Šta je novo?

WD6400AAKS

320GB aaks je mnogo tisi od ovog sa 640.

Ipak moram da kazem da je 640 gb ~ 50% brzi ( i 100% bucniji)

Verovatno imaju 3200aaks iz starije serije, koji nije sa jednom plocom

Da, mislim na onaj 3200AAKS sa dve ploče... Onaj sa jednom je skoro isto brz (ustvari, bukvalno isto) kao i 6400AAKS...

Potpuno netačno, osim ovog dela za brzinu.

Ne ne obrnuto je.Ja trenutno imam sva ta 3 diska u kucistu ;) .Ovo sam juce merio.

Zapravo max read je 150 mb za raid od 2X 320GB AAKS
Dalje 120MB za 640AAKS
i 110 MB za 320AAKS
i 80 MB za 500GB green power

Sto se tice tisine ako se posmatra kada se ukljuci maksimalni AM onda je situacija sledece.Najtisi je green power, onda je malo bucniji (30%) 320AAKS a ovaj od 640GB je dosta tisi.Ovo za buku verovatno varira malo alo moje generalno ispada da je veci disk obicno bucniji - ali naravno ima i anomalija koje pokusavam da nadjem.

Nista nije tise od mog bivseg maxtora od 80GB kada se ukljuci smart.

Poslednja izmena:
6400AAKS i average read od 120MB/s ???
Aj ti to ponovo proveri, deluje mi bas mnogo ;)

A ja i dalje imam problem sa instalacijom xp-a ili servera 2003 na doticni, nece pa nece... :S:
I plocu sam promenio, ali opet isto ******, probao sam svaki savet ali nece govedo da radi....
Vista bez problema radi.... :(

A ja i dalje imam problem sa instalacijom xp-a ili servera 2003 na doticni, nece pa nece... :S:
I plocu sam promenio, ali opet isto ******, probao sam svaki savet ali nece govedo da radi....

na koji?

Meni se to jednom desilo - uzeo sam drugi hdd i sve je posle lepo radilo.Nemoj da nemajas plocu za takve stvari - menjaj hdd

Ma plocu sam zamenio posto sam poslao DFI u vechna lovishta, a hdd kada bih odneo u servis sta mogu ljudi da mi kazu ako Vista radi a XP nece, mogu samo da me gledaju kao budalu :S:....
WD 640AAKS je u pitanju, o njemu se i pishe svo vreme....

Veliki, jeftin, brz i necujan - me happy! :)

6400AAKS i average read od 120MB/s ???
Aj ti to ponovo proveri, deluje mi bas mnogo ;)
Reklo bi se, po onome sto je naveo ("max read"... cenim da misli na burst), i cinjenici da mu u RAID-u tera na 150MB/s maximalno (takodje, cenim da je burst u pitanju)... da mu diskovi rade u SATA-I modu.
A mozda i ne :)

Napravi 2 particije na počecima diska od 5-10Gb, tu stavi samo Win i Office

pitanja:
1. kako se pravi particija na početku diska??? Da li se misli na standardnu C:,D:...G: itd. pa prve dve, ili ima neki poseban metod.
2. da li savetuješ na jednu particuju samo win, a na drugu office, ili zajedno na jednu od 5-10GB win+office + druga 5-10GB za Acronis sliku.

3. da li ova ploča ima podršku za AHCI, čitao sam, ali baš ne videh...inače u pitanju je Chipset: NVIDIA nForce 520D
http://www.biostar.com.tw/app/en-us/mb/content.php?S_ID=308

disk iz nalslova stoji na stolu i treba da ga pustim u rad.

Ma plocu sam zamenio posto sam poslao DFI u vechna lovishta, a hdd kada bih odneo u servis sta mogu ljudi da mi kazu ako Vista radi a XP nece, mogu samo da me gledaju kao budalu :S:....
WD 640AAKS je u pitanju, o njemu se i pishe svo vreme....

možda si ovu premisu ispustio iz vida "How to install Windows XP on a SATA hard disk"
http://www.alexnolan.net/articles/installxpsata.htm
http://news.softpedia.com/news/Install-Windows-XP-On-SATA-Without-a-Floppy-F6-47807.shtml

Poslednja izmena:
@bit
Drajver na flpoiju je bitan samo ako su diskovi u RADI ili AHCI modu. U IDE modu ti ne trebaju driveri za SATA disk ;)

Ja ne znam o kakvoj vi buci sa tih diskova govorite, ja imam dva komada u racunaru i mogu reci da je do sada samo Samsung 320gb bio malcice tisi od ova dva zajedno.

A da probas da iz nekog partition managera obrises sve particije i da ih ponovo napravis. Ovo se odnosi na disk na koji zelis da instaliras.
Vec par puta sam imao taj problem sa raznim diskovima (seagate, maxtor, wd) i svaki put je pomoglo brisanje particija.

A da probas da iz nekog partition managera obrises sve particije i da ih ponovo napravis. Ovo se odnosi na disk na koji zelis da instaliras.
Vec par puta sam imao taj problem sa raznim diskovima (seagate, maxtor, wd) i svaki put je pomoglo brisanje particija.

Ovo je vrlo čest slučaj nemogućnosti instalacije Windows OS-a. Instalacija je osetljiva na tip particije pa recimo na disk particionisan iz linuxa (tip particije 0x82, 0x83...) ne može da se instalira. Vista ima promenjen boot manager pa je tolerantnija prema drugim tipovima particija.

Nisam probao da ih brisem 3rd party tool-om nikakvim, sve shto sam uradio je bilo pravljenje 3 particije iz server 2003 os-a, nakon kopiranja podataka probao sam instal i nece, onaj deo sa biranjem i formatiranjem particije prolazi ok, mdejutim posle restarta stalno ista greshka, DISK READ ERROR OCCURED :S:.... A Vista radi li radi, da nije ovoga ne bi je ni koristio :d....
Probacu partition magic ili neshto sa Hirens cd-a :wave:

Mozes da probas i da iz instalacionog shella windowsa obrises particiju prilikom izbora i da je odmah napravis pa selektujes tu novonapravljenu (u tom trenutku je file system RAW) i formatiras je u ntfs. I to je znalo da pomogne kod takvih problema, kad prodje kopiranje fajlova ali dalje nece.
Skoro je jedan lik imao takav problem posle zaraze sa virusima i morao sam da mu brisem sve particije i da reinicijalizujem mbr i tek onda je proradilo.

Pozz

P.S. Nadam se da ces uspeti da resis problem.

Pozdrav,

imam problem sa WD 6400aaks blue,ono sto sam zeleo je da od WD 6400aaks napravim novu particiju a da mi stari ATA WD 160Gb ostane za OS.

Kada sam udenuo novi WD 640gb, nikako nije hteo da se pojavi u biosu, pa tako nemam ni pristup njemu. Zatim sam pokusao da iskljucim ATA WD 160Gb i da samo pokrenem SATA WD 640Gb ali ni u tom slucaju nisam uspeo. Takodje sam pokusao sa pozicijom dzmpera na 5,6 (druga 2 sa L na D), opet nista. Pokusao sam i bez DVD-a takodje nista. Jedino pozitivno je da mi je nakon ucitavanja biosa u jednom redu ispisao da je WD6400aaks na SATA 1 ctrl, a da je SATA 0 prazan. Pokusao sam da pokrenem WIN setup i da instaliram novi win na njega ali ga setup ne prepoznaje i nemam sta da formatiram.

E sad, da li je bitno na kom mestu je HD prikljucen mislim na SATA 0 ili SATA 1, da li je uopste moguce koristiti jedan ATA i jedan SATA HD istovremeno, da li su dzamperi bitni za SATA HD? Koju kombinaciju preporucujete?

Spreman sam da izvadim ata WD 160GB i samo da koristim sata WD 640GB.

Imam Gigabyte KT600 (K7 Triton) plocu, koja podrzava SATA I, nisam zaboravio da instaliram drajvere, i nisam iskljucio SATA u biosu.

Hvala unapred.

ja imam 3 HDDa i 3 rezaca na staroj NF2 ploci i radi OK. Tipujem prije svega na KT600 da je problem...

Kupio sam 2 WD6400aaks diska, tihi su, jedan radi super, dok je drugom crkla elektronika posle 2 dana. Sreca sto nisam nista vazno stavio na njega, sada je na reklamaciji.

pitanje:

koji je stvarni kapacitet wd640, kod mene je upotrebljivo tacno 596GB, da li je to to, ili treba da ima 640GB.
pre instalacije OS, bila je ista situacija, pa sam proverio sa nekim od alata za testiranje sa hiren boot, dali su istu vrednost.
ako je neka greska verovatno sam ja negde pogresio, sta mi je ciniti.
skinuo sam wd alate za dijagnostiku pa cu ih pustiti.

Poslednja izmena:
to je to, progooglaj za objasnjenje, mislim da je GB vs GiB il sl.

Čoveče, koliko će samo puta biti postavljeno ovo pitanje.
Podaci koje proizvođači ispisuju na hard diskovima se odnose na veličinu hard diska, ali izraženo u GB, kada bi računica bila da je 1000 MB=1 GB, a ustvari je 1024 MB=1 GB, pa se formatiranjem zauzme određenu veličinu koja je uvek nešto manja od deklarisane, što je u tvom slučaju tih 596 GB.
Dakle, sa hardom je sve ok.
Pozz

:wave: jorig, odmah pronasao tabelu, i sve jasno ko pod reflektorom.
@RingeRaja bem li ga, druze Rajo ne kupujem diskove svaki dan, a jos manje ih svaki dan formatiram prvi put, (obicno kupim ceo racunar sa formatiranim diskom) za Gib i GB sam citao na ovom forumu jos poodavno, ali nisam se druzio sa tim, u svakom slucaju hvala i tebi na opsirnom odgovoru, ali ton odgovora je bzvz, mislim ona prva recenica. :wave:

Poslednja izmena:
@najgori

uzmi procitaj uputstvo za plochu, mora dzamper na njoj da se namesti da bi proradio. radi ko chasha, ne boj se.

Nazad
Vrh Dno