Šta je novo?

RV870 codename Evergreen/Cypress

na Anandtechu je dobar test, a meni je posebno zanimljiva ova strana:

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3643&p=8

20136.png

The 5870 has no problem running the program, and in spite of whatever home field advantage that may exist for NVIDIA, easily outperforms the GTX 285. Things get a little more crazy once we start using SLI/Crossfire; the 5870 picks up speed, but the GTX 295 ends up being slower than the GTX 285.

Ocean.jpg

treba obratiti paznju da ovaj NV demo koristi ComputeShader 4.0... da kojim slucajem podrzava 5.0, razlika u korist 5870 bi bila jos izrazenija

Meni se nekako ipak interesantnijom chini njena DONJA strana

cardwith4890.jpg

Ajmo vadite sve hdd cage-ove, modujte - drugim rechima kupite novo vecje kucjishte.

oki, kartica je dugacka koliko i Radeon HD 4870 X2 i kao takva staje u najobicnija midi-tower kucista.

taj rezultat je takav jer je ATI dosta posvetio GPGPU optimizaciji... sad je pitanje samo kad cemo videti opencl u primeni ili neki korisniji GPGPU pogram od dosadasnjih (sadasnji video encoderi jos nemaju potreban kvalitet pri encodiranju koriscenjem GPU-a)

Znaci sve zavisi ko testira, tek ce se vremenom iskristalisati kada splasne hype.

Ja tim testerima ne vjerujem. No za ovo znam da je istina:

Very unimpressive. Check out the min FPS as well, this is something ATI has always struggled with. I remember when I went from a 4870 to a GTX 260 I could not get over how much better the minimum frame rates were on the 260 compared to the 4870.

Treba sacekati da neko ovdje dobije kartu i da odvrti par pravih testova.

@Nedjo:

Zasto bi neko na to obracao paznju? To je demo, nije igra.

taj rezultat je takav jer je ATI dosta posvetio GPGPU optimizaciji... sad je pitanje samo kad cemo videti opencl u primeni ili neki korisniji GPGPU pogram od dosadasnjih (sadasnji video encoderi jos nemaju potreban kvalitet pri encodiranju koriscenjem GPU-a)

Pa to je pozitivno zar ne? Doduse jesi u pravu za gpgpu, dok se ne izbace programi koji koriste OpenCL i CUDA "out of box" gpgpu nece zaziveti. E sad ovo sto si rekao vazi i za ATI i za Nvidia-u podjednako;)

Pa ako je stvarno tako, onda nVidiji nikako ne bi odgovaralo da i ATI ima Physx jer bi se isti brze izvrsavao na ATI karticama. U tom slucaju bi ATI imao prednost u tehnologiji, perfomansama i ceni (siguran sam da bi u eventualnom ratu cena ATI mogao da ide nize od nVidije i opet je primora da prodaje kartice bez zarade). Nesto sumnjam da nVidija i dalje nudi Physx onako velikodusno kako ste vi opisali :p

Ovo cudo ce taman da mi stane u kuciste... nego imam jedno glupo pitanje.

Da li ce RV870 biti podrzan u WinXP-u? Pitam posto planiram da lovim komarce flack cannonom ili mozda redeemerom :p.

Poslednja izmena:
Ovde ima i simuliran test HD 5850.
http://www.techpowerup.com/reviews/ATI/Radeon_HD_5870/1.html
Opusteno tuce GTX 285.
Ovde imate i min FPS i to je bas JACA strana nove HD serije.
http://www.hardwarecanucks.com/foru...sapphire-radeon-hd-5870-1gb-gddr5-review.html

U techpowerup testu je negdje razlika tek 3-4 frejma, a negdje je GTX285 cak brzi. S obzirom na 5870 specifikacije, to se nebi smjelo desavati.

U hardwarecanucks testu je min. fps prakticki u rangu GTX 285, u nekim igrama?

HD5870-80.jpg

Nego pogledaj kako se 4890 ponasa. 5870 cemo tek porediti sa GT300!

Malo ti sve bukvalno shvatas jesi vidio smajli na kraju posta to znaci da je recenica u fazonu odi mi,dodji mi , nista licno samo kazem da nekako nema potrebe jos za ovom karticom bar ja ,a verujem i dosta njih koji ne zele da zure:D

Smajli ti je ovo :), a ovo :D ,je "kiseli" osmeh, bar ja tako shvatam, eto izvini ako sam te pogresno shvatio :wave: .

A sto se tice nekog veceg padanja cene 5870 posle izlaska gt300, od toga iskreno verujem da nema nista , jer ce gtx380 kolko god da bude brzi nece kostati ispod 400 eura.A sto se tice nize cene ati je tu pokriven sa 5850 i tako dalje .

Smajli ti je ovo :), a ovo :D ,je "kiseli" osmeh, bar ja tako shvatam, eto izvini ako sam te pogresno shvatio :wave: .

A sto se tice nekog veceg padanja cene 5870 posle izlaska gt300, od toga iskreno verujem da nema nista , jer ce gtx380 kolko god da bude brzi nece kostati ispod 400 eura.A sto se tice nize cene ati je tu pokriven sa 5850 i tako dalje .

Manite se pretpostavki :)

Mislim da ste vi svi nV fanboyevi pre nego li neko ko gleda da dobije vise za manje novca ;)

Bogda je lokalni Charli, zna i cene i performanse GT300 :D

No offence :wave:
BTW Nisam ja Čarli, ja sam Tarot Milan.
A dugoročne prognoze dajem po metodi Borisa Koljičickog (statistika, praćenje istorije, učiteljice života...) za razliku od fanboy-ova poput DAS-a koji ih daju na osnovu želja i predrasuda.

Aj mi navedi jedan moj post gde sam preterivao i izrazavao nerealno stanje stvari usled fanboy-evske zaslepljenosti.

OK, znaci moze se reci da je 5870 u proseku ~30% brzi od GTX 285 u 2560x1600:

perfrel_2560.gif

Poslednja izmena:
Fino fino. Nisu vrele, brze su i tek ih ceka ubrzanje kada stignu odgovarajuci drajveri. Mislim da svi treba da budemo zadovoljni (nebitno koju firmu preferiramo).

Evo i slika da bude sve jasno, postavio ju je user scheilinkin u drugoj temi. (sa techpowerup-a je btw)

20rsowz.jpg

Tesko ce stati u neka kucista bez vadjenja HDD Cage-a i slicnih modifikacija...

Samo jedno pitanje, jesam li se ja istripovao, ili je inicijalno bilo reči da će 5850 i 5870 imati isti broj SP-ova (1600), a samo različite klokove? :trust:

Sad me je baš začudilo/razočaralo kada sam video da će 5850 imati 1440 SP-ova. :(

Poslednja izmena:
Ih pa mora nekako da se napravi razlika izmedju njih, da je samo u kloku jezgra i memorije, niko ne bi kupovao 5870, naucili su iz 3850/3870 ere :)

Mislim da ste vi svi nV fanboyevi pre nego li neko ko gleda da dobije vise za manje novca ;)

Ako se ovo odnosilo na mene, nVidia nikad nije ni stupila blizu
mog kucista, uvek sam realno gledao, Ati je imao je po meni uvek
bolji 2d, u kome radim 90% vremena.
Ali sto se tice 3d-a i 5800 serije ja licno nisam zadovoljan
sa svim dosada objavljenim testovima..ako nV bude imala odlican 2d
i ponovo brzi 3d nema razloga za Atijem vise.

Mislim da cu ovoga puta sacekati sta nV ima da kaze..:wave:

Sarkazam ti je jaca strana? :)

Mislim da ce ovoga puta mnogi sacekati sta nV ima da kaze.. ;)
pa to sto ti mislis je u totalnoj suprotnosti sa tempom prodaje kartica koja je ekvivalentna prodaji karata za Tarantinov film na dan premijere ,)
Ako se ovo odnosilo na mene, nVidia nikad nije ni stupila blizu
mog kucista, uvek sam realno gledao, Ati je imao je po meni uvek
bolji 2d, u kome radim 90% vremena.
ostalih 10% trosis na Crysis u 19x12 4AA/16AF ;)
Ati i dalje ima bolji 2D i nenadyebivu potrosnju od 27W u 2D-u...
Ali sto se tice 3d-a i 5800 serije ja licno nisam zadovoljan
sa svim dosada objavljenim testovima..ako nV bude imala odlican 2d
i ponovo brzi 3d nema razloga za Atijem vise.
a sta ko ni NVIDIA ne bude mogla da izvuce 1920x1200 4/16 u Enthusiast setovanjima u Crysisu??
Mislim da cu ovoga puta sacekati sta nV ima da kaze..:wave:

znas kako kazu... ko ceka, taj se naceka ;)
:wave:

Kako moze Dirt 2 kad igra izlazi u decembru ?

A sad sam video dobije se kupon i igra moze da se skine kad bude izasla zvanicno....

Poslednja izmena:
Sad me je baš začudilo/razočaralo kada sam video da će 5850 imati 1440 SP-ova. :(
Šta ćeš... problemi u proizvodnom procesu u TSMC-u. Ja se nisam posebno iznenadio.
Ovako će diferencirati proizvode, pri tome, imati veću količinu ispravnih čipova kroz "harvestovanje".

S obzirom na cenu (259$), mislim da će biti sweet spot :)

Nazad
Vrh Dno