Šta je novo?

SBB - ubrzanje posle NG

DukeofSerbia

Slavan
Učlanjen(a)
13.05.2007
Poena
390
Pošto tema o ADSL ubrzanju ne nedostaje, red bio da SBB dobije svoju ;).

Dakle, info je nezvaničan (sa lokalnih trekera (ko je član kao ja, uvideće i sam šta se kuca ;)) i SBB foruma)!

SBB će sve svoje korisnike častiti sa 1/1Mbit lokalom, a spoljni net će biti dupliran i sve to posle Božića.

Živi bili pa videli :smash:.

Ako se to ostvari, to će biti :banana: :zgran: :whip:.

SBB home stranica ne radi od danas (nešto rade), a nezavisni link ka inostranstvu radi punom parom. Najveći deo adresa što sam trejsovao ide preko TeliaSonerinog i manje preko Cogentovog linka (tu i tamo preko Telekoma, a uvek poslednjih meseci mi je išlo na telekom.rs), uključujući i pristup Benchmarku (koji je na nekom holandskom serveru ;)).

Kod:
Tracing route to www.benchmark.rs [85.17.237.70]
over a maximum of 30 hops:

1    31 ms     9 ms     6 ms  10.122.0.1
  2    13 ms     7 ms     7 ms  so-he-m-1-vl6.sbb.rs [89.216.4.17]
  3     7 ms    13 ms    12 ms  vb-he-m-1-ge1-1-1.sbb.rs [89.216.6.161]
  4    10 ms     9 ms    20 ms  bg-du-m-1-pc1.sbb.rs [89.216.6.149]
  5    10 ms     9 ms    11 ms  bg-du-r-1-te3-0-0.sbb.rs [89.216.5.253]
  6    22 ms    26 ms    33 ms  bpt-b2-link.telia.net [213.248.73.217]
  7    41 ms    50 ms    64 ms  hbg-bb1-link.telia.net [80.91.250.130]
  8    46 ms    47 ms    50 ms  adm-bb1-pos7-0-0.telia.net [213.248.65.153]
  9    59 ms    50 ms    48 ms  adm-b2-link.telia.net [80.91.254.133]
 10    48 ms    48 ms    59 ms  adm-evo-i2-link.telia.net [80.91.248.246]
 11    60 ms    58 ms    51 ms  leaseweb-ic-129368-adm-b2.c.telia.net [213.248.9
1.150]
 12    50 ms    59 ms    50 ms  te5-1.sr5.evo.leaseweb.net [85.17.129.210]
 13    50 ms    51 ms    51 ms  bench.rs [85.17.237.70]

Trace complete.

Kod:
Tracing route to www.mail.ru [194.67.57.126]
over a maximum of 30 hops:

1   493 ms   499 ms    26 ms  10.122.0.1
  2   564 ms   504 ms   519 ms  so-he-m-1-vl6.sbb.rs [89.216.4.17]
  3   513 ms   513 ms   594 ms  vb-he-m-1-ge1-1-1.sbb.rs [89.216.6.161]
  4   509 ms   554 ms   566 ms  bg-du-m-1-pc1.sbb.rs [89.216.6.149]
  5   667 ms   735 ms   840 ms  bg-du-r-1-te3-0-0.sbb.rs [89.216.5.253]
  6   870 ms   794 ms   900 ms  po4-0.core01.fra06.atlas.cogentco.com [149.6.140
.141]
  7   918 ms   915 ms   922 ms  te1-3.ccr01.fra06.atlas.cogentco.com [130.117.0.
149]
  8   927 ms   937 ms   948 ms  te7-2.ccr01.fra03.atlas.cogentco.com [130.117.48
.106]
  9     *        *      476 ms  te7-3.mpd01.fra03.atlas.cogentco.com [130.117.3.
202]
 10   555 ms   569 ms   603 ms  cat01.Frankfurt.gldn.net [80.81.192.243]
 11   575 ms   605 ms   592 ms  cat01.Moscow.gldn.net [194.186.157.50]
 12   627 ms   638 ms   654 ms  mailru-KK12-1-gw.Moscow.gldn.net [195.239.8.10]

13   628 ms   647 ms   231 ms  mail.ru [194.67.57.126]

Trace complete.

Poslednja izmena:
lepe (nezvanicne) vesti.
ajde daj link ka SBB-ovom forumu gde se to pominje :)

Pa to ce biti smrtonosan udarac Telekomu. Bar sto se tice krajnih korisnika, koji vec izvesno vreme prelaze na SBB

Živi bili pa videli.Zvuči i suviše dobro da bih poverovao.
Po tome svi paketi bi imali lokal?

Moja predviđanja će i ovoga puta izgleda biti tačne, jer samo tamo ranije pisao da jedino ima smisla duplirati pakete +lokal, a ne praviti surf, surf+ i ostale gluposti jer je su brzine na surf+ paketima postale smešne i skupe. Lokal treba da bude bonus i jedan veliki +, a ne servis koji bi se naplaćivao korisnicima.

logicno je da kabl bude brzi od ADSL-a, tako je svuda. tu je i lokal (koji meni doduse ne znaci nista ali ima ljudi koji ga koriste). ovo povecanje deluje logicno, samo ako je SBB dobio dozvolu konacno. nadamo se da ce se odlepiti od ADSL-a, a ne samo kopirati ponudu, sto bi nateralo Telekom da opet ubrzava ADSL, na opste zadovoljstvo :)
cim sam video da je donet onaj RATEL-ov pravilnik odmah sam postao optimistican :) eto primera kako se trziste dinamicno razvija kada se ukine monopol.

Samo neka se kolju, moze korisnicima da bude samo bolje i kod jednih i kod drugih.

Poslednja izmena:
Živi bili pa videli.Zvuči i suviše dobro da bih poverovao.
А зашто не би? Шолак је најавио да ће тако бити када добију дозволу да користе линк који су поставили.
Po tome svi paketi bi imali lokal?
Да.

Што откуца Agr3ssor, најбоље би било да укину FlatHome+, а у FlatHome пакете додају симетричан локал :banana:. То би не са'ранило конкуренцију, него :banana:.

logicno je da kabl bude brzi od ADSL-a, tako je svuda. tu je i lokal (koji meni doduse ne znaci nista ali ima ljudi koji ga koriste). ovo povecanje deluje logicno, samo ako je SBB dobio dozvolu konacno. nadamo se da ce se odlepiti od ADSL-a, a ne samo kopirati ponudu, sto bi nateralo Telekom da opet ubrzava ADSL, na opste zadovoljstvo :)
cim sam video da je donet onaj RATEL-ov pravilnik odmah sam postao optimistican :) eto primera kako se trziste dinamicno razvija kada se ukine monopol.
Локал је доживео расуло после увођења FlatSurf (FlatHome) пакета прошлог септембра (ја први дигао руке од локала) - СББ је намерно пуцао у ногу локалу. Овим би се ситуација драстично променила, ја бих се први вратио (тачније реактивирао) на један локални трекер (где сад само статирам, осим за Нову годину :D).
А да су дозволу добили, јесу, јер последњих дана нешто очигледно раде, а trace rout очигледно показује да само мало део саобраћаја иде преко Телекома (барем код мене) ;).

Što reče bachi, u mom slučaju bi bilo 2048/256 + 1024/1024 lokal za 1390 mesečno :smoke: :banana:!

Ne znam kojom logikom si dosao do te racunice :zgran:.

Koje ubrzanje bih ja dobio, na: 384/192 (768/384) ?

Onda ce ukinuti duple pakete, vec ce ostati samo jedan (surf ili surf +, nebitan naziv).

Ne znam kojom logikom si dosao do te racunice :zgran:.
Па ако сам сада на 1024/128 x 2 = 2048/256.

Koje ubrzanje bih ja dobio, na: 384/192 (768/384) ?

Onda ce ukinuti duple pakete, vec ce ostati samo jedan (surf ili surf +, nebitan naziv).
Слажем се са Agr3ssor-ом да ће FlatHome+ пакети бити највероватније укинути или ће и ту дуплирати (само да не буде за 50% јер онда постају бесмислени) спољни нет (ко хоће јаче слање у односу 2:1), а локал свима исти (1024/1024).

Poslednja izmena:
Ma 100% će biti samo jedna vrsta paketa u ponudi jer ostalo gubi svaku smisao jer 2mb treba da postane default ponuda za ovu godinu.

Ako sahrane Flat Home i jace pakete sahranili su se.
Navodite ih na pogresnu stranu.

Lokal je prespor za vecinu i 1mbit lokalne brzine je smesan.
Ako u lokalu ponude brzinu ravnu externoj sa flat home ili jacih i ako kao plus dobijemo externi net od barem 4-6mbit onda lokal ima smisla, ali lokal od 1mbit , a Telekom otvara granice sa 4-6-8-16mbit mislim koja svrha.
Ko bi bio lud da koristi lokal, eventualno za neke domace sitnice.

Eh... Nije li konkurencija divna?

Ja se sigurno neću žaliti ako mi se paket pretvori u 4/512 +1/1 lokal,štaviše verovatno bih odmah prešao na 6/768 + 1/1.
U tom slučaju sbb-6/768=2700csd a adsl-4/256 2800 csd (valjda toliko beše).
Kakav bi to udarac bio :)

Ako u lokalu ponude brzinu ravnu externoj sa flat home ili jacih i ako kao plus dobijemo externi net od barem 4-6mbit onda lokal ima smisla, ali lokal od 1mbit , a Telekom otvara granice sa 4-6-8-16mbit mislim koja svrha.

Koliko sam shvatio dupliraće flat home pakete na 2,4,6 i dodati im lokal,a flat home + se ukida,a ne obrnuto.

Bas zavidim svima koji imaju mogućnost da koriste SBB internet, a ne ja imam u gradu budjavi Kopernikus. Nadam se da će ovo naterati Telekom, da ili poveća opet brzine ili da barem smanji cenu.

Onaj koji ima 4/512 njemu je 1/1 u lokalu smesno i nema nikakvog smisla i ja se slazem sa tim pa bi zbog toga brzine u lokalu trebalo da budu vece (znatno)

FlatHome неће сахранити сигурно. Овде је реч о FlatHome+ :).

До сада је максимум на локалу био 1024/512 Kb/s, а ако се незванична најава обистини, онда ће бити 1024/1024 Kb/s. Шта је ту лоше? Лакше ће се ратио одржавати када је веза симетрична. Мени 120 Kb/s није споро - то је 8+ GB дневно. Плус остаје ми спољни нет.

СББ је и овако до сада пуцао константно у локал (има тема о томе на СББ форуму) тако да би то био одличан потез у односу на досадашњу стратегију СББ-а у вези локала. И најбоље да СББ неће понудити 8 и 16 Mb/s, кад већ имају на припејду 5/1 и 10/2 Mb/s :).

Poslednja izmena:
Onaj koji ima 4/512 njemu je 1/1 u lokalu smesno i nema nikakvog smisla i ja se slazem sa tim pa bi zbog toga brzine u lokalu trebalo da budu vece (znatno)

:zgran::zgran::zgran:

Ccc, pa neverovatno kako vam se ne može udovoljiti. Pa kroz tih 1/1 se može dosta provući jer će u 99% slučajeva biti iskorišćen pun kapacitet...

hehe
meni vec 2 dana ne radi net...
tako je bilo i prosli put kad su ubrzavali net... svima ubrzali, meni ni za mail |)))

tako da ima sanse |)))

sto se lokala tice... meni sa 384/192 lokal treba nako...
sa 1M/512 mi uopste ne bi trebao...

naravno da ce biti dosta 1/1 kada imas 2/256 ali ako koristis jaci paket nista mi tih 1/1 u lokalu nece znaciti ili ako mi znace bice to vrlo malo.....

А да су дозволу добили, јесу, јер последњих дана нешто очигледно раде, а trace rout очигледно показује да само мало део саобраћаја иде преко Телекома (барем код мене) ;).

Direktora lokalnog sbb-a u Cacku mi je rekao da ce sigurno biti povecanja cim dobiju dozvolu za medjunarodno povezivanje. Ja sam ga pitao kako to kad vec sad moze lako da se vidi da koriste link na sta je on rekao da koriste ali da to jos nista nije zvanicno pusteno i da je to onako, nesto nezvanicno. Rekao mi je jos da osim izgradjene optike u Vojvodini oni sad povezuju optikom Beograd-Kragujevac i jos neka mesta i da se blizi dan kada ce biti 100 posto nezavisni od telekoma na lokalnom nivou. Imace dakle svoju mrezu a pomenuo je i digitalizaciju tv-a ove godine. Znaci ipak se ceka da RATEL objavi da su dobili dozvolu :mad:

cika_VELJA je napisao(la):
naravno da ce biti dosta 1/1 kada imas 2/256 ali ako koristis jaci paket nista mi tih 1/1 u lokalu nece znaciti ili ako mi znace bice to vrlo malo.....
Па немају сви људи велике хард дискове ;). Мени би 1/1 у локалу дошао фантастично, а спољни нет бих користио за стриминг ТВ станица и сл. ;). Није све у двадестчетворочасовном скидању свега и свачега с нета :d.

Dodat4c je napisao(la):
Direktora lokalnog sbb-a u Cacku mi je rekao da ce sigurno biti povecanja cim dobiju dozvolu za medjunarodno povezivanje. Ja sam ga pitao kako to kad vec sad moze lako da se vidi da koriste link na sta je on rekao da koriste ali da to jos nista nije zvanicno pusteno i da je to onako, nesto nezvanicno. Rekao mi je jos da osim izgradjene optike u Vojvodini oni sad povezuju optikom Beograd-Kragujevac i jos neka mesta i da se blizi dan kada ce biti 100 posto nezavisni od telekoma na lokalnom nivou. Imace dakle svoju mrezu a pomenuo je i digitalizaciju tv-a ove godine. Znaci ipak se ceka da RATEL objavi da su dobili dozvolu
Ја верујем да су добили, јер цифре не лажу ;).
Исфорсираће дигитализацију кабловске (могу врло лако), а HD канали крећу са емитовањем за ТоталТВ следеће године (закупили додатне транспордере), па ме ни би зачудило да за годину дана и у кабловском систему понуде HD канале, барем где имају добро изграђену инфраструктуру. Још ако успеју добити лиценцу за фиксну телефонију (за шта су поднели дозволу још пре годину дана), довинЏења Телекому (поготово после последње свињарије дела компаније под именом "имате пријатеља") :banana:.

Ja glasam da se ljudima koji ovako razmisljaju smanji brzina neta 2x, jer im povecanje ocigledno ne odgovara.

Poslednja izmena:
Telekom otvara granice 4,8,16 a po kojoj ceni majke ti??

A lokal na kojem bi upload bio 1mbit je sve samo ne smesan.

SBB сајт и home страница недоступни (Page Load Error) :zgran:. Само форум ради.

Poslednja izmena:
Ja glasam da se ljudima koji ovako razmisljaju smanji brzina neta 2x, jer im povecanje ocigledno ne odgovara.

Ne znam sto si takav covek da navijas da meni ili
cika_VELJA-i smanje duplo brzinu, eto ja to ne bih pozeleo tebi ja bih pozeleo da tebi povecaju 4x.

Ja te razumem tebi je krivo sto vam deluje da smo mi protiv lokala.
Verovatno si se sentimentalno vezao za isti ili si mozda u moderatorskoj strukturi na istom pa ti mozda deluje da postom kao sto je moj, vama koji ste u toj strukturi izmice vlast.

Kao sto je cika_VELJA rekao ako ja imam 6mbit kao primer eksternog neta, i recimo da sada imam lokal od 1mbit, ja bih licno mogao cisto da ukljucim i tih 1mbit da ubrzam malo stvar i da skinem recimo nesto sto mi je u queue-ju na externom, eto, da za koji promil ubrzam queue.

Mislim ne znam da li me kapiras.
SBB se mnogo steka za lokal, prespor je za danasnje pojmove, ja razumem korisnike koji imaju 256 ili 768 ili 1mbit , te kad takav korisnik dobije 4 x ili u slucaju kad ima 1mbit jos duplo u lokalu, meni je jasno da takvom korisniku to znaci.

Ili recimo Kad eventualno imas 2mbit, moglo bi mi znaciti tih 1mbit iz lokala jer ipak je to 50% dodatnog linka.

Ali iz svog srca ti kazem smor je kad imas 3mbit ili 6 ako koristis dva paketa ili 6 ako budu duplirali.

Jednostavno lokal mora biti mocniji od ovakve buduce seme.
Navijam za onakve pakete kao u rumuniji.
Onakav lokal itekako opravdava koriscenje istog.

Mislim ne znam da li me kapiras.
SBB se mnogo steka za lokal, prespor je za danasnje pojmove, ja razumem korisnike koji imaju 256 ili 768 ili 1mbit , te kad takav korisnik dobije 4 x ili u slucaju kad ima 1mbit jos duplo u lokalu, meni je jasno da takvom korisniku to znaci.

Ili recimo Kad eventualno imas 2mbit, moglo bi mi znaciti tih 1mbit iz lokala jer ipak je to 50% dodatnog linka.

Ali iz svog srca ti kazem smor je kad imas 3mbit ili 6 ako koristis dva paketa ili 6 ako budu duplirali.
Ал' СББ не игра на карту локала од септембра прошле године када су га обесмислили новим Сурф (= АДСЛ понуди) пакетима, о томе се ради.
Боље и 1/1 локал него никакав или још горе да га укину (још једном, има тема на СББ форуму). Ако буде 1/1 онда под притиском на форуму, можда и повећају. Не заборави да и даље немају све градове повезане (само Војводина) већ користе Телекомову инфраструктуру. Не може преко ноћи.
Ако учине што је најављено незванично, то је дааалеко боље од АДСЛ-а и свега на тржишту :smoke:.

Vrh Dno