Šta je novo?

SBB - ubrzanje posle NG

Direktora lokalnog sbb-a u Cacku mi je rekao da ce sigurno biti povecanja cim dobiju dozvolu za medjunarodno povezivanje. Ja sam ga pitao kako to kad vec sad moze lako da se vidi da koriste link na sta je on rekao da koriste ali da to jos nista nije zvanicno pusteno i da je to onako, nesto nezvanicno. Rekao mi je jos da osim izgradjene optike u Vojvodini oni sad povezuju optikom Beograd-Kragujevac i jos neka mesta i da se blizi dan kada ce biti 100 posto nezavisni od telekoma na lokalnom nivou. Imace dakle svoju mrezu a pomenuo je i digitalizaciju tv-a ove godine. Znaci ipak se ceka da RATEL objavi da su dobili dozvolu :mad:
kako je krenulo, načekaće se :D

btw. nadam se da će ekipa na forumu da vidi malo dalje od navijačkih strasti - svako povećanje adsla tera sbb da ponudi bolje uslove, svako povećanje sbba nateraće Telekom da ide sa boljom ponudom. Krajnji korisnici (a to smo svi mi) možemo samo da profitiramo :)

Telekom otvara granice 4,8,16 a po kojoj ceni majke ti??

A lokal na kojem bi upload bio 1mbit je sve samo ne smesan.

Cekaj ne znam da li si recimo ti video koliko ja postova imam protiv Telekoma, mislim da sam u vrhu usera po broju postova protiv Telekoma.

Drugo 4mbit je po ceni paketa od 2mbit, tako da taj ne racunamo.
8mbit je papreno skup i neisplatljiv, ali paket od 16mbit je ok, medjutim statistika sa huaweij-a koju je telekom sproveo je da 80% korisnika u Srbiji ne moze preko 10mbit, odnosno ima deo korisnika koji bi mogli da se provuku na 11-12 pa cak i 13mbit ali tada bi koristili modeme na samim granicama margine, veza bi im bila izuzetno nestabilna, pojavio bi se ogroman broj errora i garbage-a.
Deo srecnih korisnika u unutrasnjosti koji imaju krace razdaljine ili manje prekinutih spojeva, ili korisnici koji imaju promer od 1mm, standardno se koristi 0.6mm ili 0.5mm ili oni koji imaju kracu rutu i stare kablove od 0.8mm ili 1.2mm oni sigurno imaju perfektnu vezu i njima je put otvoren ka 24mbit odnosno neogranicenom paketu.

Time sam podrazumevao da telekom otvara granice brzina. Njihovu cenu nisam komentarisao.

SBB ne sme sedeti skrstenih ruku, sad je najbitnije da se bitka zahukta, jer sledeci udar je lokalni VOIP, sa lokalnim petljama ka mobilnim mrezama po povoljnijoj ceni pristupa
kao u Rumuniji, Bugarskoj, ili Kosovu.
Koga briga za Voip ka inostranstvu, mene licno zabole za takav voip.

Tada bitika postaje prava kada Voip zavlada u lokalu.

Zato sam rekao nemojte SBB-u praviti sliku kojim putem treba ici, odnosno da potencirate da je lokal najbitniji pa sve ostalo.
Lokal je bitan ali uporedo sa njim je i brzina eksternog neta koja mora parirati odnosno mora biti uvek za oktavu sitnu brza od adsl ponude.

A bitku za lokal vodite nezavisno od eksterne brzine.

kako je krenulo, načekaće se :D

btw. nadam se da će ekipa na forumu da vidi malo dalje od navijačkih strasti - svako povećanje adsla tera sbb da ponudi bolje uslove, svako povećanje sbba nateraće Telekom da ide sa boljom ponudom. Krajnji korisnici (a to smo svi mi) možemo samo da profitiramo :)

Pa sada ce tek da krene prava konkurencija. SBB trenutno drzi najvise korisnika, i adsl ako misli da preuzme nesto od toga mora da ima nesto ultra povoljno, i od sada pa na dalje mozemo da ocekujemo konstantno nadmetanje... pa sve dok ne bude nesto tipa 10mbps, i lokal 3 - 4 mbps. Zivela konkurencija! Konacno vise nismo prepusteni na milost i nemilost telekomu.

Локал је доживео расуло после увођења FlatSurf (FlatHome) пакета прошлог септембра (ја први дигао руке од локала) - СББ је намерно пуцао у ногу локалу. Овим би се ситуација драстично променила, ја бих се први вратио (тачније реактивирао) на један локални трекер (где сад само статирам, осим за Нову годину :D).
А да су дозволу добили, јесу, јер последњих дана нешто очигледно раде, а trace rout очигледно показује да само мало део саобраћаја иде преко Телекома (барем код мене) ;).
ne znam sta se desava sa SBB lokalom, ali SBB je tada morao da (makar) izjednaci i prekopira Telekomovu ponudu jer ima dosta ljudi koji ni ne koriste lokal, a vec brzina ka netu im itekako treba. secam se da je svojevremeno za iste pare Telekom nudio recimo 512k a SBB 256k + 512k u lokalu. e sada, to je ok nekome bilo ko je koristio lokal (jer je u zbiru imao veci ukupni protok), ali nekome ko nije koristio lokal nije uopste bilo povoljno. tako su nastali home surf paketi i SBB je tada prekopirao Telekomovu ADSL ponudu. e sada, moguce je da su ljudi tada poceli da prelaze na home surf pakete jer su hteli da skidaju stvari sa neta, bez da se mlate sa zickanjem slotova, odrzavanjem ratio-a, drzanjem share foldera na HDD-u i ostalim "blagodetima" lokala, a i odgovarao im je duplo brzi net, u odnosu na paket sa lokalom.
Vuk je napisao(la):
Lokal je prespor za vecinu i 1mbit lokalne brzine je smesan.
Ako u lokalu ponude brzinu ravnu externoj sa flat home ili jacih i ako kao plus dobijemo externi net od barem 4-6mbit onda lokal ima smisla, ali lokal od 1mbit , a Telekom otvara granice sa 4-6-8-16mbit mislim koja svrha.
Ko bi bio lud da koristi lokal, eventualno za neke domace sitnice.
word!
lokal je dobar za domace stvari kojih tesko ima na netu ali se zato mogu naci na lokalu. ja licno ne gledam domace filmove, serije niti slusam domacu muziku tako da me lokal ni najmanje ne interesuje.
ako SBB misli da im lokal zazivi, zasita treba da pusti neke vece brzine (recimo 10/10Mb/s) pa da ljudi jos i razmisle da li da se zezaju sa njime. ne vidim zasto to ne bi uradili kada ih to ne kosta ni centa? ovako, kada posle dupliranja najmanji paket bude 2Mb/s, zaista ne vidim zasto bi neko trljao glavu sa vise nego skromnih 1Mb/s u lokalu?

A svaka im cast za local, gori su od Lelekoma, nista ih ne kosta, a daju ga bukvalno na kasicicu...
Nije to nezadovoljstvo, razmisljate kao onaj nas p***r iz Lelekoma ili gde vec koji je rekao da je 768K i previshe i da ljudima ne treba ni toliko... Bill Gates je izvalio da je 640K dovoljno memorije i da nikad nece trebati vishe, ali barem covek nije imao internet da prosiri poglede, ovo je duduk...

Ovako je lokal samo zavitljavanje korisnika, jer im se daje "neesto" vishe od ostalih...
Umesto da daju koliko je fizicki moguce, ljudi ce brze u lokalu moci sve da urade, nece smarati spoljni link toliko, a bice zadovoljniji jer ce BRZHE da urade ono sto ce ionako da urade!
Ne zavaravajmo se, ko razmislja logikom "lele, imam 1000Mbit, KAKO DA IH ISKORISTIM SKROZ" ce vrrrrrlo brzo biti hard diskom limitiran ;) Vecina i sa sadasnjim 1024/512 imaju tih problema!

Zakljucak: Kasicica :(

@Chinaski: Ima lokal mnogo vishe primena, mislim da peering moze da radi izmedju svih providera, ako se to uvede, sve u Srbiji bi bilo "lokal", cak ce i poslovnim korisnicima to extra znaciti.
Lokal radi i za torrente, tako da i tu mozes dobiti. Npr. skidanje patch-eva za igre, i slicnim stvarima... o filmovima i muzici ne vredi pricati, to nije legala ;)

Poslednja izmena:
SBB trenutno drzi najvise korisnika
ne baš, telekom je prvi, sbb drugi, svi ostali adsl provajderi zajedno imaju manje korisnika od sbba

@informacija o lokalu: sad sam video ko je prvi pustio taj info na lokalnim trekerima, čovek je pouzdan, tako da je ta informacija prilično verovatna...

ne baš, telekom je prvi, sbb drugi, svi ostali adsl provajderi zajedno imaju manje korisnika od sbba

@informacija o lokalu: sad sam video ko je prvi pustio taj info na lokalnim trekerima, čovek je pouzdan, tako da je ta informacija prilično verovatna...

Gde si to video majke ti? LOL ... prosle godine kada je bilo pojeftinjenje, na b92 su objavili da SBB drzi 70% korisnika, a ostalih 30% drze SVI ostasli provajderi. Kakav crni telekom, pa oni su tek godinu dana ADSL provajder.

Gde si to video majke ti? LOL ... prosle godine kada je bilo pojeftinjenje, na b92 su objavili da SBB drzi 70% korisnika, a ostalih 30% drze SVI ostasli provajderi. Kakav crni telekom, pa oni su tek godinu dana ADSL provajder.
mozda drzi, ali 70% korisnika koji koriste kabl. svakako nemaju vise od Telekoma, a tek nemaju 70% a Telekom i ostali 30%. ali to nije tema ovde.

bila je jedan vrlo detaljan info na elite security, mislim da je podatak iz prve polovine 2007-me, al nisam siguran. Napisaću i brojke po sećanju, ne zamerite ako su pogrešne: telekom je tada imao oko 100.000, SBB 80.000 korisnika, svi ostali adsl provajderi nisu imali koliko SBB...
naravno, dial up je bio >all :D

Poslednja izmena:
Bili bi fenomenalno kad bi sbb povecao brzine i da za svaki paket lokal 1/1mb
mada meni to izgleda daleko od realnosti ali znam ljude koji su dali ove informacije i znam da ne bi izmisljali

Tako da 4 mb + 1/1 lokal za 2000 :)
meni je taman

Poslednja izmena:
Lokal bi trebao da bude veeeeliki adut SBB-a... jer uvek mogu da ponude isto što i konkurencija, a bilo kakav lokal nama dođe gratis, a njima rasterećenje spoljnih linkova sa mogućnošću da da ga konstantno povećavaju

Jaooo Telekome kukala ti majka.... Mrzim SBB iz prostog razloga sto ga nema kod mene u kraju... Blago vama...

bila je jedan vrlo detaljan info na elite security, mislim da je podatak iz prve polovine 2007-me, al nisam siguran. Napisaću i brojke po sećanju, ne zamerite ako su pogrešne: telekom je tada imao oko 100.000, SBB 80.000 korisnika, svi ostali adsl provajderi nisu imali koliko SBB...
naravno, dial up je bio >all :D

aaa ne ne, ja i pricam samo o brzom internetu, ne racunam dial up. Samo kablovska, wireless i ADSL. SBB drzi preko 70%

Kako god, logicno je da ce povecati. Ne znam samo sta se toliko shtekaju za taj lokal. Pa to barem ne placaju nikom. Cak i 1/1mbps ne znaci toliko. Da je barem 2/2 bilo bi dobro. I ne vidim zasto to ne uvedu u svaki paket, time ce samo skinuti opterecenje sa globalnog saobracaja, i samim tim ce placati manje linkove jer ce biti manja potrosnja.

Po meni totalno los potez sbb-a...

aaa ne ne, ja i pricam samo o brzom internetu, ne racunam dial up. Samo kablovska, wireless i ADSL. SBB drzi preko 70%
100.000 korisnika telekoma na adslu u to vreme...dial up nije bio uračunat u cifre koje sam naveo

EDIT:
evo našao sam taj post, pa čitaj :)
Prema broju broadband rezdencijalnih korisnika (podaci iz juna 2008):
1. Telekom ADSL maloprodaja sa preko 120.000 korisnika
2. SBB Cable sa preko 100.000 korisnika
3. Svi ostali ADSL podprovideri (Telekom veleprodaja) sa oko 80.000 korisnika
4. Svi zajedno Wireless korisnici (po RATEL evidenciji) sa oko 35.000 korisnika

Postoji još dial-up što ne bih da komentarišem i po RATEL-u u broadband spada i 256.000 korisnika 3G (UMTS) pristupa naravno svi evidnetirani kod Telekoma ali ja ni to ne bih komentarisao s obzirom da su to silni džabe+promo registrovani korisnici koji ne naprave ni 20Mb/s saobraćaja zajedno u piku tako da ne bih da mešam babe i žabe.

Stavka pod 3., daljom analizom dođeš do toga da se među ADSL podproviderima diči sa najviše pojedinačnih korisnika SezamPro sa oko 35.000 ADSL korisnika a prate ih Beotel i Eunet.
Inače Telekom se diči da ima barem još 200.000 neiskorišćenih ADSL portova (verovatno loše raspoređenih kad im konstantno fali na nekim BG centralama) i već je dosta pokrio zemlju. Trenutno sipaju investicione pare surovo iako je očigledno da tržište Srbioje ne može da prati sa svojom moći apsorpcije i potreba domaćinstva. Pre toga su tri godine spavali u testiranju ADSL-a dok su ostale zemlje išle napred u tržišnoj konkurenciji.
Cable provideri jedino ozbiljnije imaju svoje nezavisne metro i last mile mreže i to zbog toga što Telekomnije na vreme uočio potencijal njihove konkurencije. Među njima je predominantan SBB sa 21 gradom sa DOCSIS mrežom i Internet i VPN servisom i minorno malo korisnka sa Internet servisom ima PTT KDS, Radius-Vektor i IKOM (svi samo u Beogradu) dok ostali Cable operateri nemaju dvosmerne mreže pa samim tim ni uslove za data servise.

Na tržištu biznis korisnika i takozvanih VPN servisa i leased line servisa je još tužnije jer nadležni državni organi nikad i nisu pokušavali da omoguće neki razvoj i konkurenciju (naprotiv pre bi se reklo da su sprečavali) tako da imaš tromi Telekom (digitalni vodovi, SDSL LL, FrameRelay i MPLS/VPN) svuda u zemlji, SBB ima ozbiljnu ponudu i prisutnost sa svojom MPLS/VPN mrežom koja je delom i između gradova u sopstvenoj infrastrukturi, PTT ima nešto svoje MPLS mreže ali uglavnom za potrebe svojih silnih poštanskih lokacija dok ostali imaju nešto optičkih relacija u BG metro okruženju (Eunet, BeotelNET, YUBC i AbsolutOK) i nešto WiFi linkova po gradu i delom između gradova među kojima se ističe VeratNET, AbsolutOK i BeotelNET.

Iz ugla Carrierr-a Telekom faktički drži monopol jer su sve uradili da spreče druge da polažu svoju optiku čak i da hoće. U svim zemljama se konkurencija pravila korišćenjem ili razvojem ćerka firmi iz sistema Železnice, Elektrodistribucije ili su nadležne putne firme (alias naša Direkcija za puteve) bile zainteresovane da daju u zakup zemljište pored svoje infrastrukture da se polažu optički kablovi kao osnov za telco infrastrukturu. Tu je Telekom pravio monopolske ugovore i vezivao ruke svima koji su nabrojani osim EDB-u koji ni sam ne zna šta će sa mnogo položene optike po dalekovodima za svoje potrbe a koje su dobili kroz silne donacije od EU prethodnih godina. Samo još jedna državna firma koja se bavi sama sobom i koju boli ... za prihod kad samo kaplje. Za plakanje da nije tužno. SBB je položio neku optiku po Vojvodini i povezao sa Beogradom na pravu dosetku koju Telekom nije zatvorio i zato imamo sada i ove neke trzaje konkurencije i cenovne borbe.
Ključ monopola na Internet cene u maloprodaji ili veće brzine paketa trenutno leži u razbijanju monopola na međunarodno povezivanje i to čeka već više godina dogovor Ratela i nadležno ministarstvo telekomunikacija. Pored Telekoma pravo na internacionalni link imaju još VeratNet putem RR linka (takođe dobio saglasnost na dosetku poslednje popodne pred ukidanje ministarstva telekomunikacija bivše zemlje SRJ kada Telekom nije mogao više da reaguje) ali taj link ima svoj limit od 4x155Mb/s što odavno nije više dovoljno u eri broadband-a, dozvolu imaju i dva druga mobilna operatera jer su dali puno para državi za licence ali oni te RR linkove koriste samo za voice i ostali čeakju ..... Sad je Telenor startovaio sa 3G Internetom ali neko ozbiljnije korišćenje će i njih ubrzo dovesti u bezizlaznu situaciju limita RR linkova i nemanja jeftinijih carrier providera i sistema prenosa preko optičkih kablova.

Cena Telekom 1Mb Internet-a u veleprodaji za ISP-ove je zbog te činjenice nešto preko 10 puta veća nego što je nabavljaju preko !!! Sa tim cenam me čudi da uopšte imamo neke ISP-ove. O tome na posebnoj temi ko hoće.

Dobio si besplatni pregled jadnog stanja ISP tržišta u Srbiji trenutno za tvoj consultant biznis jer hoću da puknem zbog tog stanja ponekad zbog toga !!! Pogotovu se ražalostim kad vidim Rumune i Bugare kako nam nepovratno beže i to u telekomunikacijama.
Ali ako hoćeš još moraću da naplatim dalje....

Poslednja izmena:
A svaka im cast za local, gori su od Lelekoma, nista ih ne kosta, a daju ga bukvalno na kasicicu...
ako SBB misli da im lokal zazivi, zasita treba da pusti neke vece brzine (recimo 10/10Mb/s) pa da ljudi jos i razmisle da li da se zezaju sa njime. ne vidim zasto to ne bi uradili kada ih to ne kosta ni centa? ovako, kada posle dupliranja najmanji paket bude 2Mb/s, zaista ne vidim zasto bi neko trljao glavu sa vise nego skromnih 1Mb/s u lokalu?
Momci, moram da vas razuverim jer je to netačno i zbog čega podgrevate lažnu nadu. Čista tehnika je u pitanju i ne treba biti insajder pa to videti. Pročitaj post
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1664157#post1664157
I oko učešća na tržištu ima mnogo proverenijih informacija pa vam evo jedne za Telekom maloprodaju:
http://kablovskiforum.7.forumer.com/viewtopic.php?p=35166#35166
a svi ostali ADSL operateri imaju koliko i SBB kažu neki izvori.

koliko sam skapirao, hoces da kazes da SBB trenutno nema opremu za pustanje brzeg lokala vec da bi morao da dodatno ulaze da bi omogucio isti? jel' to insiderska info?
a sto se tice broja korsnika, za ADSL se slazu cifre (Telekom i ostali provajderi) i iznose oko 200k i po ovome sto je drgonzo nasao i po ovom linku koji si ti okacio...

Ne treba da ste tako euforicni zbog dizanja brzine, jer trenutna situacija sa lokalnom infra-strukturom nije bas sjajna i na vecini mesta nije dovoljnog kapaciteta da izdrzi udvostrucavanje brzine tako da moze da se desi da vam budu nize brzine sa novim paketima nego sadasnje zbog preopterecenja. Lokalna infra-struktura ne razlikuje da li je u pitanju lokal ili spoljni net zato vam izgleda da je sbb skrt i ako ga to nista ne kosta, medjutim kosta ga i te kako.
1 downstrem kanal je kapaciteta 56Mb i trenuto kod sbb-a je prosek 450-600 modema na tom kanalu, a zauzetost u vecernjim satima iznosi 80-90% sta mislite kako ce biti kada se udvostruce brzine. Jedino ako sbb expresno ne krene sa povecavanjem broja cvorista i cmts, inace nisam optimista da ce to dobro raditi.

vidi, za vecinu korisnika veca brzina ne znaci i veci download. ja licno je bih skidao ni bajt vise da mi neko udesetostruci brzinu, a verujem i da dosta ljudi tako razmislja. ali nam zato treba veca brzina da nesto kada skidamo skinemo sto pre. na kraju se sve svodi na agregaciju i koliko ko korisnika trpa na 1 link...

Ne znam sto si takav covek da navijas da meni ili
cika_VELJA-i smanje duplo brzinu, eto ja to ne bih pozeleo tebi ja bih pozeleo da tebi povecaju 4x.

Ja te razumem tebi je krivo sto vam deluje da smo mi protiv lokala.
Verovatno si se sentimentalno vezao za isti ili si mozda u moderatorskoj strukturi na istom pa ti mozda deluje da postom kao sto je moj, vama koji ste u toj strukturi izmice vlast.

Kao sto je cika_VELJA rekao ako ja imam 6mbit kao primer eksternog neta, i recimo da sada imam lokal od 1mbit, ja bih licno mogao cisto da ukljucim i tih 1mbit da ubrzam malo stvar i da skinem recimo nesto sto mi je u queue-ju na externom, eto, da za koji promil ubrzam queue.

Mislim ne znam da li me kapiras.
SBB se mnogo steka za lokal, prespor je za danasnje pojmove, ja razumem korisnike koji imaju 256 ili 768 ili 1mbit , te kad takav korisnik dobije 4 x ili u slucaju kad ima 1mbit jos duplo u lokalu, meni je jasno da takvom korisniku to znaci.

Ili recimo Kad eventualno imas 2mbit, moglo bi mi znaciti tih 1mbit iz lokala jer ipak je to 50% dodatnog linka.

Ali iz svog srca ti kazem smor je kad imas 3mbit ili 6 ako koristis dva paketa ili 6 ako budu duplirali.

Jednostavno lokal mora biti mocniji od ovakve buduce seme.
Navijam za onakve pakete kao u rumuniji.
Onakav lokal itekako opravdava koriscenje istog.

Dobio si za dzabe taj lokal ne znam sta jos hoces. Sada taj isti lokal neces cak ni placati ekstra a bice povecan na najvecu brzinu koju je do sada imao. Eto to sam samo hteo da kazem, dobijete najbolji internet u zemlji i i dalje se zalite...

Niko ne trazi da oni puste lokal svakome @Gbps dedicated, vec barem da dozvole sto je tehnicki moguce.
Sam si izjavio da SBB to ne kosta nista - ne pricam o tome da puste dodatne linije za svakog korisnika, vec da lokal iskoristi liniju koliko je moguce.
Negde ce to biti zagusenje - ali negde vec ima zagusenja i sa 1024/512 lokalom!
A za ADSL - neka otpuste gomilu maminih i tatinih sinova i cerki koji ne rade nista u Lelekomu, i njihove plate iskoriste da se oprema modernizuje.
I sta ako ih kosta? Da se tako razmislja, ostali bismo u kamenom dobu!

Momci, moram da vas razuverim jer je to netačno i zbog čega podgrevate lažnu nadu. Čista tehnika je u pitanju i ne treba biti insajder pa to videti. Pročitaj post
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1664157#post1664157
I oko učešća na tržištu ima mnogo proverenijih informacija pa vam evo jedne za Telekom maloprodaju:
http://kablovskiforum.7.forumer.com/viewtopic.php?p=35166#35166
a svi ostali ADSL operateri imaju koliko i SBB kažu neki izvori.

Pa sta? Treba da pevamo Kumbaya sto cemo imati naj net u SRBIJI? ;)
Daj mi bolje najgori net iz Japana, onda cu pevati Kumbaya ;)
Dobio si za dzabe taj lokal ne znam sta jos hoces. Sada taj isti lokal neces cak ni placati ekstra a bice povecan na najvecu brzinu koju je do sada imao. Eto to sam samo hteo da kazem, dobijete najbolji internet u zemlji i i dalje se zalite...

Poslednja izmena od urednika:
Jao kako vam zavidim . Imam ADSL a tako bih rado presao na SBB .
Medjutim , kada smo uvodili kablovsku u zgradu imali smo izbor izmedju SBB-a i PTT-a, i naravno penzosi se odluce za PTT :mad:

Poslednja izmena:
Jao kako vam zavidim . Imam ADSL a tako bih rado presao na SBB .
Medjutim , kada smo uvodili kablovsku u zgradu imali smo izbor izmedju SBB-a i PTT-a, i naravno penzosi se odluce za PTT :mad:

PTT je ptt, drzavna firma bate :D.

kod mene smrljavi ikom ja bih rado presao na sbb...ali sta je tu je i ADSL završava posao za sada.. :)

Koliko su i imali pouzdanih informacija o ubrzanju van lokala?

vidi, za vecinu korisnika veca brzina ne znaci i veci download. ja licno je bih skidao ni bajt vise da mi neko udesetostruci brzinu, a verujem i da dosta ljudi tako razmislja. ali nam zato treba veca brzina da nesto kada skidamo skinemo sto pre. na kraju se sve svodi na agregaciju i koliko ko korisnika trpa na 1 link...

Ako imaju vezu iz inostranstva koja im meri protok,onda je ok sa agregacijom. Ali nije tako vec imas max brzinu i po tome se placa. (npr kao na serverima 100 mb veza).
Tako da sa vecom brzinom ide manja brzina u vreme kada svi skidaju (nor uvece) i mnogo veca brzina nocu.

Ali nor meni vise odgovara KOnstantna brzina u tolu celog dana. To je i za profesionalnu upotrebu. A za skidanje i surfovanje i *******cije se slazem da je bolje
da imamo vecu "srednju" brzinu :)

Hteo sam da pitam u cemu je fora sa tim home paketima i sa home +.

Imam 2 mogucnosti:
1) 3000/384
2) 784/384

E sada samo bi budala (ili neko kome bas treba lokal) izabrala opciju 2).

Meni Jeste Jako Bitan UPLOAD pa se zato pitam da li je npr upload kod 2) veci nego kod 1) iako brojke kazu da je isti

Pa isti je upload a ako ti lokal ne znaci nista onda uzmi paket od 3mbit i to je to.

E ljudi vise mi je mooka od vasih komentara, kad god dodjem ocekujem neki konkretniji post vezano za temu, a ne vasa naglabanja, sta je meni a sta komsiji bolje :smash:.

Ne postujte vise, osim ako nije neka vest iz sbb-a, ili nekog foruma...

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno