Šta je novo?

Microlab Solo and Pro series (official thread)

Ako možeš, prvo pozajmi karticu pa probaj, mislim da ništa naručito nećeš dobiti novom karticom, osim ako je ta Realtek baš defektna, u šta sumnjam...

Kod mene Solo 6C sasvim korektno rade na Realtek integruši, na Xonar DX naravno malo bolje, ali su u pitanju nijanse, nema govora o tome da na integruši bas bruji. Inače treble držim na 2, bas na 5.

sad mi sve stoji na 0,i bas i treble.mozda samo treba vremena da se uhodam sa zvucnicima.vjerovatno koji dan i moje uho ce da se usaglasi za zvucnicima i to je to!

Da li iko od vas slusa te zvucnike sa svim na 0? Ne mogu da shvatim da nabijate toliko bass i treble...,)

@maric62985
1. Napravi stalke tako da ti visokotonci budu u visini usiju. Pogledaj slike Gordanovih stalaka koje je pravio po mom receptu. Stavi ih ako imas mogucnosti pored stola s leve i desne strane, i malo (ne mnogo) ih zakosi prema sebi, ali tako da pored prednje ploce, vidis i deo unutrasnjih stranica zvucnika kad sedis.
2. Kako znas i umes, obezbedi neku normalnu zvucnu, a na tu integrusu zaboravi skroz. Uzmi bar neki jeftiniji Asus od ovih noviteta, ako nemas para za nesto bolje.
3. Stavi sve kontrole na 0, promeni zvucnicki kabl za levi zvucnik bakarnim od 1,5 ili 2,5kv mm, ako nadjes i neki bolji interkonekt, i to je pozeljno. Mada slaba je ponuda kod nas dobrih 3,5mm>2RCA kablova...A ti dobri i dobro kostaju.
4. Muziku koju slusas pokusaj da nadjes u FLAC formatu umesto u mp3.
Nakon svega toga, javi kako se cuje.

Muljatori jedni :D svi me tu blatite nesto za bass a usput ga i sami drzite na 5+.

Ja sam ubedjen da bi bolja karta mnogo donela, nikako nijanse - po opisu kako zvuce.

A po meni najlakse i "najjeftinije" je pored zvucne uzeti i kabl za do ~1000din. verujem da bi razlika bila cujna i vredna te neke kinte, pored toga slusati FLAC i to je to, sve ostalo je cisto detaljisanje po meni.

@nikk, nisu to zvucnici koju se trebaju slusati sa sve na 0. Fali im bass a i mnogo lepse zvuci kada je treble na bar 2-3 od 8 (ne pojacava ga drasticno, kao ni bass).

Ako im fali bass na default, zaobidjes ih kao sto si ti uradio i kupis ono sto ti bolje svira, najnormalnije. Najcudnije je kad neko grune bass i treble u debeo plus i onda pojaca na pola i kaze pravi distorziju...pa kako i ne bi...To je samo microlab :smash: Za glasno slusanje sve sto ide u + moze samo da kvari stvar, a vi kako hocete, odvrnite sto se mene tice i na +8 oba. :D

@maric62985
1. Napravi stalke tako da ti visokotonci budu u visini usiju. Pogledaj slike Gordanovih stalaka koje je pravio po mom receptu. Stavi ih ako imas mogucnosti pored stola s leve i desne strane, i malo (ne mnogo) ih zakosi prema sebi, ali tako da pored prednje ploce, vidis i deo unutrasnjih stranica zvucnika kad sedis.

Evo prilažem dimenzije stalaka, pa ko hoće neka pravi.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    45.5 KB · Pregleda: 100
  • Capture2.JPG
    Capture2.JPG
    23.9 KB · Pregleda: 76
  • Capture3.JPG
    Capture3.JPG
    31.8 KB · Pregleda: 79
  • 4.JPG
    4.JPG
    51.7 KB · Pregleda: 125
Rekao bih da naš drugar maric62985 i nema baš izvežbano uho i zato možda i ne bude neke koristi od tih saveta. Koliko sam ga razumeo, u on prvi mah nije skontao da mu pasivna kutija ne radi, drugo stavio je bas na -8 :zgran: i treće stavio je kutije na pod. :S:

Tako da, moj savet mu je:
- da napravi stalke (ili da stavi zvučnike na sto, a kućište na pod, za prvo vreme)
- da kupi zvučnički kabl, bolje 2.5 mm jer se lakše pričvrsti u one skrnave terminale
- da skine flac muziku ili bolji mp3
- pozajmi zvučnu, pa ako on čuje bitniju razliku, kupi recimo Xonar DS

Može da uzme i interkonekt, ali mislim da je to bacanje para jer neće čuti neku značajniju razliku sa trenutnim setupom.

Ako im fali bass na default, zaobidjes ih kao sto si ti uradio i kupis ono sto ti bolje svira, najnormalnije. Najcudnije je kad neko grune bass i treble u debeo plus i onda pojaca na pola i kaze pravi distorziju...pa kako i ne bi...To je samo microlab :smash: Za glasno slusanje sve sto ide u + moze samo da kvari stvar, a vi kako hocete, odvrnite sto se mene tice i na +8 oba. :D

Ma ne pravi distorziju ..na pola nikako. Kod mene kada sam ih probao bili su treble 3 i bass 6 i to je kod mene bilo potpuno utegnuto i cisto i na ~50 +/-.

Jos prvog dana kada sam ih uzeo napisao sam da se javlja malcice distorzija na oko 55 (60 je max jel), i to naravno zavisi od same pesme - u onim pesmama sa malo vise nizih/naglasenijih tonova.
E sad, jos jedna stvar je tu veoma bitna, ja sve sto imam i sto sam pusto je u FLAC formatu, u mp3 formatu verujem da bi se mogao javiti neki oblik distorzije kada se to toliko pojaca.

Inace, probao sam ih na risiveru koji imam i to sam vec napisao ovde, ~30% na potenciometru, cujno glasniji nego ovako na 50 i bez trunke distorzije, takodje je i bass maaalcice naglaseniji ...bar mi se tako cini, dubina je naravno ista.

Lepo zvuce sve u svemu ..imaju relativno prirodan i lep zvuk i za to i treba malo vremena da se uvidi. Da npr. imam stereo sistem u kolima koji tako zvuci bio bi prezadovoljan, za kucu ipak trazim nesto bolje.

I evo upravo ovako kako je i marko_n sada gore napisao, sa tom kombinacijom ja sam siguran da ce zvuk biti fenomenalan za njegove potrebe :)

Nema svrhe staviti bass na neke vece vrednosti posto se onda cuje samo brujanje tj. ako zvucnik nema bass nece ih "dobiti" ni sa podesavanjem.
Ja sam bass postavio na 6 kada sam prvi put ukljucio zvucnike dok nisam provalio da skala ide od -8 do +8 (*** pisalo u nekom opisu da je od 0 do 8 :D).
Sada bas drzim na 3 dok je treble na 0. Mislim da je to dobar kompromis sto se tice bassa ali to zavisi i od vrste muzike.
Na 6C bass nije jak ali zato nije ni muljav i ne prasti kao kod 2.1 sistema. Mozda je zato bass slab onima koji treba da se "odviknu" od 2.1 sistema. Takodje, ja sam se iznenadio koliko neka muzika koju ja slusam (rock) nema toliko jak bass koliko 2.1 sistem pokazuje. Tako da sve ovo treba uzeti u obzir prilikom slusanja ovih zvucnika.

za stalke cisto sumnjam da cu uspjeti nesto da uradim jer necu imati gdje da ih ubacim.studentski zivot povlaci za sobom neke posljedice,mali stan znaci manjak prostora.cisto sumnjam-prosto ne vjerujem da bih uspio to sve da uguram u sobu sa stalcima.pokusacu varijantu sa dizanjem na sto.onda kuciste ide na pod ali tad cu imati problem koji kaze da ce mi kuciste stajati tik pored radijatora!nije pozeljno ali vidjecemo kako ce to da ide.
kabl nije problem,to cu da kupim a za zvucnu cu tek da vidim.posto nemam "di" da je metnem.polako.doce sve na svoje mjesto samo treba vremena i $.
definitivno treba vremena da se naviknem da njih ali i dalje stoji da im je zvuk odlican.sad su postavke na nuli pa cemo vremenom da vidimo kako ce i to da ide.
zvucnu(audigy 2) uzimam od druga tek za vikend jer on radi pa nema vremena.
sto se muzike tice moracu da pogledam ali mislim da nemam flac-ova.u zadnje vrijeme se trudim da sve sto nabavim bude 320kbps mp3.ranije nisam tome pridavao toliki znacaj ali od skoro sam poceo da trazim sto kvalitentnije stvari.

Poslednja izmena:

Ja se izvinjavam sto upadam, iako ovo nije namenjeno meni interesuje me zar ovi zvucnici (7C) ne mogu komotno da stoje na podu? Ne verujem da bi im se toliko pokvarila zvucna slika... mozda gresim?

Sto se tice zvucne, oni ludaci sa HiFi foruma kazu da ako vec moras da slusas sa kompa, da je najboli 5.1 Live! onaj sto matoriji sa EMU cipom na sebi. Ja sam sebi vec pribavio za 5 j.evreja.

Ja imam i Live 5.1 u šteku i bolje mi zvuči ovaj eksterni M-Audio Fast Track USB. :)

Sto se tice zvucne, oni ludaci sa HiFi foruma kazu da ako vec moras da slusas sa kompa, da je najboli 5.1 Live! onaj sto matoriji sa EMU cipom na sebi. Ja sam sebi vec pribavio za 5 j.evreja.

znaci ti si bio taj koji me preduhitrio,ako si je kupio neki dan ovdje u oglasima...:d

za stalke cisto sumnjam da cu uspjeti nesto da uradim jer necu imati gdje da ih ubacim.studentski zivot povlaci za sobom neke posljedice,mali stan znaci manjak prostora.cisto sumnjam-prosto ne vjerujem da bih uspio to sve da uguram u sobu sa stalcima.pokusacu varijantu sa dizanjem na sto.onda kuciste ide na pod ali tad cu imati problem koji kaze da ce mi kuciste stajati tik pored radijatora!nije pozeljno ali vidjecemo kako ce to da ide.
kabl nije problem,to cu da kupim a za zvucnu cu tek da vidim.posto nemam "di" da je metnem.polako.doce sve na svoje mjesto samo treba vremena i $.
definitivno treba vremena da se naviknem da njih ali i dalje stoji da im je zvuk odlican.sad su postavke na nuli pa cemo vremenom da vidimo kako ce i to da ide.
zvucnu(audigy 2) uzimam od druga tek za vikend jer on radi pa nema vremena.
sto se muzike tice moracu da pogledam ali mislim da nemam flac-ova.u zadnje vrijeme se trudim da sve sto nabavim bude 320kbps mp3.ranije nisam tome pridavao toliki znacaj ali od skoro sam poceo da trazim sto kvalitentnije stvari.

Ako si već skučen sa prostorom i $ možda bolje da si išao na neke 2.1 Altec zvučnike jer vufer može i treba da se drži na podu, a sateliti su obično maleni i veoma lepo stoje skoro na svakom stolu. To bi iz cuga sviralo bolje od tih 7C koji stoje na podu (ili će se jedva nekako nagurati na sto).

Kablovi neka su ti poslednja briga, na tome se dobije malo, ali ne naručito. Najvažnije tri stvari su ti 1. dobra pozicija zvučnika 2. dobar materijal (FLAC) 3. dobar izvor (ne znam koliko je loše implementirana integruša na tvojoj ploči, tako da ne mogu da tvrdim da nećeš dobiti puno kupovinom nove, ali recimo kod mene Realtek HD sasvim pristojno zvuči, dakle ne odlično, ne fenomenalno, nego baš pristojno i ništa više od toga, nema nikakvih anomalija (šuštanja, krčanja), a takođe joj je izlaz jak sasvim dovoljno tj. ne zaostaje za Xonar DX-om).

Koliko sam ja ukapirao njemu bas pravi distorziju na minus 8. To je jedino moguće ako je preterao sa ekvilajzerima na integruši ili plejeru sa kog pušta muziku.
Bas je svakako glasniji sa kutijama na podu i dešava se da guši ostale delove spektra, a lek za to su šiljci.

Lek za to su stalci, a siljci su standardna oprema koja naravno ide sa stalcima. Odgovor na pitanje da li mogu 7C da sviraju na podu, je mogu (svaki zvucnik fizicki moze da se stavi bilo gde), ali to nista nece valjati, i s tim se ne vredi zamlacivati. Previse je razloga, a vecina odgovara se nalazi u oblasti akustike i prostiranja zvucnih talasa. Od zvucne slike nece imati nista, naravno.,)Sa stalcima se vredi vec zamlacivati, jer ako neko kupi zvucnike za slusanje muzike, treba da ispostuje njihove zahteve i omoguci im pravilan rad, ako zeli iole da uziva u onome sto mogu da pruze.

Poslednja izmena:

Pozdrav!

Kao visegodisnji clan i ovog i onog foruma, ali ipak ne iz te kategorije koju si naveo, mogu da potvrdim da je to neki minimum da bi se dobio koliko-toliko i kvalitetan zvuk i dobar i jak izlazni signal za bilo koje zvucnike.

U kuci u raznim konfiguracijama koristim sledece modele Creative audio kartica: SB 0220 Live 5.1 digital, Audigy 2ZS SB 0350, a najnoviji clan klana je X-FI Extreme Music, SB 0460. Ako ti nesto znaci, bilo koja integrisana na svim Asus maticnim plocama koje posedujem je daleko slabija i po mogucnostima i po kvalitetu i jacini izlaznog signala.

Za lakse shvatanje iznesenog, pogledaj i ovo:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2038711&postcount=12

Nadam se da se i ostali clanovi oba foruma nece naci uvredjeni, kao sto se nisam ni ja nasao pogodjen, cinjenice govore za sebe.:wave::) Pozdrav svima:,,:

Ja sam znacajnu razliku osetio prelaskom sa Audigy 4 na X-Fi Titanium karticu (glasniji, bolji bas). Mogu zamisliti razliku sa integruse na A2 :)

Kažem opet, i ovde, sve zavisi od implementacije integruše. Imao sam prilike da čujem integruše koje daju krčanje/zujanje na izlazu dok se pomera miš ili postoji HDD aktivnost, a takođe zvuče kao džepni tranzistor.

No, Realtek HD na skupljim Gigabyte-ovim pločama je obično dobro implementirana. Već sam pisao poređenje Realtek HD vs Xonar DX, ali da ponovim ukratko:
- jačina izlaza ista, Xonar XD može malo jače, ali je to nepotrebno jer i integrisana izvlači max snage iz 6C zvučnika
- Xonar ima malo puniji bas i malo detaljnije visoke, vokali zvuče prirodnije
- u nekim (flac) pesmama je veoma teško na slepom testu odrediti koja kartica svira, dok je u nekim pesmama očigledno
- tu se priča o razlikama završava

E sad, znam da će neko reći da sam gluv i slično, ali ako mogu da primetim veoma suptilne razlike u vokalima u reprodukciji ove dve kartice, kako to da ne mogu da primetim tako ogromne razlike koje svi ovde pominju? Odgovor upravo leži u različitom kvalitetu implementacije integrisane kartice od ploče do ploče. Inače, moja ploča je GA-P35-DS4, danas već malo zastarela, ali kao nova je koštala ~160e. Verovatno ploče koje (kao nove) koštaju 50-60e imaju onu prvo pomenutu verziju integruše koja zvuči kao džepni tranzistor. :) Takođe, jedan momak je pomenuo da na Asusovoj ploči koja košta preko 200e ima očajno slab izlaz integruše...

Poslednja izmena:
Ja imam i Live 5.1 u šteku i bolje mi zvuči ovaj eksterni M-Audio Fast Track USB. :)

Pa da, fazon je bio, ili Live! ili nesto mnogo, mnogo skuplje. Izmedju je prazan prostor. :)

znaci ti si bio taj koji me preduhitrio,ako si je kupio neki dan ovdje u oglasima...:d

To bi bio ja :D

Pozdrav!

Kao visegodisnji clan i ovog i onog foruma, ali ipak ne iz te kategorije koju si naveo, mogu da potvrdim da je to neki minimum da bi se dobio koliko-toliko i kvalitetan zvuk i dobar i jak izlazni signal za bilo koje zvucnike.

U kuci u raznim konfiguracijama koristim sledece modele Creative audio kartica: SB 0220 Live 5.1 digital, Audigy 2ZS SB 0350, a najnoviji clan klana je X-FI Extreme Music, SB 0460. Ako ti nesto znaci, bilo koja integrisana na svim Asus maticnim plocama koje posedujem je daleko slabija i po mogucnostima i po kvalitetu i jacini izlaznog signala.

Za lakse shvatanje iznesenog, pogledaj i ovo:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2038711&postcount=12

Nadam se da se i ostali clanovi oba foruma nece naci uvredjeni, kao sto se nisam ni ja nasao pogodjen, cinjenice govore za sebe.:wave::) Pozdrav svima:,,:

Ma ja to tako, mislio na pozitivan nacin. :D

@marko_n
To malo je meni mnogo ili dovoljno za kupovinu DX-a. Ako slušaš muziku preko slušalica i DolbyHeadphone na Xonar-u razlika je drastična.

dal se isplati da uzimam audigy-ja sb 0160,nasao sam ga polovnog za 1000 din?jel to ustvari audigy es,onaj sa emu10k2 chip-om?
evo i slike pa recite:

Prilozi

• ABCD0004 (Small).JPG
    ABCD0004 (Small).JPG
    64.8 KB · Pregleda: 40
  • ABCD0005 (Small).JPG
    ABCD0005 (Small).JPG
    113 KB · Pregleda: 38
  • ABCD0006 (Small).JPG
    ABCD0006 (Small).JPG
    83.7 KB · Pregleda: 48
  • ABCD0007 (Small).JPG
    ABCD0007 (Small).JPG
    73.5 KB · Pregleda: 47
  • ABCD0008 (Small).JPG
    ABCD0008 (Small).JPG
    74.9 KB · Pregleda: 37
evo da dodam jos jednu sliku posto nije mogla da stane u prethodni post a i nju mi je poslao lik od kojeg hocu da je kupim:

Prilozi

• ABCD0009 (Small).JPG
    ABCD0009 (Small).JPG
    36.6 KB · Pregleda: 39
jeste to ta kartica, našao sam je u listi podržanih od strane KX drajvera, tako da ima EMU čip na sebi...

dal se isplati da uzimam audigy-ja sb 0160,nasao sam ga polovnog za 1000 din?jel to ustvari audigy es,onaj sa emu10k2 chip-om?
evo i slike pa recite:

Po onom tvom opisu kako ti zvuce ovo bi za 1000din. trebalo da bude extra. Sacekaj ipak vikend ako bi tada imao prilike da uzmes od drugara njegov Audigy pa vidi kako si zadovoljan za pocetak ? Ukoliko ti to bude osetno bolje onda se isplati uzeti za tu kintu kao neko "privremeno" resenje.

@marko_n
To malo je meni mnogo ili dovoljno za kupovinu DX-a. Ako slušaš muziku preko slušalica i DolbyHeadphone na Xonar-u razlika je drastična.

Ne kažem da nije dovoljno, ali ipak to treba svako za sebe da proceni. Zato mislim da bolje prvo pozajmi, ako već ima tu mogućnost, pa da posluša sat-dva i sam odluči vredi li ulagati keš ili ne. :)

Nazad
Vrh Dno