Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja juce gledao Avatar 3d u kolosu u uscu i extra utisci.
Sedeo sam u sredini redova ali mi bilo bas blizu tako da sam teze mogao da pohvatam prevod,i sta se sve desava po ekranu,moguce da bi mi u zadnjem redu bilo bolje ili isto,probacu sledeci put.

6d nisam probao,cekam da izadje 9d a to ce biti da izadjes iz sale pocepan sa masnicama.

Nego jeste li primetili da Neytiri ima isti model usana kao naše turbo folk pevačice transvestiti :D

Heh pa dobro mozda malo lici, al njoj je to zbog onih zuba sto ima :) Za razliku od ovih nasih koje to stavljaju jer je u modi :wall:

Btw. Ne diraj mi Zoe(Neytiri) dao bih joj oskara kako je odglumila neke scene. :)

@Bob Marli
Ne znam da li je IMAX bolji ili ne od Rode, ali reci cu ti da je jedan poznanik pred novu godinu gledao Avatara u IMAX-u u San Francisku i rekao je da ima vise blura i da je slika tj. pokret manje tecan u IMAX-u, nego u obicnim 3D bioskopima. E sad slika je mnooogo veca, tako da to nadoknadjuje neke druge stvari, ali poenta je da ni jedan sistem nije savrsen. Uvek ce biti onih kojima vise odgovara neki od 3d sistema. Ja samo cekam CES da vidim sta ce Sony, Panasonic, i ostali odabrati za kucnu varijantu.

...mislis nema nista pametnije da uradi sa 5000? :)

Hebi ga, svako ima svoje prioritete ... i ja sam tu negde ... možda bi pre toga zamenio svoj 20 godina star auto, ali i ja maštam o jednom multimedijalnom centru kako liči, jedan mali kućni bioskop, prečnika jedno bar 3 metra ....

@Bob Marli
Ne znam da li je IMAX bolji ili ne od Rode, ali reci cu ti da je jedan poznanik pred novu godinu gledao Avatara u IMAX-u u San Francisku i rekao je da ima vise blura i da je slika tj. pokret manje tecan u IMAX-u, nego u obicnim 3D bioskopima. E sad slika je mnooogo veca, tako da to nadoknadjuje neke druge stvari, ali poenta je da ni jedan sistem nije savrsen. Uvek ce biti onih kojima vise odgovara neki od 3d sistema. Ja samo cekam CES da vidim sta ce Sony, Panasonic, i ostali odabrati za kucnu varijantu.

Ja sam nasao neko poredjenje na netu i kaze da je Imax najlosiji. Tj on ima najvise popup efekata i najlakse impresionira nekoga ko gleda prvi put, ali ima i gomilu mana.

Gledao film

Film je definitivno jedan od najboljih koje sam ikada odgledao. :smoke:

[YOUTUBE]UIytk6Hx2vc[/YOUTUBE]

naravno film bez muzike James Horner-a ne bi bio toliko mocan, imace pogledajte za koje sve filmove je radio muziku, videcete da je tu dosta filmova sa kojima poredite da vas Avatar podseca, pa je verovatno i ovaj cikica sa svojom predivnom muzikom zaslusan za to :,,:

Poslednja izmena:
Ja sam jutro sa boljom polovinom krenuo u Rodu da odgledam film, a onda sticajem saobacajnih okolnosti ipak odlucio da odem u TC Usce da bi stigao na projekciju u 11:50h.

Kako sam procitao dosta negativnih iskustava vezanih za Kolosej ocekivao sam da ce i mene po Marfijevom zakonu da snadje bar 50% od njih :d

Usao sam na parking gde nije bilo guzve, sacekao u redu za kartu neka 6-7 minuta, izabrao sedista u samoj sredini, kupio kokice i stigao na pocetak filma kad nam glavni junak dolazi u bazu na Pandori (ne znam sta sam propustio pre toga ;) ).

Ok sala je topla, sedise mi nije u neprirodnom polozaju, mesta za noge imam dosta. Ostalo je jos samo da mi naocare ne rade ;)

Stavljam ih na oci kad ono PRC! - rade i one, a pritom nisu ni musave ;)

S obzirom da sam cuo sve zive spojlere sto se tice radnje filma i caka u istom, film sam dosao da odgledam samo sa tehnicke strane...

Pocetno odusevljenje 3D prikazom, pravim osecajem dubine na slici mi je pokvarila pomisao koja mi je tek tada pala na pamet. Film traje 2,5 sata i tacno znam sta ce se desiti moja M. ce sigurno ili da zaspe na pola ili pred kraj da kaze da joj se guz'ca ukochila i da mora napolje.

NIsta od toga se nije dogodilo, kokice nisam ni probao, nisam hteo da mi krckanje vilice skrene paznju sa onog sto vidim ispred sebe.

Kad se film zavrsio, bez reci smo napustili salu, gledajuci u guzvu ispred bioskopa i haos na parkingu koji je u medjuvremenu nastao.

Dakle film smo odgledali u idealnim uslovima i posle njega mi je samo jedna stvar bila jasna: posle ovoga nista vise nece biti isto...

Domaci zadatak je zadat, videcemo ko ce jos sutra uspeti da ga odradi kako treba ,,,

Btw. Ne diraj mi Zoe(Neytiri) dao bih joj oskara kako je odglumila neke scene. :)

Ne, ali ovo bez zaebancije. Da ne poverujes da CGI moze ovako da 'odglumi'.. :sceptic: Secate se koliko smo se lozili na to kako je uradjen Golum iz Lotr-a, a sad kad bi ga pogledao osecam da bi izgledao kao rad nekog studenta prve godine..

Pa, ne glumi CGI, vec glumac/glumica...:)
Cuda cine MoCap tehnike...

[YOUTUBE]
<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1wK1Ixr-UmM&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/1wK1Ixr-UmM&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/YOUTUBE]

Sto vise tehnika napreduje, to ce i virtuelni likovi detaljnije "preslikavati" one stvarne...tj. avatari u pravom smislu te reci:p

Da, znam da je naravno odradjen i mocap, ali opet, ta lica i 'materijali' koje vidis nisu stvarna, na to sam mislio :)

Da, ok...to ide s razvojem hw-a i alata...od Money For Nothing spota Dire Straits-a do ovoga danas...:)

Sto se tice napretka 3d grafike, pored toga sto imam uvezbano oko za to a nisam primetio nijedan propust, dva detalja su mi skrenula paznju (u pozitivnom smislu):
1. Kad Neytiri maze Jake-u one boje po licu na ceremoniji prijema u "bratstvo". Da li ste primetili kako se koza zateze i giba pod prstima - zadivljujuce. I
2. U mnogim filmovima ubace cg likove na kamerom snimljen pejsaz i to pije vodu. Ali ovde u velikom broju scena su i likovi i pejsaz cg, tj. kadar je 100% cg, a ni jednom nisam pomislio na to, kao da gledam npr. shrek, f. fantasy ili neki drugi cg animirani film iz disnija ili dreamworksa. Zaista fascinantno.

Da, to sam i ja primetio, Kamerun me je zaista uveo u ceo taj svet Pandore. Elem na pocetku filma sam primetio samo par scena gde mi animacija pokreta glavnih likova nije delovala uverljivo. Tacnije kad Jake prati Neytiri u sumi, njihovo kretanje mi nekako nije delovalo uverljivo, ne znam zasto. Doduse to sam primetio samo na pocetku filma, ostali delovi filma sa animacijom su bili skroz ok.

Motion capture i gluma nisu isto. Ovde su morali da precizno mapiraju crte lica kod par glavnih glumaca jer, ne zaboravimo, Avatar u filmu predstavlja "pandorsku" verziju glumca koji ga vodi u sumu i mora da podseca na njega. Mene je ostavilo bez daha kada sam video kako su skinuli usne i zube Sigurni Viver. Stvarno fascinantno.

Btw, ko li je predstavljao model za zmajceka i nosoroga-cekicaru?.. :d

@lanmi86
na pocetku je tako dok se ne naviknes na njihovo kretanje. Kretanje je malo neobicno, ali sam tokom filma skapirao da je i kretanje bez greske uradjeno - ako u celu jednacinu dodate velicinu Na`vi domorodaca i znacajno smanjenu gravitacionu silu. To sam primetio prvo u sceni kad Nayteri skace sa drveta i u letu odapinje strelu.

ovaj film ce ostati upamcen i po tome da je naterao mnoge bioskope u svetu i kod nas da ubace 3d opremu

Kako da ne pređe kad idete po 3 puta da gledate :)

Od ta tri puta jednom sam ispusio za karte, drugi put nestalo struje, tek treca sreca je bila. :D
Ali planiram jos jednom da ga pogledam, stvarno vredi. Prvi put sam se previse uneo u pricu, nisam ni obracao paznju na 3D efekte, a obicno to najvise primetim i volim kod scfi filmova.
Pazi kad je Kolosej bio krcat 1.1.2010, za reprizu NG, meni je to bilo neverovatno!

Manite se zarade, ona ne govori o kvalitetu (usuđujem se da kažem da govori suprotno... mada neću da kažem da je Titanic krš, samo prosto nisam patetičan :)).

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_highest-grossing_films

Većina filmova sa ove liste je krš, osim LOTR ako ste ispod 20 godina i Harija ako ste ispod 10 godina.

Avatar je daleko najkvalitetniji film sa vrha ove liste zarada.

Nego me interesuje kakva ste to specijalna 3D oprema spominje? Ja ne vidim potrebu za bilo kojom opremom. Makar u rodi gde sam gledao. Obična mutna_za_3d_slika i naočare sve_za_dolar.

Oprema je skupa evo nadjoh ovaj 3d projektor .
Inace videh da se neki obicno 3d projektori za kucne projekcije krecu oko $5-6k
na ovom postu se vidi tehnologija i oprema za 3d

Stvarno je vecina sa te liste krs, naravno da to ne treba (i ne sme) nista da dokazuje o kvalitetu filma..

Nego me interesuje kakva ste to specijalna 3D oprema spominje? Ja ne vidim potrebu za bilo kojom opremom. Makar u rodi gde sam gledao. Obična mutna_za_3d_slika i naočare sve_za_dolar.

Ma da, iste su ko one kartonske sto su delili uz "Huper" 90-e, a slika je samo zamucena :)

Bojim se da su se ovde neki uhvatili u koštac sa tematikom, a nisu ni sigurni o čemu se radi.

Pre svega, naočare nisu iste u Koloseju i u Rodi. U koloseju su sa zavesicama (shutterima), a u Rodi su polarizacione.

Ne Borise, nisu naočare u Rodi one iz Politikinog Zabavnika (te rade po principu filtera boja), ali u Kini sigurno koštaju dolar da se naprave. Ne više.

Koja je razlika u slici između Rode i Koloseja, ne znam. Ali u Rodi je slika bez naočara najobičnija zamućena moguća i sumnjam baš da je neka posebna oprema potrebna.

mislim da @zerbah zna tacnu cenu opreme posto je covek upoznat sa 3d tehnologijom

to sto je zamucena tako izgleda posto slika ide sa 2 sociva koji se preklapaju, jedno socivo je za levo a drugo za desno oko, naocare sluze da tu sliku razdvoje

video1 video2 video3

Poslednja izmena:
Dolby 3d zahteva poseban digitalni projektor koji može da radi u 144 frejma u sekundi sa kolor filterom koji se koristi za 3D, a ukloni se automatski za 2D projekcije ili alternativno projektor sa dva projekciona sočiva koja istovremeno emituju različite slike. Naočare uopšte nisu toliko jeftine, najmanja cifra koju sam video da se pominje je 25$ po komadu i to za bioskope, kada se kupuju u velikim količinama.

Dobar tekst na temu Dolby 3D tehnologije:
http://www.edcf.net/edcf_docs/dolby-3d.pdf

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno