Šta je novo?

Come see our latest creation. Apple event 27. Januar

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A da se mi vratimo na temu u vezi iPada?

Acer kaze da nece raditi tablet. Kazu da nema tu profita tj. samo Apple moze da ostvari profit jer ima solidno iskustvo (tj. armiju fanova :d ). Da li ovo znaci da ce biti jos otkazivanja?

Ili ce pre da bude "samo Apple moze da proda kvalitetan hardver, mi smo rezervisali dno trzishte, tako smo i doshli tu gde smo" :)

'94 je postojalo nesto daleko bolje od PCa, a mnogo blizu Macu :)

a i inace smo svi bogati na ovoj planeti pa imamo para za mac i sl.

Upravo je to iluzija koju PC svet stvara, kada bi kupio aluminijumsko kucishte, monitor sa IPS panelom, i ostale kvalitetne komponente koje Mac standardno ima, PC bi te vrlo slichno koshtao, ali PC vlada zato shto je uglavnom jeftin, i uglavnom dno, a u kombinaciji sa Windowsom, od toga ne mozesh josh nize :) I to ti je uglavnom pricha za vecinu robe na ovom svetu, dno i jeftino prolazi najbolje pa se tako standardi srozavaju do blata, sreca pa ima i onih koji tako ne razmishljaju u poslu :)

Poslednja izmena:
Stvar je u tome što ovde 99% vas razmišlja o tome kako da prođem što jeftinije i "vidi ovu budalu koliko daje za Apple proizvod", ne kapirajući suštinu... Kada neko kreira proizvod koji je zabavniji i lakši za svakodnevnu upotrebu, opremljen beskonačnom količinom softvera i da sve to jednostavno radi, radi i radi bez ijedne greške (plus da se softver razvija i sam proizvod postaje sve bolji tokom vremena), onda ću početi da koristim njihove telefone i druge uređaje...

Mislim da su ovde lepo odgovorili na neke stvari - http://www.engadget.com/2010/01/31/entelligence-lessons-from-the-ipad-launch/

Ako nije problem, da se vratimo na temu. Ako se nastavi prepucavanje, tema će biti zaključana.

Ima li neko informaciju kada bi ipad trebalo da se pojavi kod nas?

Pozdrav

Morbius ce se razocarati.

Što? Ako pored toga ima i zoom slider kojim se može zumirati slika samo palcem ili hardverske dugmiće iste namene, meni to ne smeta ič. Ako je opciono, to se onda zove feature i toga uređaji u principu treba da imaju što više. Ali ako je to jedina mogućnost, ako se reklamira kao neko svetsko čudo i ljudi marketingom ubeđuju da su glupi i beskorisni ako to nemaju, onda je to ono što se na grčkom zove malakia. Ako bih ti rekao kako se zove na srpskom, Max bi mi obrisao post. Obrisaće ga verovatno i ovako. :S:

Evo ostao ti je privremeno post. Ne mogu da verujem da se vip memberi i seniori ovde toliko opušteno ponašaju da, iako kažemo da nema off topica, oni nastavljaju priču o Nexusu. Imate topic o tome, zaista se ponašate kao da ste od juče dobili internet.

Bilo je priče i o Skylight-u. Mislim da je Max u pravu, otišlo se previše u offtopic. Bilo bi jako glupo da se tema zaključa a da niko od nas nije držao iPad u rukama.

Nego jel video neko ovaj lenovo:
http://www.youtube.com/watch?v=98alH6SughM&feature=rec-rn-1r-3-HM

E ovo mi se like vec.. pogotovo za 500 usd.

lenovo je inace bas odlicna firma. uzeli su moji (baba i deda :p) jedan think pad za ispod 500e - i apsolutno je medju najkvalitetnijim, da ne kazem najkvalitetniji laptop koji sam drzao (apple se ne racuna). u poredjenju sa mojim hpom od 1500+e zapravo deluje robusnije. generalno sam BAS BAS prijatno iznenadjen... hehe ljudi pa IBM je to ;)

Upravo je to iluzija koju PC svet stvara, kada bi kupio aluminijumsko kucishte, monitor sa IPS panelom, i ostale kvalitetne komponente koje Mac standardno ima, PC bi te vrlo slichno koshtao, ali PC vlada zato shto je uglavnom jeftin, i uglavnom dno, a u kombinaciji sa Windowsom, od toga ne mozesh josh nize :) I to ti je uglavnom pricha za vecinu robe na ovom svetu, dno i jeftino prolazi najbolje pa se tako standardi srozavaju do blata, sreca pa ima i onih koji tako ne razmishljaju u poslu :)

Upravo ovako kako kažeš. Drugar je negdje sredinom prošle godine odlučio da uzme Mac-a. Lomio se između iMac-a i Mac Pro-a. Na kraju je završio na Pro-u. Kada je mašina stigla, kolega počne sa pitanjima - kako, zašto, koliko, ... Standardno. Povede se rasprava i, naravno, kao i svaki put, neminovno je da se dođe do pitanja isplativosti tolikog ulaganja novca u jedan kompjuter. Drugaru ne bude mrsko, sjedne na Intel-ov sajt i ganjaj. Veoma slična (ako ne ista) ploča, 2x Xeon, 4 GB RAM, diskovi, "serversko" kućište 100-150 jura, 150 jura napajanje, ... Na kraju razlika u cijeni između tako sklepane mašine i Mac Pro-a ispada cca 200 eura. I onda na samom kraju pita on njega: "Dobro, jeftiniji je hardver za cca 200 eura. A šta ćeš da instaliraš na to?" Odgovora nema...

Obrni, okreni, sve se vrati na isto. Možeš da imaš fenomenalan hardver i opšte sranye od softvera i imaćeš polu-upotrebljiv/gotov proizvod, npr. kao HD2, na koji se ljudi i pored onolike memorije i onako suludo brzog CPU-a na 1GHz žale da im koči... Toliko o tome.

Apple je dugo vremena inovator, proizvođač i trendsetter. Imam utisak da neće da omanu ni ovaj put. Ne zato što imaju odličan proizvod (naprotiv - proizvod je u ovom momentu prilično/relativno sakat po mogućnostima), već zato što će veliki igrači da stanu uz njih. Samo iz jednog razloga - LOVA. Zato što će potpisivanjem ugovora da profitiraju. Zadržavaju staro, otvaraju novo tržište i sve ide kao podmazano. Ni zbog čega drugoga. Bitno je da se proda...

Poslednja izmena:
pravio sam i ja neko slicno racunanje u vezi iMac-a i slicne PC konfe. i ispade tako - 100tinak e razlika. inace bas kad smo kod toga - devojka kupuje komp - pa smo prosetali do epl radnje u uscu, a posle do comtradea..... ispipkasmo sve po epl radnji, a posle i po komtrejdovoj.... odlicna tura! preporucujem svima koji zele da se ubede da kupe mek :)

evo sta Alan Kay misli o iPad-u ;)

Alan Kay: With the Tablet, Apple Will Rule the World

“When the Mac first came out, Newsweek asked me what I [thought] of it. I said: Well, it’s the first personal computer worth criticizing. So at the end of the presentation (2007. iPhone), Steve came up to me and said: Is the iPhone worth criticizing? And I said: Make the screen five inches by eight inches, and you’ll rule the world.”

Poslednja izmena:
Pa ni na iPhone-u ne možeš to da radiš istovremeno pa je iPhone ipak osvojio tržište mobilnih telefona (bar u Americi). Pre iPhone-a je bilo dosta smartphone-ova sa multitaskingom po sličnoj ceni po kojoj je predstavljen i eto, iPhone ih je sve pretekao. I sada ima telefona sa multitaskingom i touchscreen-om po istoj ceni pa je iPhone prodavaniji. Tako da ne treba ništa predviđati i špekulisati (ako nemate koristi od toga).

Poslednja izmena:
Samo jedno malo poređenje, koliko je smartphone tržište u odnosu na dumbphone (po veličini)?

A i za sam iPhone nije nedostatak multitasking, koliki za spravu koja će ,po kovačevim rečima, zameniti kućni PC.

Šteta što apple ne zaposli ovog lika chupo92. :)
Kad već toliko vremena provodi razmišljajući o apple-u, i tačno zna šta njima to nedostaje da bi zavladali svetom... možda bi apple zaista mogao da iskoristi sav taj potencijal.

Poslednja izmena:
@kovacm

One device, however, might get close to even Kay’s high standards: The tablet computer that Apple is expected to unveil tomorrow.

Izgleda da je ovo izjavio pre nego sto je video iPad, ima li negde da se nadje kakve su mu reakcije bile posle? :)

@kovacm

Izgleda da je ovo izjavio pre nego sto je video iPad, ima li negde da se nadje kakve su mu reakcije bile posle? :)

ja sam 100%siguran da je ova vrsta tableta sledeci pc.
Pre skoro 10 dana mi je overio iMac totalno (crko GPU) i kod kuce koristim iphone za net, IM i mail. I sada tacno mogu da vidim da bi mi iPad zamenio Mac u svim stvarima dok ne pravim neki sadrzaj (web, reklame, programiranje).
(na stranu sto sad imam vremena pa se zanimam i sa Falconom :D cekam da mi stigne ethernet i PCI slotovi...) pa da sve to zbudzim u originalno kuciste ;)

Btw i mene bas zanima sta je Alan Kay rekao nakon sto je video iPad. Mada ako je posle keynota 2007., odmah po zavrsetku rekao da treba da naprave veci uredjaj (tada je iphone bio ispljuvan jer mu je falila 100 i jedna stvar) ne sumnjam da je iPad,ako moze tako da se kaze, ispunio njegova ocekivanja. Ne treba biti rocket scientist pa videti koja sve vrata i mogucnosti otvara iPad.

Zivi bili pa videli :wave:

stani, jesi ti ozbiljan sa pokushajem da nas ubedish da je ovo korisna sprava, u odnosu na to shta bi tablet PC zaista mogao da bude ?

Što ne bi bila korisna. Full Mac OS X, ili ne daj bože neka windows varijanta, su suviše glomazni za ono za šta ljudi najčešće koriste netbukove (a ja bih rekao i kompjutere generalno): surfovanje netom, slušanje zike, gledanje filmova, čitanje i pisanje mejlova i slično. iPhone OS je tu neprevaziđen, jer je user interface osmišljen tako da sve to završavaš malim pokretom prsta, na vrhunskom tačskrin ekranu. :)

Pokretati čitavu windows (ili Mac OS X) skalameriju da bi drndao fejsbuk i jutjub preko netbuka (a tako 99% ljudi upravo i koristi netbukove) je daleko besmislenija i gora opcija.

Poslednja izmena:
Hm interesantno mozda ce neko ipak imati vise srca da ga tako lepog otvori i naleti na neki feature koji ce se po pravilu naplacjivati za nekih godinu dana kao ekstra usluga :d

Mene interesuje slika "iznutra" ako nije problem.

Hvala.

Ne znam nikog ko koristi netbuk samo za surf, mail, filmove i muziku. Svi koje znam, ga koriste za posao na terenu. Za mail, čat, surf na brzinu, tu je smartfon. Kao neko ko koristi neki oblik PDA od kad se pojavio, PALM pa onda smartfon, nikako ne vidim upotrebnu vrednost ovogg Apple čuda. Ne sumnjam da će se dobro prodavati, njihovi kupci su teška sekta :), al od mene neće da vide pare tako skoro.

Ne znam nikog ko koristi netbuk samo za surf, mail, filmove i muziku. Svi koje znam, ga koriste za posao na terenu. Za mail, čat, surf na brzinu, tu je smartfon. Kao neko ko koristi neki oblik PDA od kad se pojavio, PALM pa onda smartfon, nikako ne vidim upotrebnu vrednost ovogg Apple čuda. Ne sumnjam da će se dobro prodavati, njihovi kupci su teška sekta :), al od mene neće da vide pare tako skoro.

A kakav to posao na terenu? 3DSMAX? :d

Ispade svi netbook korisnici su profesionalci, sa sve atomom na 1.6ghz :D

I ja sam do sada vidjao samo "profi" korisnike netbukova (tj. poslovni ljudovi koji lete tamo-vamo po svetu, pa im je full notebook malo preglomazan, a često im trebaju standardni Office programi i slično). za sad, ne vidim kome bi odgovaralo da pre koristi tablet nego netbuk (mislim na "privatnu" upotrebu, gde ne vidim prednost odsustva tastature). možda bi za priv korisnike najbolje bilo tablet sa pravom tast - em ta tast štiti, em može da se koristi kao "postolje", em je često ipak zgodnije pravo kuckanje texta, plus je zgodnije za držanje

ali i ja verujem da ovaj apple tablet ima solidnu budućnost (pre svega, zbog apple hype-a)

Ma sprava uopste nije namenjena za bussines vec za pleasure.
Dakle zaboravite office i bilo kakav rad.. samo za citanje e-knjiga, mail i poneki film.
Znate ono.. kad krenete na neki put pa ponesete novine, mp3 player i neku knjigu.
Zato je ogranicen i skroz bezveze uredjaj za one koji hoce da na njemu nesto rade.

novine su lakse, mogu da ih bacim kad zavrsim citanje, da ih pozajmim od nekoga, da pozajmim nekome, da ih guzvam i savijam i dobijem nevidjenu ergonomiju, poseduju odlicne uglove gledanja, mogu da zapisem nesto na njima brzo, mogu da ih prostrem kad nesto krecim, farbam ili sta vec, mogu i da se zastitim od kise novinama, mogu da ubijem muvu novinama...
film mogu da odgledam i u bioskopu i na sub notebooku... dakle onaj ko ide na put a techno freak je pride, sigurno ima i neki notebook uz sebe.
dakle ova naprava je tipican primer uspesnog marketinga - a u susini je totalno bez veze i za mene ovo totalno s*anje od naprave.

edit: novine ponekad u slucaju nuzde mozemo "prestampati" na dupe... tako da su zaista nemerljivo korisnije od ove ******olike naprave over hypeovane od strane apple fanatika.

Poslednja izmena:

Pa netbuk je jedva upotrebljiv i za to prvo, kakav ozbiljan rad :)

Upravo je ceo problem u tome shto su standardi otishli u djavola. Gomila ce pre da kupi uredjaj koji ce da se vuche i jedva je upotrebljiv, ali radi sve, umesto drugog koji razbija u onome shto radi.

Poslednja izmena:
A u čemu to iPad razbija? Jel to ima veze sa poslom ili je zabavnog karaktera (kao što kaže yooyo).
Zar je toliko teško napisati post koji ima smisao bez da nagađam šta je pisac hteo reći :)

Ali ajde da pretpostavimo da razbija kao multimedijalni uređaj:

1) slušanje muzike - preglomazan, iPod/iPhone ili bilo koji MP3 player ili telefon sposoban da pušta muziku to radi bolje
2) čitanje knjiga - baterija kraće traje nego kod specijalizovanih eBook playera, usled korišćenja LCD ekrana a ne eInk vidljivost napolju smanjena, bilo koji eBook čitač je bolji
3) filmovi/klipovi - bolji od telefona, PMP uređaja ili netbooka, međutim kako je kod filmova dijagonala bitna stvar i kako nema smisla gledati filmove napolju taj aspekt iPada i nema puno smisla, što se tiče Youtube klipova njih ne podržava a i da podržava 3.5 inča je dovoljno za njih

E sad kad bi bilo koje dve od tri stavke mogle istovremeno da se odvijaju uređaj bi bio vredan para. Ali to ne može. End of discussion.

Edit: Zaboravih internet i igre. Što se tiče interneta tu je takođe delimično funkcionalan (nema flash, ne radi ebanking :p) ali ajde da kažemo da je ok za internet u pokrenu. Ali ja sam navikao da mi svira muzika dok surfujem :)

Igre...hmmm...pa sad može se reći da je tu ok. Naravno to važi za velike iPhone igre pošto su one logičke sasvim igrive na iPhone (ne treba im veći ekran). Ozbiljnijim igrama treba ali ne vole svi da pipkaju ekran na tri mesta istovremeno da bi se igrali pucačine :)

Pa ni na iPhone-u ne možeš to da radiš istovremeno pa je iPhone ipak osvojio tržište mobilnih telefona (bar u Americi). Pre iPhone-a je bilo dosta smartphone-ova sa multitaskingom po sličnoj ceni po kojoj je predstavljen i eto, iPhone ih je sve pretekao. I sada ima telefona sa multitaskingom i touchscreen-om po istoj ceni pa je iPhone prodavaniji. Tako da ne treba ništa predviđati i špekulisati (ako nemate koristi od toga).

iPhone je prvenstveno telefon, pa media plejer pa onda sve ostalo. On ta dva zadatka (a i mnoge druge) radi odlično. U početku su dizajn i inovativnost igrali veliku ulogu u prodaji (kod običnih ljudi, članovi Church of Apple ionako imaju moralnu obavezu da kupe sve što ima jabuku na sebi :)). Danas je to već čuven uređaj i ljudi će se pre opredeliti za iPhone nego za Nexus One jer je prvi postao statusni simbol, provereno je dobar itd. Koliko je snaga brenda i marketing jaka stvar pokazuje prodaja Motorola Droida u Americi (uređaj koji je po svim testovima lošiji od iPhonea i Nexus One) koji se prodaje bolje nego svi modeli iPhone-a u poslednje vreme.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno