na nokia testu imas onaj deo kad farba ceo ekran u zelenu crvenu i plavu ako tu ne strci nista nemas mrtvake 🙂
ako brightness i contrast sa monitora povisim, preko podeshavanja na gpu dobijam dobre boje, ali opet manje kvalitetne nego na prethodnom monitoru, pre svega je bela umarajuca, glava i ochi bole.
ako pak smanjim to na monitoru, preko grafike ne dobijam kvalitet koji sam imao, ochekivao, te sam odlchio da brightness i contrast ipak budu na vecim vrednostima.
da, upravo. pokushavao sam da dobijem starting point na podeshavanju monitora, pa da podesim boje iz grafike, ne bi li dobio ochekivani kvalitet.
trenutno su mi:
brightness: 85
contrast: 85
R:98
G:93
B:95
i onda krenuo iz podeshavanja grafichke da dobijam shta hocu.
posle bukvalno dva dana smaranja sa time, ostavio sam ovo na monitoru, a na grafichkoj stavio neke vrednosti, da bih dobio zeljenu sliku. neam pojma dal ima veze, ali daleko je lakshe podesiti zeljene boje na ovom monitoru preko Nvidia CP-a nego ATI, maler je zapravo shto od moje tri grafichke najjacha mi je 4850.
elem, ne bunim se, dobio sam monitor za dzabe, sa ovim podeshavanjima skoro pa dobro ko prethodni monitor, radna povrshina je veca, jedina zal mi je shto nisam bio u prilici da uzmem 16:10 od 24 incha, vec 16:9, al avaj, to je stvar lichnog ukusa. 🙂
evo ja da se javim, uzeo sam monitor, tj dobio preko nagradnog konkursa :d
elem - ispade da sve shto sam ja lepo prichao ranije da je istina:
boje na mom "socijalnom" LG L222WS, su preko D-sub bolje, nego na ovom.
koja mi je bila prva reakcija kad uzeh BenQ -
preko d-sub kabla, vidim da nemam ni priblizno kvalitetne boje koje sam imao na LG-ju, i da to nije to.
sva moguca podeshavanja sa grafichke karte, i sa monitora , probao - i ne mogu da ih dobijem.
odem lepo, zgranem se u prodavnici zbog cene DVI kabla (mene izashao 600 dinara), ubodem, i vidim sledece:
dobio sam priblizne boje, koje sam imao na LG monitoru, ali opet neshto tu nije kako treba.
ako brightness i contrast sa monitora povisim, preko podeshavanja na gpu dobijam dobre boje, ali opet manje kvalitetne nego na prethodnom monitoru, pre svega je bela umarajuca, glava i ochi bole.
ako pak smanjim to na monitoru, preko grafike ne dobijam kvalitet koji sam imao, ochekivao, te sam odlchio da brightness i contrast ipak budu na vecim vrednostima.
elem - zakljuchak je sledeci - panel nije na nivou onih koje pravi LG-philips, chak i u segmentu najjeftinijeg TN film-a.
ako proizvodjach odluchi da napravi kvalitetan d-sub konektor, koji je povezan HD-15 kablom, moze da se dobije bolja slika nego shitty DVI, jer matematichki HD-15 vishe ne zaostaje za DVI, pa chak i na fullHD rezolucijama.
moja dva centa .. ubuduce necu gledati ni u jedan TN panel, a da taj nije LG-Philips
Sad ste poceli da se javljate sa neg. komentarima.
Ja nisam toliko "osetljiv" na boje, ali sam primetio da slika dosta potamni ako gledam lezeci iz kreveta ili se samo malo sagnem, izgleda da cu morati stalno da ga pomeram napred nazad.
@Igoritza
Meni bi eksplodirala glava od tolikog osvetljenja i kontrasta! 🙂
@negativni komentari
Mene samo zanima da li ste vi (koji mu nalazite mane) imali neki TFT pre ovog ili ste sa CRTa prešli na TFT? Konkretno TFT koristim možda već 6 godina, prvi je bio 17" LG.
Pre ovog monitora sam ima Samsung 226BW, plaćen nov 35 hiljada dinara, a lošiji po svim parametrima od ovog Benq monitora.
Uglovi? Kakve uglove očekujete od TN panela? Naručito ako je velika jednobijna površina, normalno je da će se razlikovati nijansa boje skroz gore i skroz dole čak i kad sedite ispred monitora, a kamoli kada ga gledate iz kreveta, tako je to na svakom TN panelu koji sam video. Iskreno, ja ne radim osetljive grafičke stvari, pa mi je to nebitno, a monitor isključivo gledam sa rande stolice, sedeći tačno ispred. 🙂
Pozadinsko osvetljenje probija 3 puta više na starom 226BW nego na ovom Benq monitoru, uglovi su tu negde, boje su mi lepše na Benq-u, kao i opšti utisak o slici. Razliku u odzivu 2ms kod starog vs. 5ms kod novog, ja iskreno ne primećujem nigde u realnom radu. Za ove pare, teško da ima bolje. 🙂
Ja ga nism dobio, niti kupio na slepo, nego sam ga prvo video i svesno zamenio stari monitor ovim i veoma sam zadovoljan. Naravno potrebno je malo podešavanja i to u više rundi, prvo monitor, pa ClearType Text u Windows-u, pa posle par sati rada opet doštelovati malo boje, osvetljenje, kontrast, pa opet ClearType Text i tako dan-dva dok se ne dobije željeni rezultat. 🙂
Samo da ostane bez mrtvih/zaglavljenih pixela i ja ću ostati zadovoljan! 🙂
@Igoritza
Meni bi eksplodirala glava od tolikog osvetljenja i kontrasta! 🙂
@negativni komentari
Mene samo zanima da li ste vi (koji mu nalazite mane) imali neki TFT pre ovog ili ste sa CRTa prešli na TFT? Konkretno TFT koristim možda već 6 godina, prvi je bio 17" LG.
Pre ovog monitora sam ima Samsung 226BW, plaćen nov 35 hiljada dinara, a lošiji po svim parametrima od ovog Benq monitora.
Uglovi? Kakve uglove očekujete od TN panela? Naručito ako je velika jednobijna površina, normalno je da će se razlikovati nijansa boje skroz gore i skroz dole čak i kad sedite ispred monitora, a kamoli kada ga gledate iz kreveta, tako je to na svakom TN panelu koji sam video. Iskreno, ja ne radim osetljive grafičke stvari, pa mi je to nebitno, a monitor isključivo gledam sa rande stolice, sedeći tačno ispred. 🙂
Pozadinsko osvetljenje probija 3 puta više na starom 226BW nego na ovom Benq monitoru, uglovi su tu negde, boje su mi lepše na Benq-u, kao i opšti utisak o slici. Razliku u odzivu 2ms kod starog vs. 5ms kod novog, ja iskreno ne primećujem nigde u realnom radu. Za ove pare, teško da ima bolje. 🙂
Ja ga nism dobio, niti kupio na slepo, nego sam ga prvo video i svesno zamenio stari monitor ovim i veoma sam zadovoljan. Naravno potrebno je malo podešavanja i to u više rundi, prvo monitor, pa ClearType Text u Windows-u, pa posle par sati rada opet doštelovati malo boje, osvetljenje, kontrast, pa opet ClearType Text i tako dan-dva dok se ne dobije željeni rezultat. 🙂
Samo da ostane bez mrtvih/zaglavljenih pixela i ja ću ostati zadovoljan! 🙂
E to sam mislio, ako mi neka igra bas zapne bolje da je spustim u 1280x1024 na max, videcu mozda tako bolje izgeda nego u full rez na low detaljima.ugasis skaliranje u cpanelu i onda je igra koju si npr stavio 1024x768 samo "pravougaonik" na sredini monitora + dobijes crne strafte 🙂
ovako nesto :
http://img92.imageshack.us/img92/7829/pict0034fq9.jpg
http://img234.imageshack.us/img234/1856/pict0033vk4.jpg
Izbacili su novi LED mode HDBL 🙂, jos ga nema kod nas, ali citam na netu da je fantastican i da ima povoljnu cenu.
Izbacili su novi LED mode HDBL 🙂, jos ga nema kod nas, ali citam na netu da je fantastican i da ima povoljnu cenu.
PVA+LED 🙂
Cena za ovaj novi Benq g2420 hdbl je malo preko 140 engleskih funtu sto dodje oko 160 evrica. Koliko ce kostati kod nas ostaje da se vidi.
Pa da, ali ljudi se ovde kunu da nema onih duhova kao.
Uglavno ove led varijante bih voleo da probam ali sa mojim nastelovanim monitorom a ne sa njihovim fabrickim presetima pa da uporedim. Kontrast mi stvarno deluje kako dobar na led-u ali nije onoliko bolji koliko tamo prikazuju dok me za potrosnju bas briga
Meni se ucinilo da je 16:9, ispravite me ako gresim. Svudja mi se sto je onoliko tanak mada mi ni to ne cini nikakvu razliku ali mi je dizajn ruzan.
Ovi mi je 4. monitor za godinu dana i to sve zbog ovog fourma i nas koji se ovde ložimo
Vala baš! A ja još promenio i hd i hdbe model :d Ipak ću da pričekam neki LED od 26" na 120/240Hz 🙂 Ovi mi je 4. monitor za godinu dana i to sve zbog ovog fourma i nas koji se ovde ložimo, "uzmi ACER nema probijanja osvetljenja"; "uzmi 2220HDa ne treba ti DVI"; "ma pusti 21.5" uzmi 2420HD imaš i DVI i HDMI, a slika strava"; "ma kakav 2420HD, HDB model je jači, nema avetinja" 😛....i sad treba da uzmem LED na kraju?!
Dosta više, više ne posećujem ovaj deo foruma sa monitorima . wtf?!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari