Ja za to prvi put cujem?
U boze moj, ako se secamo 3870 jeste bio malo sporiji od 8800gt u crysis-u ali je zati imao visi kvalitet prikaza slike narocito se to odnosilo na refleksije na vodi.
Battleforge sa dx11 patch-om:
![]()
. NVidia je kroz drajvere namerno oborila kvalitet prikaza refleksija kako bi dobila nesto na performansama, ali se preimenovanjem exe fajla mogla naterati da renderuje kako treba, uz pad performansi za 10-ak procenata.
Kod ATI-ja se radi o drugoj stvari, tj. o samom AA algoritmu.
.
Evo ovako, malo sam se bavio ciframasa Ananda i dosao do ovih rezultata:
![]()
~15% razlike, nista spektakularno. Ako pretpostavimo da ce Hamlock biti 5870CF, nVidia bi mogla da ga counter-uje prostim GT200 u 40nm sa visim clockovima
E da, u pitanju je 5,44 TFLOPS-a protiv 2,13 TFLOPS-a u korist ATI-ja![]()
A koja su setovanja gde crysis izvlaci 34 frejma iz 5870cf?
Evo ovako, malo sam se bavio ciframasa Ananda i dosao do ovih rezultata:
![]()
~15% razlike, nista spektakularno. Ako pretpostavimo da ce Hamlock biti 5870CF, nVidia bi mogla da ga counter-uje prostim GT200 u 40nm sa visim clockovima
E da, u pitanju je 5,44 TFLOPS-a protiv 2,13 TFLOPS-a u korist ATI-ja![]()
ne treba
@Chabex: Pa pogledaj potrosnju u ona dva testa na Anandu, u jednom CF ima vecu potrosnju a u drugom SLI, znaci prebacivanjem u 40nm potrosnja bi bila definitivno na strani nVidia-e. Kao i cena, jer bi to sigurno bio manji chip, ipak RV870 ima skoro 800 miliona t. vise
Ovo je naravno fiktivni GT200 40nm, naravno da ce GT300 biti jaci, cisto sam napravio poredjenje.
... nVidia bi mogla da ga counter-uje prostim GT200 u 40nm sa visim clockovima![]()
Izvukao sam najjaca podesavanja: 2560x1600 4xAA, i jos na Anandtech-u, pa gde cete vise Ati-jevci?![]()
ovakoHmm a kako ne treba? Nesto onda nisam u toku ili....Recimo kako da ubacim 2 graficke u moju P5Q plocu npr?![]()
@Rapture: Nisam mislio na tebe, nego generalno
Idemo dalje, 5870 vs. GTX 285:
![]()
37% razlike uz 2,72 vs. 1,06 TFLOPS-a. @Milanbb: jel ovako bolje?![]()
Budući da je tema o ATI hardveru pisaću iz te perspektive, prednosti njihovog hardvera su mane nVidijinog i obrnuto.
ATI/AMD pristup ima manju latenciju pri izvršavanju shader-a (tj. brže izvrši taj jedan shader), u slučaju da se njegove instrukcije mogu rasporediti da se izvršavaju u paraleli na tih 5 izvršnih jedinica. Takođe, manje tranzistora odlazi na kontrolnu logiku u odnosu na slučaj kada bi tih 5 jedinica bilo nezavisno. Odatle sledi da se može napakovati više njih na jedan čip iste površine.
Nedostaci su to što je jedan stream procesor sada složenija (sastoji se od 5 ALU) što obično znači da je takt na kome može da radi nešto niži. Takože performanse dosta zavise od toga koliko se program koji se izvršava može paralelizovati na nivou instrukcija kako bi se uposlilo svih 5 jedinica, kao i koliko je dobro napisan kompajler koji generiše kod koji upošljava te jedinice. Zbog toga performanse znaju dosta da variraju u zavisnosti od koda koji se izvršava i gotovo je nemoguće imati 100% iskorišćenje resursa (tj. maksimalne performanse).
Znaci nV ima bolju iskoriscenost ali po ceni vise tranzistora i viseg radnog takta? U sustini ovakva organizacija omogucava AMD-u povrsinski mali cip a time i dobre prinose po waferu?
Negde je neko napisao da je najveci problem AMD-a sto nema svoj kompajler....
Inace u vezi ovih objasnjenja i prica u vezi ATI i nvidia resenja za shadere, ALU jedinice, taktove itd i ranije mi se cinilo ovako povrsno gledano, da inzenjeri iz nvidie imaju nekako, mozda glupo zvuci, ali naprednije ili "bolje" resenje, ali AMD/ATI inzenjeri su izgleda vestiji i brzi u prelasku na sitniji proizvodni proces vec skoro 2 god, za ranije se ne secam. Tako da "crvena baba" :d (tm by mcekovic) veoma uspesno primenjuje svoj koncept.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari