meni je glavna mana pored spirit eater curse-a u MoTB-u upravo nedostatak klasa, a svakoj mozesh naci zamerku zashto je losha, i nezanimljiva, osim wizarda i Sorcerer-a:
Paladin - ne mosh biti nishta osim lawful good, i morash da imash deity, a ako u toku igre promenish alignmnet, nemash pola magija za paladina.
Rogue - pola stvari koje su SUPER kod rogue-a su beskorisne, jel su kampanje obe takve da je sve u shrokama sa gomilom zla, nema tu puno "backstab-ova" kao u wow-u.
Ranger - missile je losh, po 3.5 DnD pravilima, a Mele je loshiji od varvarina ili fajtera. nezanimljiv.
Varvarin - to samo ko voli brute force i klanja, bez ikakvog lore-a i spellcasting-a, igra sa njim je kao 10x usporeni diablo
Fighter - napravili su ga da shta god ti radio, favorizuje se falcion, rapier i longsword. e ja necu fajteraa sa tim oruzijem.
Bard/Fav soul/Cleric/spirit shaman - nisu ofanzivni, niti ih mozesh levelovati da budu ofanzivni. beskorisni u kampanjama
Druid - kao i u svim igrama gde ima druida- forme mu mnogo troshe od magije, a nisu ni za shta.
Warlock - napravljen samo da bi Originalna kampanja imala smisla. dosadniji i od varvarina sa svoja tri eldritch blasta.
Monk - kazu da je dobar, ja ga probao jednom, ali meni su RPG igre za grindovanje, a ne za golorukog heroja.
Prestizne klase su smor, jer samo pola su Lvl 10, a u tih pola, 7 nivo daje top feat-ove koje mozesh da koristish, te mi je svaka multiklasa nakardna. eventualno stormguard je dobar, ali si i sa njim ogranichen iskljuchivo na Spear, koji morash sam da craft-ujesh.
eto, klase su odvratne. videcu ovog swashbuckler-a (prevod anyone ? opran shtit ? ) ali sam generalno razocharan, i jedini versityle likovi u igri su Arcane caster-i.
Nedostatak klasa?! Pa ima ih skoro 40. Uz gotovo 30 rasa,gomile skillova i featova i mogucnost kombinacije do 4 klase,upravo klase cine najjacu stavku NWN2.
Haha,wizard i sorcerer,najveci smor za igranje. Kako mozes da ti glavni karakter bude pure spellcasting klasa? Nikakav izazov za nabudziti,samo cekas da dobijes magije,slaba zavisnost od itema i featova,kao i od drugih klasa. Nikada glavni karakter ne moze da mi bude wizard.
Od ovoga sto si naveo za klase,nista ne stoji:
Paladin - ne mosh biti nishta osim lawful good, i morash da imash deity, a ako u toku igre promenish alignmnet, nemash pola magija za paladina.
Alignment je nebitan,kao i magije,koje Paladin ima tek da ih ima.A i zasto bi menjao alignment u toku igre? Paladin je warrior i njegova snaga ne lezi u magijama vec u jakim fighting skillovima u sta mu pomazu featovi koje dobija,kao i divine featovi koje moze da izabere(npr. epic divine might dodaje 2xcharisma bonus na damage - odlicna stvar!).
Rogue - pola stvari koje su SUPER kod rogue-a su beskorisne, jel su kampanje obe takve da je sve u shrokama sa gomilom zla, nema tu puno "backstab-ova" kao u wow-u.
Postoji feat epic precision koji rougu omogucava da radi sneak attack na stvorenja koju su inace imuna na sneak.Takodje rouge ima i druge party sposobnosti koje se uvek dobro nadju.
Ranger - missile je losh, po 3.5 DnD pravilima, a Mele je loshiji od varvarina ili fajtera. nezanimljiv.
Jedino bih se slozio da missile buildovima nije posveceno puno paznje(malo featova,nepostojanje archer specijalizovane klase),ali Ranger ima puno stvari koje ga cine unique u odnosu na ostale warrior klase: bonus damage na odredjene neprijatelje,featovi koji ovo jos unapredjuju,besplatan perfect two weapon fighting na 21 levelu ukoliko se ide na tu stranu(a inace je potrebno baciti gomilu featova da bi se stiglo do perfect two weapon fighting feata).Dalje,animal companion i drugo..
Varvarin - to samo ko voli brute force i klanja, bez ikakvog lore-a i spellcasting-a, igra sa njim je kao 10x usporeni diablo
A wizard je samo za onog ko voli da baca magije,jel tako? Znaci stvar ukusa,a ostaje cinjenica da je mnogo manji izazov nabudziti wizard zbog stvari koje sam pomenuo. Poredis NWN sa Diablom,ok
Fighter - napravili su ga da shta god ti radio, favorizuje se falcion, rapier i longsword. e ja necu fajteraa sa tim oruzijem.
Fighter je odlican,i pri kreiranju warrior karaktera uvek se uzima barem nekoliko levela fightera,zbog bonus featova,weapon,wocus,specialization i ostalog.Ne razumem zasto misllis da igra favorizuje ta oruzja..
Bard/Fav soul/Cleric/spirit shaman - nisu ofanzivni, niti ih mozesh levelovati da budu ofanzivni. beskorisni u kampanjama
Opet netacno,Cleric/Favored soul i te kako mogu biti ofanzivni.Osim sto mogu da nose oklope dok bacaju magije,imaju pristup divine featovima(kao Paladin) sto im omogucava da budu jaki warriori,pogotovo u kombinaciji sa drugim klasama.Dalje,tu su cleric domains gde mozes izabrati neke veoma mocne featove,od kojih su neki unique(nema ih nijedna druga klasa,niti ih je moguce izabrati pod standardnim i epic featovima),npr. strength i war(ili su ga bese sad preimenovali u fury). Dalje,zasto klasa mora da bude 100% ofanzivna? Meni su cleric-ovi buffovi bili od velikog znacaja u toku igre.
Bard je party klasa i moguce da ce njegov znacaj biti veci u novom expansionu.A inace ima odlicne mogucnosti-dve 'tipa pesama' (Inspirations i Bardic music) koje rade simultano na celu grupu,spellcasting i drugo..
Druid - kao i u svim igrama gde ima druida- forme mu mnogo troshe od magije, a nisu ni za shta.
Sta znaci da mu forme trose mnogo od magije? Mozes biti u nekoj od formi a da i dalje bacas magije uz pomoc Natural spell feata. A i ovako kao spellcaster je jako dobar pogotovo uz pomoc animal companiona.
Warlock - napravljen samo da bi Originalna kampanja imala smisla. dosadniji i od varvarina sa svoja tri eldritch blasta.
Nisam toliko 'izucavao' Warlocka,ali vidim da su ubacili nekoliko epic feat-ova samo za njega tako da verujem da i on ima svojih dobrih strana.
Monk - kazu da je dobar, ja ga probao jednom, ali meni su RPG igre za grindovanje, a ne za golorukog heroja.
Monk nije dobar,Monk je prejak!

Ako bas ne volis da bijes rukama postoje i Monk oruzja koja koristi a da ne gubi Monk bonuse(npr Kame,dual wield,uz perfect two-weapon figting(kombinacija sa fighterom) i flurry of blows cini tornado od monka sa i do 18 udaraca po rundi!).
A inace Monk je toliki anti-mage da mu te 'tvoje' magije prakticno ne mogu nista
Prestizne klase su smor, jer samo pola su Lvl 10, a u tih pola, 7 nivo daje top feat-ove koje mozesh da koristish,
Samo par prestiege klasa idu do 5 levela,sve ostale idu do desetog.A ovo da 7 nivo daje top featove takodje nije tacno,npr. Sacred fist,Dwarven defender,Frenzied berserker,Red dragon disciple i mnogi drugi i na desetom levelu dobiju bonuse.
eventualno stormguard je dobar, ali si i sa njim ogranichen iskljuchivo na Spear, koji morash sam da craft-ujesh.
A craftovanje je jako tesko? Pa i sa bilo kojim drugim oruzjem da igras opet ces morati da craftujes jer su takva oruzja daleko mocnija od onih sto nadjes ovako.
te mi je svaka multiklasa nakardna
Multiklase,sa tri ili cak cetiri klase, su daleko mocnije od single klasa i ako si iole iskusniji ovo moras da znas. Single klase nemaju smisla,uvek treba izabrati makar prestige klasu jer one predstavljaju dalju specijalizaciju osnovne klase.
Npr. ti volis wizarda,Red wizard of They je 'a must' prestiege klasa koja usavrsava wizarda kao osnovnu klasu.