Šta je novo?

Microlab Solo and Pro series (official thread)

Odes u Grapolo tokom dana i trazis da ih cujes.

Kupio sam 7c, u fazi je isprobavanja i slusanja. E sad, na zadnjoj strani je samo potenciometar za vol. Sta se desava i kako se upravlja sa zvucnicima ako rikne daljinac? Kako podesiti bass, treble, zvucni izvor????

Da se "pohvalim"... :S:

Od večeras mi ne radi daljinac, i to ne bi bio toliki problem jer je power dugme na zvučniku, kao i volume, ali ne postoji dugme za selektovanje inpute source-a na PC! :wall:

Danas poslepodne je radio, večeras mrtav. Prvo sam pomislio da je kontakt, pa sam lagano cimao onaj držač baterije pri tom držeći dugme Input jer sam očekivao da ako na kratko dobije kontakt da će reagovati. Potom sam isključio zvučnike na par minuta misleći da se elektronika nešto blokirala, međutim nije ni to. :(

Naravno, sve ovo sam pokušao više puta, power on/off, drmaj bateriju, vadi - vraćaj bateriju, razne kombinacije i ne daje znake života.

Proverio sam unimerom bateriju, napon je 2,8V... :(

fak...

I kakvo ti je bilo resenje od svega nabrojanog? Da li sljaka sa pilotom?

Pa nigde, nema ih, ako misliš na bass i treble.

Za input možeš da koristiš PC ili AUX, svejedno, volume imaš, on/off imaš, jedino ostaje nemogućnost da se podesi bass i treble.

Poslednja izmena:
znaci LOL :D ladno nisi proverio bateriju :p
:wave:

@gandjelic

Kako se tebi cine Solo 7? Da li i tebi deluju kao da se previse tihi?

Poslednja izmena:
nikk18adsl bi rekao da i treba da stoje na nuli. :) :D

Da, posto ne volim koloracije. Ili mi odgovara default zvuk ili ne, trazim dalje ono sto odgovara. Bass, treble, EQ, plugins,...ne postoji kod mene. :smoke:

Ako neko ima problema sa glasnocom (ovo vazi za bilo koje zvucnike koje veze na PC preko zvucne), najverovatnije je problem u slabom izlaznom signalu sa zvucne kartice. Snaga je proizvod napona i jacine struje (P=UxI), i ako neki cinilac bude slabiji, normalno je i da ce utisak snage biti losiji (slabiji). Resenje je kvalitetnija kartica sa boljim izlazom.

pa šta ti misliš, jel u pitanju slab napon ili slaba struja na izlazu iz zvučne, ako je u pitanju neka integruša?

@gandjelic

Kako se tebi cine Solo 7? Da li i tebi deluju kao da se previse tihi?

Paaa...tek sam ih kupio. Imao sam Altec ATP3 zadnjih 8 godina....tako da sam i zaboravio sta je slusanje muzike na 2 zvucnika bez subwoofer-a. Sto ih vise slusam,sve mi se vise svidja zvuk....a zvucna mi je neka ADI AD1888 SoundMax integrisana...kupujem neku bolju...al da nije skupa(heheheh).

Paaa...tek sam ih kupio. Imao sam Altec ATP3 zadnjih 8 godina....tako da sam i zaboravio sta je slusanje muzike na 2 zvucnika bez subwoofer-a. Sto ih vise slusam,sve mi se vise svidja zvuk....a zvucna mi je neka ADI AD1888 SoundMax integrisana...kupujem neku bolju...al da nije skupa(heheheh).

tu si definitivno u pravu.sto ih vise slusas sve su bolji!i ja imam takav utisak.

Da, posto ne volim koloracije. Ili mi odgovara default zvuk ili ne, trazim dalje ono sto odgovara. Bass, treble, EQ, plugins,...ne postoji kod mene. :smoke:

Ako neko ima problema sa glasnocom (ovo vazi za bilo koje zvucnike koje veze na PC preko zvucne), najverovatnije je problem u slabom izlaznom signalu sa zvucne kartice. Snaga je proizvod napona i jacine struje (P=UxI), i ako neki cinilac bude slabiji, normalno je i da ce utisak snage biti losiji (slabiji). Resenje je kvalitetnija kartica sa boljim izlazom.

Moze li preporuka za zvucnu karticu...za pristojne pare....ako su MSolo7 125evra...onda zvucna neka bude pola?

Moze li preporuka za zvucnu karticu...za pristojne pare....ako su MSolo7 125evra...onda zvucna neka bude pola?

evo ti sta je meni nikk preporucio:

Evo par kartica koje mozes polovne da nadjes za malo para:
http://www.emu.com/products/product.asp?category=505&subcategory=491&product=10447
http://www.m-audio.com/products/en_us/Audiophile2496.html
http://www.esi-audio.com/products/julia/
Imas i skuplje modele ovih firmi, ali posto si rekao da budzet nije preveliki, ovo ce ti i vise nego zadovoljiti potrebe (a dosta kvalitetnije nego sa standardnim Creative-om). Za te pare (~60-80e), garantujem da nemas bolje polovne stereo kartice kod nas da nadjes. Poredjenje sa audigy i x-fi karticama nije uopste ne mestu, gledajuci stereo zvuk. Samo prati oglase (ovde na forumu retko kad se pojavi neka od ovih kartica) i naicices na dobru priliku.

ja cekam da skupim kesa i cim mi naleti neka od ovih kartica ja je uzimam.

pa šta ti misliš, jel u pitanju slab napon ili slaba struja na izlazu iz zvučne, ako je u pitanju neka integruša?

U pitanju je napon, posto signal bilo kog izlaza karakterise napon, a snaga i struja su kategorije kojima barata pojacalo. Kod standardnih izvora, taj napon obicno bude 2V, i on kad udje recimo u pojacalo, prvo prodje kroz sekciju pretpojacala, koja taj signal dalje salje na sekciju snagasa, koji raspolazu amperima, tj. jacinom struje. Snaga pojacala je samo proizvod dospelog napona u snagasu i njegove isporucene struje.
Sto se tice poredjenja oko izlaznog napona, bas juce sam prijatelju odneo M-Audio karticu da proba umesto integrisanog Realtec-a sa maticne od oko 100e (koja je tacno verzija, ne znam, nisam obratio paznju). Bio je zadrt da je ta integrisana odlicna i da mu nikakve dodatne kartice nece trebati. Kada smo sve prikljucili, nije mogao da veruje da vec na 9 sati na potenciometru pojacala dobija istu glasnocu kao sa realtec-om na oko 11 sati. Naravno, pored toga, i bolji sveopsti kvalitet zvuka je bio neizostavan i vrlo je lako bilo uociti tako veliku razliku, cak i njemu, koji ne obraca puno paznju na finese u zvuku. Bilo mu je zao sto sam je iste veceri pokupio nazad :)

Za Solo seriju, Xonar DS je pet u glavu, DX ako baš hoćeš da se "luksuziraš". :d

znaci LOL :D ladno nisi proverio bateriju :p
:wave:

Ma proverio sam bateriju, ali je delovalo da je OK :) plus zvučnici stari par dana, daljinac ako sam 15 puta upotrebio, nisam očekivao da se već ispraznila. :sceptic:

Sto se tice poredjenja oko izlaznog napona, bas juce sam prijatelju odneo M-Audio karticu da proba umesto integrisanog Realtec-a sa maticne od oko 100e (koja je tacno verzija, ne znam, nisam obratio paznju). Bio je zadrt da je ta integrisana odlicna i da mu nikakve dodatne kartice nece trebati. Kada smo sve prikljucili, nije mogao da veruje da vec na 9 sati na potenciometru pojacala dobija istu glasnocu kao sa realtec-om na oko 11 sati. Naravno, pored toga, i bolji sveopsti kvalitet zvuka je bio neizostavan i vrlo je lako bilo uociti tako veliku razliku, cak i njemu, koji ne obraca puno paznju na finese u zvuku. Bilo mu je zao sto sam je iste veceri pokupio nazad :)

Pa kad već ovo pišeš mislim da bi bilo OK da se napiše i tačno koja ploča i integruša na njoj, pošto ima raznih. Da li ste pri tom pojačali M-Audio na 100%? Kod mene npr. je Xonar DX master volume pojačan na 70%, da bih dobio istu jačinu izlaza sa Realtek HD integrušom potrebno je da master volume na Realtek-u pojačam na 80%. Dakle Xonar ima malo jači izlaz, ali je to u principu nebitno jer i jedan i drugi izvor sa master volume na 70 i 80%, respektivno, daju jednaku i dovoljnu jačinu izlaza da bi se izvukla max snaga iz konkretno Solo 6C zvučnika.

Poslednja izmena:

maric62985 je vec citirao moju raniju preporuku. Ne menja se i dalje. Meni licno nije jasno zasto ljudi kupuju visekanalne kartice za stereo zvucnike...Zbog cene, eventualne kasnije promene u neki visekanalni sistem, sta? Stvar je izuzetno prosta- ako se radi o 5.1, 7.1,...sistemu, kupi se visekanalna kartica, ako se kupi stereo sistem poput ove solo serije, onda se trazi stereo kartica. Tacno je da nove stereo kartice kostaju vise od vecine solo modela, zato sam i rekao da je pametno kupovati polovne. Eno skoro je bila jedna M-Audio Audiophile 2496 za smesnih 45e (jos je i tweak-ovana bila). Takve prilike se ne propustaju. :smash:

Meni je tako svejedno šta će neko da kupi, ali ne bih mogao mirno da preporučim nekome da kupi polovnu robu, naručito tvikovanu od strane ko zna koga. Lično bih takvu robu zaobišao u širokom luku (ako taj tvik podrazumeva bilo kakvo lemljenje po kartici).

Stereo vs višekanalne - tačno je to što kažeš, ali ako ne želi polovnu ili ne može da je nađe, nema smisla da daje duplo više para za stereo karticu kada će i Xonar zadovoljavajuće da završi posao na Solo zvučnicima.

Poslednja izmena:
Meni je tako svejedno šta će neko da kupi, ali ne bih mogao mirno da preporučim nekome da kupi polovnu robu, naručito tvikovanu od strane ko zna koga. Lično bih takvu robu zaobišao u širokom luku (ako taj tvik podrazumeva bilo kakvo lemljenje po kartici).

Svako kupuje na svoju odgovornost. Takodje mi je svejedno sta ce neko da kupi. Sutra ce neko od tweakera Asus kartica da prodaje neki DX, DS, bilo sta na cemu je mogao da se igra sa opamp-ovima. Te kartice ce u vecini slucajeva da odu kao alva, jer sad ta kartica navodno svira bolje nego stock verzija. Znaci, reklama radi svoje, a ozbiljnost toga ko je to prckao stoji kao garancija da li ce to da pozivi neko vreme ili ne. U konkretnom slucaju sa M-Audio karticom, covek koji je to radio je znao sta radi i nije pocetnik u audio svetu. Kao i sa svakom polovnom robom, dogovor uvek moze i treba da postoji. Da li ce neko da se usudi tako nesto da kupi ili ne, subjektivna je stvar.
Stereo vs višekanalne - tačno je to što kažeš, ali ako ne želi polovnu ili ne može da je nađe, nema smisla da daje duplo više para za stereo karticu kada će i Xonar zadovoljavajuće da završi posao na Solo zvučnicima.

I ovde je prosto, ako ne zeli polovnu, ne zeli ni bolji zvuk za iste pare. Takodje stvar izbora i meni je opet svejedno ko ce sta da uzme. Korist od toga nemam nikakve, imam samo stetu a to je utraceno vreme ovde na forumu.

Recimo ja sam tražio nekih mesec dana polovnu E-MU 0404 ili M-Audio Audiophile 2496 i nisam uspeo da je kupim za oko 60e, pa sam na kraju uzeo novu Xonar DX. Zato kažem, ako mu ne pođe za rukom da nađe polovnu, možda je previše da daje 90-120e za neku stereo karticu.

kxproject drajveri

Ako neće oni, onda imaju oni 'oficijalni', moram da ih nađem, zato što ima dugo kako nisam koristio SB Live. :)

Kakvu bi zvucnu, do 50e, preporucili uz ove zvucnike? I kakav oni zvuk daju kad se pusti neki heavy metal? :)

Vrh Dno