Šta je novo?

Pohvala za SBB

zato sto Verat i ostali doskorasnji preprodavci Telekomovog Interneta nemaju svoju infrastrukturu vec je rentiraju od Telekoma, tako da nisu potpuno cenovno nezavisni ;)
u buducnosti ce postojati 2 ozbiljnija igraca: SBB i Telekom a ja tipujem da ce SBB biti lider (zato sam se i prebacio na njega)...

pa dobro u tom slucaju telekom zasto ne digne brzine. Mislim ne znam ja sad koliko tacno kosta verat iznajmljivanje infrastrukture, ali ne moze se samo od sbb-a ocekivati povecanje brzina, a vec imaju najbrzi internet.

Telekom se nalazi u skripcu jer ne moze svima da isporuci i garantuje 16Mb/s sto bi trebalo da bude dostignuto u osnovnim paketima vec za 2 dupliranja (4->8->16Mb/s), sto ce mozda biti i za godinu i po dana, ako SBB pritisne. znaci, moraju da menjaju infrastrukturu, sto iziskuje ulaganje i vreme...ne bih ja od njih ocekivao nista revolucionarno u doglednoj buducnosti. sa 2. strane, SBB je dosta manji provider, lakse se prilagodjava trzistu, agilniji je...ali to ne znaci da ce duplirati brzine 2x godisnje :smash:

jedno i brojevima 1 uplatno mesto za ceo Beograd ?!?
Uplatnih mesta ima 5.U Kralja Petra,u Ustanickoj,u YU Biznis centru kao i u opstinama Rakovica i Cukarica ali opet ne vidim kakve to veze ima sa bilo cime?Mislim koji provajder osim Telekoma ima vise od 1-2 uplatna mesta?A i zasto bi uopste uplacivao kod njih kada imas banku na svakom cosku?

^^ Ala ste se uhvatili za ta platna mesta. ne mislim za sada, govorim o tome kako je to godinama bilo samo jedno.
bilo je vreme, kada nisi ni mogao Internet da uplatis preko uplatnice.
a da ne spominjemo da ako prvo prodje uplatnica za net, pa onda za kablovsku, da su znali da ti skinu pare sa interneta, tj. dobijes 21 dan umesto 30; a da zato budes u pretplati za kablovsku za 2 meseca.

@ Ahil
A zasto mi treba veliki upload? zbog ratio na trackeriima? Nemoj pogresno da me shvatish, iskoristicu sve sto placam, na nacim koji zhelim i kako meni odgovara, bio to veliki upload, download ili jeftinija cena.
govorim o SBB kao monopolistima, jer cela informaciona Srbija trpi zbog monopola Telekoma, ali zar treba da favorizujem SBB jer je manji monopolista?!? Sta, moram da budem osudjen da biram ocu li Telekomov ADSL ili SBBov kablovski ?!? Dokle god sam u domenu jednoga, samo odrzavam to stanje monopola.

Ti si platio 4Mbps paket, i taj paket ti sljaka onako kako si ocekivao kada si ga platio.... WHOPEEE !!! JEEEE !!!.... Jel upravo to sto si dobio - ono sto si platio, treba da izaziva cudjenje? Sramota je sto ih sada hvalimo sto pruzaju uslugu za koju su registrovani. Pa valjda bi svi korisnici podjednako trebali da imaju isti QoS (Quality of Service). A sta je sa ljudima koji nisu imali ni TV ni Internet cim je pao sneg? Upravo zbog air cabling, sto je Chinaski spominjao...

A sada je i WiMax odlozen...al to nije tema za hvaljeni SBB

Telekom se nalazi u skripcu jer ne moze svima da isporuci i garantuje 16Mb/s sto bi trebalo da bude dostignuto u osnovnim paketima vec za 2 dupliranja (4->8->16Mb/s), sto ce mozda biti i za godinu i po dana, ako SBB pritisne. znaci, moraju da menjaju infrastrukturu, sto iziskuje ulaganje i vreme...ne bih ja od njih ocekivao nista revolucionarno u doglednoj buducnosti. sa 2. strane, SBB je dosta manji provider, lakse se prilagodjava trzistu, agilniji je...ali to ne znaci da ce duplirati brzine 2x godisnje :smash:

Verovali ili ne, ako bi sbb sada znatno povecao brzine, tipa 8mbps za 2500 dinara, a upload 1mbps. Oni bi toliko bili dominantni na internet trzistu, da bi konkurencija bila izbrisana u roku od godinu dana. E onda bi sbb imao pravi monopol, i onda dolazi do bahatosti tek, i prepustanja na milost i nemilost.

Telekom nek uradi sta god je potrebno da povecaju brzine. Nova infrastruktura? Pa okej, onda neka sagrade novu. Toliko su se obogatili proteklih godina sa ovim enormnim cenama interneta, da im nista ne bi falilo da i na tome prorade malo. Ako mogu zemlje u okruzenju da imaju adsl 8mbps za 35 evra, mozemo i mi.

@ Ahil
A zasto mi treba veliki upload? zbog ratio na trackeriima? Nemoj pogresno da me shvatish, iskoristicu sve sto placam, na nacim koji zhelim i kako meni odgovara, bio to veliki upload, download ili jeftinija cena.

I za to, i generalno za torrente, jer kada izadje novi torrent sa dosta leechera, brzina downloada direktno zavisi od brzine upload-a, to i sam znas. A takodje, sad mozes da me nazoves kako god zelis, ali ja bih voleo da mogu malo vise da sherujem, jer srbija je zbog ovog katastrofalnog upload-a jedan veliki parazit. Samo downloadujemo, malo sta sherujemo.

govorim o SBB kao monopolistima, jer cela informaciona Srbija trpi zbog monopola Telekoma, ali zar treba da favorizujem SBB jer je manji monopolista?!? Sta, moram da budem osudjen da biram ocu li Telekomov ADSL ili SBBov kablovski ?!? Dokle god sam u domenu jednoga, samo odrzavam to stanje monopola.

ja ne znam o cemu ti pricas. Ne postoji kablovski monopolista. U svakom kraju U SVETU postoji samo jedan kablovski operater. Svi kablovski operateri podele grad, koji operater ce gde da bude i to je to. Telekom jeste monopolista, jer su kao prvo do skoro oni prodavali sve linkove, sto znaci da su ostali provajderi bili preprodavci telekomovog interneta, a danas drze svu adsl infrastrukturu sto ih opet chini monopolistima.

Telekom je takodje monopolista zato sto su drzavna firma, i drzava namerno nece da uradi nista povodom toga. SBB je privatna firma, i njihova dominacija je pre svega rezultat dobre usluge (izuzev pocetka gde su imali dosta mana, danas su dosta bolji). I brzog interneta, i odlcine ponude kablovske televizije.

Ti si platio 4Mbps paket, i taj paket ti sljaka onako kako si ocekivao kada si ga platio.... WHOPEEE !!! JEEEE !!!.... Jel upravo to sto si dobio - ono sto si platio, treba da izaziva cudjenje? Sramota je sto ih sada hvalimo sto pruzaju uslugu za koju su registrovani. Pa valjda bi svi korisnici podjednako trebali da imaju isti QoS (Quality of Service). A sta je sa ljudima koji nisu imali ni TV ni Internet cim je pao sneg? Upravo zbog air cabling, sto je Chinaski spominjao...

A sada je i WiMax odlozen...al to nije tema za hvaljeni SBB

To je odlicna poenta sto si sad napisao, i slazem se da bi u svakoj drugoj zemlji ono sto sam napisao bilo potpuno besmisleno. Ali kod nas je ipak malo specifican slucaj, jer mi nismo navikli da dobijemo ono sto smo platili. Navikli smo na bahatost, a to je sve redji slucaj sa SBB-om.

I ponavljam, ja bih voleo brzi internet. Ali zasto se to ocekuje iskljucivo od sbb-a? Ko su oni sad da prvi podizu brzine? Neka telekom poveca adsl brzine, sbb ce povecati sutradan. Telekom je na potezu, a ne sbb.

Poslednja izmena:
da ne duzim, i have vented out, Telekom vec nudi 16Mbps... a od inovativne kompanije kao sto je SBB ocekujem nesto orginalnije od kopiranja ponuda konkurencije...

da ne bude VIP=TELENOR=MT:S flexi,mix,prenesi,325,trla,baba,lan

Verovali ili ne, ako bi sbb sada znatno povecao brzine, tipa 8mbps za 2500 dinara, a upload 1mbps. Oni bi toliko bili dominantni na internet trzistu, da bi konkurencija bila izbrisana u roku od godinu dana.
a kada bi dao 20Mb/s za 10e tek bi onda oduvali ADSL-dzije. SBBKBB dakle. mozemo mi da navijamo i licitiramo do sutra; Internet u Srbiji ce se razvijati nekim svojim tokom. tako je kako je. mene cudi da ovde na forumu nije (masovnije) proslavljeno ukidanje Telekomovog monopola na uvoz Interneta iz inostranstva. to je sjajna stvar i sada postoje preduslovi da dobijemo makar 1 ozbiljnog konkurenta Telekomu - u vidu SBB-a. kao sto rekoh pre sat vremena, ADSL provajderi ce umnogome i dalje zavisiti od Telekoma i njegovih cena za iznajmljivanje infrastrukture. neko je jednom napisao na forumu kako veliki % (vecinu) cene ADSL-a cini harac Telekomu na last mile, a da je bandwidth kao takav maltene bud zasto kada se kupuje na velike kolicine napolju.
Telekom nek uradi sta god je potrebno da povecaju brzine. Nova infrastruktura? Pa okej, onda neka sagrade novu. Toliko su se obogatili proteklih godina sa ovim enormnim cenama interneta, da im nista ne bi falilo da i na tome prorade malo.
sagradice (necemo imati 16Mb/s 2050. godine), ali znajuci Telekom nece nigde zuriti...ponovicu, ocekujem od SBB-a da bude lider i da diktira usove, sto zbog lakseg odrzavanja i unapredjenja infrastrukture sto zbog bolje poslovne politike preduzeca kao takvog. ali o5, to je samo moje misljenje - mozda i gresim.
Ako mogu zemlje u okruzenju da imaju adsl 8mbps za 35 evra, mozemo i mi.
nije to bas tako jednostavno. neko ima zaista flat za 35e 8Mb/s, ali neko je i u goroj poziciji od nas, neko ima FUP, a ovde kada ga pomenes onda se pobune neki kao da si im psovao porodicu ceo dan i noc...u krajnjem slucaju, do skoro smo bili daleko iza nekih zemalja u okruzenju a sada samo iza samo 1 dupliranje i to je sasvim ok. mene licno, bi zadovoljilo jedno dupliranje godisnje :type:

says who? isto pitanje kao i iznad i jos 1 za tebe: ko i kada procenjuje kada je vreme za povecanje? ti? :) da te podsetim da je dupliranje bilo pre samo nepunih 7 meseci. ti bi da ti dupliraju na svakih pola godine? pa tako bi smo za 1 deceniju pretekli Koreju :d

Oni su rekli, kada ne budu morali da kupuju link od telekoma, povecace brzine, od decembra ne kupuju link od telekoma, ergo, vreme je da povecaju brzine.

Oni su rekli, kada ne budu morali da kupuju link od telekoma, povecace brzine, od decembra ne kupuju link od telekoma, ergo, vreme je da povecaju brzine.

sigurno da tu ima i drugih faktora. Recimo, u oktobru kada su povecali brzinu, znali su da ce formalno od decembra meseca moci da kupuju link od nekog drugog provajdera, pa su hteli da preduhitre adsl. Mislim, povecati brzine 2 meseca pred odobrenje ratela za povezivanje sbb-a sa drugim provajderom, je skoro ista stvar kao da su povecali brzine nakon dobijanja boljeg linka.

sigurno da tu ima i drugih faktora. Recimo, u oktobru kada su povecali brzinu, znali su da ce formalno od decembra meseca moci da kupuju link od nekog drugog provajdera, pa su hteli da preduhitre adsl.
povecali su u septembru, i otkud ti znas da su oni znali to?
Mislim, povecati brzine 2 meseca pred odobrenje ratela za povezivanje sbb-a sa drugim provajderom, je skoro ista stvar kao da su povecali brzine nakon dobijanja boljeg linka.
4 meseca. samo lagano :smoke: i nije ista stvar.

ako su bili vidoviti - onda je ista stvar.

Zasto ti to deluje toliko nemoguce? Pa nije to mala stvar, pricalo se uveliko da bi trebo da se ukine monopol telekoma, zapravo prica se vec od prosle godine. Zasto mislis da sbb ne bi mogao da ima predstavu kada to moze da se desi. Pa nisu oni obicni smrtnici, ipak je to velika firma, sigurno imaju kontakte.

Ahile, oni su pustili net drugog provajdera pre nego sto je to zvanicno objavljeno. znaci, pre tog 22-23. decembra. znaci, nisu bas sve radili na svoju stetu.

i stvarno, sto imas toliku obavezu da ih branis? pa nece ti pokvariti signal ako prestanes...

Izasao novi kablovizor- ni reci o internetu, hd kanalima...

Izasao novi kablovizor- ni reci o internetu, hd kanalima...

:D

Ne znam, moram priznati da je interesantno biti jedini koji ne ocekuje povecanje brzine :d

Mislim... nekako, ljudi previse ocekuju. Konstantno kritikuju nekog, ma sta uradili. Pa imali smo dupliranje brzina pre 6 meseci, a pre 3 meseca povecanje najjaceg paketa za 33%. Pa dajte im bre malo vremena.

Ja definitivno ocekujem povecanje brzine do kraja godine, ali bre tek je treci mesec ove godine, polako ljudi :)

Ma ja uopste ne spadam u krug ljudi koji stalno nesto pljuju, kritikuju...
Ja odavno stojim na stanovistu da je SBB najbolji domaci provajder i tu niko ne moze nista da me razuveri.
Ali veoma dobro se secam tog intervjua koji svi spominju i koji je usledio posle najnovijeg povecanja brzina i u kojem se govori o novom povecanju koje se izricito vezuje za donosenje pravilnika.. a da ne govorim o saopstenju SBB menadzmenta.
Cinjenica je opet da su se ekonomski parametri uveliko izmenili- SEK-a, rast evra ..tako da i to mora da utice na planove.

sta gi je ovih drfenih advokata... ko drvored.

sta gi je ovih drfenih advokata... ko drvored.

:d

Nema više "zlog" Telekoma a cena i dalje ista... hmmm ?

Čak je i IKOM postao bolji (public IP, cena za 256kbps upload (1024 DL) sa sve plaćenom TV 2200din., itd.) al' advokati ne posustaju.

Što ih više biješ, oni te više vole... :p

:d

Nema više "zlog" Telekoma a cena i dalje ista... hmmm ?

Pa nije ista. Kao prvo, duplirali su brzine 3 i po meseca pre nego sto su dobili drugi link iz rumunije, plus kad su dobili taj link u decembru, povecali su najveci paket za 33%. Sad mozemo mi da kazemo tehnicki gledano da je brzina interneta bila ista pre i posle povecanja, ali meni je logicno da su znali da ce dobiti taj link, da ce dobiti dozvolu od ratela, i duplirali su brzine ranije, pre nego sto to uradi konkurencija. Jer ovako su 3 meseca imali ubedljivo najbolju ponudu, sto im je dosta uticalo na imidz i reputaciju provajdera. Mislim, jel bi ste vise voleli da su duplirali brzine u januaru? jel bi vise voleli da ste imali 1536/192k do januara, i onda od januara 4mbps/384? Onda bi vam to bilo do jaja, i niko se ne bi bunio do sledece godine.

Čak je i IKOM postao bolji (public IP, cena za 256kbps upload (1024 DL) sa sve plaćenom TV 2200din., itd.) al' advokati ne posustaju.

Pa zavisi kako se gleda. Njihov najjaci paket je 3mbps za 3900 dinara sa tv pretplatom, sbb-ov najjaci paket je 4mbps za 3550 dinara sa tv pretplatom.

Što ih više biješ, oni te više vole... :p

Dobro ti sad ides iz krajnosti u krajnost. Kapiram nezadovoljstvo nekih ljudi, ali sad da pricamo jos da nas sbb bije, ma jelte. Najbolji internet imaju, najbolji ping, skoro najbolji upload, odlicna iskoriscenost paketa (kad uplatis 4mbps imaces 3950k, sto je odlicna iskoriscenost).

Ja sam imao problema sa internetom kod sbb-a, poslao sam im email u 4 sata posle podne, sutradan ujutru su mi dosli na vrata da nameste, i namestili su.

Zaista je zalosno biti toliko nezahvalan. Ljutite se na adsl i telekom, oni neka povecaju brzine, pa ce i sbb isto da uradi, bas kao sto su uradili sa 4mbps paketom krajem decembra.

Poslednja izmena:
Pa zavisi kako se gleda. Njihov najjaci paket je 3mbps za 3900 dinara sa tv pretplatom, sbb-ov najjaci paket je 4mbps za 3550 dinara sa tv pretplatom.

:trust:

3550 din. sa svim Pay TV i 512 kbps uploadom ?

IKOM
Flat 6 Kablovska TV + PAY TV+PINK Cinema 3072/512 Kbps 3,900 din.

Telekom
Click 6 6144/384 Kb/s 3.230,00 dinara +pdv

I dalje osećaš potrebu da se baviš advokaturom ? :p

Poslednja izmena:
:trust:

3550 din. sa svim Pay TV i 512 kbps uploadom ?
IKOM
Flat 6 Kablovska TV + PAY TV+PINK Cinema 3072/512 Kbps 3,900 din.

3550 sa 4mbps i 384k upload-om. Rekao sam kako se uzme. Nekom mozda vise odgovara da ima 1mbps brzi download nego 128k brzi upload. I to sto ikom ima pink cinema je potpuno nebitno, jer ti to moras da placas. Pricamo o obaveznoj ceni. Ono sto moras da platis da bi imao tu brzinu. Kod Ikoma je minimum 3900 dinara, kod sbb-a je 3550.

I dalje osećaš potrebu da se baviš advokaturom ? :p

koja bre advokatura, ajde bre manime se vise covece. Imam pravo da mislim sta hocu, i ovo je forum gde se diskutuje i ja ako hocu da diskutujem imam pravo na to, a tebi ako je mrso da chitash ugasi forum i kraj price. "Advokatura advokatura" ti i tvoja advokatura vise...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
A kod Telekom za 6mbps je minimum koliko din. ? :d

Za 3810, i shugavom slikom na tv-u. Ja i da predjem na adsl zadrzao bih sbb kablovsku, i onda bi me sve kostalo 4560 dinara.

I glupo je poredjenje, jer smo ovde poredili dva kablovska operatera. Ako poredis adsl, trebas da gledas samo cenu interneta. Cena kablovske se zasebno racuna. A ako cemo cenu interneta zasebno da racunamo, Kod ikoma kosta 3400 dinara 3mbps (500 din je televizija), kod lelekoma 6mbps je 3810 din. (od chega je iskoriscenost 70%), i kod sbb za 2800 dinara 4mbps/384k.

Bas me interesuje kakve su brzine kod adsl provajdera. Evo sad sam pitao lika preko sezampro-a, ima paket 4mbps, a brzina mu 2700k/126k, sto je katastrofa. Sumnjam da kad kod adsl-a uzmes 6mbps da imas toliku brzinu. Pre bih rekao da imas verovatno 70% toga, mada nisam siguran, voleo bih da proverim.

Poslednja izmena:
svidja mi se kako Ahil koristi statistiku ... navodi 33% povecanje brzine za najbrzi paket
prvo, povecanje se odnosi sa 3Mbps na 4Mbps downloada - znaci nije povecan upload. samim tim goreboldovana fraza nije 100% tacna, ali lepo zvuci kada se vise puta ponovi...
drugo, zasto je povecan samo download tog paketa? pa jer je Telekom izasao sa takvim brzinama za ADSL. ni manje - ni vishe.
trece, kako ce da odgovore na Telekomovih 16Mbps, oce opet da kopiraju ADSL cenovnike?

Sledece stvari su cinjenice: SBB je koristio link koji je uzeo preko Rumunije pre nego sto je dobio dozvolu od Ratela, sto mu je omogucilo povecanje brzine, pre nego sto su se pravno stekli uslovi, u pokusaju da popravi svoj imidz (air cabling, non-technical support, jedno uplatno mesto, ocajan sistem reklamacija) kako bi zadrzao/privukao korisnike. Isti SBB je na svom forumu i kablovizoru, kao i po raznim novinama najavio poboljshane i unapredjene usluge do kraja prvog kvartala.

Tebi Ahile, koji si placao 3Mbps paket, odgovara povecanje od 33%, jer si sada na 4Mbps. Ja koji koristim slabije pakete, nisam nista dobio za zadnjih 6 meseci - sem povecanja cene kablovske, koje se poklapa sa povecanim shumom i snegom na kanalima.

Meni od SBBa ne treba 16Mbps za 10€ (ako ponude - uzecu, nisam budala), ali mi treba da net radi kada radi, kada ne radi - da mi neko kaze kada ce da proradi (a ne da me laze) i da mogu da postavim Custom zahteve (ako mi neki mesec znaci da imam 256kbps Flat da to mogu da uzmem za 500din, a da ne placam kablovsku TV koju ne koristim sa 30 kanala Tarota, kvizova itd.).

Vrh Dno