Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

cekaj, ti placas intezinom karticom? onda ti nije bolje da imas dolare jer inteza sva placanja radi u €. znaci ako je cena u $, inteza to prevede u €, pa onda tvoje $ takodje prevede u €, a to banke bas vole tj cent po cent - nova filijala :d

prodavac ce ti ostaviti feedback obicno odmah posto dobije tvoj - naravno pozitivan ;)

u pravu si, stvarno deru ako imas dolare na racunu, bez obzira sto kupujes nesto u dolarima, prema mojoj racunici skoro 9% se ogradili ljudi.

Rekose mi u Intesi da za Osnovni racun ne skidaju mesecno odrzavanje (100din) ako tog meseca nije bilo prometa (iako postoje sredstva na racunu).

Sta je sad tacno?

Hm... Sad me baci u dilemu.

Mislim da to nije tacno, naplata odrzavanja racuna se vrsi iz raspolozivih sredstava, sto znaci da ukoliko na racunu imas 200din, prvog u mesecu ti 100din odmah ode na nedospele obaveze tj. odrzavanje racuna.

To se proknjizi poslednjeg dana u tom mesecu.

Ili ako nemas novca na racunu, a legne ti neka uplata, opet 100din odmah ide u nedospele obaveze (odrzavanje racuna za taj mesec), ostatak mozes da podignes.

Mislim da 1200din godisnje nije mnogo, kada se uzme da pored tekuceg mozes da otvoris devizni racun i plus da uzmes visa internet karticu.

Ono sto je moja zamerka, jeste mnogo mali odnosno veliki iznos kursa kada kupujes devize kod njih. Danas je prodajni 91,46 kupovni 96,15 ne znam koliko je u menjacnicama ali sigurno je manje za 1din.
Kod njih vrsim kupovinu/prodaju jer mi je tako lakse da koristim raspolozivi novac, bilo da sa deviznog prebacim na dinarski pa podignem na bankomatu ili sa tekuceg kupim odredjen broj deviza pa prebacim na internet karticu radi placanja na netu.

I druga zamerka provizija za on-line placanja iznosi 40din. to je mnogo, ako platim 6-7 racuna skinu mi oko 300din. ali zato je na HIT intesa racunu 15din, ali odrzavanje tog racuna je 250din mesecno i mislim da ne mogu nezaposlena lica da ga otvore. Neka me neko ispravi ako gresim.

Ako bi se neko javio ko nije imao u toku meseca bilo kakav priliv/odliv sa racuna pa da prenese cinjenice..

Ovo sto je Mixa032 napisao:

Odrzavanje racuna
- da li je 1200din mnogo je pitanje kakva je situacija na trzistu. Recimo Raiffeisen je mozda i najnepovoljnija banka za fizicka lica (odrzavanja Visa Electron godisnje 600din :zgran:, odrzavanje racuna se posebno placa).

Devizni racun - moze se otvoriti i bez tekuceg, i besplatno je (i otvaranje i odrzavanje). Ovaj racun nikako ne mesati sa deviz. racunom koji se dobija uz Osnovni ili HIT racun i sluzi iskljucivo za menjacke poslove.

Kursevi - odavno je poznato da kod nas banke znacajan profit ostvaruju na kursnim razlikama. Zato sve menjacke poslove raditi u boljim menjacnicama. Razlika od 1.5-2din po eur nije malo. Naravno ko hoce to da obavi u par klikova - ima svoju cenu.

Online placanje - za Osnovni je 1% ili min 40din. Sto je opet skuplje nego u Posti ali i to ima svoju prednost (ono, par klikova i to :) )

Intesa HIT racun - mogu otvoriti i lica koja nemaju stalna primanja ali moraju imati sigurnosi depozit od 100 eur za nedozvoljeni minus. Takodje se uz HIT moze dobiti i kreditna kartica ali to je jos 100eur depozita. To prakticno znaci da je visina (tj dubina :) ) nedozvoljenog minusa 100eur, a i visina kredita je do maks 100eur u dinarskoj protivvrednosti. (dakle po 100eur za dozv. minus i kredit. karticu)

Poslednja izmena:
Da znam da se devizni racun i internet kartica dobijaju besplatno, ali online banking ne mozes da uzmes dok ne otvoris tekuci racun.

Za ostalo se slazem.

Sada sam malo pogledao dokumentaciju na njihovom sajtu, pise "naplata za odrzavanje tekuceg racuna se vrsi iz raspolozivih sredstava"

http://bancaintesabeograd.com/upload/documents/Tarifa30092009.pdf

stranica gde su naknade za fizicka lica.

To nam je jos uvek nedoumica pa bi bilo lepo da neko ko ima iskustvo kaze nesto o tome (da li nema mesecnog odrzavanja ako racun "miruje").
Meni su u KC rekli da nema naplate odrzavanja ako se nista ne desava, konkretno pitah za Osnovni a za HIT nisam pitao.

Da znam da se devizni racun i internet kartica dobijaju besplatno, ali online banking ne mozes da uzmes dok ne otvoris tekuci racun.

Za ostalo se slazem.

Sada sam malo pogledao dokumentaciju na njihovom sajtu, pise "naplata za odrzavanje tekuceg racuna se vrsi iz raspolozivih sredstava"

http://bancaintesabeograd.com/upload/documents/Tarifa30092009.pdf

stranica gde su naknade za fizicka lica.

?
ko kaze da ne moze ebanking bez tekuceg? ja nemam tekuci a imam ebanking i devizne racune

Ja sam poslije sat vremena iz trećeg pokušaja, drskoj radnici konačno objasnio šta treba. To se kod njih zove "Online" i dovoljno je otvoriti devizni "302" račun i dobije se neki cd, s kojim se može upravljati online sa svim svojim računima. U našem slučaju prebacivati sa Visa Internet na devizni i obratno. :)

cekaj, ti placas intezinom karticom? onda ti nije bolje da imas dolare jer inteza sva placanja radi u €. znaci ako je cena u $, inteza to prevede u €, pa onda tvoje $ takodje prevede u €, a to banke bas vole tj cent po cent - nova filijala :d
Ne znam tacno koje su "mahinacije" izveli , ali na poslednjem pregledu kupovine imam:
Iznos u originalnoj valuti 109USD, Isplata 113
Znaci na neku foru su mi uzeli 4$ nekih 3-4% :smash:

Ja imam samo ovaj devizni i imam online banking, da li mi i koliko tarifiraju nemam pojma, ali i ovo iznad im je sasvim dovoljno.

Poslednja izmena:
Ovo sto kazete da se ne naplacuje odrzavanje kad racun miruje,nije tacno,jer npr. kod mene nisam nista uplacivao na tekuci racun vec 2 meseca niti sam sta podizao a skinuo mi je 100din sa racuna:)

Pa zato sto ovaj mesec jos nije zavrsen, samo polako skinuce 30 novembra :D :D :D

Te intesa, te erste, te otp, te može, ne može, lib, hit, neko kaže ovako, neko onako... Koji zbun od teme... Ništa mi nije jasno! :d

Moj problem je sledeće prirode. Imam t.r. u poštanskoj štedionici, odgovara mi u potpunosti i ne planiram da ga menjam niti da prelazim u drugu banku i da otvaram novi t.r., ali mi je preko potrebna kartica sa kojom ću moći da kupujem putem interneta. PŠ takvu vrstu kartica nema u ponudi, barem su mi tako objasnili, pa sam sad u potrazi za istom.

Mene interesuje sledeće:

1. Da li intesa internet kartica prolazi prilikom otvaranja PayPal naloga? I da li ista (neovisno o PP nalogu) ima dobru prolaznost kod online kupovine? Pitam jer sam čuo da kartice određenih banaka i nemaju neku prolaznost i često budu odbijene.

2. Da li treba u Intesi da imam otvoren tekući račun kako bih dobio Intesa internet karticu ili to nije potrebno? Spominje se da je dovoljno pojaviti se samo sa ličnom kartom?!

3. Ukoliko nije potreban tekući račun, da li je potrebno položiti depozit (na sajtu se spominje neki depozit u visini od 200€) da bi se dobila Internet kartica?

4. Da li sa Intesa internet kartice mogu da se povuku tj. podignu sredstva direktno u poslovnici ili su ista trajno zarobljena dok se ne potroše?

Znam da su neke stvari već objašnjene, ali ja bih da utvrdim gradivo, ako nije problem. :D

Intesina internet kartica je najjaca internet kartica kod nas sto se tice kupovine na internetu,PayPal prolazi,ja inace imam tako PayPal.
Ne treba da imas otvoreni tekuci racun da bi dobio internet karticu,znaci dovoljno je samo licna karta.
Ne treba nikakav depozit.
Mogu da se podizu sredstva sa kartice.

1. Da li intesa internet kartica prolazi prilikom otvaranja PayPal naloga? I da li ista (neovisno o PP nalogu) ima dobru prolaznost kod online kupovine? Pitam jer sam čuo da kartice određenih banaka i nemaju neku prolaznost i često budu odbijene.
Meni nije prošla za PayPal, dok je Master prošao. Što se tiče naručivanja, uspešno sam naručio sa američkog amazona.

2. Da li treba u Intesi da imam otvoren tekući račun kako bih dobio Intesa internet karticu ili to nije potrebno? Spominje se da je dovoljno pojaviti se samo sa ličnom kartom?!
Nije potrebno imati račun.

3. Ukoliko nije potreban tekući račun, da li je potrebno položiti depozit (na sajtu se spominje neki depozit u visini od 200€) da bi se dobila Internet kartica?
Ranije nije trebao depozit. Ne verujem da se to promenilo.

4. Da li sa Intesa internet kartice mogu da se povuku tj. podignu sredstva direktno u poslovnici ili su ista trajno zarobljena dok se ne potroše?
Ne znam dal može direktno da se diže sa tog računa (nisam probao), al pošto mogu putem onlinea da se prebace na drugi račun, i odatle podignu, pretpostavljam da neće biti problema osim ako je zaposleni u ekspozituri glup i ne ume to da uradi.

1. Paypal ne, ne mislim da može i jedna kartica iz Srbije da se registruje na PP, a prolaznost, ne vidim da se iko žalio, pa recimo 100 procentna. :D

2. Ništa ti ne treba, samo taj račun vezan za Visa Internet karticu. Kao što reče, dovoljno je pojaviti se sa ličnom kartom. :)

3. Taj depozit od 200€ ide na otvaranje tekućeg računa ako ne primaš platu preko Intesa banke (dotakao sam se i te teme u raspravi s radnicama u pokušaju da dobijem LIB :d ), za ovu Visa Internet nikakav depozit ne treba.

4. Ne mogu da se povuku, da bi povukao treba ti i obični devizni račun i LIB ili "Online" zavisno od poslovnice i radnice koja te zapadne, uglavnom, nije još dokazano. :-devil-:

:banana:
Drugari, tnx na extra brzom odgovoru. U kranjem slučaju, na račun ću uplaćivati onoliko koliko planiram da potrošim na kupovinu i nema zarobljenih sredstava.
Odoh do Intese. :)

4. Ne mogu da se povuku, da bi povukao treba ti i obični devizni račun i LIB ili "Online" zavisno od poslovnice i radnice koja te zapadne, uglavnom, nije još dokazano. :-devil-:

Ja sam napisao da moze jos pre nekoliko dana, ali mi je neki evil mod obrisao post :S: Ja sam nekoliko puta podizao evre sa tog racuna vezanog za Internet karticu u onoj poslovnici u Resavskoj i nije bilo nikakvih problema ;)

Ja sam sa Intezinom internet karticom naručivao knjige sa Amazona i par stvari sa eBaya i sve je prolazilo bez problema. Pri registraciji na PayPal staviš Bosnu za zemlju i u State upišeš Srbija, dok na eBay staviš Srbiju za zemlju (i tamo i ovamo upišeš tačnu adresu iz Srbije i poštanski broj, ja sam stavio i telefon iz Srbije i prolazilo je). I tamo gde šalju isključivo na PayPal adresu na aerodromu samo precrtaju Bosnu, ostane Srbija na polju State i stigne ti na kućnu adresu sve uredno.

Podneo zahtev tj. otvorio taj račun i karticu dobijam 5.12., taman za planiranu kupovinu pred novogodišnje praznike. Jednostavno, ljubazno i brzo sve odrađeno, tako da sam zadovoljan ovim prvim utiskom i uslugom.
Pitao sam i za povlačenje novca sa računa, može da se podigne bez problema, samo mora da se ode u jednu od poslovnica, ne može preko bankomata!

Hvala svima još jednom na informacijama.

Pozdrav

E ovako imam internet karticu vec duze vreme iako sam maloletan kao i electron. Citao sam da neko ne moze da podigne pare sa kartice neko moze. Da rezimiramo, pare mozete podizati(kada vam kazu da ne mogu nemojte ih slusati jer lupaju gluposti). Ako nesto kosta 35.22€ a on da 36€ normalno da ce mu vratiti 0.78€ i to se vraca na karticu(e sada oni kazu da ne mozes da podizes pare sa kartice , ti se napravi pameta pa uzmi devizni racun i podigni pare :) posto je kartica vezana za devizni racun ). A i da pomognem ostalim maloletnim licima kao sto sam ja. Mozete uzeti i electron karticu iako ste maloletni, ja sam se svadjao sa radnicima da mi dokazu zasto ne mogu da izvadim, nisu imali nijedan pravi razlog i na kraju od muke su mi napravili karticu :). Ako ne verujete mogu skenirati i okaciti ovde!

Electron je radila svuda(nisam probao ebay). Sve kladionice su je prihvatale.

Internet sam stavio sastrane kada mi zatreba koristim je, ne prihvataju je sve kladionice. Moneybookers sam jedva naterao da mi radi, cekao sam po 7 (radnih) dana da mi legnu pare sa kladionice dok kod electron 2-4. Kao i kod deviznih racuna, koliko cekam na internet da mi legne toliko i na devizni racun. Moja preporuka da uzmete obe i onda imate sve mogucnosti. :). Ne placa se ni za electron odrzavanje ni otvaranje. A nije potrebna minimalna suma koja ce da stoji na kartici kao kod nekih drugih banaka.

Samo savet jedan ukoliko budete koristili moneybookers.

Ne gledajte online banking zato sto oni zaokruzuju cifre, pozovite intezu i recite da vam kazu cifru, ukoliko je ista cifra kao sto je na online bankingu trazite da vas prebace (vezu) sa onima sto rade sa karticama, oni ce uzeti listing i pogledati tacan iznos, da se ne cimate do banke

Ukoliko nekog interesuje kako se kladim preko interneta a nemam 18 godina, neka me kontaktira na pp (nije za javnost :p ). Samo rado bih pomogao

Prilozi

• dokaz.jpg
    dokaz.jpg
    288.2 KB · Pregleda: 225
  • 1.jpg
    1.jpg
    270.6 KB · Pregleda: 194
Poslednja izmena:
VS $
Da li se vise isplati imati evre ili dolare na racunu. Evo mog primera:

Kod:
Cena 63.55$ (4143DIN, po srednjem kursu NB na dan kupovine), skinuto 45.03€ (4198DIN)
Dalje sam kupovao samo u dolarima:
Cena 12.95$ , skinuli 13.44
Cena 48.92$ (3135DIN), skinuli 51.13$ i 0.08€(preostalih na rc) ukupno 3282DIN
Cena 28,75$ (1813DIN), skinuli 29.43$ i 0.36€, ukupno 1890DIN
Cena 109.04$ (6861DIN), skinuli 113$ i 0,11€, ukupno 7120DIN

Eto, mozda neko otkrije neku pravilnost, mada bih rekao da zavisi od odnosa $/€, najveca razlika je kod ove poslednje kupovine. U svakom slucaju, ja od sada uplacujem samo €, dosta mi je smaranja sa $.

To je zato što i kada imaš dolare uplaćene na račun povezan sa karticom, banka prvo konvertuje te dolare u evre, pa onda iz evra opet u dolare.

Kad platim nesto sa ovom karticom na netu kako da proverim koliko je skinuto tj.koliko je ostalo novca?

Nazad
Vrh Dno