Šta je novo?

Garmin Mobile XT for Symbian S60 3rd Edition software version 5.00.00

BozicBata je upravu. A-GPS se mora isključiti sistemski u telefonu. U garminu se na tu funkcionalnost ne može uticati. Svaka se škola plaća. A-GPS mi je bio uključen u romingu u Crnoj Gori, ne treba da vam kažem kako mi se račun istopio posle par bezazlenih uključivanja garmina. Kada se A-GPS isključi onda imate free GPS pozicioniranje.

Ako je tako, izvinjavam se zbog unete zabune.

Mene takodje unistio roaming za GPRS zbog A-GPS-a.
Lopovi i njihovo zaokruzivanje na 100Kb...
Znao sam da ce biti tako, ali sam morao da u par navrata ukljucim A-GPS.
Ne znam kako je na drugim telefonima, ali predpostavljam da je isto stanje...
Na 5800 bez A-GPSa, trazenje satelita traje do zla Boga dugo i veza sa satelitima puca kao dobar dan.

Pa tako bi trebalo da bude na svakom telefonu.
Ja sam nasao na mom E52 kao sto je rekao Paradigma. Iskljucio sam A-GPS i i mislim da ce sada biti bolje. Jedino me buni kako to mogu iz programa da odradim. Da samo iskljucim A-GPS jer kada njega iskljucim meni je generalno isljucen GPS. Mozda kao sto je rekao nickname.
Samo jos nisam uspeo da odradim to.

Nemojte da stvari komplikujete i činite nejasnijim. Dakle moguće je selektivno isključiti A-GPS. Evo dajem primer XM 5800 ali slično je i na drugim Symbian telefonima:

Settings->Phone->Application settings->Positioning->Positionig methods

Bluetooth GPS
√ Assisted GPS
√ Integrated GPS
√ Network based

Odčekirajte drugu opciju.

Poslednja izmena:
E, to, nasao sam ja to.
Cini mi se da drugar iz softvera gasi AGPS.

Ma dobro, vazno da znam kako da ga ugasim. To je meni drugar pokazao pre nekoliko dana tako da je moguce da sam nesto pobrkao. :D

Cisto da obavestim : Garmin Mobile XT 5.00.60

What's New v5.00.60:
- To improve the horizontal to vertical NOKIA 5800 screen problem
- NOKIA 5800 to improve the horizontal screen open "turn preview" issue
- To improve the NOKIA 5800 in the evening when the text mode
Na sajtu nema nista od te verzije
http://www8.garmin.com/support/collection.jsp?product=010-11034-00
zadnja je5.00.50

Inace aGPS skida 2-4kb za pozicioniranje i to samo prvi put. Ako ne izgubi satelite aGPS kosta 0.08-0.16rsd ;)

Pa ni za UIQ3 nisu odmah postavljali, prvo su isle _TW verzije pa tek onda na zvanicnom sajtu.

Drugari, da li može na PM neka pomoć prijatelja u vezi glasova, skinuo sma nešto sa garminovog sajta ali izgleda da ne ide...

Danas sam kupio e51 i onaj nokijin modul LWd3 ili tako nekako, namestio sma garmin i mapu i sve osim glasa imam 5.00.50 garmin i 1.9 scg mapu ako može neko da mi pomogne oko ubacivanja glasa ne znam koje fajl/ove da ubacim :(
Nadam se da neće da mi vuče mnogo bateriju kad ne radi garmin, još nisam ubacio ništa za task menadžment nisam siguran da li su mi aktivni oni programčići što ste pominjali na temi ranije, da li ako ugasim BT iz telefona mogu da osiguram da ne troši bat? Inače GPRS neam aktiviran jer mi je firmin broj u telefonu...

Hvala unapred.

Daj mail na PP, poslaću tu glasove.

Za potrošnju baterije idi na Tools > Settings > System > Launch background service i disejbluj tu opciju. Ako je već disejblovana (a trebalo bi da jeste po difoltu) a i dalje cedi bateriju, uključi to, resetuj tel, upet idi tamo, isključi pa opet resetuj tel. pa bi trebalo da se definitivno disejbluje ta opcija.

Ovo oko inejbluj/disejbluj, uključi/isključi je malo čudno i nije baš dosledno od telefona do telefona a po iskustvima sa neta neko je to morao da radi a neko ne. I ja sam imao problema sa crpljenjem baterije sa starijim verzijama Garmina. Od kada su uveli opciju da se back ground servis može isključiti manuelno, ja odradio "to" i baterija traje normalno.

Drugari, da li može na PM neka pomoć prijatelja u vezi glasova, skinuo sma nešto sa garminovog sajta ali izgleda da ne ide...

Danas sam kupio e51 i onaj nokijin modul LWd3 ili tako nekako, namestio sma garmin i mapu i sve osim glasa imam 5.00.50 garmin i 1.9 scg mapu ako može neko da mi pomogne oko ubacivanja glasa ne znam koje fajl/ove da ubacim :(

Da li si instalirao i Garmin Mobile XT Support Files software version 4.xx.xx?
Ako nisi - instaliraj obavezno, evo ti link http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=3493

Poslednja izmena:
A onda obrisi sve koji ti netrebaju u folderu Garmin\voices

Moja iskustva sa GARMINOM na OMNIA 8GB.
Ne mora da bude ukljucen AGPS, naravno sve radi i bez toga, prvi hladan start traje najduze i morate biti na cistini da bi sto brze pohvatao satelite. AGPS na OMNIA je opcija telefona i tamo se moze iskljuciti SETTINGS/SYSTEM ... i bice vam jasno koja je opcija :)
Nelogicna stvar ali UVEK mi je brze hvatao satelite(hladan start) kada sam u automobilu i krecem se, ne znam zasto ali u praksi je tako bilo. Mislim da je GARMIN malo spor na telefonim (PDA,SIMBYAN...) zbog glomaznog soft. ali zaista ne trosi puno bateriju.
Sada sam trenutno instalirao IGO8 na OMNIA i testiram ga. Mnogo lakse ga je instalirati (neuporedivo lakse), kao i pronaci mape i "instalirati" ih (jednostavno se kopiraju u odredjen folder i to je to, kao i glasove...),veoma je brz pri rutiranju i rekalkulaciji kao i kretanju kroz menije ali vise jede bateriju (osetno vise od GARMINA)

E sad, pokrivenost i preciznos mapa je slicna jer ipak je ovo SRBIJA, i kod Garmina i IGO8, to ima veze sa kartama koje se azuriraju i vremenom ce biti bolje i preciznije.

Izbor IGO8 ili GARMIN je subjektivna stvar, ja sam izneo svoje zapazanje, a savetujem da probate oba.

Poslednja izmena:
Settings->Phone->Application settings->Positioning->Positionig methods

Bluetooth GPS
√ Assisted GPS
√ Integrated GPS
√ Network based

Odčekirajte drugu opciju.

E kada se ovo uradi, dobije se sledeće: sa prosečnih 10 minuta, ajd da kažemo, dobio sam rezultat konektovanja na satelit za 4 minuta na N95, a 2 minuta na N97... Verujem da nema razlike u samim telefonima nego se tako potrefilo, ali je definitivno i više nego duplo brže konektovanje nego sa uključenim Assisted.

Hvala :party:

Da li si instalirao i Garmin Mobile XT Support Files software version 4.xx.xx?
Ako nisi - instaliraj obavezno, evo ti link http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=3493

Nisam to instalirao, da li se to slaže sa verzijom garmina koju imam 5.00.50?

U vezi disejblovanja background servisa - da li bi trebalo da vidim servise pomocu Handy taskmenagera ako ti servisi nisu disejblovani, jer ih tamo ne vidim pa senadam da jesu disejblovani?

Hvala na pomoći.

Poslednja izmena:
Da, trebalo bi da se vide. Najjednostavniji i najsigurniji način je opisan gore, enable background, pa restart telefona, pa disable, pa opet restart i to je to :)

Onda znači da su mi disejblovani, nisu se videli nikad do sada ali sma svejedno odradio postupak :D
Ubacio sma i jezike sad smao da isprobam uživo kako radi hehekrenite levo - BAM! :D

Najsigurnije za disablovanje pozadinskih servisa Garmina je obrisati fajl cardrunner.dll iz e/sys/bin i onda iskljuciti service autostart iz settings/system, nema da pisne vise :d

E kada se ovo uradi, dobije se sledeće: sa prosečnih 10 minuta, ajd da kažemo, dobio sam rezultat konektovanja na satelit za 4 minuta na N95, a 2 minuta na N97... Verujem da nema razlike u samim telefonima nego se tako potrefilo, ali je definitivno i više nego duplo brže konektovanje nego sa uključenim Assisted.

Hvala :party:

Nemoguce, pa onda se gubi smisao asisted GPSa...on je tu upravo da bi ubrzao to pocetno pronalazenje i povezivanje sa satelitima :sceptic:

Da, deluje da nije logično, ali ti prenosim iskustva na dva različita telefona kojima je pre toga trebalo između 5 i 10, nekad čak i 15 minuta da nađu satelite, a sada za 2, 3, 4 minuta.

Aj oko tog hvatanja fixa i potrebnog vremena...

Na poslu imam GPS za sinhronizaciju vremena. Sastoji se od GPS modula u obliku PCI kartice i antene koja se nalazi na krovu zgrade a zgrada je na čistini van grada (idealni uslovi prijema). Znači uvek ista lokacija. Na kompu. mogu videti koliko satelita se vidi trenutno, numeraciju satelita i jačinu prijema svakog od njih.

Poenta priče je da se ponekad vidi i do 15-16 satelita sa prijemom takvim da je na većini indikator zakucan u maximum, a ponekad jedva 4-5 i sa svih signal na poor. Ok, taj uređaj uvek ima fix jer se ne pomera ali se lepo vidi koliko varira broj satelita i prijem istih. A time drastično varira i vreme traženja fix-a.

Dalje, vreme traženja pozicije drastično zavisi i od toga koliko ste se udaljili od lokacije na kojoj ste prethodno ugasili uređaj. Ako ste avionom odleteli na drugi kontinent pa onda uključili GPS, trebaće mu vremena koliko i kada prvi put u životu uključite uređaj. Ako ste se pomerili u drugu ulicu, naći će vas veoma brzo. A opet to zavisi i od spomenutog prijema satelita.

AGPS pomaže utoliko što kroz mrežu mobilne telefonije utvrdi otprilike gde se nalazite pa GPS zna odakle da počne. Kada GPS nađe fix, AGPS je beskoristan.

Poslednja izmena:
Desava mi se da se jednostavno zablokira gps. Da li je to sredjeno necim?
Radi recimo 5min, a onda ostane na jednom mestu dok se ja krecem pri cemu mi pokazuje i brzinu i smer gde sam ja okrenut.
To je sve bez AGPS, nisam probao sa AGPS. Danas cu da probam pa javljam. Da li je moguce da se zaglupi u konekciji sa satelitima?
Tel je E52.

E, samo da nam BozicBata "donese" i Garmin Mobile XT 5.00.70 ili, 5.10, recimo...

Jel znas otprilike koji je interval izlaska novih verzija Mobile XT-a, tj. kad bi mogli da je ocekujemo?

Na ovom mom E52 je garmin (mislim da je 5.50) totalno nestabilan.

Meni poslednja verzija na N82 radi savršeno. Jednino mi smeta što se u desnom delu ekrana pojavljuje procenjeno vreme dolaska na odredište, a ne koliko kilometara do odredišta. Jel može to nekako da se promeni?

Nazad
Vrh Dno