa situacija za nvidiu kako god da se okrene, mada obzirom da su puni kao brod uopste ne brinem za njih.
obzirom da radim gde radim, znam koliko se karte kog proizvodjaca kod nas prodaju. bukvalno na 5-6-7 ATI-ja se proda jedna nvidia, iako koja god nvidia da se kupi je bacanje para (govorim za gaming). tu i tamo se pojavi poneko ko insistira na nvidia-i i takvima ni ne pokusavam da objasnim da za iste pare imaju brzu kartu (ili za manje para podjednako brzu kartu). hoces GTX 260 za 17k din? izvoli, kasa je gore :-devil-:
u svetskim okvirima kapiram da je nvidia kao brend jos jaci nego kod nas i da ima jos vise fanova koji ce je kupiti no matter what, tako da uopste ne brinem za njih...

Poslednja izmena:
Catalytic :trust:

Na svim rezultatima koje su kacili ovih dana, ti Kinezi su uvek napisali catalytic...ko ce ga znati. Niko ni ne tvrdi da nije fake...

obzirom da radim gde radim, znam koliko se karte kog proizvodjaca kod nas prodaju. bukvalno na 5-6-7 ATI-ja se proda jedna nvidia, iako koja god nvidia da se kupi je bacanje para (govorim za gaming). tu i tamo se pojavi poneko ko insistira na nvidia-i i takvima ni ne pokusavam da objasnim da za iste pare imaju brzu kartu (ili za manje para podjednako brzu kartu). hoces GTX 260 za 17k din? izvoli, kasa je gore :-devil-:
u svetskim okvirima kapiram da je nvidia kao brend jos jaci nego kod nas i da ima jos vise fanova koji ce je kupiti no matter what, tako da uopste ne brinem za njih...
Ima ljudi koji se ne igraju i kojima graficka sluzi za neke ozbiljnije stvari, a imas one koji za manje para hoce brzinu, jer im karta treba samo za igranje. Ok, imaju ATI za igranje, NVidiu za programiranje+igranje pa kome sta treba.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno