Šta je novo?

24" - pojavila se nova zvijezda

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
Već duže vremena se razmišljam kako je došlo vrijeme da se upgrade-ujem po pitanju monitora. Za oko su mi zapali raznorazni modeli, ali nikako da se odlučim i prelomim da uzmem nešto.

Obzirom da imam PVA panel već nekoliko godina, a da svaki dan na poslu gledam u TN, ne ide mi se na TN panel, barem ne na ovoj dijagonali (24)...

Između onih koji su ušli u uži izbor je Dell 2407-HC (ali ga nema više), Sasamung 245T, LG L245WP (za koga se ispostavilo je P-MVA panel, a ne S-IPS kako je pisalo na LG sajtu) i HP LP2465. Znam da će to da me košta oko 650-800 eura, ali oči ne pitaju.

Prevrnuo sam čini mi se pola interneta i onda u jednom momentu sasvim slučajno vidim da je HP, pored DreamColor serije monitora koja košta kao Svetog Petra kajgana, najavio izbacivanje novog modela monitora - LP2475W.

hp-lp2475w-widescreen-lcd-monitor_400x400.jpg

Šlag na tortu je S-IPS panel, gomila ulaza (za razliku od siromašna 2 DVI na 2465 modelu), ali i cijena od oko 650 dolara u Amerikama... ;);) Ono na šta sam se rastužio je da je najavljen za pojavljivanje tek za mjesec dana... :smash::smash:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cs/sr/sm/WF05a/382087-382087-64283-444767-444767-3648442.html

Specifikacija:

Display: 24″ 8-bit TFT LCD with CCFL
Aspect Ratio: 16:10
Pixel Format: 1920 x 1200
Color Gamut: 102% NTSC
Contrast Ratio: 1000:1
Viewing Angle: 178/178
Response Time: 6ms (GTG), 12ms (on/off)
Connectivity: USB 2.0 (6), DVI-I (2), HDMI, DisplayPort, Component, S-Video, Composite
Other: Energy Star compliant, EPEAT Silver
Power Consumption: 120W (max), 75W (typical), 2W (standby)

Ipak, vršljanje po netu se isplatilo i našao sam na nekoliko mjesta komentare onih koji su ga već kupili. Za sada (čitaj proteklih nekoliko sati vršljanja po netu i čitajući sve na šta se moglo naići) nisam još našao da se neko žalio na monitor, iako je još veoma veoma svjež.

Šta mislite?

Evo stigao je i meni jedan. Za sada prve impresije su :zgran::happy:
Odlicna crna, uglovi, boje(doduse oslepeo sam od defoult brightnesa), sve u svemu za sada bruka, videcemo kasnije.
Jedina mana sto se poprilicno greje sa gornje strane, ako je to uopste mana.

Ma kakav crni dead pixel, ejjjj :)

Izvinite sto sam se zadrzao, ali pored monitora sam morao da ubacim i novu grafu, da povezem Z-5500 i tako... :)

Prvi utisak: WOW :zgran:

Bez sumnje, najbolji monitor koji sam video.

Jako lepo izgleda. Postolje bas i nije najlepse, ali mi bar otklanja paranoju da se monitor ne prevrne.
Boje su jako precizne. Jedino crvena boja malkice vuce na rozu, ali to se da srediti. Crna boja je stvarno crna :)
Uglovi gledanja su odlicni, skoro da uopste nema razlike.
Nema nikakvih problema sa textom na koje su se zalili na stranim forumima. Takodje, nisam primetio da je jedna strana tamnija ili svetlija od druge.
Ghosting ili input lag nisam primetio.

Sada samo treba da se naviknem na ovu velicinu i rezoluciju. Za nekoga ko prelazi za CRT 17'' na ovo... :banana:
Preporodio sam se. :)

Za sada se nisam igrao sa menijima i podesavanjima, to ce doci kasnije na red.

I ja sam primetio da se malo vise greje, ali ne vidim to kao neku manu.

I to je to. ,)
Kasnije cu da bacim neke slike, a mozda uradim i neki user review.

Ko ima love, od ovoga ne moze bolje. Kupuj i ne razmisljaj. :)

:wave:

Super, drago mi je da ste uboli ok primerke. Uzivajte i neka vas dugo sluze :)
Ako nije problem samo mi bacite na PM koliko su para bili i gde ste ih uzeli.

poz
M.

Izgleda da samo moj primerak ima "probijanje" pozadinskog osvetljenja i nedostatak crne boje...:(...ako je za utehu kod mene nema grejanja o kome pisete.

Stigao je!!! :)

Sada cu da ga otpakujem ,)

Utiske javljam kada se opasuljim :D

Verovatno kasno veceras ili sutra :)

Evo stigao je i meni jedan. Za sada prve impresije su :zgran::happy:
Odlicna crna, uglovi, boje(doduse oslepeo sam od defoult brightnesa), sve u svemu za sada bruka, videcemo kasnije.
Jedina mana sto se poprilicno greje sa gornje strane, ako je to uopste mana.

cestitam i uzdravlje da vas sluzi :happy:

Trebalo je, ali na racun toga sto nije hteo da se ukljuci svaki put. Medjutim, to se desavalo samo sa mojom ATI AIW X800XL karticom, sa drugim karticama problema nema...ne mogu da ga vratim zato sto postoji probijanje pozadinskog osvetljenja, ko ce mi to priznati...??

pa ne znam. ipak mislim da vredi probati. skupo si ga platio i nije fer da imas skup monitor sa TN karakteristikama. ako bi im lepo objasnio u cemu je stvar mozda bi ti izasli u susret?

pa ne znam. ipak mislim da vredi probati. skupo si ga platio i nije fer da imas skup monitor sa TN karakteristikama. ako bi im lepo objasnio u cemu je stvar mozda bi ti izasli u susret?

Apsolutno...zvao sam prodavnicu..kazu da treba da odnesem u njihov servis pa da tamo procene. Mozda i uradim to. Medjutim, voleo bih od drugih da cujem koliko je probijanje svetla na njihovim primercima...mozda ja preterujm sa zahtevima, ne znam sta da kazem...

Medjutim, voleo bih od drugih da cujem koliko je probijanje svetla na njihovim primercima...

Evo ovako na mom primerku moje neko vidjenje je da nema aplsolutno probijanja pozadinskog osvetljenja, znaci crna je crna preko celog ekrana kada gledam pravo u monitor. Medjutim javlja se nesto sto ovi sa hardforuma zovu ips glow, naime kada gledam iz odredjenih uglova coskovi znaju kao da svetlucaju, ne znam kako bolje da se izrazim, i to ne svi nego tipa kada gledam sa desne strane, donji levi svetluca i obrnuto, ali ovo se razlikuje od probijanja osvetljenja i moram bas da gledam da bih video, kazu da je to mana ips panela(tipa nec 2490 i 2690 imaju neki polarizer koji resava taj problem) tako da samog probijanja pozadinskog osvetljenja nema.
Moje neko misljenje je da bi trebalo da ga nosis u servis jer kao sto su ti rekli ipak smo mi platili monitor debelo i ocekujemo performanse na odredjenom nivou.

Evo ovako na mom primerku moje neko vidjenje je da nema aplsolutno probijanja pozadinskog osvetljenja, znaci crna je crna preko celog ekrana kada gledam pravo u monitor. Medjutim javlja se nesto sto ovi sa hardforuma zovu ips glow, naime kada gledam iz odredjenih uglova coskovi znaju kao da svetlucaju, ne znam kako bolje da se izrazim, i to ne svi nego tipa kada gledam sa desne strane, donji levi svetluca i obrnuto, ali ovo se razlikuje od probijanja osvetljenja i moram bas da gledam da bih video, kazu da je to mana ips panela(tipa nec 2490 i 2690 imaju neki polarizer koji resava taj problem) tako da samog probijanja pozadinskog osvetljenja nema.
Moje neko misljenje je da bi trebalo da ga nosis u servis jer kao sto su ti rekli ipak smo mi platili monitor debelo i ocekujemo performanse na odredjenom nivou.

Kod mene je izuzetno uocljivo...bilo to probijanje pozadinskog osvetljenja ili glow. Kada gledam pod pravim uglom u sredinu ekrana, u samoj sredini (kada je pozadina potpuno crna, tj. trebalo bi da bude) je vidno probijanje svetla a u sva cetiri ugla je izuzetno vidno. Kada je postavljena teget boja na Windows desktop to nije mnogo uocljivo (cak se i ne primecuje ako se ne obraca paznja) i slika je perfektno kontrastna i ostra, ali problemi pocinju kada se pusti neki film koji obiluje low-key scenama - crne boje jednostavno nema.

Sada i ja razmisljam o ovom modelu, pa mi je bas legla tema!

Danas poceh da uporedjujem, citam reviewe, i definitivno je i dalje best buy! E sada, posto mi nije bitna razlika od 100-200eur, ima li neko jos koju preporuku?

Ovaj Dell 2408WFP mi se ne uzima posto nikako da shvatim da li se kod nas pojavila nova revizija, a opet, dobih preporuke od vise ljudi koji ga koriste.

Hocu, jos samo da ga negde nadjem :)

javi se tex707 :) sta si uradio sa monitorom, bas me zanima?

Hvala na interesovanju, za sada nista...nikako da se odlucim da ga nosim u servis, nezgodno mi je da reklamiram samo probijanje baclighta, a i ne stizem od posla. Voleo bih da mi se ukaze prilika da vidim sliku nekog drugog primerka, bas da uporedim sa ovim mojim, da vidim da li ja fantaziram ili sam u pravu.

Jos jednom bih zamolio vlasnike LP2475W da napisu na kom setovanju drze brightness i contrast.

brightness 17
contrast 65

Znaci ne mogu da verujem da ga nigde u Srbiji nema, zvao sam sve moguce dobavljace i nista!

Ajde ako neko sazna da je stigla isporuka neka napise ovde, i hvala unapred! :wave:

Meni su u Pakomu rekli da ce da vide da nabave ako se skupi veci broj nas koji bi ga uzeli. Ja mozda imam neku varijantu i znacu ovih dana, ako od toga ne bude nista mogli bi da napravimo listu pa narucimo od Pakoma.

Iskreno, za malo danas da uzmem Samsung 245T, ali ipak mi se ne baca 150eur vise posto mi ne gori pod nogama...

Ne znam dali ste pominjali i razmisljali o ovome: Dell 2407WFP-HC. Odlican monitor, u tom nekom cenovnom rangu koji ste pominjali... kvalitet slike je izlisno komentarisati. Dobrodosao je kod svakog ko imaprofesionalne potrebe ;)

A ako neko pak ima zahtevnije oci, ili posao to trazi mislim da je 'ColorEdge CG241W' odlicno resenje. Naravno cena je paprena, ali pruza ono sto se od takvog monitora trazi :)

http://www.eizo.com/products/graphics/cg241w/index.asp

Poslednja izmena:
Ne znam dali ste pominjali i razmisljali o ovome: Dell 2407WFP-HC. Odlican monitor, u tom nekom cenovnom rangu koji ste pominjali... kvalitet slike je izlisno komentarisati. Dobrodosao je kod svakog ko imaprofesionalne potrebe ;)

A ako neko pak ima zahtevnije oci, ili posao to trazi mislim da je 'ColorEdge CG241W' odlicno resenje. Naravno cena je paprena, ali pruza ono sto se od takvog monitora trazi :)

http://www.eizo.com/products/graphics/cg241w/index.asp

Kod ovog monitora postoji samo jedan "mali" problem - NEMA GA za kupiti već skoro godinu dana...

Nazad
Vrh Dno