Šta je novo?

Pohvala za SBB

Evo i ja da pohvalim uvodjene neta. U ponedeljak zvao juce dobio net :)

Dali treba da osećam krivicu i kada trošim telefonske (gistro) besplatne minute, paketa koji plaćam i čavrljam više nego što ti misliš da bi trebalo?:wall:

Ne nego, poenta je sto takvi misle da su bolji od drugih. Kao "ozbiljni download-eri". Mislim kakav je to izraz? Jel to sad postoji nekakva herarhija u downloadima podataka? lol

Poenta je sledeca: ako bismo svi skidali non stop, internet uopste ne bi radio. Za to ne bi bio kriv ni SBB, ni Telekom, ni bilo koji drugi provajder na svetu. Mreza je jednostavno tako projektovana da pretpostavlja da nece vecina koristiti uslugu do maksimuma.
Zato hvala bogu da je relativno mali broj onih kojima je download non-stop zakucan na maksimum (a znam da ima takvih, jedan moj drug se prosto oseca loshe ako zna da mu se trenutno nishta ne download-uje) :)

nema tu ozbiljni neozbiljni

ja 99% stvari sto skinem su kvalitetni encodovi HD filmova koji ima samo na hd-bitsu
i ja nisam ozbiljan zato sto koristim torrnte - glupo je reci tako

i ja sam skeptican da od toga ima ista. ima li neko citat direktora SBB-a?

oštovani korisnici usluga SBB kablovskog Interneta,
Izuzetno nam je zadovoljstvo da objavimo da je kompanija SBB, posle 17 meseci čekanja, dana 30.12.2008. konačno dobila licencu za međunarodno povezivanje. Licenca predstavlja pravni osnov koji omogućava SBB-u nabavku Interneta direktno sa najvažnijih međunarodnih čvorišta, bez posrednika, što je jedan od glavnih faktora koji su neophodni kako bi našim korisnicima omogućili još kvalitetniji Internet pristup.

Licenca je samo jedan od činilaca koji su neophodni da bi se to ostvarilo. Veliki deo posla predstavlja i izgradnja mreže za međunarodno povezivanje, nabavka opreme i priprema pristupne mreže za još veće brzine kao i potpisivanje neophodnih ugovora i faktička realizacija konekcija sa internacionalnim partnerima, što je proces koji traje i do godinu dana. Srećom, uz podršku naših investitora, SBB nije čekao dobijanje licence skrštenih ruku tako da je najveći deo pomenutih aktivnosti već urađen ili je u završnoj fazi. Uz finalizaciju testiranja određenih servisa na pristupnoj mreži ostalo je još sređivanje ugovorne papirologije sa našim sadašnjim i budućim nadprovajderima pa stoga sa sigurnošću možemo najaviti unapređenje postojećih i nekoliko novih servisa u prvom kvartalu 2009. godine.

Liberalizacija tržišta veleprodaje predstavlja veliki korak u razvoju Interneta u Srbiji. Od 2009. očekujemo da bude godina najvećeg napredka u IP sektoru, a mi u SBBu ćemo se potruditi da i dalje budemo u prvim redovima broadband revolucije.

SBB vam se zahvaljuje na poverenju koje ste nam ukazali izabravši nas za svog Internet provajdera – nadamo se da ćemo ga opravdati i u budućem radu.

S poštovanjem,
SBB menadžment

eto

hvala.
nigde se ne pominje niti povecanje brzina niti pojeftinjenje. moze da bude, ali ne mora da znaci. ja ne bih nista ocekivao ali ako se desi - super!
teoretski, mogu da ponude dzabe neki simbolican lokal i to moze da se podvede pod "unapređenjem postojećih i nekoliko novih servisa". mene lokal ni malo ne interesuje ali eto, mozda nekome i znaci...naravno ako se to desi uopste...

Pa dobro, ne mora da se desi ništa, ali je realno očekivati da puknu neke custom brzine, jer moraju izjednačiti bar ove jače pakete sa Telekomovim, a nešto ne vjerujem da će kod tog novog cjenovnika ostaviti ove 1/2/4 pakete kakvi su sad, jer kako znamo, SBB je do sada uvijek vukao prvi potez. (tj. imaju bijele figure, šahovski rečeno :d )

U zadnjih nekoliko godina, nije bilo pojeftinjenja. Samo su se brzine duplirale. I tako ce biti i ubuduce. Znace ne ocekujte da ce net biti jeftiniji. Sto se tice ugradnje interneta i D3 televizije, tu je situacija mnogo bolja nego ranije, dosta vise ljudi je uposljeno na tim poslovima, vecina rade na procenat pa im je u interesu da sto vise odrade dnevno. Sto se podrske za net tice, kad je los signal i sl. i tu je situacija dosta bolja, jer je primljeno nekoliko ljudi koji ce se samo time baviti. Tako da je na tom polju ubrzano maximalno koliko moze. Inace korisnicki servis, mora da prodje kroz sva podesavanja i razna pitanja, pre nego sto prosledi korisnika na tehnicku podrsku.

U principu, oni bas i nemaju neku potrebu da povecavaju bilo sta. E sad, ispasce jajare nevidjene, ako ne povecaju, a rekli su da hoce. Sto ce se najverovatnije i desiti.

Losa im je mreza, u nekim krajevima se raspada (bgd), i na vecini "cvorista" su zakacili previse korisnika,ne smem ni da zamislim sta ce biti ako puste 16mbs a ne srede ove osnovne stvari.

Znam da cu da zvucim kao advokat SBB-a, ali ne zaboravite da je dinar oslabio za nekih 18%, a cene su ostale iste.

U septembru 1536/192 je kostao 35E, sada 4mbps kosta 30 evra.

U zadnjih nekoliko godina, nije bilo pojeftinjenja. Samo su se brzine duplirale. I tako ce biti i ubuduce. Znace ne ocekujte da ce net biti jeftiniji. Sto se tice ugradnje interneta i D3 televizije, tu je situacija mnogo bolja nego ranije, dosta vise ljudi je uposljeno na tim poslovima, vecina rade na procenat pa im je u interesu da sto vise odrade dnevno. Sto se podrske za net tice, kad je los signal i sl. i tu je situacija dosta bolja, jer je primljeno nekoliko ljudi koji ce se samo time baviti. Tako da je na tom polju ubrzano maximalno koliko moze. Inace korisnicki servis, mora da prodje kroz sva podesavanja i razna pitanja, pre nego sto prosledi korisnika na tehnicku podrsku.

Ja ne znam stvarno sta bi ti. 64k da imas flat rate za 80 dinara mesecno?

Ja kad sam uzeo sbb 1500 dinara mesecno je kostalo 64k. To je tad bilo oko 20 evra, stim da je tada 20 evra vredelo kao danas 40 evra. Danas za 15evra imas 1mbps, sto je mizerija stvarno. Ne ocekujte da ce te ikada moci flat rate paket da uzmete ispod 15 evra. Ja mislim da to nigde u svetu nema.

Poslednja izmena:
da...zvucis kao advokat SBBa... buhuhu, lijem suze zbog patnje monopoliste.

jel su najavili bolje uslove krajem prvog kvartala? pa gde su? nek makar napisu da nece biti nista, a ne samo da cenzurisu svoj forum.

da...zvucis kao advokat SBBa... buhuhu, lijem suze zbog patnje monopoliste.

Monopoliste? Kako moze da bude monopolista pored adsl-a? Jedino ako mislis na to sto je jedini kablovski operater u kraju, sto je potpuno normalno jer svuda u svetu je tako. Nece sigurno dva puta da se razvodi kabl u jednoj zgradi od dva razlicita operatera.

jel su najavili bolje uslove krajem prvog kvartala? pa gde su? nek makar napisu da nece biti nista, a ne samo da cenzurisu svoj forum.

Pa dobro, ekonomska kriza, pad kursa dinara, treba sve uzeti u obzir. Meni internet radi 490kb/s download i 45kb/s upload, za sada sam zadovoljan. Mislim zasto bi povecali protok ako vec sad gotovo da imaju najbolju ponudu, jedino sto je obavezna kablovska tv da se placa, sto meni licno ne smeta jer je rado placam, i to sa dodatnim paketima. Zasto bi oni povecali protok... mislim.... jel to tipa da bi imali jos manji profit? I ostali adsl provajderi ne moraju vise link od telekoma da kupuju. Sto oni ne smanje cene? Sto oni nemaju ponudu recimo 6mbps za 2800 dinara?

Poslednja izmena:
A da razvlači po krovovima zgrada može?

Kapiram da ih braniš jer ti je usluga odgovarajuća, ali postaje neukusno.
Imam SBB od 2004. i kući i u firmi i u principu sam zadovoljan uslugom, ali nemojmo preterivati.
Naravno da su monopolisti i kriminalci, ako ništa zbog kaubojskih kablova preko krovova zgrada, kao i svi ostali što recimo prave divlje deponije.
To što im je dopušteno da tako rade ih ne oslobađa činjenice da je tako nešto u 2009. godini....

Naravno da su monopolisti i kriminalci, ako ništa zbog kaubojskih kablova preko krovova zgrada, kao i svi ostali što recimo prave divlje deponije.
To što im je dopušteno da tako rade ih ne oslobađa činjenice da je tako nešto u 2009. godini....

Dobro ovo nema veze sa monopolom. Ja nemam to iskustvo, kod mene su okej razvedeni kablovi po zgradi, ali ako je tako to jeste uzas.

Achilles82, stvarno si dosadan s tim kursom dinara! Ako je njima nabavna cijena 30 puta manja (nebitno 10-20-30-40 puta, ali je mnooogo manja) od one po kojoj nama prodaju, kakve veze ima god damn 18%. I nije 18% nego 11%.

Otkud ti znas koliko je tacno puta manja? Pa nismo ni mi bas nemacka, ja sam samo rekao i da kurs isto utice, jer oni direktno placaju cene u evrima, i po toj logici cene bi trebale da budu u evrima, bas kao sto je to slucaj sa svim ostalim uvoznim stvarima... recimo hardver, gorivo itd...

I ne, 18% je. Srednji kurs je bio u proseku oko 80 godinama. Danas je srednji kurs 94.6, sto je tacno 18,25% vise.

Poslednja izmena od urednika:
Pojeftinjenje nije neophodno, to ce raditi ako sami procene da treba (znacajan pad korisnika i sl), ali povecanje brzina je najavljeno, a i da nije, vreme je za jedno :)

A da razvlači po krovovima zgrada može?

Kapiram da ih braniš jer ti je usluga odgovarajuća, ali postaje neukusno.
Imam SBB od 2004. i kući i u firmi i u principu sam zadovoljan uslugom, ali nemojmo preterivati.

pa da... zabacuju samo tako, tehnicka podrska im je... ovaj... koja tehnicka podrska?!?

slika na televizorima u HD... ovaj... koji HD ?!? .... D3, G4 itd...

jedno i brojevima 1 uplatno mesto za ceo Beograd ?!? i to godinama.
prebacivanje para sa jednog racuna na drugi, iako placas 2 odvojene usluge.
uslovljavanje usluge drugom uslugom.
monopol na odredjene teritorije gradova

Ahile, meni ovo tvoje pisanije lici na: "Nemo' te mene, vidi kaki sam leeep"
ako si zadovoljan uslugom - a vidimo ovde da jesi, vec si to iskazao.
jel treba da se uspavaju na svojim "lovorikama" dobre usluge za pojedinacne korisnike? jel to poenta? :mad:

pa to su skoro reshili... ali poenta ostaje...
a sto su obecavali da mozes platnim karticama da platis... jos pre 3 godine... ?!? neee... samo kesh, i to bez fiskalnog :S

E sad, ispasce jajare nevidjene, ako ne povecaju, a rekli su da hoce.
gde su rekli i kada?

vanquish je napisao(la):
...ali povecanje brzina je najavljeno, a i da nije, vreme je za jedno
says who? isto pitanje kao i iznad i jos 1 za tebe: ko i kada procenjuje kada je vreme za povecanje? ti? :) da te podsetim da je dupliranje bilo pre samo nepunih 7 meseci. ti bi da ti dupliraju na svakih pola godine? pa tako bi smo za 1 deceniju pretekli Koreju :d

Ljudi nemojte da me shvatite pogresno. Ja sam isto za ubraznje interneta, mislim, ko to ne bi voleo? Ali zasto svi to ocekujete iskljucivo od sbb-a. Slazem se da je malo neodgovorno najjaviti nekakva poboljsanja vec u prvom kvartalu i na kraju od toga da ne bude nista, ali generalno svi ocekuju iskljucivo od sbb-a da poveca brzine. Zasto se to ne ocekuje od drugih provajdera? I verat je isti ugovor potpisao kao i sbb, zasto oni ne povecaju brzine?

jedno i brojevima 1 uplatno mesto za ceo Beograd ?!? i to godinama.
prebacivanje para sa jednog racuna na drugi, iako placas 2 odvojene usluge.
uslovljavanje usluge drugom uslugom.
monopol na odredjene teritorije gradova

Ahile, meni ovo tvoje pisanije lici na: "Nemo' te mene, vidi kaki sam leeep"
ako si zadovoljan uslugom - a vidimo ovde da jesi, vec si to iskazao.
jel treba da se uspavaju na svojim "lovorikama" dobre usluge za pojedinacne korisnike? jel to poenta? :mad:

Ja samo pricam onako kako jeste. Meni deluje kao da su ljudi prosto navikli da kritikuju sbb, iako sbb daje najkvalitetniji internet, i najbrzi internet (pre svega mislim na upload sto je gomili korisnika, a verujem i tebi bitna stvar).

I sto se tice monopola, ne kapiram sta je tu njihova krivica? Jel oni trebaju mozda da obezbedjuju digitalne centrale shirom srbije da bi ljudi mogli da imaju adsl? Ne, to je obaveza telekoma, i monopol sbb-a u tim gradovima je iskljucivo njihova krivica.

Poslednja izmena:
Zasto se to ne ocekuje od drugih provajdera? I verat je isti ugovor potpisao kao i sbb, zasto oni ne povecaju brzine?
zato sto Verat i ostali doskorasnji preprodavci Telekomovog Interneta nemaju svoju infrastrukturu vec je rentiraju od Telekoma, tako da nisu potpuno cenovno nezavisni ;)
u buducnosti ce postojati 2 ozbiljnija igraca: SBB i Telekom a ja tipujem da ce SBB biti lider (zato sam se i prebacio na njega)...

Nazad
Vrh Dno