Šta je novo?

Pohvala za SBB

Achilles82

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
350
Ja sam ovde skoro ispljuvao malko SBB, ali sada je red da ih pohvalim.

Imao sam problema 2 nedelje sa internetom (gotovo da nije prelazilo 1mbps, a imam paket od 4mbps), sve sam cekao da problem nestane, i onda mi je puko film. Zvao sam ih telefonom, covek mi je rekao da posaljem problem na email [email protected] sa screenshotom testirane brzine. Pomislio sam ako im saljem emailom, ko zna kada ce oni to da procitaju... ima da cekam 2 nedelje na neki glupavi odgovor.

Uradim ja to, posaljem im screenshot, detaljno objasnim problem.... sve se to izdesavalo oko 4 sata posle podne. DAN KASNIJE, u subotu u 11 ujutru dolazi sbb ekipa da provere signal. Signal je bio malo losiji, namestili su da bude bolji (jedan deo zgrade je imao losiji signal), + covek je popravio sve kablove kod mene kuci, signal je onda bio odlican. Medjutim ispostavilo se da je problem bio do modema, modem sam zamenio, i danas u ponedeljak 09.03. imam internet, radi besprekorno.

Zapanjen sam da je ekipa dosla JEDAN DAN kasnije, i to pre podne, jos sam reklamaciju e-mailom podneo predvece. Thumbs up up za SBB

Sto se reklamacija tice, sada je mnogo bolje stanje nego sto je bilo do pre godinu dana, a pre par godina da ne pricam... Ranije su imali ekipe koje su pokrivale ceo grad i onda pozelenis dok dodju, a sada su podeljene po delovima grada, i svaka ekipa drzi odredjeni deo, tako da su uvek sto bi se reklo "u kraju" :)

zar su obecali da ce povecati brzinu u 1. kvartalu?

SBB nema razloga da poveca brzine. Glupo je ocekivati da neko poveca brzine iz chiste dobrote, a vec sad imaju najbolju ponudu (50% brzi upload u najvecem paketu). Jedina mana je sto mora da se placa TV, ali vecini to ne smeta, plus sto im je tv ponuda odlicna. Konkurencija je jedini razlog zbog cega neko pruza bolje usluge, i to je ljudima ocigledno tesko da shvate.

ADSL je sada na potezu. Oni su ti koji treba da povecaju brzinu, i tek kad oni to urade SBB ce odgovoriti u roku od 3 dana, garantujem.

I iskreno, sto se tiche download-a meni licno vise od 4mbps ne treba. Ono sto bi bilo dobro je da povecaju upload... za pocetak recimo na 512K, i da uvedu lokal u sve pakete.

ma neka povecaju brzinu lokala, al da taj lokal stvarno ima svrhu recimo 10-20mbps.
Ne razumem sto u lokalu bar ne mogu da budu velike brzine, tu bar ne zavise ni od koga

Poslednja izmena:
Achilles, prvo, ADSL nema kud s ovakvom tehnologijom.
A što se tiče SBB-a, ako su rekli zvanično da će se povećati, meni uopšte nije glupo očekivati. Odavno nam duguju ono povećanje zbog oslobađanja od Telekoma.

Pa povecali su na 4mbps, ali kako ne shvatate da niske cene, vece brzine, sta god... nema veze sa dobrotom tih kompanija, vec iskljucivo sa konkurencijom. Sto se tiche adsl-a... pa ja ne znam u kakvom je stanju kapacitet adsl-a kod nas, ali ako hrvati imaju 8mbps/512k za 35 evra, to znaci da mogu i nasi da imaju toliko.

Dobro nemoj sad da preterujes sa hvaljenjem, koliko god da su dobri ja ipak ne mogu da im zaboravim koliko je mucenje bilo ranije... :D I rekao je gen. direktor sbb-a povecanje paketa u prvom kvartalu, uz pad cena, naravno ne 30% kolko je rekla ona ministarka, ali da se moze i to ocekivati :)

Dobro nemoj sad da preterujes sa hvaljenjem, koliko god da su dobri ja ipak ne mogu da im zaboravim koliko je mucenje bilo ranije... :D I rekao je gen. direktor sbb-a povecanje paketa u prvom kvartalu, uz pad cena, naravno ne 30% kolko je rekla ona ministarka, ali da se moze i to ocekivati :)

Ne, ovo sto se tiche cena to nema veze sa trenutnim hvaljenjem.

Ovo sto pricam je chista ekonomija. Najosnovnija teorija ekonomije, kao sto je u matematici "2 + 2". Jedini razlog za snizavanje cena je konkurencija, i to vazi za sve moguce usluge na svetu. Da, istina je, rekli su da ce biti povecanje (i evo dobili smo povecanje osnovne cene televizije
rotfl.gif
), ali meni licno nije jasno zasto bi iko snizio cene (povecao brzine) ako ne mora? Zasto bi neko imao manji profit ukoliko moze da ima veci? I ovo ne vazi samo sbb, vec za svaku mogucu kompaniju. Pravo pitanje je sta adsl cheka? Sta ne moze adsl tehnologija da bude brza kao kablovska? Pa okej, kako u hrvatskoj onda moze? Neka urade sve sto je potrebno da dostignu taj nivo, i neka naprave konkurenciju sbb-u.

A sbb jedino sto bi zaista mogao je da uvede lokal za sve pakete. To mi jedino nije jasno. Zasto bez veze opterecuju spoljni link, pa zar ne kapiraju da bi time i sebi dosta novca ustedeli. Mogli bi da se potrude stvarno oko toga. Ne mora da bude ni nesto super brz kao u sloveniji ili bugarskoj (10mbps/5mbps), ali neka bude barem 2mbps/1mbps bice super.

ja bih voleo da vidim citat toga sto je rekao direktor SBB-a jer vidim da se ovde licitira sa svim i svacim. te smanjice cene, te ce povecati brzine. brzine mozda i povecaju ali cene nece smanjivati (za osnovne pakete makar), 99% sam siguran. realno, cene su vec smanjene jer je evro u odnosu na letos ojacao za nepunih 30% a cena u dinarima je ostala ista. kako SBB placa Internet u evrima oni prakticno smanjuju sebi zaradu na taj nacin. nije da ih pravdam ali je tako. i oni i ostali provajderi ADSL-a. da su nivelisali cene sa kursom evra mi sada ne bismo imali osnovni paket za nepunih 15e nego bismo ga imali kao i letos za 18-19e, sto znaci 1700-1800din po danasnjem qrsu.

Ovo sto pricam je chista ekonomija. Najosnovnija teorija ekonomije, kao sto je u matematici "2 + 2". Jedini razlog za snizavanje cena je konkurencija, i to vazi za sve moguce usluge na svetu. Da, istina je, rekli su da ce biti povecanje (i evo dobili smo povecanje osnovne cene televizije
rotfl.gif
), ali meni licno nije jasno zasto bi iko snizio cene (povecao brzine) ako ne mora? Zasto bi neko imao manji profit ukoliko moze da ima veci? I ovo ne vazi samo sbb, vec za svaku mogucu kompaniju. Pravo pitanje je sta adsl cheka? Sta ne moze adsl tehnologija da bude brza kao kablovska? Pa okej, kako u hrvatskoj onda moze? Neka urade sve sto je potrebno da dostignu taj nivo, i neka naprave konkurenciju sbb-u.

A sbb jedino sto bi zaista mogao je da uvede lokal za sve pakete. To mi jedino nije jasno. Zasto bez veze opterecuju spoljni link, pa zar ne kapiraju da bi time i sebi dosta novca ustedeli. Mogli bi da se potrude stvarno oko toga. Ne mora da bude ni nesto super brz kao u sloveniji ili bugarskoj (10mbps/5mbps), ali neka bude barem 2mbps/1mbps bice super.

Ima tu jos ekonomskih pojava... kao što je ekonomija obima. Možda sbb ne vidi svoj opstanak današnjim brojem korisnika i s toga mora da zagrize povećanjem brzine radi novih korisnika.

Poslovanje nije stanje, nego kontinuiran proces. Telekom je, faktički, brzine uvećao zbog SBBa, ali moguće da SBB mora da uveća brzine radi sebe :) (naravno i telekom je radi sebe, ali ne da bi se širio, nego da bi zaustavio napade)...

Takođe, ako planira jednog dana da zagrize u fiksnu telefoniju, moraće jedno, aj da ne lupim, 25-33% Srbije da ima pod sobom.

Konkurencija jeste stvar koja nagoni učesnike na tržištu na određene pozete... ali nije jedina...

Poslednja izmena:
tako je Bane.
da je to tako kao sto Achilles82 misli onda bi smo imali 512k za osnovni paket doveka. da podsetim, do 1.9. prosle godine je osnovni paket i na SBB-u i na ADSL-u bio 512/64k. onda je 1.9. SBB duplirao brzinu a Telekom i ostali ADSL drugari su tek 1.11. povecali na 768/64k. kasnije je Telekom 1.1. ove godine izjednacio ponudu...dakle, bio je status quo, ali je neko ipak morao da napravi 1. korak. to je uradio SBB. da nisu oni uradili nista onda bi Telekom uradio a oni bi se onda nasli zateceni. ovako su oni bili ti koji su diktirali tempo rasta brzine. eto recimo, ja sam bas zbog toga presao na SBB. ima jos ljudi kao ja, nema nas mnogo ali danas se vodi bitka za svakog korisnika...u perspektivi ocekujem da SBB vodi glavnu rec sto se tice pruzanja kvalitetnije Internet usluge, ali kada ce se desiti novo ubrzanje to samo u SBB-u znaju (i to samo u vrhu firme)...

realno, cene su vec smanjene jer je evro u odnosu na letos ojacao za nepunih 30% a cena u dinarima je ostala ista. kako SBB placa Internet u evrima oni prakticno smanjuju sebi zaradu na taj nacin.

Lepo recheno. I ne samo kurs evra, vec celokupna inflacija. Od kako sbb nudi kablovski internet, uvek je cena bila od oko 1500 pa do 3000 dinara, i samo su se brzine duplirale i uvodili novi paketi, a cena kao sto rekoh uvek ista. I tako vec 5 godina, a u medjuvremenu sve je poskupelo jedno 5 puta (hrana, struja, info stan, nekretnine, gorivo itd...), a cene interneta iste. Jos je sad evro skocio sa 80 na 94, cene iste....

Treba biti skroman malo ipak.

Ima tu jos ekonomskih pojava... kao što je ekonomija obima. Možda sbb ne vidi svoj opstanak današnjim brojem korisnika i s toga mora da zagrize povećanjem brzine radi novih korisnika.

Meni iskreno ovo nije jasno. Zasto bi oni povecavali brzine da pridobiju nove korisnike, kad vec sada imaju najbrzi internet? Jedino sto je najslabiji flat paket isti kao kod adsl-a, ali 2mbps i 4mbps imaju daleko bolji upload, sto je OGROMNA razlika.

Znaci... onaj ko hoce internet najbolje mu je kod sbb-a. Onaj ko nece... on nece pa makar i uvecali brzine za 5 puta.

Konkurencija i samo konkurencija.

Neko nece da menja jer ovaj ima bolji up (za koji ne vidi prednost ili cak i ne zna da je bolji), ili mozda zato sto razmislja sto bih se cimao zbog tako male razlike. Ako je razlika veca, to ide mnogo lakse, setimo se kako je bilo tokom oktobra do Nove godine i telekomovog povecanja ;)

A sto se tice lokala, neko je na ovom forumu objasnio da ima neke veze sa cvoristima, tj neki uredjaj daje oko 40mb/s sto dele svi korisnici ispod njega, pa ako puste 20mb/s u lokalu onda bi svaka zgrada morala to da ima, a to trazi prilicno velika ulaganja, zar ne ;)

Meni iskreno ovo nije jasno. Zasto bi oni povecavali brzine da pridobiju nove korisnike, kad vec sada imaju najbrzi internet? Jedino sto je najslabiji flat paket isti kao kod adsl-a, ali 2mbps i 4mbps imaju daleko bolji upload, sto je OGROMNA razlika.

Znaci... onaj ko hoce internet najbolje mu je kod sbb-a. Onaj ko nece... on nece pa makar i uvecali brzine za 5 puta.

Konkurencija i samo konkurencija.
Mogu li na pitanje, pitanjem :)?. Ovaj dečko sa Ati Radeonom te je lepo pitao šta je nateralo SBB da solidno vremena daje duplo brži net u odnosu na ostale učesnike na tržištu za iste pare? Ja sam izneo neke stavove. Daj iznesi i ti nešto malo opširnije od "konkurencija", pa da ova tema na kraju i ispadne korisna :)...

Ja nemam probleme sa time da ispadnem da nisam u pravu, štaviše, to je odličan način da se nešto nauči, ali ajde malo detaljnije... da ne bude ko onaj neki lik u drugoj temi koji je zapeo "hd, pa hd" i neće čovek da diskutuje, iako mu 5 ljudi kaže da su pre 50 godina filmovi snimani sa više detalja nego što se danas vodi pod HD :p

Poslednja izmena:
Mogu li na pitanje, pitanjem :)?. Ovaj dečko sa Ati Radeonom te je lepo pitao šta je nateralo SBB da solidno vremena daje duplo brži net u odnosu na ostale učesnike na tržištu za iste pare? Ja sam izneo neke stavove. Daj iznesi i ti nešto malo opširnije od "konkurencija", pa da ova tema na kraju i ispadne korisna :)...

Kako mislis da iznesem nesto osim toga? Pa sta ce mi bilo koji drugi argument? Mislim kapiram da je ovo sto pricam monotono, ali to je tako pa tako svidelo se to nekom ili ne. Kad neko ima najbolju ponudu u gradu, nema razloga zasto bi pravio jos bolju ponudu, kad vec ima najbolju lol.

To ti je kao sad ti prodajes patike, i imas najjeftinije patike. Svi prodaju za 3000 dinara, jedino ti prodajes za 2500, i po tome si poznat. I zasto bi ti sad snizio na 2000 dinara osim ako ne moras? Zato sto si toliko dobar, hoces da uchinish ljudima? To se jednostavno nece desiti.

Verovatno ima veze s tim da ako misle da su najbolji da uvek idu ispred konkurencije (a nje na kablovskoj distribuciji skoro pa i nema, jer imaju monopol) - da nije tako, mnogi bi se vratili telefonskoj parici.
Upload ređe većini realno znači. Možda zbog torrenta, ali čemu torrent na 2 ili 4Mbit-a?

I interesuje me jedna sitnica, obzirom da hvališ SBB... Koliko si dugo njihov korisnik?

Poslednja izmena:

Ovo sto pricam je chista ekonomija. Najosnovnija teorija ekonomije, kao sto je u matematici "2 + 2". Jedini razlog za snizavanje cena je konkurencija, i to vazi za sve moguce usluge na svetu.
Sad si lupio i to bas.
Ima mnooogo drugih razloga

Neko rece da je mana to sto mora tv uz internet.To nije mana nego krsenje osnovnih animonopolskih zakona.Ne zanima mene da imaju sve tv kanale na svetu necu da mi uslugu uslovljavaju drugom.

Poslednja izmena:
I interesuje me jedna sitnica, obzirom da hvališ SBB... Koliko si dugo njihov korisnik?

Ma ovo sto se tiche cena nema veze sa hvaljenjem, ovo sam od uvek pricao. Da je ovo tema za adsl (bilo koji provajder), i da neko pocne da se "buni" kada ce da povecaju brzine, ne bih nista rekao. Ali je glupo ocekivati da neko poveca brzine, a vec sad ima najbrzi internet.

Korisnik televizije sam od januara - februara 2004, korisnik interneta od juna 2004, 64K flat rate za 1500 dinara :)

Verovatno ima veze s tim da ako misle da su najbolji da uvek idu ispred konkurencije (a nje na kablovskoj distribuciji skoro pa i nema, jer imaju monopol)

SBB ima monopol u nekom smislu. U pravu si ti, ne kazem da nisi. Kablovski operateri su podelili grad, i svako ima svoj deo da tako kazem. I u svakom delu grada, mozes samo jednog operatera da izaberes. Ali ono sto mnogi ne shvataju je da je tako svuda u svetu. Jer je malo teze napraviti konkurenciju sa kablom.

Upload ređe većini realno znači. Možda zbog torrenta, ali čemu torrent na 2 ili 4Mbit-a?

Zbog torrenta, a i zbog emule-a. + Sto kabal ima bolju iskoriscenost. Kod adsl-a kad uplatite 1mbps imate realno 110kb/s, kod sbb-a imate 125kb/s.

Sad si lupio i to bas.
Ima mnooogo drugih razloga

Neko rece da je mana to sto mora tv uz internet.To nije mana nego krsenje osnovnih animonopolskih zakona.Ne zanima mene da imaju sve tv kanale na svetu necu da mi uslugu uslovljavaju drugom.

Eh sad ti "sad sam lupio bas". Pa ok da se ne slozis samnom, i vidim sta hoces da kazes, ali SBB ima najbolji internet trenutno, nisam daleko od istine.

Sto se tiche uslovljavanja, apsolutno se slazem sa tobom. To moze da im bude mana, pogotovo sto uopste i nije toliko jeftino. 750 dinara mesecno, to nije bas mala stvar za nekog ko nema velika primanja.

Ali chinjenica je da velikoj vecini taj monopol ne smeta, jer hoce kablovsku tv i tako i tako.

Ne kazem da nije najbolji niti da si za to lupio.Koristim sbb vec 4 godine i 2 meseca i nisam ga menjao niti mi je padalo na pamet.Nerivrali su me mnogo puta al sam znao da je bolji izbor od adsla.
Reko sam da si lupio da samo konkurencija moze da podstakne preduzece da smanji cenu , ima tu gomila drugih faktora.

kao na primer...

Kao npr. sledeci:

90% ljudi koji koriste internet u Srbiji nema pojma sta je upload, tako da im to nije faktor koji uzimaju u obzir kada porede kvalitet ponude. Takodje mnogim ljudima (ah kako su naivni :d) samo ime Telekom daje neku dozu sigurnosti. Milion puta sam chuo frazu "Telekom je Telekom" od strane neupucenih u pogledu ponude internet usluga kod nas.
Zato u ovakvoj situaciji gde je ponuda identicna po pitanju downloada izmedju SBB-a i ADSL-a (prosecan korisnik ne zna sta je to overhead, pa je za njega 4 mbit SBB = 4 mbit ADSL), ljudi ne vide nijedan razlog da prelaze sa Telekoma na SBB.
Trenutno ponuda SBB-a nije dovoljno bolja od ADSL-a da bi imala takav marketinski efekat da privuche korisnike Telekoma na svoju stranu.
Ako bi SBB duplirao brzine, onda bi i najvecem duduku bilo jasno ja je 8 mbit bolje od 4 mbit za iste pare, pa bi se i broj korisnika ovog kablovskog provajdera verovatno znacajno povecao. ;)

Uostalom oni su i u septembru imali bolju ponudu (kvalitetniji net), pa su ga povecali. Da je po tome sto pricas, nikad se nista ne bi menjalo, jos bi imali 128k... Naravno da to ne rade zbog dobrobiti covecanstva, vec radi svoje koristi (ostvarivanja veceg udela).

Kao npr. sledeci:

90% ljudi koji koriste internet u Srbiji nema pojma sta je upload, tako da im to nije faktor koji uzimaju u obzir kada porede kvalitet ponude. Takodje mnogim ljudima (ah kako su naivni :d) samo ime Telekom daje neku dozu sigurnosti. Milion puta sam chuo frazu "Telekom je Telekom" od strane neupucenih u pogledu ponude internet usluga kod nas.
Zato u ovakvoj situaciji gde je ponuda identicna po pitanju downloada izmedju SBB-a i ADSL-a (prosecan korisnik ne zna sta je to overhead, pa je za njega 4 mbit SBB = 4 mbit ADSL), ljudi ne vide nijedan razlog da prelaze sa Telekoma na SBB.
Trenutno ponuda SBB-a nije dovoljno bolja od ADSL-a da bi imala takav marketinski efekat da privuche korisnike Telekoma na svoju stranu.
Ako bi SBB duplirao brzine, onda bi i najvecem duduku bilo jasno ja je 8 mbit bolje od 4 mbit za iste pare, pa bi se i broj korisnika ovog kablovskog provajdera verovatno znacajno povecao. ;)

hm... interesantno. Delom si u pravu, plus sto velika vecina uzima paket od 1mbps, koji je isti kao kod adsl-a.

Jedino sto sam iznenadjen, ja iskreno nisam znao da ljudi tako gledaju telekom. Meni kad kaze neko telekom, povraca mi se. Telekom me asocira na aljkavost, na bahatost, na monopol.... uglavnom na negativno.

Uostalom oni su i u septembru imali bolju ponudu (kvalitetniji net), pa su ga povecali. Da je po tome sto pricas, nikad se nista ne bi menjalo, jos bi imali 128k... Naravno da to ne rade zbog dobrobiti covecanstva, vec radi svoje koristi (ostvarivanja veceg udela).

Povecali su ga tik pre nego sto je adsl povecao. Povecanje brzina adsl-a su vec svi znali, a verovatno iz sbb-a isto, pa su hteli da ih preduhitre.

Poslednja izmena:
Povecali su ga tik pre nego sto je adsl povecao. Povecanje brzina adsl-a su vec svi znali, a verovatno iz sbb-a isto, pa su hteli da ih preduhitre.
nije bas tik nego 2 meseca pre (vidi moj post na prethodnoj strani). a i posle ta dva meseca Telekom nije izjednacio ponudu nego je tek blago povecao brzinu, da bi tek posle jos 2 izjednacio ponudu...
da je tako kao sto ti kazes, niko nikada ne bi dizao nista nego bismo imali recimo 512/64k za osnovni paket kao sto smo imali 31.8.2008.
Nothingman je lepo objasnio za upload...a cak i za zahtevnije korisnike koji znaju sta UL znaci, SBB ponuda je tek za mrvicu (zanemarljivo) bolja od Telekomove (za osnovni paket je cak i izjednacen UL - 128k) tako da to ne stoji kao argument u raspravi kako SBB ima bolju ponudu. cak, ako bih hteo bas da analiziram ponudu mogao bih da kazem da Telekom ima bolju jer nudi i brzine od 6/8/16Mb/s sto SBB nema u ponudi. kome trebaju te brzine mora da uzme ADSL...
edit: ovo je i zvanicno thread sa najvise modova prisutnih :d

Poslednja izmena:
nije bas tik nego 2 meseca pre (vidi moj post na prethodnoj strani). a i posle ta dva meseca Telekom nije izjednacio ponudu nego je tek blago povecao brzinu, da bi tek posle jos 2 izjednacio ponudu...
da je tako kao sto ti kazes, niko nikada ne bi dizao nista nego bismo imali recimo 512/64k za osnovni paket kao sto smo imali 31.8.2008.
Nothingman je lepo objasnio za upload...a cak i za zahtevnije korisnike koji znaju sta UL znaci, SBB ponuda je tek za mrvicu (zanemarljivo) bolja od Telekomove (za osnovni paket je cak i izjednacen UL - 128k) tako da to ne stoji kao argument u raspravi kako SBB ima bolju ponudu. cak, ako bih hteo bas da analiziram ponudu mogao bih da kazem da Telekom ima bolju jer nudi i brzine od 6/8/16Mb/s sto SBB nema u ponudi. kome trebaju te brzine mora da uzme ADSL...
edit: ovo je i zvanicno thread sa najvise modova prisutnih :d

Fora je sto ozbiljnim download-erima te brzine nisu bitne ako je upload mali, a upload jeste mali.

Sto se tice povecanja brzine, nije 2 meseca vec manje od mesec dana koliko se ja secam. Mislim da je bilo oko 25 dana, tako nesto. Ali verovatno da iz sbb-a nisu znali tacno kada i koliko ce se adsl paketi povecati, pa su sami povecali od prilike.

I da, da nema konkurencije, verovatno bi sad placali 256k 3000 dinara kao u nekim primitivnijim zemljama. To je moje misljenje. Jedino sto bi moglo da utiche jos na povecanje je da je bas velika razlika u brzinama kod nas i u regionu, pa zbog imidza kompanije mogu da povecaju, mada to ne moze previse da utice.

Nazad
Vrh Dno