Šta je novo?

volani nastavak :)

Ma jok.. ako racunas po broju stepeni onda jeste, ali je Momo Red bio najkvalitetniji volan do G25, mozda je cak i kvalitetniji od njega.. ima odlicne pedale.

'Ajd jednom da se i mi slozimo !:D (mnogo puta nismo....na nekom drugom mestu. ;))

Posto sam vlasnik i jednog i drugog, valjda sam dovoljno kvalifikovan da kazem da je MOMO Force Red bio bolji od G25. Ne mnogo, ali ipak za nijansu.

Na kratko sam imao prilike da ih testiram uporedo, ali je u to vreme moj Red vec bio dosta star, pa je G25 bio u prednosti po pitanju preciznosti upravljanja i kvalitetu FFB-a.

Medjutim po pitanju kvaliteta izrade MOMO Force je jednostavno bolje uradjen. Izdrzao je punih 6 godina svakodnevne i cesto vrlo intenzivne upotrebe. Nazalost ispustio je plemenitu dusu. Lom osovine...ne zbog nekog udarca ili bilo kog drugog konkretnog razloga, vec jednostavno zamor materijala na tom mestu. Sto je najbolje, tako je napravljen da bi cak i takav fatalni prelom mogao teoretski da se popravi, pa da sluzi jos 6 godina !

Ipak me mrzelo da to radim, pa sada vec nekih godinu dana koristim G25, bez problema naravno, sve odlicno, super zadovoljan...ali nisam bas 100% ubedjen da ce i on izdrzati 6 godina. Nekako mi ne uliva to isto poverenje.

(uobicajena primedba za manje upucene: govori se o MOMO Force (aka Red), NE o MOMO Racing (aka Black), koji je sasvim druga prica)

Pa jeste, ali je danas prevazidjen, i nekompatibilan sa bilo chim osim PCa, znam da je pravio probleme i sa dosta PC igara.

Hmmm...nisam ni primetio da je ovo u Konzolama. Mozda je onda malo off topic pricati o Red-u, sorry...

Poslednja izmena:
To je isto kao da kažete "rover 75 je bolji auto od GTR zato što ima kvalitetniju plastiku na rukohvatu za otvaranje kasete"...

Zna se prioritet stvari na volanima:

1. stepeni (za ljude koji imaju vozačku dozvolu) - bolji G25 (uz ostale 900 volane) u odnosu na bilo šta komercijalno
2. FF - bolji G25 u odnosu na bilo šta komercijalno
3. papuče - bolji G25 u odnosu na bilo šta komercijalno
4. ostalo - bolji bilo koji MOMO u odnosu na većinu, ako ne i sve volane... ali to je nebitno...

Poslednja izmena:
^ Dopada mi se jednostavani i nenapadan dizajn, još samo da nema logoa od Poršea bio bi idealan.

^ Pa to je iskopirani volan iz 911 turbo, a i papuchice :) Ima gas ko na Tamicu :d

Koji od ovih volana bi bio kompatibilan sa XBox-om 360?

Ni jedan logitech. G25, Momo i sl. ne rade. Sto se tice Fanatec Porsche 911 oni imaju verziju za xbox a druga opcija ti je MS Xbox-ov volan (koji je daleko od bilo kod od gore opisanih volana po kvalitetu i opcijama) i mislim da ima jos jedan MadCat volan za xbox http://www.madcatz.com/Default.asp?Page=260&CategoryImg=Xbox_360_Wheels i to je mislim sve sto radi na xboxu.

Poslednja izmena:
M$ volan je daleko na koju "stranu" ? :) Cesto ga ima na ebayu za smeshne pare pa reko da ga uzmem ako vredi nesto.

Sta mislis "na koju stranu je daleko" ako ga daju za smesne pare. Verovatno, otprilike negde u klasi sa geniusima, media-tech i slicnim.

Nego, juce ponovo pogledah Fanatec-ov sajt i onaj Gt3RS sto je pomenuo Boris. Bas sam se prijatno iznenadio. Oni kao da su citali onaj moj komentar kad su spremali ovaj volan:
-izbacili su onu silver plastiku
-izbacili su wireless
-dodali high-end pressure-sensitive pedale
-dodali prave klackalice
-i kao bonus, obruc oblozen alcantarom
- dispej na volanu ostaje
- odlican sifter
- kaisni prenos

Tek sad se vidi koliko sam bio u pravu za wireless. Sa svim bitnim dodacima cak i pedalama kakve su se dosad kupovale zasebno i kostale nenormalno ispade ovaj jeftiniji od onog modela kojeg sam testirao. Jedino sto ce GT3RS biti u prodaji od marta i sa ponudjenom cenom i specifikacijama preti da definitivno zbaci sa trona G25. Sad je u svemu bolji a cena priblizna.

Sto se tice kompatibilnosti sa PS3, nadjoh juce neki Conosle-world magazin na netu, gde medju gitarama, joypad-ima preporucuju i Fanatec volan. Tako da, "ako su lagali mene i ja lazem vas." ;)

Sta mislis "na koju stranu je daleko" ako ga daju za smesne pare. Verovatno, otprilike negde u klasi sa geniusima, media-tech i slicnim.

Ma bre ne pratish, volan regularno koshta 150$, vishe od DFGT i deluje kvalitetno, u reviewima nije loshe proshao, a prodaju ga americhki klinci koji su ga kupili zbog hromirane shtrafte, a onda videli da im ne treba. Pun je ebay takvih stvari.

Ne znam samo shta cu da vozim sa njim, jedino onu shto Simbin izbacuje ekskluzivno za Xbox, ali to opet isti djavo kao GTR i sve ostale njihove igre.

A shto se tiche tog Porshe volana, kako ce da skine sa trona G25 sa onakvim papuchicama ?

Poslednja izmena:
Da, trebali bi svi ovi Fanatec-ovi da sljakaju i na PS3, cak i one Xbox verzije. Mora da se skine neki firmware za PS3 verziju ali to je to.
GT3 RS volan je cista perverzija, bice testovi verovatno svih ovih modela u SRT-u...

Drajver, cuo sam dosta pricha da je trash taj xbox volan..

Poslednja izmena:
Ma pazi, uopshte me ne cudi, ali ne znam onda shta su gurnuli u 150$, hromiranu shtraftu i wireless od 1$ :)

Pa kad im je hard od 20gb do skoro bio preko 100 dolara :D

Evo ti jedan kratak opis sa LFS foruma i iz Force 2, barem ima OK FF.. .

I brought the MS wheel a few weeks back. Mostly for use with Forza.

And its shite.

I made sure the wheel was a later 2nd revision one, but there was not one single thing to recommend about it. The steering shaft had a ton of play, the clamping system is useless, the base of the wheel itself is bigger than a G25's, and the pedals are crap with no feel or resistance to them.

The force feedback was quite good though, a good runner up to the Logitech wheels in that dept. Ended up taking it back. At least they're cheap at £60.

Super, taman da uzmem neku igru za PS3 i jos jedan DS3 umesto njega :)

Poslednja izmena:
A shto se tiche tog Porshe volana, kako ce da skine sa trona G25 sa onakvim papuchicama ?

Ne pratis ni ti, vidim ;)

G25 ima pedale koje rade na istom principu kao i Momo, DFp i ostale komercijalne. Kod tih pedala jacina kocenja se odredjuje uz pomoc potenciometra tj. jacina kocenja zavisi od pozicije pedale, od ugla za koji se zarotirala osovina pedale.

Kod ovih Club-sport pedala (i drugih sa load-cell-om), jacina kocenja zavisi od snage kojom pritiskas pedalu kocnice, bas kao i u autu. Dakle, pedala malo potone i stane, i ako hoces jos jace kocenje moras jace da je pritisnes. Modulises snagu kocenja osecajem u tabanima a ne na osnovu pozicije stopala.

Drugo, te pedale jesu ruznije od originalnih ili od G25, ali su uradjene od punog aluminijuma koji je em skuplji em je obrada teza i skuplja. Imaju mogucnost podesavanja razmaka, nagiba i kompletne ergonomije. A da bi load-cell mogao da se prikljuci na komp, potrebna je i dodatna elektronika koja ce signal iz load-cell pretvoriti u nesto sto komp "razume". Zato i pise ono da se dobija i adapter sa kojim se pedale mogu samostalno prikljuciti na USB. Plus, konkretno ove, Fanatec ne koriste obicne potove za gas i kvacilo, vec hall senzore kod kojih nema mehanickog kontakta, habanja ili prljanja pokretnih delova.
Znaci, pedale od G25 ne mogu ni da se porede sa ovima ni po funkciji ni po kvalitetu. Jedino sto su lepse.

Evo samo jedan primer tih high-end pedala i njihovih cena. Ima toga jos, mrzi me da trazim sada:
http://www.cannonsimulationtechnologies.com/

Pogledaj i japanski Frex, oni takodje koriste hall senzore. Ili ECCI.....

Jos su ruznije nego ove Club-sport a pogledaj im cene!!

Poslednja izmena:
Ma ja sam gledao onaj SRT review i koliko vidim papuchica za gas je mnogo mekana, kao na momo i slichnim, a za ostale nigde nisu rekli da su bolje od G25, tako da mi nije jasno kako je to bolje od onih na G25, teorija iza toga me ne zanima apsolutno :)

Da, ta 911 turbo verzija ima obicne pedale, kao na momo i DFP (ali opet mi izgledaju nekako kvalitetnije, Logitech jednostavno NE ZNA da napravi dobre plasticne pedale)... Soko prica o onim drugim koje stizu uz GT3 RS a mozes i posebno da ih uzmes..

Evo sad tek vidim, taj izgleda do jaja, samo koliko on koshta ako je obichan 300e ? :) Vishe se onda isplati Frex :)

Poslednja izmena:
Nema sta, skupi su ko djavo, GT3 RS verzija sigurno nije ispod 400 evra ako stize sa tim boljim pedalama. Verovatno taj "belt-driven" FF najvise kosta, i jako me privlaci da probam to jer zvuci kao nesto najpribliznije pravim volanima. Steta sto ona verzija od 150 evra stize sa obicnim zupcanici FF-om..

Poslednja izmena:
Imate tamo na sajtu web-shop. GT3RS ce se prodavati po ceni od 289 EUR a moze i bez bilo kakvih pedala za 170 ;)

Kad moram sam sebe da citiram:
Tek sad se vidi koliko sam bio u pravu za wireless. Sa svim bitnim dodacima cak i pedalama kakve su se dosad kupovale zasebno i kostale nenormalno ispade ovaj jeftiniji od onog modela kojeg sam testirao. Jedino sto ce GT3RS biti u prodaji od marta i sa ponudjenom cenom i specifikacijama preti da definitivno zbaci sa trona G25. Sad je u svemu bolji a cena priblizna.

Driver, a da procitas postove pre nego sto stisnes reply?

Majku mu, pa to je dobra cena... (kad ces u svabiju? :D )

Driver, a da procitas postove pre nego sto stisnes reply?

Prochitao sam ja to, ali onaj geek od metar i shezdeset iz SRT emisije je rekao kako obichan koshta 299-350$, tako da ne znam kako se sad uklapa GT3RS u celu prichu o ceni :)

Ja sam G25 platio 100e i zavrshio sa tim, nisam robot da mi je potreban precizniji volan :)

Poslednja izmena:
Za*ebavas da si G25 platio 100 evra, *** gde nalazis te kombinacije!!?? :zgran: :wall:

Svaki volan je bolji od Joypeda ili bilo kog drugog kontrolera (mis, tastatura), dok god imas postepeno davanje gasa i kocnice i postepeno skretanje uvek ces vise uzivati..

Gde si ti video DF GT kod nas?

Sto se tice Fanatec Porsche 911 oni imaju verziju za xbox

To bi bila ona koje se proizvodi u 10.000 primeraka sa laserskim potpisom i stajaznam? :)

Ok, znaci MS volan je trash, a Porsche S se proizvodi ekskluzivno za Rokfelerovu siru familiju. Sta nam ostaje a da nije preko 50-tak e?

Ja koliko čitam po netu, Logitech Formula Force je neko budžet rešenje?
Ima li neko? Kako ste zadovoljni?

Ja koliko čitam po netu, Logitech Formula Force je neko budžet rešenje?
Ima li neko? Kako ste zadovoljni?

Ako je u pitanju Formula Force GP (crveno-crni), topla preporuka za budzetski volan. Koristio sam ga vise od 2 godine pre nego sto sam uzeo Momo.. Dosta bolja varijanta od EX-a...

Problem je shto se taj formula force ne proizvodi vec 70 godina :d

Ima ga od skoro ponovo u nekim radnjama... nije ga bilo od kako EX postoji. Verovatno isto ko ona varijanta sa singapurskim 20gb PS3-ojkama..

Nazad
Vrh Dno