Šta je novo?

24" - pojavila se nova zvijezda

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
Već duže vremena se razmišljam kako je došlo vrijeme da se upgrade-ujem po pitanju monitora. Za oko su mi zapali raznorazni modeli, ali nikako da se odlučim i prelomim da uzmem nešto.

Obzirom da imam PVA panel već nekoliko godina, a da svaki dan na poslu gledam u TN, ne ide mi se na TN panel, barem ne na ovoj dijagonali (24)...

Između onih koji su ušli u uži izbor je Dell 2407-HC (ali ga nema više), Sasamung 245T, LG L245WP (za koga se ispostavilo je P-MVA panel, a ne S-IPS kako je pisalo na LG sajtu) i HP LP2465. Znam da će to da me košta oko 650-800 eura, ali oči ne pitaju.

Prevrnuo sam čini mi se pola interneta i onda u jednom momentu sasvim slučajno vidim da je HP, pored DreamColor serije monitora koja košta kao Svetog Petra kajgana, najavio izbacivanje novog modela monitora - LP2475W.

hp-lp2475w-widescreen-lcd-monitor_400x400.jpg

Šlag na tortu je S-IPS panel, gomila ulaza (za razliku od siromašna 2 DVI na 2465 modelu), ali i cijena od oko 650 dolara u Amerikama... ;);) Ono na šta sam se rastužio je da je najavljen za pojavljivanje tek za mjesec dana... :smash::smash:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/cs/sr/sm/WF05a/382087-382087-64283-444767-444767-3648442.html

Specifikacija:

Display: 24″ 8-bit TFT LCD with CCFL
Aspect Ratio: 16:10
Pixel Format: 1920 x 1200
Color Gamut: 102% NTSC
Contrast Ratio: 1000:1
Viewing Angle: 178/178
Response Time: 6ms (GTG), 12ms (on/off)
Connectivity: USB 2.0 (6), DVI-I (2), HDMI, DisplayPort, Component, S-Video, Composite
Other: Energy Star compliant, EPEAT Silver
Power Consumption: 120W (max), 75W (typical), 2W (standby)

Ipak, vršljanje po netu se isplatilo i našao sam na nekoliko mjesta komentare onih koji su ga već kupili. Za sada (čitaj proteklih nekoliko sati vršljanja po netu i čitajući sve na šta se moglo naići) nisam još našao da se neko žalio na monitor, iako je još veoma veoma svjež.

Šta mislite?

245T

Evo ovako ja sam ga kupio prosle nedelje preko Gigatrona koji su ga naravno uzeli u erc-u nakon sto sam ga testirao za martovski broj casopisa refoto.

Fora je da ili znate negog od dilera ili ostavite kaparu pa ga oni naruce jer koliko sam pricao sa ljudima iz erc-a ne uzimaju ga zbog male potraznje.

Monitor je izuzetno svetao, tako da sam belu lumu postigao na 125 sa podesavanjem osvetljaja na 10 (!) i kontrasta na. Ista stvar kao kod Aple monitora. Btw. odlična uniformnost, reprodukcija nakon kalibracije, kao i kontrola boja. Preporučujem u svakom slučaju!

Ja sam se lomio između njega i Eizo-a S2231BW ali sam Samsunga odabrao zbog 2 inča veće dijagonale i mogućnošću pivota. Cene su skoro iste, kvalitet oba monitora je neprikosnoven pa šta ko voli ....

Meni je moj hp svojevremeno stigao iz Bsprocesora ali cini mi se da ga i oni nemaju vise tako da vam je pakom jedini izbor, ili neki drugi monitor.

Nemoj da se neko zaebao i uzeo tog Dell-a ili 245T ako postoji mogucnost da se uzme ovaj HP. :)

Evo, ja posle 4 meseca koriscenja, extra zadovoljan, nisam u zivotu gledao u nesto bolje :)

drago mi je sto si ti zadovoljan ali procitaj tex707-ove postove ovde pa vidi sta je njega snaslo. sasvim dovoljno da me odvrati od qpovine HP-a...

Izgleda da je bas ubo los primerak. ***
Bas sam gledao po forumima, jako malo ljudi se zalilo na monitor, tj ne secam se da sam video da se na neki monitor tako malo ljudi zali, a na svim testovima je dobio jako, jako visoke ocene.

Poslednja izmena:
Ja sam takodje uzeo Samsung 245T, i iskreno voleo bih da pogledam i HP pa da vidim u cemu bi mogao biti vidno bolji.

Nakon kalibracije slika je odlicna, posle starog Samsunga 970p ponovo onaj osecaj "eee, na cemu sam ja radio". :)

Ne kazem da HP nema teoretski bolji panel, ali meni licno ovaj Samsung ispunjava sve zahteve, a jedina mana je mali input lag u igrama - kome je to bitno.

Tacnije, ogroman input lag. Ja sam se zgranuo. Nekada sam merkao taj 245T, ali me je to odvratilo od njega. Posle sam gledao Dell 2407WFP, pa 2408WFP i na kraju sam sasvim slucajno video ovu temu, zatim malo kasnije video review i odluka je pala istog trenutka.

Prvo, odusevljava broj prikljucaka na monitoru. Pored dva DVI, poseduje HDMI, Display port, kompozitni ulaz, komponentni ulaz, SPDIF Audio ulaz kao i USB hub sa 4 USB porta. Monitor moze da prikaze sliku u slici, tako da paralelno mogu da se gledaju dva ulaza. Kvalitet izdrade je na nivou, monitor nije nesto narocito vizuelno lep (moj subjektivni utisak), ali masivnost postolja, lakoca kojom se monitor rotira i okrece oko postolja uliva poverenje, zavrsna obrada je solidna, nista ne krcka i ne savija se. Monitor se umereno greje.

Drugo, prikaz... Panel je 8bit H-IPS LG/Philips oznake LM240WU4, ima odlicne uglove gledanja, jedino u potpunom mraku se javlja glow iz odredjenih uglova, zbog polarizatora, tako da crna prelazi u sivu. Efekat je suptilan i primetan samo u potpunom mraku. Neki H-IPS monitori, npr. NEC 2490 ima drugi tip polarizatora kod koga se taj efekat ne javlja, ali taj monitor je bar duplo skuplji. Pozadinska lampa ima ravnomerno osvetljenje i ne probija nigde, panel je bez mrtvih i zaglavljenih piksela. Odziv je dobar i nisam primetio nikakvo vece zamucenje, doduse nisam neki igrac tako da mi to nije bitno.. Ono sto je slabo primetno i to samo ako se detaljno gleda je da panel na belim ili sivim povrsinama sa leve strane vuce na zeleno a sa desne strane na ljubicastu boju... Efekat je jedva primetan i vidi se samo ako se trazi. HP zna za ovo i oni kazu da posle 400 sati rada lampe ovaj efekat prestaje, ostaje da vidimo da li je to tacno.
Filmovi u HD-u su odlicni, do izrazaja dolazi dobra crna boja i zive boje... DivX-i izgledaju losije, zbog velicine panela i rezolucije, izbliza se vidi svaki njihov nedostatak.

Na kraju i jedna zamerka... Po defaultu monitor dolazi sa vrlo losim podesavanjima za osvetljaj i kontrast. Boje su prenaglasene. Ovo se moze lako ispraviti podesavanjima u samom monitoru, ali ostaje problem prenaglasenih boja u aplikacijama koje ne koriste kolor profile. Ovo je naravno posledica Wide gamut lampe, i to je karakteristika svih monitora sa takvom lampom. Ako se koristi aplikacija koja razume kolor profil, do ovog efekta ne dolazi, a u ostalim aplikacijama se moze ublaziti smanjivanjem saturacije u podesavanju video karte ili podesavanjem boja na samom monitoru, ali se u potpunosti ne moze ukloniti. Obzirom da sam pre toga imao 959NF koji isto ima naglasene boje, ovo mi ne smeta ali siguran sam da nekom moze predstavljati problem. Da ima obicnu pozadinsku lampu, ovo bi bio fenomenalan monitor za sve namene, ovako je vise orijentisan ljudima koji rade u grafickim aplikacijama.

Cena je bila oko 630€

Ako te jos nesto interesuje, pitaj.

i da li neko zna gde moze da se kupi/naruci ovaj monitor? :)

Nazad
Vrh Dno