Šta je novo?

AMD Athlon II X2 i Phenom II X2

xphreak
ako koristis Win 7 proveri u control panel-u performance information and tools, pa pod adjust power settings stavi High performance, to je bar kod mene zezalo i obaralo takt na cpu...
pozz

Opet nema veze, ako iskljucis CnQ u BIOS-u, te power seme gube svoju funkciju. A i da radi CnQ, sa startovanjem Ortosa takt treba da skoci na max. Pre ce biti da ortos dobro ne ocitava takt nego da brljavi CPU-Z.

Skini AMD Power Monitor i vidi sta ti on ocitava. Ako i on ne pokazuje promene takta, onda ta ploca ne radi sa tim procesorom, ili je CPU felerican (mada sanse za to su vrlo, vrlo male). Jedino sto mi pada na pamet jeste da "prevaris" plocu: da stavis stari procesor i da isflesujes poslednji bios, a posle toga da ubacis novi procesor.

Mene bi cudilo da imas! U tom slucaju bi ti se BIOS stalno vracao na default! Sto nema smisla.;) clr CMOS u prevodu "clear CMOS" po potrebi :D
i dalje se cudis sto nemas jamper?? :d

Sto da ne? Pa postoje i 3 pina za reset, pa u jednom polozaju radi, a u drugom restartuje bios?

ima 1 verzija PCB-a .. pitao sam i support pre nego sto sam kupio cpu i rekli su da podrzava... tako da :d

Daj ti neku sliku BIOS-a gdje se vidi da je C'n'Q iskljucen.

Taj Orthos cini mi se da opterecuje samo dva jezgra, te bi ja volio da pokrenes LinX.
Stavi 3 "prozora", tj. CPU-z, npr. Core Temp 0.99.5 i LinX.
Bez obzira na C'n'Q, kad startujes LinX CPU MORA raditi na 2600MHz.

Ako ne radi, 'bem li ga :S:

Daj ti neku sliku BIOS-a gdje se vidi da je C'n'Q iskljucen.

Taj Orthos cini mi se da opterecuje samo dva jezgra, te bi ja volio da pokrenes LinX.
Stavi 3 "prozora", tj. CPU-z, npr. Core Temp 0.99.5 i LinX.
Bez obzira na C'n'Q, kad startujes LinX CPU MORA raditi na 2600MHz.

Ako ne radi, 'bem li ga :S:

Ne cini ti se,takav je.Isprobao sam vise puta.Odlican za dual core ali za quad ne vredi...
Najbolje prime95, linX je po mom iskustvu slab.. *po njemu moj CPU moze i na 4GHz stabilno :D ali nije tako za sad ;)

Nego ljudi dajte mi preporuku za CPU cooler !
Imam TX2 i ne zalim se,radi savrseno ali bih ipak da gadjam nesto ozbilnije,recimo 4GHz :D a za to treba i ozbiljnije hladjenje.
npr CM Hyper 212+. CM N620 ili N520, true black ...
da ne uzmem nesto a ispostavi se da je samo malo bolje od TX2

Rekao bih ti vendetta, al ne znam dal moze da stane u elite kuciste... I za 212+ je cupavo.

Koje CM Elite? 332? Teeesko, ali dva puta mjeri, jednom kupi ;)

TX2 je samo solidan kuler do negdje 3.6GHz, preko toga od tih sto si nabrojao TRUE definitivno je najbolji.
Samo je pitanje da li ti zbog tih (eventualnih) 300MHz treba kuler od 50 i kusur Eura!? Tj. isplati li se to?
Ja bi radije uzeo CM 212 PLUS nego Vendetta 2 ali to je moj izbor

Ne brinem se za to da li ce da stane i onako nikad ne zatvaram kuciste. :D
A i ako budem, imam u planu da sam napravim tu jednu providnu stranicu kakva mi odgovara tako da... velicina coolera nije problem...
Ali stvarno jeste pitanje da li tih MOZDA +300MHz vrede 50-tak evra.... :/
I ja sam vise za CM, sta mislite o ovim N620 i N520?

Poslednja izmena:
xphreak
ako koristis Win 7 proveri u control panel-u performance information and tools, pa pod adjust power settings stavi High performance, to je bar kod mene zezalo i obaralo takt na cpu...
pozz

ne , u pitanju je xp sp3 (odma posle zamene cpu sam reinstalirao win)...

@Matijainspace
imao sam plocu sa jumperom (sa 3pina) , pa zbog toga...

AMD monitor takodje pokazuje 800Mhz/ 1.125V napon :|

edit:
probao sam i da povecam fsb , ali udje u win i restart...
a kad stavim manualno napon opet se resetuje :( ...
ima sanse da je problem sa cpu a ne sa plocom? :S:

Poslednja izmena:
ne , u pitanju je xp sp3 (odma posle zamene cpu sam reinstalirao win)...

@Matijainspace
imao sam plocu sa jumperom (sa 3pina) , pa zbog toga...

AMD monitor takodje pokazuje 800Mhz/ 1.125V napon :|

edit:
probao sam i da povecam fsb , ali udje u win i restart...
a kad stavim manualno napon opet se resetuje :( ...
ima sanse da je problem sa cpu a ne sa plocom? :S:

Ima i XP power sheme, desni klik na dtop, screensaver, pa power options ;).

Sanse da je CPU neispravan su ti vrlo vrlo slim, to sto je tebe snaslo je zaglupljivanje ploce. Vec se to desavalo (ljudi stave u AM2 plocu nepodrzani Phenom II i komp radi, ali ni da mrdne od 800MHz). Probaj ono sto sam ti rekao sa starim procesorom, ako ga jos imas.

Ima i XP power sheme, desni klik na dtop, screensaver, pa power options ;).

Sanse da je CPU neispravan su ti vrlo vrlo slim, to sto je tebe snaslo je zaglupljivanje ploce. Vec se to desavalo (ljudi stave u AM2 plocu nepodrzani Phenom II i komp radi, ali ni da mrdne od 800MHz). Probaj ono sto sam ti rekao sa starim procesorom, ako ga jos imas.

probacu...

Imao sam isti takav problem na nekoj od svojih makina i resio ga prostom reinstalacijom Win-a a razmislao sam sta i kako i ubio se od razmisljanja...
Sve zivo sam pokusao i uvek je bilo kao kod tebe... Probaj da odradiš Format ili Delete particije na kojoj ti je windows pa odradi frišku instalaciju ili to probaj na nekoj drugoj particiji...

Srecno!

Imao sam isti takav problem na nekoj od svojih makina i resio ga prostom reinstalacijom Win-a a razmislao sam sta i kako i ubio se od razmisljanja...
Sve zivo sam pokusao i uvek je bilo kao kod tebe... Probaj da odradiš Format ili Delete particije na kojoj ti je windows pa odradi frišku instalaciju ili to probaj na nekoj drugoj particiji...

Srecno!

instalirao sam svez windows...
izgleda da je problem do ploce...ako stavim na manual napon onda ne bootuje win , ako ostavim na auto onda je napon 1.125-1.152 ..

edit
verovatno cu uzeti neku drugu plocu...
dvomim se izmedju
MB SAM2+/AM3 A770 Gigabyte GA-MA770-UD3, PCIe/DDR2/SATA2/GLAN/7.1
MB SAM2+ DFI LanParty JR 790GX-M2RS DARK
ili neku trecu?

Poslednja izmena:
Juri neku DDR3 plocu, a prodaj ovaj RAM sto sad imas. Gigabyte ima dobrih resenja...

Kako da znam koji primerak PII X2 se moze otkljucati a koji ne, da li se mozda moze procitati nesto na samom procesoru?

instalirao sam svez windows...
izgleda da je problem do ploce...ako stavim na manual napon onda ne bootuje win , ako ostavim na auto onda je napon 1.125-1.152 ..

edit
verovatno cu uzeti neku drugu plocu...
dvomim se izmedju
MB SAM2+/AM3 A770 Gigabyte GA-MA770-UD3, PCIe/DDR2/SATA2/GLAN/7.1
MB SAM2+ DFI LanParty JR 790GX-M2RS DARK
ili neku trecu?

Pogledaj da li je ukljucen C1E jer on isto obara takt procesora.
Takodje postoji mogucnost da nisi dobro flash-ovao bios pogotovo ako si radio flash iz windowsa ili nedaj boze sa klokovanim procesorom. Ako ti ne pomogne ovo sa C1E onda probaj ponovo da odradis flash ali iz biosa ( a prije toga ucitaj default bios).

Kako da znam koji primerak PII X2 se moze otkljucati a koji ne, da li se mozda moze procitati nesto na samom procesoru?

Jedino sto mozes je da potrazis neki batch koji ima najvise uspjesno otkljucanih procesora.

Pogledaj da li je ukljucen C1E jer on isto obara takt procesora.
Takodje postoji mogucnost da nisi dobro flash-ovao bios pogotovo ako si radio flash iz windowsa ili nedaj boze sa klokovanim procesorom. Ako ti ne pomogne ovo sa C1E onda probaj ponovo da odradis flash ali iz biosa ( a prije toga ucitaj default bios).

radio sam flash iz biosa...

imam plocu 770ta-ud3 rev 1.0 i phenom II 550BE(koji se provereno otkljucava), koja opcija treba da se enabluje da bi sva 4 jezgra proradila?

imam plocu 770ta-ud3 rev 1.0 i phenom II 550BE(koji se provereno otkljucava), koja opcija treba da se enabluje da bi sva 4 jezgra proradila?

Skini uputstvo u PDF formatu za tu plocu:

MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)

Advanced Clock Calibration

EC Firmware Selection

Allows you to select the EC firmware version when Advanced Clock Calibration is enabled. After the selection, select Save & Exit Setup in the BIOS Main Menu and then press <Y>. A message which says "BIOS Is Updating EC Firmware!!! Don't Turn Off Or Reset System" will appear. Wait for a few seconds and the system will automatically restart for the settings to take effect.
Normal Uses the standard AMD EC firmware version. (Default)
Hybrid Uses the specific AMD EC firmware version. Advanced Clock Calibration
Allows you to determine whether to enable Advanced Clock Calibration when using an AMD Black Edition CPU.
Disabled Disables this function. (Default)
Auto Lets the BIOS to configure the settings to defaults.
All Cores Configures Advanced Clock Calibration for all CPU cores.
Per Core Individually configures Advanced Clock Calibration for each CPU core. Value (All Cores)
This option is configurable only when Advanced Clock Calibration is set to All Cores.
Options are: -12%~+12%. Value (Core 0), Value (Core 1), Value (Core 2), Value (Core 3)
This option is configurable only when Advanced Clock Calibration is set to All Cores.
Options are: -12%~+12%. CPU core Control
Allows you to determine whether to manually enable/disable CPU Core 2 and Core 3. Manual allows the two items below to be configurable. Options are: Auto (default), Manual.
Auto Lets the BIOS to enable all CPU cores (number of cores available depends on the CPU being used).
Manual Allows you to individually enable/disable CPU Core 2 and Core 3.
(Note) This item is present only if you install a CPU that supports this feature.
BIOS Setup - 40 -
CPU core 2 (Note)
Enables or disables CPU Core 2. (Default: Enabled) CPU core 3 (Note)
Enables or disables CPU Core 3. (Default: Enabled)

(Note) This item is present only if you install a CPU that supports this feature.

Poslednja izmena:

:wave: Prebacis na hybrid u advanced clock calibration u biosu i ono podesavanje za svako jezgro stavi na 0% ili povecaj ovim otkljucanim jezgrima (0 i 1).
Bilo bi dobro i kad bi flesno bios:bottle: ups nie bilo ovo sto je Crossfire napisao kad sam ja kreno...

Poslednja izmena:
@xphreak

Kada podesavas manuelno napon za cpu, podesi manuelno sve napone koji ti se nude na neku vrijednost, nemoj ostavljati na auto. U 2 slucaja mi se desilo da ako promenim samo cpu napon i nista drugo (cak ni fsb) isto gigabyte ploca nece da butuje ako ne promenim bas sve napone na neke nove vrednosti. Predpostavljam da postoji neki bug koji prilikom manuelnog izbora napona za cpu ucita neke cudne vrednosti ostalih napona.

@xphreak

Kada podesavas manuelno napon za cpu, podesi manuelno sve napone koji ti se nude na neku vrijednost, nemoj ostavljati na auto. U 2 slucaja mi se desilo da ako promenim samo cpu napon i nista drugo (cak ni fsb) isto gigabyte ploca nece da butuje ako ne promenim bas sve napone na neke nove vrednosti. Predpostavljam da postoji neki bug koji prilikom manuelnog izbora napona za cpu ucita neke cudne vrednosti ostalih napona.

Da , na auto bez veze daje napon i moze da bude sistem nestabilan....bar na gigabyte plocama

Vrh Dno