Šta je novo?

Novi MacBook, stara cena :)

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
http://www.apple.com/macbook/white/

Dakle 999$
- Polycarbonate shell
- 2Ghz CPU 1066MHz frontside bus and 3MB of shared L2 cache
- 2 GB DD2 RAM
- 9400 GPU
- 120 GB HDD
- Bluetooth 2.1 + EDR.
- WiFi draft N
- 2.27 Kg

features_connections20090116.jpg

overview_hero20081014.jpg

design_keyboard20090116.jpg

Poslednja izmena:
Kolko se meni ovo cudo svidja, ali ove cene me ubishe, ne daje mi se toliko para :)

Ovo ce biti hit :)

Kako ne volim ovu tastaturu majko moja, izgleda mi ko na digitronu. Istini za volju, nikada nisam kucao na istoj, al' opet...

Tastatura je odlična. Više puta ćeš pomisliti da si otkucao pogrešan tastaer, kao što ja imam običaj na PC tastaturi. Otprilike znaš kada omašiš taster. Međutim, kucanje na ovoj je toliko fluidno, da sam se baš oduševio.

Lepo, hardver od 400$ po ceni od 1000 :)
E moj Apple....sto lepo ne prodajete klot OS i batalite vec jednom ovako zlo prangijanje po usima?

Zato što bi onda taj klot OS patio od istih problema kao i svi ostali.

Počinje polako da pati i od virusa, sam Apple je to priznao. ,)

Imam.

Proguglajte malo, ovo je prvo što sam našao.

A našao sam još nešto vrlo zanimljivo, o čemu nisam video ništa na benchu: LINK

Imam.

Proguglajte malo, ovo je prvo što sam našao.

A našao sam još nešto vrlo zanimljivo, o čemu nisam video ništa na benchu: LINK

To je verovatno i jedino što ćeš naći, a nisi se potrudio ni da pročitaš text do kraja :)
Ta stranica na Softpediji je 2 puta ažurirana i kao zaključak stoji:

Update 2: the situation has now been clarified with Apple deniying reports of Mac OS X needing antivirus software at its's recommendation. Special thanks go to commenter Marco for hanging in with us until the situation was clarified.

A i a pro po ovog drugog što si spomenuo..pošto je priča bila o OS X-u..problem, koliko vidim, imaju samo Windows korisnici :d

Ово је и одлична цена какве су иначе :)

Speeder, ne razumem, ovo za iPod sam pročitao još kada se pojavilo, ali jasno piše, već u drugom pasusu, ne verujem da te je toliko mrzelo da čitaš...

Less than 1 per cent of video iPods sold after 12 September were carrying the RavMonE virus, which affects computers using the Windows operating system, the company said yesterday.

Ako je ovde reč o MacOS-u, a jeste. Kakve veze ima virus koji utiče na Windows mašine sa MacOS-om?

Sledeće, vezano za viruse. U ovoj poruci na Softpediji nigde ne piše da ih ima, već da uspon nove platforme na tržištu, znači potencijalni sigurnosni problem za MacOS.
Takođe ovaj tekst sadrži link, koji ne radi, ka applovom sajtu gde oni zagovaraju korišćenje antivirusnog softvera.

I samo je navedeno da software postoji i da može da se preuzme, ako je vest ustvari uopšte i istinita.

Na kraju, nemam šta da guglam. Koristim taj OS i koliko sam ga koristio, nisam primetio aktivnosti virusa na njemu.

al je ovo ružno, ***! uz to, mizernih 13" i cela 2 USBa :( ali, bar je cena velika ;)

Stvar ukusa, a o ukusima se, je li, ne raspravlja. Sto se tice 13" monitora, i to je previse, s'obzirom da mozes da ga spojis sa LCD TV-om i uzivas na 40" u fullHD. I na kraju 2xUSB mislim da sam retko kada na svom Dell-u koji ima 4xUSB iskoristio vise od 2 istovremeno.

pa anti virusne kompanije bi sigurno volele da prosire svoje trziste za 10tak miliona korisnika ako je to moguce :)

vec sad prodaju antivirusne programe za Mac kako bi se zaustavilo sirenje virusa za Windows :D :D LOL!

boze, nikad kraja Microsoftovim svinjarijama...

I na kraju 2xUSB mislim da sam retko kada na svom Dell-u koji ima 4xUSB iskoristio vise od 2 istovremeno.

pa kako ne! treba utaknuti USB misa u jedan port! :D

Nadji mi lap sa ovakvim HW za 400$ pa da uzmem kamion toga :)

pa salac, hocemo li dobiti neki link da uporedimo... ? daj neki laptop sa 9400grafikom ili nesto u toj klasi za 400$...

Poslednja izmena od urednika:
@sirNemanjapro

Recimo da bi bilo logično hvaliti se da za OS koji praviš ne treba antivirus softver, kad već ne postoje virusi za taj OS, nego posticati korišćenje antivirus softvera, iako nema potrebe za njim. Mislim, tvriditi da za MacOS nema virusa i podsticati na korišćenje antivirusa je... u najmanju ruku čudno.

A onaj drugi link nije ništa vezano za ovo prvo. Da, video sam da su na iPod-ima širili viruse za Windows. Link sam postavio samo da pokažem čime se sve služi predivna i ovde tako omiljena kompanija Apple.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se zbog mojih neprimerenih komentara u ovoj temi! Pogrešio sam i kajem se!

Pozdrav!

Nadji mi lap sa ovakvim HW za 400$ pa da uzmem kamion toga :)

Eh, tesko da moze da se pronadje identican non-apple laptop, ja sam naravno odokativno procenio hardver :)
Apple masina ima dobar procesor i ok grafiku (u stvari nista posebno ali nije integrisana), a sve ostalo je manje-vise standardno za pc laptopove koji kostaju oko 400$. Inace ovo nikako nije ultralight laptop, jeste malih dimenzija ali ima 2.5 kg, jako mnogo za tako malu masinu.
Ono sto jeftini non-mac laptopovi imaju a mac nema jeste veci ekran i vise raznoraznih expansion slotova a na racun CPU-a i diskretne grafike. Samo 2 USB slota i ekran od 13"? Ako je nekome ovo dovoljno, ok, ali ja sa tim ne bi mogao da radim, ma ne bi mu prisao ni blizu.

Da se razumemo, OSX je jako dobar proizvod i svaka cast Apple-u i za realizaciju i za look&feel, ali red je da se odvoji OS i hardver.

Respect za OSX, a 'drvlje&kamenje&kisele kise' za imbecilno visoke cene gvozdjurije.

edit: Sad videh i pokrenula se i prica o virusima. Mozda ce da se provuce nesto sto podseca na virus, ali toga ce biti jako jako malo i sa ogranicenim stepenom destrukcije....ukratko, OSX nije windows :)

Poslednja izmena:
Eh, tesko da moze da se pronadje identican non-apple laptop, ja sam naravno odokativno procenio hardver :)
Apple masina ima dobar procesor i ok grafiku (u stvari nista posebno ali nije integrisana),

Jeste integrisana je u chipset i koristi sistemsku memoriju. Zato mu i baterija traje 4.5h

@sirNemanjapro

Recimo da bi bilo logično hvaliti se da za OS koji praviš ne treba antivirus softver, kad već ne postoje virusi za taj OS, nego posticati korišćenje antivirus softvera, iako nema potrebe za njim. Mislim, tvriditi da za MacOS nema virusa i podsticati na korišćenje antivirusa je... u najmanju ruku čudno.

A onaj drugi link nije ništa vezano za ovo prvo. Da, video sam da su na iPod-ima širili viruse za Windows. Link sam postavio samo da pokažem čime se sve služi predivna i ovde tako omiljena kompanija Apple.

Za MacOS X ne treba anti-virusni softver. Fakat. Potreban ti je antivirusni softver da bi eventualno zaštitio Windows mašinu u okruženju, ali to je pod pretpostavkom da ta Windows mašina nema svoj firewall/antivirus (što skoro svaki Win ima). Tako da nema ništa čudno u svemu tome. Probaćeš MacOS, pa ćeš videti da li te posle, prosto zabole za Windows i to što se on pati sa virusima. Jobs je davno rekao da Apple prodaje ISKUSTVO korisnicima. Kako bih rekao, entertainment. :)

Mislim da je to sa iPodovima bilo u onoj seriji kada je Microsoft naručio 100.000 primeraka za poklon svojim zaposlenima, za odlično odrađen posao oko Viste. :d

Opet stare i prezvakane teme, o skupoci Apple proizvoda, o tome kako je konacno neki virus "probusio" Mac OS, kako je sve to jedna velika prevara i kako se to sve lepo ne isplati, nego je bolje i jeftinije kupiti Windows bazirani racunar i svi srecni, te kako su svi koji kupuju Apple proizvode (racunare) u velikoj zabludi zbog teorije zavere koju nisu uspeli da uoce. Nakon toga se pojavi druga strana i tvrdi kako je Apple (Mac OS) ipak bolji zbog gomile razloga i kako takve cene imaju opravdanje.

Kupuje svako sta mu treba, odgovara, sta je voljan/sposoban da plati itd, i molim vas nemojte vise o tome...
Ljudi kupuju telefone od 700 eur, bluetooth headsetove od 150 eur, kola od 100.000 eur... Mnogo toga je nekima prihvatljivo/razumljivo/opravdano, a mnogima nije. Dalja diskusija na ovu i slicne teme je mlacenje prazne slame.

Poslednja izmena:
Ono sto jeftini non-mac laptopovi imaju a mac nema jeste veci ekran i vise raznoraznih expansion slotova a na racun CPU-a i diskretne grafike. Samo 2 USB slota i ekran od 13"? Ako je nekome ovo dovoljno, ok, ali ja sa tim ne bi mogao da radim, ma ne bi mu prisao ni blizu.

a FireWire? 802.11n? BlueTooth? EFI? - ja bez ovih stvari (+ Mac OS X) ne bih mogao da zivim a sa dva USB-a sam vise nego srecan! ;)

Da se razumemo, OSX je jako dobar proizvod i svaka cast Apple-u i za realizaciju i za look&feel, ali red je da se odvoji OS i hardver.

ovo se nece desiti ni za milion godina! Apple svoju poslovnu politiku bazira na tome da hardware donosi novac (+ servisi tipa iTunes, AppStore) a ne software! M$ je doneo tu ideju 80tih i napravio milijarde na njoj sa trece-razrednim prozivodima!! youtube link koji lepo ilustruje cinjenicu da su svi verovali da hardware donosi novac a ne software 80tih

evo ga najdestruktivniji virus za Mac: link :d (stara fora ali ko nije video... :))

a FireWire? 802.11n? BlueTooth? EFI? - ja bez ovih stvari (+ Mac OS X) ne bih mogao da zivim a sa dva USB-a sam vise nego srecan! ;)

Ja bo'me nisam srecan :)

Firewire, 802.11n, BT - nista strano i cak jako uobicajeno za novije modele bilo kog laptopa, a EFI? Nesto bas i ne vidim kako ljudi kukaju da im je bas BIOS trn u oku i zele EFI po cenu zivota ili smrti :) Ali ako cemo da teramo mak na konac nema card readera i modema :)

Koliko god da se mi gadjamo Firewire-tom i sta ti ja znam jos cime, 2 USB porta su meni malo. Jedan je uvek (gle cuda) zauzet misem, drugi je jako cesto okupiran USB stickom ili USB hardom. I sta sad? Da svaki put kad zelim da odstampam/snimim muziku na fon ili plejer sa USB sticka/harda, ja moram to prvo da transportujem na disk pa onda cupaj/stavljaj? Kao da je bilo tesko da se doda makar jos jedan port.

ovo se nece desiti ni za milion godina! Apple svoju poslovnu politiku bazira na tome da hardware donosi novac (+ servisi tipa iTunes, AppStore) a ne software

Losa im je poslovna politika, zato sada imamo bangavi windows kao de facto standard i MS kao korporaciju koja vredi ko zna koliko milijardi dolara, a sa druge strane Apple koji je imao u svakom pogledu superiorniji OS, ali zbog pogresne procene nije zauzeo mesto koje mu je po kvalitetu pripadalo. Jos tragicnije je sto se toga i dalje drze kao pijan plota (stalno pricaju o tome kako u stvari prodaju hardver a ne softver) i pitanje je da li ce i kada ce to promeniti.
Ako je nekada mozda i postojalo nekakvo opravdanje za paprenu cenu apple hardvera (Motorola >Intel, PowerPC > Intel, generalno ekscentricna i atipicna platforma, samim tim i prirodno skuplja), sada vise nije tako - koristi se Intel platforma kao i na Wintel masinama.

Steta, zaista steta.....da nisu tako bandoglavi, pa cak i arogantni tamo u Apple-u, imali bi sjajan i veoma rasprotranjen OS.
Ali ima nade - ranije su se kleli da prelazak na intel nece nikada da se dogodi, tako da ko zna, za neku (desetinu) godina, bice masina iz Mikine/Perine garaze sa licenciranim OSX :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno