Šta je novo?

Brzi-Spori punjaci & Baterije

Ne vredi ti glasanje, jer svako ce da glasa za svoje baterije a samo te je video u zivotu :)

Nemam eneloop baterije, ali bih glasao za njih. Probao sam ih, da ne bude zabune ;)
A od punjaca koje sam video za triax (ali samo onaj cetvorokanalni, ostali su isti kao i vecina na nasem trzistu). Kod nas se retko vidjaju dobri brendirani punjaci, uglavnom su ovi obicni...

Taj Triax je odlichan shto se tiche mogucnosti, ali meni je trajao godinu dana, pa bih i njega zaobishao :)

Meni traje vec ~2.5 godine. Kako je crkao? Sam izdahnuo ili ti ispao? Posto ne deluje mi bas robusno na padove... Meni su od pada prestale da rade 2 diodice (tj ne rade obe boje), ali display pokazuje normalno i najvaznije puni :)

Ma ajde da je ispao, to mu ne bi racunao, ali je jednom samo pocheo chudno da pali-gasi lampice i bilo mi je jasno :)

Mada ne vidim neku preteranu potrebu za trickle chargeom. To ionako mora dugo da traje da bi imalo smisla, a kupili smo brze punjache da bi bili brzi :)

Jedina mogucnost koju bi platio i 100e, je da mogu da punim kada i koliko hocu baterije, a poshto to ne mogu, imam 5 setova (sreca pa su na ebayu duplo jeftinije :)) pa sam uvek siguran da cu imati pune, a uvek su mi prazne kada idu na punjach tako da se pune bash kako i treba za najduzi zivot baterija, a punjach je obichan :)

Poslednja izmena:
Pazi vecina "obicnih" punjaca ne detektuje kad je baterija puna, nego puni tajmerski ili dok ne iskljucis iz struje (ovo su bas najgori). Ja sam trazio neki koji je smart punjac za male pare i jedino je taj triax bio sa dovoljno povoljnom cenom.
E sad na ebayu postoje neki kineski smart punjaci koji izadju oko 600-700 dindzi (sto je relativno skupo za ebay i kinesku robu jer ovi "nasi" tamo kostaju po dolar). Narucio sam jedan za probu (sa americkim utikacem, ali je 110-250V, pa radi uz pomoc kineskog adaptera us->eu). Iznenadio me je da je sve napisano tacno. Podmetnuo sam mu punu bateriju (moj test da li je tajmerski i cetvorokanalni) i provalio je posle ~minut. Mada kvalitet zavrsne obrade im nije na nekom nivou, ali radi i jeftin je :)

Da, to si u pravu, ali mi se nikako ne kupuje neki takav, vishe i ne znam gde da jurim neki poshten punjach koji je i smart, jer bash su retki...

BC700_500.jpg

Kucaj u Conrad LADEGERAET IPC-1L, ima ga i pod drugim imenima isti uredjaj (recimo La Crosse BC-700). Puni svaku bateriju posebno, delta V, temperatura, promenjiva struja punjenja (samim tim i brzina), moze da izmeri stvarni kapacitet svake baterije i jos mnogo toga........ Ima ga NSHappy i kaze da je odlican.

Sto je najlepse kosta oko 30€ u Conradu i rado bi ga posedovao :)

Ovaj punjač što ga pokaza Big Boy imam već par godina i radi fantastično. Kod Conrada se prodaje pod brand-om Voltkraft (Conrad-ova robna marka) ali prodaje se inače pod raznim brand-ovima. Kod nas ga je najlakše naći preko firmi koje uvoze robu iz nemačkog Conrad-a, mada one deru za poštarinu/špediciju/carinu/porez/proviziju. Ili da znate nekog ko putuje preko. Conrad radnja ima i u Ljubljani.

Za zahtevne korisnike, ovo je idealan uređaj. Idite na http://www.conrad-international.com/ i u search kucajte: IPC-1L

A jeftin a kod nas dostupan, dobar za nezahtevne korisnike... ima u Merkatoru (bar ovom novosadskom) smart punjač marke ATC, oznake RC-2001 za oko 900din. Sličan je onom davno spominjanom Cental Power (imao i njega, radi dobro i sada). Ima dischcharge opciju, puni 2 ili 4 baterije, puni sa 500mA (računajte koliko je brz) i sam prekida punjenje i prelazi u trickle kada se baterije napune. Napunjenost detektuje po delta V principu. Mislim da za 900din nema bolje kod nas. Nije ultra fast ali je 900din i smart je...

To je ovaj: http://levobatterien.ch/cms/index.p...n=com_virtuemart&Itemid=94&vmcchk=1&Itemid=94

*napomena: Ovaj konkretan ATC nisam probao, ali je ovako spolja i po k-kama identičan Central Power-u koji sam imao i koji kod novog vlasnika još uvek radi savršeno.

edit: Izvinjavam se urednicima što reklamiram konkretnu radnju i punjač, ali ponuda ovakve robe je kod nas jako slaba te mislim da nikoga ne ugrožavam. A i treba ljudi da uzimaju što bolje punjače. Što je bolji punjač, baterije duže traju, kasnije se bacaju, manje se bacaju, manje se zagađuje priroda.... :d :D

Poslednja izmena:
Ja imam takav ATC/Central Power pod brandom Ataba, model AT-508, radi odlicno vec ~2 godine, placen je 800 din. :)
Koristim 2xAA i 2xAAA Eneloop-ke i prezadovoljan sam.

Poslednja izmena:
Meni bi bilo logično da u svaki punjač koji ima dV kontrolu mogu da se stave i poluprazne baterije, i da ih ne prepuni... ili sam u zabludi?

Meni bi bilo logično da u svaki punjač koji ima dV kontrolu mogu da se stave i poluprazne baterije, i da ih ne prepuni... ili sam u zabludi?

Upravo bi tako moralo da bude.
Stavljao sam ranije neke poluprazne baterije par puta i normalno je prekidao sa punjenjem kada ih dopuni do kraja.

Pa tako sam i pretpostavljao, mada nikad to nisam radio, jer uvek imam dva seta baterija, i menjam ih tek kad se set koji je u upotrebi skroz isprazni.

Poenta dV kontrole jeste u tome da kada baterija još nije puna, prilikom punjenja konstantnom strujom tokom određenog vremena, napon baterije će porasti za neko dV. Kada se baterija napuni, ako i dalje nastavimo da je punimo istom strujom, to dV će se drastično smanjiti, ili će čak biti i negativno. Punjači to detektuju i prekidaju punjenje.

Tako je. Svaki sa dV konrtolom prekida punjenje kada se baterije napune do kraja bez obzira koliko je bila napunjenost kada ste počeli punjenje. Mnogo dobra stvar. A još ako ima i discharge opciju (relativno bitnu za NiMh baterije), eto sreće i veselja...

Spominjani ATC je bio i pod ATABA, i pod Central Power, i pod još nekim brand-ovima. Za 800 din je stvarno vr'.

Ne znam za brze punjace ali ja imam spori sanyo punjac i 4x2500 sanyo baterije. Vrlo sam zadovoljan. Fotoaparat canon S3 mi je izdrzao ceo godisnji odmor na moru sa jednim punjenjem, znaci oko 500 slika i dvadesetak video klipova...

my 2cents

Imam Triax 2078 punjac, uz neki uredjaj dobih jednu AAA NiMh bateriju od 600mAh, trebalo bi je napuniti. Interesuje me mogu li ovim punjacem puniti samo jednu bateriju?

Imam Triax 2078 punjac, uz neki uredjaj dobih jednu AAA NiMh bateriju od 600mAh, trebalo bi je napuniti. Interesuje me mogu li ovim punjacem puniti samo jednu bateriju?

Mislim da moras imati bar 2. Ti jeftiniji obicno pune min 2 ili 4. Mada nigde nisam nasao za sigurno, pa probaj, ako je ne registruje onda je odgovor ne :)

Canon Power Shot A 470 mi stalno prijavljuje da su slabe baterije i gasi se. Stavila sam dve Panasonic (obicne 1.5v, ne one koje se pune), i dve nove ATC (isto obicne), ali isto se desava. Da li imate ideju o cemu se radi? Hvala

Bese neko negde pominjao da vratanca nemaju dobar kontakt sa baterijama. Probaj da te kontakte na vratancima malo ispravis, podignes na gore ili slicno,podmetnes nesto ispod njih da bi bolje stajali na predvidjenom mestu.

Pravac Pixelplus.. servis za Canon aparate

Zvala sam Canonov servis u trznom centru Futura na Slaviji, rekli mi da sa tim obicnim baterijama ne moze da radi (do sada mi je dobro radio), i da kupim one na punjenje, Eneloop. Da li vam ovo zvuci kao dobro objasnjenje? Mogu i da ga nosim kod njih na pregled.
Probala sam ovo sa vratancima, medjutim ne usudjujem se da previse majstorisem, da nesto ne polomim.

pixelplus je Canon servis, za ostale ne znam

Dado, aj' pogledaj odgovor na isto pitanje na onom drugom forumu...

Hvala ti na odgovoru. Cesto imam problem sa otvaranjem stranice ONOG foruma (verovatno ne samo ja), pa sam pisala i na OVOM:) Zvala sam servis i oni su mi rekli, odprilike, isto sto i ti - da kupim punjive baterije i to najbolje Sanyo punjac i Eneloop baterije. Takodje, odnecu ga prvo kod njih da provere sa tim baterijama, da li je zaista samo u tome problem. Ja se nadam da je samo to, jer sam i inace planirala da kupim punjac i baterije. Medutim, citala sam malo forume, i domace i strane, i na moju zalost saznala da mnogi ljudi imaju isti problem sa tim modelom, nevezano koje baterije koriste:-( Nadam se da to nece biti moj slucaj, i da ce mi Eneloop resiti problem, jer sam zaista zadovoljna aparatom. Dakle, nisam nikakav profi korisnik, najobicniji rekreativac. Za pare koje sam dala za njega, ispunjava sve moje zahteve! Citam da ljudi hvale Ixus, medjutim najjeftiniji model kosta 15-17,000. Zao mi je sto nigde ne mogu da se kupe oni stariji modeli. Anyway, nadam se da ce ovaj raditi i da necu morati da kupujem novi.

Evo slike o cemu sam pricao:
dsc00243tu9.jpg

Pomoglo je kod mog matorog A75.
U svakom slucaju, koriscenje klasicnih baterija je potpuno neisplativo, punjive baterije+punjac su obavezni dodatak.

Poslednja izmena:
Da li je bolje da kupim ovo http://www.tehnomanija.rs/katalog/sanyo-punjac-mqn04-e4-3utg---da-li-je-mqn04-e-4-tg3u-.html ili ovo http://www.tehnomanija.rs/katalog/sanyo-punjac-mqr02-mqr02-e4-2500.html ?

U pitanju su 2 brza punjaca. Zanima me koliko dugo moze da traje baterija od 2000 mAh, a koliko od 2500 mAh?
Ovaj prvi punjac ne dozvoljava jaci kapacitet od 2000, a ovaj drugi od 2500 mAh, ali je dosta skuplji.

Idem na put, pravicu dosta slika i bitno mi je da ne crkne u sred slikanja. Naravno postoje i rezervne, ali cisto me zanima po iskustvu koliko slika mogu sigurno da napravim bez da razmisljam o trajanju ili menjanju baterija?

Kako se ponasaju u nocnim uslovima pri koriscenju blica?

A sta mislite o ovom punjacu http://www.fotodiskont.rs/kategorija/ni-mh-brzi-punjaci-62/strana-1.html ?

Poslednja izmena:
Ja bi uzeo eneloop jer se ne prazne kad stoje, dok ove druge da. Treca kombinacija mi je skroz nepoznata.
Nisam samo siguran da je ovaj punjac uz eneloop brzi punjac.

Sanyo punjač MQN04 E4 3UTG - 4x AA 2000mAh Eneloop (8-12h vreme punjenja)
Ja bih ti rekao ovaj jer nema nigde modela koji ja imam i sa kojim sam prezadovoljan..
pic_usmart_b.gif

8-12 sati ? Pa nismo u 90im :d

Ja imam Sanyo MQH02W koji izgleda isto kao taj, puni za manje od 2 sata i koshta neshto dzabe...

Poslednja izmena:
ima li neko ovaj punjač? cena nije velika pa neznam jel vredi čemu?
trenutno imam sanyo NC-MQN04E dobar je ali vreme punjenja katastrofa baš kao što je voodoons rekao 8-12h.

Nazad
Vrh Dno