Šta je novo?

Microlab Solo and Pro series (official thread)

Btw, na solo2 oba ova klipa koja su postovana imaju dubok bass sa duzom ekstenzijom (i to ni na blizu od 10-15% snage), ali zato cujem i koliko je bedan snimak (na drugom vise nego na prvom). Ovo ne zvuci ovako uopste u nekom kvalitetnijem formatu. A cim na solo-u cujem da je snimak los, to znaci da ne peglaju ono sto bi vecina prejasila.

Poslednja izmena:
Da li si probao da na pasivnu 7C kutiju priključiš pojačalo kojim goniš te JVC zvučnike? Mislim da je kod Solo serije pojčalo uskoro grlo jer ima mali trafo i mršave elektrolite, a za stabilan udarac basa je potrebno dosta struje. :)

Sklonio sam pretodni post, evo upravo sam probao, samo sam kabl od desnog zvucnika povezao sa pasivnom kutijom i tako probao - to mi je bilo najlakse za uraditi. Preko balance-a sam iskljucio JVC kutiju tako da svira samo ova od 7C.

Nisam mogao da pustam pesme koje znam i tako da ocenjujem jer nisam povezao risiver sa PC vec sam slusao neku pesmu sa radija. Dubina bass-a je cini mi se ista ali je bass definitivno malo naglaseniji, osetno je bolja situacija ...Takodje na nekih 30% na potenciometru sam ostvario cujno jaci zvuk nego sa Microlab-ovim pojacalom na 55/60. I naravno bez trunke distorzije, nisam hteo vise da pojacavam jer su se i ovako membrane poprilicno pomerale.

Stvarno bi rekao da 7C malo zeza pojacalo koje imaju inace bi osetno bolje svirale kutije, niskog bass-a nema i tu se nista ne moze ali sa nekim boljim pojacalom se malo naglasi i nadoknadi bass.

@nikk18adsl, sasvim je tacno i ocigledno da je kvalitet na YT los. Prvu pesmu tj. album imam u FLAC-u (drugu sam nasumice nasao) i razlika je naravno ogromna, bass na YT je previse slab u odnosu na FLAC, doduse dovoljan da se cuje dubina kada se pojaca malo vise.

P.S niko nije spominjao nikakvu elektronsku muziku i kako to "muzika" treba da zvuci niti bilo sta od ovoga sto si napisao u pretodnom postu.

U 90% pesma bass svira ispod 55Hz, slozices se ? Isto kao sto na nekim plastikanerima neces cuti vise od (17-18Khz ?) tako ni ovde na 7C neces cuti nize od 55Hz, sto nikako ne znaci da tako treba da bude.

Rekao bih da volis malo vise kolorisan i nadjacan bass iznad ostatka, ali dobro...svako ima svoj ukus.

@nikk18adsl, sasvim je tacno i ocigledno da je kvalitet na YT los. Prvu pesmu tj. album imam u FLAC-u (drugu sam nasumice nasao) i razlika je naravno ogromna, bass na YT je previse slab u odnosu na FLAC doduse dovoljan da se cuje dubina kada se pojaca malo vise.

P.S niko nije spominjao nikakvu elektronsku muziku i kako to "muzika" treba da zvuci niti bilo sta od ovoga sto si napisao u pretodnom postu.

U 90% pesma bass svira ispod 55Hz, slozices se ? Isto kao sto na nekim plastikanerima neces cuti vise od (17-18Khz ?) tako ni ovde na 7C neces cuti nize od 55Hz, sto nikako ne znaci da tako treba da bude.

Elektronsku muziku (drum`n`bass, rap, house, progressive, trance,...) sam naveo kao primer jer ta muzika je uvela novinu i to kakav bass treba da preovladjuje medju populacijom.
Ako slusas instrumentalnu muziku, onda ne mozes da imas problema sa bass-om, jer nijedan instrument ne moze da napravi takav bass. Takva muzika pretezno ne silazi mnogo ispod 50Hz.
Pricas konkretno za 7C...kazes neces cuti nize od 55Hz. Izgleda da bukvalno shvatas taj podatak iz specifikacija. To je samo najobicnije merenje (trebalo bi da je na na +/-3dB) koje pokazuje koju frekvenciju tada membrana isporucuje. To ne znaci da ona ne svira i 50 i 45 i 40Hz i tako nize i nize. Svira, samo sa vecom atenuacijom, tj. na -6,7,8...dB. To se odrazava na ostatak spektra koji je glasniji i zato mislis da nema nista ispod 55Hz. Zapravo, taj bass postoji, samo nije impresivan. To nije samo za 7C, vazi za bilo koji zvucnik.

Koje frekvencije čujete na vašim sistemima?

Na Solo 7c ja ne čujem ništa ispod 40Hz i iznad 16000HZ.

Ne cujes zato sto je you tube u pitanju. Skini pravi test pa pusti opet. Nego, sta cemo sa ovim sto se na 7C cuje 40Hz a ne svira nize od 50-60Hz, a? :smoke:
Cuje se i na drugim naravno. Samo kao sto rekoh, na -x ili -xxdB.

Slazem se sa time sto si sada napisao. Probao sam i ovo sto je Milos linkovao i cuje se tu do nekih i 40Hz samo mnogo tise.

JVC ne mogu da probam a Z-5500 vufer se spusta do nekih 29-32Hz, dotle se sve ok cuje a ispod veoma veoma slabo pa do potpuno necujnog.

Ne slusam ni drum`n`bass, house, progressive, trance ali mi bass-a ponovo osetno fali sa 7C ..

Ne mogu da objasnjavam niti pisem sta slusam nego evo ti screen playliste iz foobar-a, to sto vidis je nekih 80% sta slusam. Skoro sve je u FLAC-u i od svih tih izvodjaca imam po par albuma ako ne i celu diskografiju.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    137.3 KB · Pregleda: 122
Imas dosta kvalitetne muzike u toj listi, a za neke stvari verujem da na 7C zafali ponegde malo dubljeg bass-a. Takve su kakve su, probao si ih i nisu ti se svidele. Vratis se na ono sto ti lepo svira i uzivas u dobroj muzici. :)

Ma ne vracam se ja nigde, cekam da mi stignu Cerwin Vega kutije iz US. Bio sam jako blizu da uzmem jedno Harman Kardon pojacalo sa oglasa no odustao sam, nece kutije skoro tako da gledam da skupim jos malo kesa i onda u tom trenutku uzmem mozda nesto sto bi mi vise odgovaralo.

A garant si mislio da slusam 50 cent-a ili tako nesto :d

YT testovi su neupotrebljivi. mp3 seče sve iznad 16k, a verovatno ti niži birate-ovi seku dosta i od niskih frekvencija.

@OCz
Sredi malo foobar, kako ga koristiš tako "klot"? :)

Edit:
U ataču je moj Foobar! :p

Prilozi

• foobar.jpg
    foobar.jpg
    118.3 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
@OCZ
Nisam razmisljao o tome sta pretezno slusas. :) One pravce sam samo naveo primera radi, da bi stvar bila jasnija.

@gordan84
Na 10Hz vise cujes mehanicki pomeraj membrana i vesanja, nego neki konkretan zvuk. Probaj da nadjes neki test za 1Hz. Zanimljivo je videti kako vesanja "disu" sa jednom oscilacijom u sekundi :)

@marko_n
Klot je najbolji. :)Svidjaju mi se playlist kartice kao sto je OCZ napravio gore, a nikako da to uradim...

^ Meni su playliste ovako preglednije... :) Mada ih nemam mnogo, obično uradim search library-ja pa pošaljem na listu šta mi se trenutno sluša.

Prilozi

• foobar2.jpg
    foobar2.jpg
    115.2 KB · Pregleda: 64
Ja nemam plejliste. :D

Prilozi

• f2k.png
    f2k.png
    105.8 KB · Pregleda: 95
Ma htedoh pre par meseci da nesto kao malo sredim, proveo sam 20min. na Google trazeci kako se ubacuje skin u ovo i na kraju batalio stvar :D

Ok mi je ovako kako jeste, bitno mi je da je prakticno i da se ja lako snadjem.

@OCZ
Nisam razmisljao o tome sta pretezno slusas. :) One pravce sam samo naveo primera radi, da bi stvar bila jasnija.

Ma kapiram, isto sam i ja dao kao primer one linkove da bi se bolje razumeli na sta ja mislim :)

Dobro de smorili ste sa basom vise :D

Inace Foobar je nesto najodvratnije od plejera sto postoji...
Meni je to kao da slusate ziku na Win3.11...

Poslednja izmena:
Nece biti. To je skroz suprotno kako nesto treba da zvuci. A sto se tice koncerata, tu sve zavisi od tonca kako je zamislio da to treba da zvuci i od opreme koja se koristi, ali u vecini slucajeva, i to je promasaj. Pravi zvuk mozes da cujes na neamplifikovanom koncertu sa pravim instrumentima. Elektronska muzika je sama po sebi vestacka tvorevina, pa i taj bass zajedno s njom. Inace, taj dubok dugacak bass ne mozes nigde uzivo da cujes, a ono sto cujes na mestima kao sto je ozvucenje u diskoteci, predstavlja samo vidjenje stvari nekog ko misli da to tako treba da zvuci da bi sto vise impresionirao pomahnitalu masu sa izvitoperenim sluhom. Kad jos dodas na sve to i danasnju propalu produkciju, dodjes na cinjenicu da je po default-u to normalno.
Nice, kralju.:smoke:
@OCZ
Kako si pricao o basu, i ja sam pomislio da slusas neku elektroniku, tako nesto. Sad mi je jos cudnije, kad sam video Pink Floyd u listi.:D

Pusti npr. ove dve pesme na YT, nije bitan kvalitet jer ce se bass svejedno cuti.

http://www.youtube.com/watch?v=RwPMKozHPCM

http://www.youtube.com/watch?v=3VVuMIB2hC0

Na 7C sve sto se cuje je neki plitki tup-tup-tup.

Pa naravno da ce da se cuje tup-tup...Ta bass noga i taj ceo set bubnja (prvi link,za drugi nisam siguran,mada lici) je cuvena Roland-ova ritam mashina TR-909 - koja je za moj ukus inace ocaj- ali u to vreme je bila revolucija... Sama po sebi ta bass noga je " anemicna" nema u sebi neka mooda...da bi izasla potrebno je da je pustis na ogromnu snagu a propustena kroz EQ-tako da bi se u diskoteci zbo toga to dobro culo ....pricam ovo da konkretno ove numere nikako nisu merilo kvaliteta zvucnika, a jos manje bass-a...

Nikako mi nije jasno kako Youtube moze da se koristi za testiranje muzickih uredjaja tj basa. Tamo je sve kompresovano i smuljano pa ne razumem kako YT moze da bude neka referenca.

Aj ne izvlacite iz konteksta ...ko je to rekao da su ove numere (snimak) merilo kvaliteta ili bass-a ? Niko ovde nije nista koristio za "testiranje" "kvaliteta".

Te pesme imaju nizak bass i bez obzira na kvalitet on se cuje - na zvucnicima koji mogu i da ga sviraju jel ..

Kažu ljudi solo serija ima slab bas. A evo pogledajte specifikacije mnogih zvučnika i vidićete da ih ima mnogo koji ne idu ispod 60Hz, a koštaju po x puta više nego solo serija.
Npr. http://www.epos-acoustics.com/products/m5i.php

Sem toga probajte pustiti pjesmu Usher-Yeah, pojačajte dobro i odmaknite se od zvučnika.

Sad je sledece pitanje - da li je isplativo modifikovati pojacalo koje se nalazi u 7C?

Citao sam danima i danima komentare za solo seriju i slab bas , opasno se naplasio i odlagao sam kupovinu dok me nije glava zabolela od bauljanja po raznim forumima. Imao sam 2.1 socijalu Samsung SMS 5100 i istripovao da cu da dobijem mnogo mali pomak u kvalitetu zvuka ako kupim Solo 2 (koja greska), cak sam i razmisljao da skinem satelite sa samsunga i ostavim woofer na sekundarni izlaz za bas ako zafali (ko zna kakva bi se brljotina cula). Kupio juce Solo 2 , imam Audigy 2 i ne mogu da skinem osmeg sa lica. Basova taman koliko treba za kvalitetnu muziku , precizan zvuk (testirao sam nekih sat vremena sinoc posle kupovine na FLAC Pink Floyd -Division Bell). Nisam u profi muzickim vodama ali zato volim da uzivam a ovi zvucnici za ove pare pruzaju mnogo. Ljudima koji trenutno imaju 2.1 pracke kao sto sam ja imao a lome se zbog nedostatka basa (koji je inace bio tuljav i muljav) preporucujem Solo 2 , ostali koji se hoce dobar zvuk vec imaju nesto iz Solo serije ili neku skuplju ozboljniju opremu :)

Sem toga probajte pustiti pjesmu Usher-Yeah, pojačajte dobro i odmaknite se od zvučnika.

Ako će da se testira bas, bolje Björk - Hunter. :)

Sad je sledece pitanje - da li je isplativo modifikovati pojacalo koje se nalazi u 7C?

Recimo šta bih ja uradio...
- Onaj mali trafo zamenio bih jačim torusnim trafoom (ovo je i najskuplje)
- U PSU sekciju bih stavio što veće elektrolite, recimo bar 2 x 10ak hiljada uF
- Tranzistore bih zamenio ekvivalentnim, ali boljih karakteristika
I dodatne "sitnice", ali mislim da su prethodne tri stavke daleko bitnije:
- Sve kondenzatore bih zamenio boljim, kvalitetnijim
- Unutrašnje ožičenje bih kompletno zamenio

U principu, mislim da je isplativo, ali iziskuje dosta vremena, a planiram da u skorije vreme pređem na HiFi, pa bih da prodam Solo 6C u originalnom stanju (i sa garancijom), pa iz tog razloga nisam otvarao i čačkao, ali da planiram da ih zadržim, sigurno bih modifikovao.

Ako je neko otvarao Solo 6C ili 7C, neka postavi sliku, kao i oznake tranzistora, da potražimo alternative.

Poslednja izmena:
@marko n

e to bi bila zanimljiva ideja.za dan,dva uzimam 7c pa me interesuje bilo koji vid modifikacija koje ce da dovedu do poboljsanja kvaliteta.a utisak o njima cu da iznesem cim ih dobijem i prikljucim.

Vrh Dno