Šta je novo?

Pohvala za SBB

Jedino sto sam iznenadjen, ja iskreno nisam znao da ljudi tako gledaju telekom. Meni kad kaze neko telekom, povraca mi se. Telekom me asocira na aljkavost, na bahatost, na monopol.... uglavnom na negativno.

Tako ga vidimo mi koji pratimo desavanja na IT sceni. Ali nas je relativno malo. Ostatak populacije ga vidi onako kako Telekom sebe reklamira na tv-u: "Velika i napredna kompanija sa mnogo zaposlenih i dobrim platama, lider u regionu u svojoj oblasti poslovanja (chak se shire i na susedne zemlje!), prisutna na svim mogucim manifestacijama - od sportskih do politickih".

Fora je sto ozbiljnim download-erima te brzine nisu bitne ako je upload mali, a upload jeste mali.
ozbiljni downloaderi su kako im ime kaze downloaderi a ne uploaderi :D inace, u dosta zemalja u okruzenju je UL dosta manji od DL i to je sasvim ok za 95% ljudi.
Sto se tice povecanja brzine, nije 2 meseca vec manje od mesec dana koliko se ja secam. Mislim da je bilo oko 25 dana, tako nesto. Ali verovatno da iz sbb-a nisu znali tacno kada i koliko ce se adsl paketi povecati, pa su sami povecali od prilike.
bilo je kako sam napisao, dakle 2 meseca. ako ne verujes prelistaj malo threadove unazad...
nije ni bitno, tasko je kako je. misljenja sam da ce SBB o5 1. povecati brzine (makar za osnovna 3 paketa). e sada kada ce se to desiti nemam pojma a i ne zanima me previse. i da ne povecaju do kraja marta necu se obesiti...

Poslednja izmena:
...

Imam i SBB i ADSL kod Telekoma uvedene u kuci. Trenutno sam na 16Mb/s paketu ali ako SBB pusti isti paket, pa i za nesto vise para, odmah cu uplatiti SBB flet paket i sici sa Telekoma posto bih tad znao da bih i imao tih 16Mb, bar se nadam, ovako sa 14Mb placam 16 zbog overhead-a. Do tad mi ne znaci da platim nikakav flet na SBB-u iako znam da su mnogo korektniji od Telekoma u mom slucaju uvek bili.

I mozes da izvuces 14mb/s? Pa ti onda imas fantasticnu lokaciju, iskreno nisam verovao da je kod telekoma moguce povuci 14mb/s ni na metar od centrale :)

kao na primer...
napisao si da se uopste u ekonomiji smanjune cena samo kad konkurent smanji cene
sto je je pogresno u svakom smislu
Sad ovo nije ekonomski forum i ne volim kad ovde pisu o ekonomiji tako da necu ni ja sa tim da smaram ali na ako hoces pm mogu da ti objasnim mnogo razloga zasto bi neko preduzece smanjilo cene.

I mozes da izvuces 14mb/s? Pa ti onda imas fantasticnu lokaciju, iskreno nisam verovao da je kod telekoma moguce povuci 14mb/s ni na metar od centrale :)

***, 100m sam od centrale... Radi zaista super, ne mogu da kazem nista sem sto je overhead ogroman zaista...

Poslednja izmena:
overhead ti je mali, realno. ljudi tesko imaju preko 13Mb/s sa tvojim paketom...

...

Slazem se ali ne govorim o tome vec o tome koliko je manje, generalno...

Bas tako to je odlicno i za zapadne uslove.Imam prijatelja tamo negde na dalekom zapadu,tamo je sa paketom od 16000Kbps slicno (to je sada neki osnovni paket da ne iritram domace korisnike +bespl.tel.+ sta jos ide uz to i po kojoj ceni).ono sto on max.moze da izvuce je isto tu negde oko 14000Kbps i malo vise.ja kad bih imao tu brzinu bas bi me bilo briga da li je 14001 ili 16000Kbps :d: i jos po toj ceni :lupko:
Koga da hvalim majko moja kad mi je i gola koska slatka.

Poslednja izmena:
Jel moze neko da mi objasni sta je to ozbiljan downloader ?

I ja sam se pitao isto. Onda sam se setio onih što skidaju ceo net na hard, čisto da se nadje iako 99.99999% (preterah sa cifrom pa sam izbrisao jednu devetku na kraju :d) toga što skinu nikad i ne pogledaju.

Ma to su likovi koji misle da su pametniji od drugih. Svi mi nemamo pojma da koristimo internet, oni su nas sve zeznuli, i skidaju i sto im treba i ne treba. To ti je onaj mentalitet, kao kad odes za svedski sto pa pojedes sve sto se nalazi na stolu, i sto volis, i sto ne volis, i natovis se na silu samo zato sto je neogranicena kolicina. E tako mu i ovo dodje...

Poslednja izmena:
Ma to su likovi koji misle da su pametniji od drugih. Svi mi nemamo pojma da koristimo internet, oni su nas sve zeznuli, i skidaju i sto im treba i ne treba. To ti je onaj mentalitet, kao kad odes za svedski sto pa pojedes sve sto se nalazi na stolu, i sto volis, i sto ne volis, i natovis se na silu samo zato sto je neogranicena kolicina. E tako mu i ovo dodje...

Tako nekako, lep primer, nema sta...

Prepostavljam da je Bane mislio na news :)

Ja isto placam, ali pvt torrent tracker i uvek imam full speed. 'Ozbiljan downloader' :p

Pohvaliću ih tek kada pojačaju pakete sa razumnim cenama i opet naprave sličan potez kao u Septembru 2008. Ovako ne vidim razlog za pohvalu, jer ne dobijam ništa što nisam platio....pa čak i manje od toga.

I da, da nema konkurencije, verovatno bi sad placali 256k 3000 dinara kao u nekim primitivnijim zemljama. To je moje misljenje. Jedino sto bi moglo da utiche jos na povecanje je da je bas velika razlika u brzinama kod nas i u regionu, pa zbog imidza kompanije mogu da povecaju, mada to ne moze previse da utice.

Ovde moram da bacim kometar - ja bi odma sada odma dao tih 3 soma za 256k i pevao od sretje, ergo mi jesmo primitivna zemlja. Provajderi (prvenstveno telekom, poshto bi njima kontam bilo najmanje ulaganje da montiraju dsl svuda gde imaju mrezu fixne telefonije) zaboravljaju da u ovoj drzavi ne stanuju svi korisnici interneta po gradovima. Najbolja opcija za internet koju ja imam je dvokanalni ISDN dialup, koristio sam ga do decembra proshle godine. Prestao sam poshto se ispostavilo da takva konekcija vishe nije dovoljna za igranje WoW-a. Dok je nekako sluzilo svrsi to zadovoljstvo me je koshtalo blizu 4 soma dinara (5-6 sati igranja dnevno, konektovan na oba kanala), ne usudjujem se ni da saberem koliko bi koshtalo da sam koristio "flat" ko shto se deklarativno zove paket koji sam platjao.
Voleo bih da imam snage i zivaca da ih tuzim za diskriminaciju korisnika.

Tako ga vidimo mi koji pratimo desavanja na IT sceni. Ali nas je relativno malo. Ostatak populacije ga vidi onako kako Telekom sebe reklamira na tv-u: "Velika i napredna kompanija sa mnogo zaposlenih i dobrim platama, lider u regionu u svojoj oblasti poslovanja (chak se shire i na susedne zemlje!), prisutna na svim mogucim manifestacijama - od sportskih do politickih".

Slazem se. Gomila pametnjakovitja koji misle da su popili svu pamet ovog sveta. "Shire" se na okolne drzave, prave se da su veliki igrachi, a nisu u sopstvenom dvorishtu napravili reda. Zivo me zanima dal imaju zarade od telekoma srpske i, beshe li, crnogorske mobilne mreze za chije kupovanje su se onako zaduzili.

Ta priča je toliko šablonska da nema dalje... Baš me zanima šta i koliko skidate vi koji ovako pričate.

iznecu moj stav oko brzog interneta: kada bi imao brzi internet - ne bi skidao vishe nego sada.
prosto, kada imas brz net, sve sto te zanima je dostupno i nema potrebe da "gomilash zalihe" skinutih stvari.
meni vishe znaci, kada nadjem nesto sto zelim da downloudujem - to uradim u sto kracem vremensom roku. kada zavrsim sa tim, sigurno necu rezati na DVD ili puniti GB na HDDu, nego kada mi opet zatreba - skinem opet sa neta.
ranije sam skidao sve sto se pojavi, ali to je bilo dok mi vecina prijatelja nije imala net, pa je uvek bilo - daj skini mi ono, ako mozes ovo itd. sada skoro svako ima net, i realno, korisitm net samo za svoje potrebe.

back on topic > SBB je najavio poboljsanje kvaliteta i kvantiteta usluga krajem prvog kvartala. Sacekacemo i to, mada licno verujem da ce samo da prekopiraju Telekomove pakete i da se vade na famozni lokal. u tom slucaju, meni to nista ne odgovara.

inace, drugu nije radio net, i zove SBB korisnicki servis, i krece saltanje: ugasi ovo, ugasi ono, virusi, babin slushni aparat uz podzemne vode izaziva interferenciju kod modema pa je resenje - baci babu u bunar... i slicno tome.
zovne me drug, ja mu objasnim 192.168.100.1 i kratak pogled daje da je Upstream signal u maleru, zovne on "podrshku" i kaze im da imaju problema sa uploadom i da hoce nadoknadu vremena za izgubljene dane. "Gospodine, ceo vas kraj je jutros ispao, ekipe se na terenu, ocekujemo da se problem resi do veceras..." - ko da nisu mogli odmah da mu kazu.

and don't get mi started oko jednog uplatnog mesta i skidanja novca za internet da bi podmirili TV. makar kada platim struju, prvo pare makne EPS, a za RTS ako ostane...

inace, drugu nije radio net, i zove SBB korisnicki servis, i krece saltanje: ugasi ovo, ugasi ono, virusi, babin slushni aparat uz podzemne vode izaziva interferenciju kod modema pa je resenje - baci babu u bunar... i slicno tome.
zovne me drug, ja mu objasnim 192.168.100.1 i kratak pogled daje da je Upstream signal u maleru, zovne on "podrshku" i kaze im da imaju problema sa uploadom i da hoce nadoknadu vremena za izgubljene dane. "Gospodine, ceo vas kraj je jutros ispao, ekipe se na terenu, ocekujemo da se problem resi do veceras..." - ko da nisu mogli odmah da mu kazu.

Kakva opaska, bas si me nasmejao, svaka cast na komentaru, zaista.

Poslednja izmena od urednika:

E pa vidiš, kad već spominješ Švedski sto, za mene je to Švedski sto, ali negde na Indonežanskim ostrvima. Ja gurman, na stolu egzotična jela koja nisam probao a veoma sam radoznao, a pritom možda imam ubrzan metabolizam:wc: ili pantljičaru ili bulimiju pa to sve kasnije povratim.:vomit:

Zašto misliš, da je neko pametniji od drugog i da misli da ga je zeznuo i da treba nekome da se pravda, ako skine 100-200Gb mesečno, a tu uslugu je pritom uredno platio.
Dali treba da osećam krivicu i kada trošim telefonske (gistro) besplatne minute, paketa koji plaćam i čavrljam više nego što ti misliš da bi trebalo?:wall:

A na kraju pojedu i sto ? :)

Ne kapiram ja ko je ozbiljan a ko neozbiljan downloader, ako je po tome ko koji servis koristi, nacin na koji se ozbiljni downloaderi odvajaju od neozbiljnih, onda je to smehotres. Pogotovo kada se news download smatra za ozbiljan download ma da mi i dalje nije bas najjasnija ta izvedenica :) .

Ozbiljan downloader je samo onaj koji nesto uradi sa tom gomiletinom podataka koje povuce s neta, tj izadje na ulicu, postavi sto i proda ih :) on je bar nesto ozbiljno uradio s tom gomiletinom fajlova. Ozbiljno rizikuje da zaglavi neki zatvor :p To je moje misljenje :p

Back on topic:

Taman kada sam hteo da napisem kako su azurniji u poslednje vreme, odem s drugom juce u Kralja Petra da odjavi modem .... Bez lazi i prevare, to je trajalo sat i 45 minuta. Jedan covek radi, 6 ljudi ispred nas ceka. Ne mogu da verujem da tako ozbiljna firma ima samo jednog coveka koji radi odjave (ili smo bili u pogresnom trenutku (poslepodne) ). Da ne pricam o odnosu prema sad vec bivsim klijentima jer su tu svi bili da odjave neki od servisa.

Sto se tice tehnicke podrske za net i d3/dth/cable, tu su se malo poboljsali. Net bar kod mene nikad nije bio problem i uvek radi full i konsantno. Tv bas retko gledam, tako da ne mogu da primetim poboljsanje :)

Par prijatelja je skoro uvodilo net i tu su isto bili munjeviti , dva do tri radna dana i dolazak na vreme. Totalno drugacija situacija od pre 4 5 god kada sam ja uvodio kablovski gde sam cekao mesec dana i lik je dosao oko 23h da mi uvede net :p Znaci u tom delu su se drasticno popravili.

Sve u svemu, SBB ide uzlaznom putanjom, nadam se da ce vec jednom da izadje iz doopeta telekoma i napusti taj prokleti kartel i sam formira cene, tj bori se za korisnike cenom i kvalitetom. Ovako dogovorene cene telekoma i sbb-a (i ostalih) nikom ne donose nista dobro sem njima samima, u sustini ne stvara pravu konkurenciju. Mislim da ce to da traje dok sbb ne udje u fiksnu telefoniju sto se kanda skoro ocekuje.

Aj' zdra'o :)

sto si odjavljivao modem? zar nisi mogao samo da prestanes da placas?

eh da, o tome sam mislio kada sam rekao jedno uplatno mesto...

Poslednja izmena:
@iznogood, razlog je bila prodaja nekretnine i odvaljivanje svega, samim tim i modema ;)

Vrh Dno