Šta je novo?

Microlab Solo and Pro series (official thread)

Ne vredi tu nista da se budzi na Logitech, takodje se ni isplati finansijski iskombinovati Microlab sa njime.
Probao sam da umesto centralnog stavim kutiju od 7C medjutim stvarno nema nekih razlika, zvuk je bukvalno isti s tim da se oseti da svira veca kutija, veci satelit. Verovatno je stvar do pojacala koje ima Logitech i opet on svira 5.1 tako da zato i nema nekih razlika.

@nikk18adsl,

Ja ih poredim jer sam ja trazio zamenu za Z-5500 za iskljucivo muziku. A svi bi odma rekli da je za muziku bolje uzeti 7C, jel tako ?
Ja sam zamenu i trazio jer mi se ne svidja kako u nekim pesmama Logitech-ov vufer brunda, to zvuci ocajno a da ga smanjim onda u 70% drugih pesama imam jako slab bass i nema skoro nikakvog "udarca". Da je to neki kvalitetniji vufer stvari bi bile mnooogo bolje. A pored toga nalazim i da zelim nesto bolje satelite, kada kazem nesto bolje onda ocekujem i da tu razliku osetim na keca cim slusam neku pesmu.
Sto uopste mislis da je predvidjeno da se muzika slusa sa slabim bass-om ? Ako imas taj Solo2 reci mi iskreno ima li on zadovoljavajuc bass ? Mozda si se ti tako i navikao ali ne mislim da je to i ispravno. Mislim da je istina da nema pravila vec je sve stvar ukusa.

E sada i da se malo vratim na onaj gore deo koji sam napisao.
Evo vec ~2-3h koristim Microlab, slusam muziku sa njime i pozicionirao sam ga malo bolje.
Drugaciji je zvuk i u vecini pesama je to u pozitivnom smislu. Veci su sateliti i samim tim se oseti neka razlika. I evo ne mislim vise na Z-5500 ali i dalje osecam kako mi svuda nedostaje dublji i jaci bass. Da je ovo 2.1 sistem gde kutije sviraju kako sviraju bez bass redirection-a i secenja bilo kojih frekvencija sa satelita + bar 8" sub ovo bi za mene bila idealna kombinacija i jedan od najboljih "gotovih" izbora.
I evo dela posebno za tebe nikk; Rap pesme su snjimljenje tako da se cuje jak i dubok bass koji preovladava. Na ovim zvucnicima uopste nije tako.
A da sklapam Hi-Fi ubacio bi obavezno jednu 10-12".

I imam bre u kuci stari (kasnije 80's) Hi-Fi koji se vec duze vreme ne koristi jer nema gde od svoje velicine da se stavi, sklapan od uglavnom JVC komponenti i ima po dve 12" u kutijama, bass je i solidno dubok i dovoljno jak. 7C nema nista slicno tome.

Obrisao sam onu temu sa mojim problemom jer je beskorisno, stvar je bila cista do mene jer su se malo izvukli kablovi koji spajaju zvucnu sa glavim zvucnikom a ja to nisam uopste primetio ..takodje kabl za povezivanje levi sa desnim je OK, izgleda kao da su zice gole na krajevima (~2cm) ali one i dalje imaju jaaako tanak sloj plastifikacije preko njih koji je morao da se skine inace kvari ili gubi kontakt ..

Poslednja izmena:
Ni sa hi-fijem neces imati gruvanje kao sa logitech-om.

Uze mi reč iz usta. :)

Hi-Fi ili ti High-Fidelity ili ti visoka vernost reprodukcije ne znači gruvanje vufera da se sve trese i da je to to.

Meni nije jasno kako taj Logitech može da zvuči bolje kad nema čak ni visokotonce. Ako se sluša stereo muzika, sva snaga izlazi iz vufera, a sve ostalo iz ta dva mala plastična satelita. Kako ta dva plastična satelita sa po jednim 3" drajverom mogu da pokriju kvalitetno ceo srednji i visoki spektar nije mi jasno. Ako je to moguće, onda je Logitech nadmašio kompanije koje proizvode Hi-Fi opremu već decenijama, ali baš nešto i ne viđam tekstove na netu da je Logi svojim drajverima napravio revoluciju u Hi-Fi oblasti. ;)

Nisam ni rekao da sateliti zvuce bolje, cenovo kada se sagleda Microlab ima za 3x manje kesa bukvalno isti kvalitet. Vec sam napomenuo negde ranije da se u nekim delovima oseti da Microlab ima malcice naglasenije vise tonove. Ali kljucna rec u toj recenici i jeste malcice. Ali sto se tice neke globalne zvucne slike ja biram Z-5500 upravo zbog velikog nedostatka bass-a Microlab-a.

Kod Logitech-ovih satelita koliko ja kapiram ovo svira visoke ?

Hi-Fi ili ti High-Fidelity ili ti visoka vernost reprodukcije ne znači gruvanje vufera da se sve trese i da je to to.

Kako ne bi gruvalo da se poveze neka 12" ?

Kako je to neko ranije objasnio, vufer je tako proračunat da i sa manjim drajverom daje dublji i jači bas. Recimo 7C ima četiri 6.5" drajvera, a vufer sa jednim 6.5" drajverom bi izvlačio dublji i jači bas. Verovatno ni Hi-Fi kutije sa većim bas drajverima ne bi nadmašile taj Logi u gruvanju jer on ima 10" drajver u vuferu.

6C zvučnicima fali basa i ja ću im dokupiti vufer, merkam ovaj iz FC330 kompleta. Idealno bi bilo ako bi našao nekog ko je shebao satelite, a vufer je ispravan skroz, pa da prođem jeftinije nego da kupujem nov komplet jer mi sateliti i ne trebaju. :)

Desni zvucnik A6201 modela nije aktivan koliko ja znam. Oba zvucnika se prikljucuju na pojacalo koje je externo http://www.itsvet.com/proizvod/microlab-a-6201/comp_tehn_speakers/226/662 tako da bi mogao da izvede neku kombinaciju...
Eh, sad da se HiFi ne koristi za gruvanje...ne bih bas rekao.:-devil-: Zvucnici koje sam imao Mission 702 150 W, bass 8", osetljivost 91dB koliko se secam...veruj mi da itekako moze da parira Logiju Z5500 po pitanju bass-a, glasnoce,sveukupne dubine zvuka... Niko ne kaze da se HiFi uzima da gruvanje, ali veliki broj ljudi voli nekada da odvrne muziku. Sve to za HiFi nije problem ukoliko se pusta kvalitetan audio zapis...
Kome se prave svi ti silni zvucnici, ako nece membrene da se tresu?;)

Poslednja izmena:
Pa prave se i Hi-Fi vuferi kojima cene kreću od cene koliko košta ceo taj Logi Z5500 sistem. :)

To ti pricam covece...:-devil-: Za dobro pojacalo + dobar par zvucnika + dobar SUB = 1000 E:bottle: Ali zato....:,,::guitar::banana:

Naravno. Mislio sam na neku skrominju cifru. Tipa uzme nešto polovno za 300-400e iz oglasa, dve kutije, pojačalo. Mislim da bi mu i dalje nedostajao bas u odnosu na Z5500 jer drajver od 10 inača u vuferu mislim da nije lako nadmašiti u jačini sa entry level Hi-Fi opremom.

Sto uopste mislis da je predvidjeno da se muzika slusa sa slabim bass-om ? Ako imas taj Solo2 reci mi iskreno ima li on zadovoljavajuc bass ? Mozda si se ti tako i navikao ali ne mislim da je to i ispravno. Mislim da je istina da nema pravila vec je sve stvar ukusa.

Muzika je predvidjena da se slusa sa onoliko bass-a koliko ga ima na snimku, koju god muziku slusao. To sto ti volis da cujes sa woofer-om, ne znaci da to i postoji u bilo kojoj pesmi. Odnosno, postoji verovatno, ali je sa tim takvim woofer-om nadjacano to podrucje i zato se izdvaja iz ostatka. Za muziku je bitno da ne cujes uopste prelaz niti razliku u jacini izmedju 2 zvucnicke jedinice (isto kao i prelaz sa mid/bass-a na visokotonac i obratno). Sto se tice muzike i Z5500, oduvek sam pricao da nije za muziku, zato sto mali sateliti i taj woofer su dva razlicita pojma, i tu se najvise forsira neki satro dubok i jak bass koji je pojacan vise nego sto treba, dok ostatak biva pokriven upravo njime. Zato i kazem da nijedan 5.1 nije idealan za ozbiljno slusanje muzike. To sto slusas rap muziku i sto je danasnja produkcija toliko vestacki nagruvana loudness-om i kolicinom bass-a, znaci da si naviknut na tu kolicinu bass-a sa logijem i sad ocekujes isto to od kutije cije prednosti jos nisi ni uvideo, a vec znas da je losija. Ili jednostavnije receno, za rap i ne ocekujem da ces reci da microlab rastura Z-5500. Za rap ti je i logitech dovoljan. Ako hoces stereo zamena na nivou, moraces da koristis vece bass jedinice (8" i vise).
Sto se tice solo2 zvucnika i njegovog bass-a, ja sam te kutije uzeo da mi privremeno posluze za prostoriju gde nije imalo mesta za hi-fi, i nisam nista ni ocekivao od njih. Sa svojim bass-om, koji se spusta do 50Hz na +/-3dB, zadovoljavaju mi i danas potrebu informativnog preslusavanja albuma na PC-u. I posto nisam ogranicen na jedan ili dva zanra, sa svakom muzikom zvuce korektno na tim frekvencijama, ne brundaju, ne muljaju, ne tresu prozore i tanjire, vec sviraju suptilno, i sa utegnutim bass-om. Reci cu samo ovo...vise volim da cujem kvalitetniji bass na 50Hz, nego neku muljazu na 30Hz. Da se ja pitam, produbio bih im bass jos za jednu-dve oktave, i vec na 40-tak Hz (na +/-3dB) bih se zaustavio (a to bi iziskivalo i drugaciju jacu konstrukciju kutije). Znas, sa 6.5", neces se naslusati nekog predubokog bass-a. Ni na jednoj kutiji. Za to je potrebna povrsina membrane.
Rap pesme su snjimljenje tako da se cuje jak i dubok bass koji preovladava. Na ovim zvucnicima uopste nije tako.
A da sklapam Hi-Fi ubacio bi obavezno jednu 10-12".

Sam si rekao, na njima nije tako. Znas zasto? Zato sto imaju poprilicno linearan odziv za jedan PC sistem. Znaci, ne nadjacavaju bass, vec ga stapaju u celinu sa ostatkom. Tako je kod svake kvalitetne hi-fi kutije. Ako hi-fi kutija ne radi na tom principu, znaci da nije dobra i da ne prikazuje verno ono sto treba. Znas li kako izgleda idealni zvucnik? Sa pravom linijom u celom opsegu na grafiku linearnog odziva. Znas kako bi zvucao rap na takvom zvucniku? Kao kanta. A to ne znaci da je los zvucnik, vec "losa" muzika. Zato i kazem, za takvu muziku, sto nelinearniji zvucnik sa naglasenijim bass-om, bices zadovoljniji.
I imam bre u kuci stari (kasnije 80's) Hi-Fi koji se vec duze vreme ne koristi jer nema gde od svoje velicine da se stavi, sklapan od uglavnom JVC komponenti i ima po dve 12" u kutijama, bass je i solidno dubok i dovoljno jak. 7C nema nista slicno tome.
Ako mozes, uposli taj stari sistem, oduvace i solo7 i logija. To ti je resenje za muziku koju slusas.

Desni zvucnik A6201 modela nije aktivan koliko ja znam. Oba zvucnika se prikljucuju na pojacalo koje je externo http://www.itsvet.com/proizvod/microlab-a-6201/comp_tehn_speakers/226/662 tako da bi mogao da izvede neku kombinaciju...
Eh, sad da se HiFi ne koristi za gruvanje...ne bih bas rekao.:-devil-: Zvucnici koje sam imao Mission 702 150 W, bass 8", osetljivost 91dB koliko se secam...veruj mi da itekako moze da parira Logiju Z5500 po pitanju bass-a, glasnoce,sveukupne dubine zvuka... Niko ne kaze da se HiFi uzima da gruvanje, ali veliki broj ljudi voli nekada da odvrne muziku. Sve to za HiFi nije problem ukoliko se pusta kvalitetan audio zapis...
Kome se prave svi ti silni zvucnici, ako nece membrene da se tresu?;)

Nismo se razumeli...mislio sam da mislis na desni aktivni kod solo7, ne kod A6201.
Koja crna dubina zvuka na logitech-u...:D Jel se salis? :) Moze hi-fi da gruva itekako, nisam ni rekao da ne moze. Po kvalitetu i sveukupnoj glasnoci oduvace logitech, naravno. I tacno je to sto si rekao, retko ko uzme hi-fi da divlja, ali svako ponekad voli da poslusa nesto jace nego obicno.

ali je sa tim takvim woofer-om nadjacano to podrucje i zato se izdvaja iz ostatka. Za muziku je bitno da ne cujes uopste prelaz niti razliku u jacini izmedju 2 zvucnicke jedinice (isto kao i prelaz sa mid/bass-a na visokotonac i obratno). Sto se tice muzike i Z5500, oduvek sam pricao da nije za muziku, zato sto mali sateliti i taj woofer su dva razlicita pojma, i tu se najvise forsira neki satro dubok i jak bass koji je pojacan vise nego sto treba, dok ostatak biva pokriven upravo njime.

Apsolutno se slazem sa svime sto si ovde napisao, istu stvar i sam znam.
A za podvuceni deo nije da se ne bih slozio vec ponovo kazem, smatram da je to do ukusa samog slusaoca.

Zato i kazem da nijedan 5.1 nije idealan za ozbiljno slusanje muzike. To sto slusas rap muziku i sto je danasnja produkcija toliko vestacki nagruvana loudness-om i kolicinom bass-a, znaci da si naviknut na tu kolicinu bass-a sa logijem i sad ocekujes isto to od kutije cije prednosti jos nisi ni uvideo, a vec znas da je losija.

Znam, i zato sam i uzeo Stereo. Inace, ne slusam rap muziku, to je poneka pesma i to sam cisto dao kao primer.
Nisam rekao da je losija kutija, bolje su ali sa velikim manjkom bass-a. I rekoh vec, nisam ocekivao bass kao na Logitech-ovom sub-u ali ovo je po mom ukusu bas, bas slab bass.

Ako mozes, uposli taj stari sistem, oduvace i solo7 i logija. To ti je resenje za muziku koju slusas.

Ne mogu, mnogo su velike kutije, nesto preko 1m u visini i nemam to gde da stavim.
Cak ni pojacalo/risiver mi ne igra neku ulogu, to je iz 80's i poprilicno je golo sto se tice prikljucaka. Inace, bolje zvuci od oba ova sistema naravno. A opet cak i te dve 12" u tim kutijama koje su cini mi se deklarlisane na po 65-70W nisu za pariranje jacini vufera od Z-5500. Ali da su itekako kvalitetnije, jesu.

Sve u svemu imam isti problem kao i marko_n.

Ma da, tacno je to da je stvar ukusa. Bitno je da se tebi svidi to sto imas i slusas. Zakljucio si da im fali bass. Tacno je da nemaju neki dubok bass koji bi se merio sa wooferima. Ako si uvideo da definitivno nisu za tebe, to je to, prodaj ih i uzivaj u onome sto ti bolje zvuci. Btw, koje su ti to kutije sa 12"?

Буразер је купио соло 7 могу потврдити да немају бас испод, рекло би се од ока тј. уха :D 65-70 херца, а и остатак звука није неки крик, али све ми се чини да је проблем у појачалу а не у драјверима и кутијама, јер ти звучници немају интегрисано појачало него трензисторско појачало.

Продали смо га пре него што сам дошао до тог закључка па нисам стигао да их прикључим на неко појачало а било би лапо да то неко покуша.

Zašto je, apriori, integrisano pojačalo bolje od tranzistorskog?

Edit:
Pustio sam na 6C disk Sound Check (by Alan Parsons & Stephen Court), pojačano 40/60
20Hz vidno pomera membrane, ali se ne čuje ništa
25Hz vidno pomera membrane, ne čuje se ništa, osete se blage vibracije na zidovima kutije i ploči stola
31.5Hz čuje se, doduše veoma slabo i ako se membrana solidno pomera
40Hz se čuje prilično jasno i glasno već, kao i sve frekvencije iznad

Poslednja izmena:
Није "а приори" боље, поредио сам све подоста. А-6201 појачало сам качио на HIFI звучнике као што су Монитор аудио бр2 али и неки Техниксов тросистемски комплет који је био озбиљно скуп. Показало се толико добро нисмо могли веровати да то јефтино појачалце свира за класу боље од техниксовог рисивера са неким STK колом заборавих којим али знам да сам видео да само оно кошта 100 долара. До тог закључка су дошли сви који су присусвовали тестирању тако да нисам само ја истриповао :D

Е та интегрисана појачала престају са соло 2 и 3 и почињу од соло 5. Само 1 2 и 3 имају још боље чипове од а-6201 тако да претпостављам да су још бољи.

Е сад с`обзиром да се види да су кутије и драјвери на соло 7ци добри, појачало мора да је проблем.

Hm, pa dobro, na osnovu toga što je A-6201 pojačalo zvučalo bolje od tog Technics-a se možda ne može izvesti zaključak da su integrisana pojačala generalno bolja. Možda i jesu, ne razumem se toliko u gradnju pojačala, ali znam da sam nedavno gledao jedan topik na HiFi forumu gde je lik pravio perverzno dobro pojačalo i koristio je tranzistore.

Odslušao sam još jednom Sound Check disk, kada se slušaju ovi track-ovi signala određene frekvencije, ovako rade drajveri:
1.6 kHz (i sve ispod toga) - samo mid/bass drajver svira
2 kHz - sviraju podjednako oba drajvera
2.5 kHz - sviraju podjednako oba drajvera
3.15 kHz - preuzima skoro potpuno visokotonac i kako raste frekvencija čuje se samo on
Čisto info, ako ikome nešto znači. :)

Hm, pa dobro, na osnovu toga što je A-6201 pojačalo zvučalo bolje od tog Technics-a se možda ne može izvesti zaključak da su integrisana pojačala generalno bolja. Možda i jesu, ne razumem se toliko u gradnju pojačala, ali znam da sam nedavno gledao jedan topik na HiFi forumu gde je lik pravio perverzno dobro pojačalo i koristio je tranzistore.

Odslušao sam još jednom Sound Check disk, kada se slušaju ovi track-ovi signala određene frekvencije, ovako rade drajveri:
1.6 kHz (i sve ispod toga) - samo mid/bass drajver svira
2 kHz - sviraju podjednako oba drajvera
2.5 kHz - sviraju podjednako oba drajvera
3.15 kHz - preuzima skoro potpuno visokotonac i kako raste frekvencija čuje se samo on
Čisto info, ako ikome nešto znači. :)

Ниси обратио пажњу, није закључак извучен само звог тога што је 6201 бољи од техникса него због читавог теста, а и ја не генерализујем да су интегрисана појачала боља од транзисторских уопште, него само да је ситуација у овом случају таква.

Иначе нема шансе да седмица прозведе функционалан бас од 40 херца, декларисана је на 55 херца а и то је лаж. Руку на срце свира 60 у најбољем случају а вероватно и 65.

Имам БР2 који је декларисан на 40 херца и то је нешто тотално другачије, а да ни не помињем дампирани вуфер од фц330 који је декларисан на 35 херца и чији бас свира стварно дубље од свега горе наведеног али није сигурно 35 херца него више.

Poslednja izmena:
Ниси обратио пажњу, није закључак извучен само звог тога што је 6201 бољи од техникса него због читавог теста, а и ја не генерализујем да су интегрисана појачала боља од транзисторских уопште, него само да је ситуација у овом случају таква.

Da, ali ne razumem kakve veze ima taj test sa 7C? Možda bi se pojačalo iz 7C (kada bi se izvadilo iz aktivne kutije) čulo još bolje od A-6201, na tim kutijama na kojima ste testirali? Iz tog testa ja bih samo mogao da zaključim da je pojačalo iz A-6201 kompleta dobro za pare koje košta. Mada, nema ono snage, mali trafo, kondenzatori dosta skromnog kapicateta. Povezao sam i ja to pojačalo na neke stare Sony zvučnike i osetno lepše zvuči od Sony pojačala, ali opet nema snage i udarca već na 45% prilično distorzira.

Иначе нема шансе да седмица прозведе функционалан бас од 40 херца, декларисана је на 55 херца а и то је лаж. Руку на срце свира 60 у најбољем случају а вероватно и 65.

6C kutije reaguju na signale već od 20-30Hz, dok se 40hz prilično solidno čuje, ali tek od 50Hz se baš jako čuje, sad da li je to funkcionalan bas u smislu da se može čuti i u muzici, ne znam, nisam siguran. Da li imaš neki savet kako to da proverim?

Inače, da ne pomisle ljudi od sve ove priče da je bas iz Solo kutija ultra jadan. Evo na 6C sam pustio sa Sound Check diska track "Bass guitar (mono)", i radijator koji se nalazi u blizini leve kutije se bukvalno trese i zvoni od basa. Daleko je to od basa koji pravi vufer, ali ga sasvim fino ima za neko umereno slušanje muzike.

Edit:
Sada sam pogledao specifikaciju za 6C i mislim da deklarisanih 55Hz nije laž. Znači već na 40Hz se čuju ali slabije nego na 50-60-80Hz, ali ako uporedim 50Hz signal i 80Hz, po jačini je to tu negde, prilično se čuje, prilično trese ploču stola. Opet, ponavljam, nisam siguran da li to može tako da se gleda na osnovu ovog Sound Check diska, mada mislim da može.

Edit2:
Da zvuk iz 6C nije neki krik može da kaže samo neko ko je čuo i sluša bolje. :p Budimo realni, koliko koštaju ovi zvučnici kreću cene dobrih slušalica, a ovde se za 80ak evra dobiju dve solidne kutije i pojačalo. Nije Bog zna šta, ali što kaže nikk za neko informativno slušanje muzike na računaru je odlično.

Poslednja izmena:
Da, ali ne razumem kakve veze ima taj test sa 7C? Možda bi se pojačalo iz 7C (kada bi se izvadilo iz aktivne kutije) čulo još bolje od A-6201, na tim kutijama na kojima ste testirali? Iz tog testa ja bih samo mogao da zaključim da je pojačalo iz A-6201 kompleta dobro za pare koje košta. Mada, nema ono snage, mali trafo, kondenzatori dosta skromnog kapicateta. Povezao sam i ja to pojačalo na neke stare Sony zvučnike i osetno lepše zvuči od Sony pojačala, ali opet nema snage i udarca već na 45% prilično distorzira.

Пуштали смо и седмицу поред а-6201 комплета и јасно се чуло да седмица има мало мутнији цео спектар звука, једноставно мање детаља. Е сад немогуће да она са свиленим високотонцем и оним добрим драјверима има мање детаља. То се лако може проверити, само треба везати кутије на неко појачало и то је то.

Мора да ти ту нешто није у реду D2030 чип нема дисторзије скоро па до целих 20 вати снаге колико и има , такво је стање код мене, нешто ти ту не штима. Ако ти звучници баш уопште немају снаге на ово малом појачалу онда немају добру осетљивост. Онај техниксов систем на коме смо пуштали је био од преко сто вати по звучнику али је имао осетљивост од око 92 дб и то се чуло солидно јако.

6C kutije reaguju na signale već od 20-30Hz, dok se 40hz prilično solidno čuje, ali tek od 50Hz se baš jako čuje, sad da li je to funkcionalan bas u smislu da se može čuti i u muzici, ne znam, nisam siguran. Da li imaš neki savet kako to da proverim?

Ево како нађеш систем који има бас од правих 30 или 40 херца пустиш музику и после пустиш на соло-у и упоредиш.

...

Edit2:
Da zvuk iz 6C nije neki krik može da kaže samo neko ko je čuo i sluša bolje. :p Budimo realni, koliko koštaju ovi zvučnici kreću cene dobrih slušalica, a ovde se za 80ak evra dobiju dve solidne kutije i pojačalo. Nije Bog zna šta, ali što kaže nikk za neko informativno slušanje muzike na računaru je odlično.

Jedini normalni komentar posle 50 strana, citam i ne mogu da verujem sta sve ljudi pisu, Solo serija sluzi da ljude zeljne dobrog zvuka muzike a bez sredstava ili zelje da "iste" daju za HiFi podseti kako bi to moglo jednog dana da zvuci za 3000EUR i TACKA. A za 80 je 80, tacnije za 80 je mozda i vise od 80 ;) .....

Pusti neku muziku sa jakim basom i onda u nekom dobrom ekvilajzeru smanji sve frekvencije sem najniže, nju pomjeraj i onda ćeš osjetiti da li ima basa.
Ja sam to sada probao u foobar-ovom ekvilajzeru ali ne može se podesiti ispod 55Hz.
Uglavnom gruva dobro sa 55Hz.

A mozes i da skines BoZoAudioTest pa sa njim da vidis, on ide od 10Hz.

okacicu ja dbdrag cd ili ga izguglajete on ima sve od 1 do 20khz ima i swepove.... inace da bi culi 20hz pri 2oc ambijentalne morate biti udaljeni 6m od izvora zvuka ili slusate refleksije a ne zvucnike....

Ili drugacije prevedeno, u sobi cija je najveca dimenzija 4,5m, mozete da cujete najnizu bass frekvenciju od 37-38Hz. Zato nemojte ni da se trudite sa tim smesnim testovima, jer cete doci do pogresnih zakljucaka. Ionako svaki zvucnik moze da reprodukuje nize frekvencije od onih na papiru, samo na -xxdB. Zato se za standard kod merenja uzima rezultat na +/-3 ili 6dB, a naravno da postoje i nize frekvencije koje taj zvucnik reprodukuje, samo mnogo tise. Btw, jel ste videli sta radi membrana zvucnika kad joj pustite sinosuidu od 1Hz? Znaci, jedna oscilacija u 1 sekundi. Membrana se krece napred-nazad kao kontrakcija plucnog krila :D

Мој утисак је да су нешто усрали у новим соло серијама и да за исте паре може боље.

Ne znam koliko primeraka 6C i 7C zvučnika si imao prilike da čuješ i da li je taj zaključak baziran samo na osnovu tog jednog 7C sistema, ali u svakom slučaju kvalitet Microlab-a nije Bog zna kakav i vrlo je moguće da veoma varira od serije do serije. Kao što proizvođači monitora uvaljuju različite panele pod istom oznakom modela monitora ili proizvođači hard diskova proizvode diskove istog modela sa različitim brojem platera, tako je vrlo moguće da i Microlab nekad koristi jedne, nekad druge tranzistore, kondenzatore, integralce, u zavisnosti šta je u trenutku proizvodnje raspoloživo na tržištu, pa otuda možda i razlike u kvalitetu. (otuda možda i razlike po pitanju A6201 pojačala koje smo ranije konstatovali)

6C koje sam kupio zvuče veoma dobro, neuporedivo bolje od A6201 koje i dalje imam i poredio sam. Ostaje da, kad me ne bude mrzelo, spojim A6201 pojačalo na 6C pasivnu kutiju i da vidim da li stvarno daje bolji zvuk od ugrađenog pojačala.

@nikk
Možda test jeste smešan, ali sam uspeo da dođem do koliko toliko ispravnog zaključka na osnovu njega, Napisao sam:
Sada sam pogledao specifikaciju za 6C i mislim da deklarisanih 55Hz nije laž. Znači već na 40Hz se čuju ali slabije nego na 50-60-80Hz, ali ako uporedim 50Hz signal i 80Hz, po jačini je to tu negde, prilično se čuje, prilično trese ploču stola.

Baš kao što si i sam rekao, mogu da reprodukuju i niže frekvencije, ali osetno slabije, dok frekvencije 55-60Hz reprodukuju veoma glasno, tako da to odgovara i zvaničnoj specifikaciji sa sjata.

Један 6ц и један 7ц систем и оба звуче идентично само што шестица има још тањи бас од седмице. Не верујем да се играју са компонентама једноставно би било неозбиљно да трпају шта им падне под шаке, све је то исто 100%. Шта знам ја сам стекао тај утисак, можда узмем неки соло 2 па ћу онда знати засигурно.

Iznenadices se sa zvucnom slikom na tim solo2 po meni zvuce bolje od 6c

Nazad
Vrh Dno