Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

Evo par neistina iz njene izjave:

"Do sada je međunarodno povezivanje išlo preko Telekoma, koji je svoju monopolsku poziciju naravno koristio tako što je nivo cena bio nešto viši nego što je u zemljama u okruženju"

Pa i ptice na grani znaju da za manje novca u okruzenju imaju desetostruko vece brzine interneta u odnosu na telekom.

Pojedini operateri u Srbiji su gradili mreže i spremni su da se povežu na međunarodne mreže

Zar nije samo SBB izgradio sopstvenu mrezu prema inostranstvu? Neupuceni iz ove izjave mogu steci pogresno misljenje da je vise internet provajdera izgradilo mreze i da ce samim tim cene vrlo brzo pasti.

Prema podacima ministarstva, samo Telekom i Verat prodaju internet provajderima, pri čemu Telekom drži 90 odsto tržišta.

Zaboravila je da napomene da je veratov link tako mali da je skoro beznacajan ali morala je da ga pomene kako bi stvorila privid "konkurencije" koje, naravno, na polju internet provajdinga uopste nema jer svi igraju kako im monopolski telekom diktira.

Pozivi za inostranstvo su putem "voipa" jeftiniji su za 70 odsto nego iz fiksne i mobilne telekomunikacione mreže, pokazuju podaci Ministarstva.

Kakvih crnih 70% kada preko Skype-a mogu za 3-4 evra da pricam neograniceno 30 dana sa inostranstvom. Sto se mene licno tice, sta cu ja imati od toga sto ce oni uvesti VoIP kada ga vec uveliko koristim godinama unazad ?

Itd... sve same nebuloze

Jaooooo, pa gledao sam je na tv-u kako ***** o cenama fixne telefonije.
Kao cene su bile izuzetno niske, i zbog toga telekom nije mogao da ulaze i da unapredjuje fixnu telefoniju, i takodje zbog toga smo mi jedina drzava u evropi koja ima problem dvojnika.

Pa stvarno je treba nataci na kolac!
Bas da vidimo da li ce resiti problem dvojnika sada kada su podigli cene.

A jel to ona Gospodja Ministarka iz Nusiceve knjige.

sve na stranu, meni je itekako drago sto je donet pravilnik o medjunarodnom povezivanju. on je preduslov za kvalitetniji net, a sada kada su stvoreni uslovi ostatak je na provajderima. nema vise izgovora tipa monopol i slicno...samo da vidimo kako ce last mile biti resen.

Da li da predjem na SBB ili da cekam jos malo?
Da li ima nade za ADSL?

sve mi se cini da nema nade za telekom....
A sta je sa WiMAX-om...koliku on ulogu igra u razbijanju monopola?

sve na stranu, meni je itekako drago sto je donet pravilnik o medjunarodnom povezivanju. on je preduslov za kvalitetniji net, a sada kada su stvoreni uslovi ostatak je na provajderima. nema vise izgovora tipa monopol i slicno...samo da vidimo kako ce last mile biti resen.

Nas problem nikada nije bio donosenje zakona i pravilnika vec njihovo postovanje i sprovodjenje u delo.:D

WiMAX se moze pokazati krucijalnim za razbijanje monopola telekoma. Dobri cika Jova iz RATELa je bas ovih dana obecao da ce do kraja godine biti raspisan tender za te licence a kad cika Jova obeca...

Vazno je znati da WiMAX pored Interneta za koji ga mnogi najvise vezuju nudi i mogucnost uspostavljanja (pouzdane) alterantivne mreze fiksne telefonije, sto ce vlasnicima licence omoguciti da ponude realnu alternativu telekomu. Mislim da telekom vec koristi WiMAX za pojedina podrucija gde nije isplativo dovlaciti kablove.

E sad, nije realno ocekivati bilo kakvu ozbiljnu trzisnu konkurenciju u tom segmentu pre druge polovine 2009. godine. Izgradnja WiMAX mreze je proces (mada sam na forumima procitao da Verat vec ima manje vise kompletnu mrezu koja stoji cekajuci licence, ali nisam nasao potvrdu iz nekokog malo zvanicnijeg izvora). Skoro je sigurno da ce prvi napad firmi za WiMAX licencama biti usmeren na firme kao najprofitabilniji deo trzista, tek posle (mislim bar 3-6 meseci) mozemo ocekivati ozbiljnu ponudu za maloprodaju i nas obicne korisnike.

Sve ovo vodi u logicnom zakljucku da cemo pravu trzisnu utakmicu koja ce nama kucnim korisnicima doneti veliki boljitak gledati tek od 2010. godine.

toga sam se i plasio....Ispada da na kraju ovo razbijanje monopola ratelovim pravilnicima se svodi na dve firme..SBB i Telekom...dok ne krene WiMAX.

Par pitanja o WiMAX-u:
Da li je neko "probao" WiMAX u inostranstvu? Koliko je pouzdan, da li puca veza? Koju brzinu moze da "potera"?

Hvala

Koliko sam chitao po forumima, trebalo bi da u gradovima kada nemas opticku vidljivost moze bez problema da izgura oko 20 mbit ako si udaljen do jednog kilometra od predajnika, a 10 mbit ako si na 2 kilometra. Teoretski tehnologija moze da izvuce do 70 mbit/s simetricno, i da pokriva razdaljine do 50 kilometara, ali naravno u praksi je drugacije. Tehnologija je pored upotrebe za last mile u gradovima idealna za pokrivanje rastrkanih sela, jer ako postoji opticka vidljivost (sto je sluchaj u selima) onda sa Wimax mozes da pokrijes dosta velike razdaljine sa sasvim pristojnim brzinama (npr. 10-20 kilometara sa brzinama 10-20 mbit/sec).

toga sam se i plasio....Ispada da na kraju ovo razbijanje monopola ratelovim pravilnicima se svodi na dve firme..SBB i Telekom...dok ne krene WiMAX.
Ovo je tema za veleprodaju, tj. one koji bi da ulože u optiku, kopanje, ćerku firmu EPS-a koja se već dve godine porađa, Mobilne providere, Železnicu (kad bi bila pametna), takozvani carrier biznis i to ne ide tako lako a za to je potrebno dosta investicionog novca i malo više sluha za građevinske dozvole i papirologije što je apsolutno najveća prepreka u Srbiji !

WiMax je last mile tehnologija i ona napada Telekom na drugom polju koji se može razbiti i RATEL-ovim pravilnicima o obavezi Telekoma da dopusti pristup njihovom razdelniku (unbundling last mile), odbacivanju Telekoma da uopšte učestvuje u dodeli WiMax licenci, uzimanju pod svoje (radi otvorenog zakupa) kanalizaciju i tako redom kada bi zaista hteli da razviju telekomunikacije u ovoj zemlji i ovo su sve primeri iz nekih zemalja šta su radili lokalne agencije u tom cilju. To je u našem slučaju postojećih odnosa čista utopija.
Iskreno WiMax je još uvek skupa tehnologija, prvenstveno iz ugla CPE opreme (dok Intel ne uđe na to tržište) pa samim time i manje konkurentna u ovom trenutku.
Na kraju i ti WiMax operateri će morati da imaju backhaul mrežu i šta misliš kako će povezivati grupu takvih host stanica ?

aham, evo kuda ide do mene sada, do skora je islo preko cogent-a sada malo i preko telije, od telekoma ni smrada vise nema hvala bogu :p

Kod:
Hop	(ms)	(ms)	(ms)		IP Address	Host name
1	13	10	21		72.249.0.65	 -
2	26	10	7		8.9.232.73	te-3-4.car1.dallas1.level3.net
3	13	17	15		4.68.19.69	ae-23-79.car3.dallas1.level3.net
4	8	10	8		4.68.63.194	 -
5	30	36	29		213.248.80.145	atl-bb1-link.telia.net
6	49	42	48		80.91.252.213	ash-bb1-link.telia.net
7	117	118	123		213.248.65.209	ldn-bb2-pos6-0-0.telia.net
8	144	131	129		80.91.250.150	hbg-bb2-link.telia.net
9	152	154	157		80.91.250.133	bpt-b2-link.telia.net
10	161	162	168		213.248.73.218	sbb-ic-129827-bpt-b2.c.telia.net
11	166	166	158		89.216.5.254	bg-du-m-1-te8-4.sbb.rs
12	187	171	164		89.216.6.186	ns-he-c-1-ge3-0-0.sbb.rs
13	169	178	167		87.116.xxx.xxx	cable-87-116-xxx-xxx.dynamic.sbb.rs

Poslednja izmena:
Izgleda da ce SBB da pocne ozbiljnije da se bavi veleprodajom
SBB je dao gas..

SBB počinje da uvozi internet za tri sedmice

Kablovski operater SBB planira da za tri sedmice počne da uvozi internet iz inostranstva i očekuje da će to dovesti do poboljšanja kvaliteta usluga i do snižavanja cena

Kako je agenciji Beta kazao direktor SBB-a Dragan Šolak, ta kompanija je pre nedelju dana predala zahtev za dozvolu da uvozi internet u skladu sa novim pravilnikom koji je donela Republička agencija za telekomunikacije, a rok za odgovor Ratela je 30 dana.

"Očekujemo da ćemo u roku od tri nedelje dobiti to odobrenje i da ćemo moći da uvozimo internet iz inostranstva i da počnemo da pružamo konkurenciju Telekomu", kazao je on.

Na pitanje šta će liberalizacija velikoprodajnog tržišta interneta značiti za korisnike, Šolak je odgovorio da se može očekivati "da će se povećati brzina pristupa internetu i da će pojefitniti internet po jedinici mere, odnosno da će drastično pojeftiniti megabiti brzine pristupa".

"Sami računi za internet će biti manji, ali je teško reći u kom procentu zato što će se možda građani odlučivati da uzimaju veće pakete", rekao je on.

Direktor SBB-a ocenio je da je internet u Srbiji po tehnologijama i kvalitetu zaostajao za internetom u zemljama regiona, a da će provajderi sada, kada budu mogli da sami kupuju internet iz inostranstva, moći da ulažu u nove servise.

Šolak je kazao da je SBB nedavno udvostručio pakete i povećao brzine interneta svojim korisnicima u iščekivanju donošenja pravilnika, tako da su pretplatnici te kompanije "već osetili jedan deo liberalizacije tržišta".

Pravilnici o međunarodnom povezivanju i o pružanju usluga telefoniranja preko internet protokola objavljeni su u sluzbenom glasniku 17. oktobra. Do sada su internet ostalim provajderima na tržištu prodavali Verat i Telekom, pri čemu je Telekom imao dominantan udeo, a nekoliko kompanija pružalo je voip usluge, iako ta oblast nije bila regulisana zakonom.

Direktor SBB-a kazao je da će ta kompanija za nekoliko sedmica izaći "sa nekom vrstom ponude" za telefoniranje preko interneta, ali da još ne postoji konkretan plan.

Očekuje se da će se za voip prijaviti i kompanije koje već pružaju tu uslugu, poput Voip Balkan, a to su najavili i Sezampro i Eunet.

Direktor marketinga Euneta Vladimir Stanković kazao je da očekuje da će ta kompanija početi da pruža usluge voip-a do kraja godine i istakao da Eunet već nudi besplatno promotivno voip korisnicima ADSL interneta.

U Eunetu još nije doneta odluka o izgradnji infrastrukture za međunardono povezivanje jer je to, kako je kazao Stanković, velika investicija, koja možda i neće biti isplativa ukoliko se veliki broj operatera prijavi i počne da prodaje internet.

U Ratelu je agenciji Beta potvrđeno da je prijavljivanje za voip i međunarodno povezivanje počelo i da ima dosta zainteresovanih kompanija.

Ratel za sada neće da objavljuje broj i imena prijavljenih kompanija.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=50394&sectionId=33

Uporedna analiza brzine i cena interneta SBB-a i Telekoma nakon ubrzavanja ADSL-a.

Poslednja izmena:
E sada ovu sliku treba poslati nekim ljudima da se opasulje!!!
Svaka cast SBBu ... i nadam se da ce Imperija uzvratiti udarac . Ali opet postoji 300 hiljada korisnika ADSL-a koji imaju internet, i koji redovno (ili ne) placaju, a od tih 300k ljudi barem 260k ljudi ne gleda brzine ... smor!

Da li si siguran o ovih 300 000 ljudi koji koriste ADSL ? Zar ima toliko ? A koliko koristi SBB ? Ima li negde nekih podataka ...

Na pitanje šta će liberalizacija velikoprodajnog tržišta interneta značiti za korisnike, Šolak je odgovorio da se može očekivati "da će se povećati brzina pristupa internetu i da će pojefitniti internet po jedinici mere, odnosno da će drastično pojeftiniti megabiti brzine pristupa".

"Sami računi za internet će biti manji, ali je teško reći u kom procentu zato što će se možda građani odlučivati da uzimaju veće pakete", rekao je on.

ovde je indirektno receno da nece biti pojeftinjenja Interneta nego samo ubrzanja. no dobro, bolje ista nego nista :)

Svaka cast SBBu ... i nadam se da ce Imperija uzvratiti udarac . Ali opet postoji 300 hiljada korisnika ADSL-a koji imaju internet, i koji redovno (ili ne) placaju, a od tih 300k ljudi barem 260k ljudi ne gleda brzine ... smor!

Pa dobro ako recimo tih 260000 ne gleda brzine, onda ima neki najjeftiniji paket od 1000din. Ovi sto gledaju brzine bi dali npr 2500 za brz internet tako da sto se zarade tice, u ovoj hipotetickoj situaciji, udovoljavanje nasim zeljama isplati kao da dobiju jos 60000 "obicnih" korisnika.
I ja mislim da su iznete brojke preterane

ovde je indirektno receno da nece biti pojeftinjenja Interneta nego samo ubrzanja. no dobro, bolje ista nego nista :)

Ti i tvoje pojeftinjenje interneta :) Pa gde ima u ovoj gomili spama sa cenama interneta u inostranstvu paket za ispod 10e? Uostalom ne znam kako to nije pojeftinio internet. 1350din za 512Mbps je 2.6din/Mbs a 1350 za 1024 je 1.3din/Mbs. Znaci jeste pojeftinio. Po tvojoj logici bi pojeftinjenje interneta bilo ponuda flat paketa od 128kbps za 500din.

Poslednja izmena:
Svaka cast SBB-u, samo napred... Kako lepo zvicu ono "drastično pojeftiniti megabiti brzine pristupa" sa akcentom na ono "MEGABITI". Nadam se da ce SBB od nove godine duplirati brzine jos jednom i da ce do kolena potuci ove smradove od telekoma. Ovaj grafikon je prava stvar i trebalo bi ga objaviti u svim medijima i poslati na adrese svih relevantnih ljudi iz oblasti telekomunikacija.

Wow! Zamislite, negde oko nove godine...

SBB: 4 Mbps/1 Mbps

ADSL (za iste pare): 768 kbps/64 kbps

Onda ja ovde raspalim po Telekomu, pa me napadnu u fazonu "Ti nisi normalan, kome treba veća brzina od 768 kbps, svakom razumnom je to OK brzina za te pare". :-devil-:
Ovo sto je wiz011 predvidjao (na prvoj strani) sve blize je istini..

cifre su ti malo prenaduvane :D
Prema broju broadband rezdencijalnih korisnika (podaci iz juna 2008):
1. Telekom ADSL maloprodaja sa preko 120.000 korisnika
2. SBB Cable sa preko 100.000 korisnika
3. Svi ostali ADSL podprovideri (Telekom veleprodaja) sa oko 80.000 korisnika
4. Svi zajedno Wireless korisnici (po RATEL evidenciji) sa oko 35.000 korisnika
samo da dodam, da je broj korisnika dial upa, po podacima iz 2007-me, preko 800.000 :)
dial up > broadband :D

Poslednja izmena:
Ti i tvoje pojeftinjenje interneta :) Pa gde ima u ovoj gomili spama sa cenama interneta u inostranstvu paket za ispod 10e? Uostalom ne znam kako to nije pojeftinio internet.
dao je neko link ka bugarskom provajderu gde 3/1Mbs kosta 12e. i sto mora da bude ispod 10e? jel' kod nas osnovni paket 10e?
1350din za 512Mbps je 2.6din/Mbs a 1350 za 1024 je 1.3din/Mbs. Znaci jeste pojeftinio.
briga mene za odnos din/Mb/s, meni je bitno koliko svakog meseca izvadim iz novcanika, a to je ista suma. dakle, nije pojeftinio.
Po tvojoj logici bi pojeftinjenje interneta bilo ponuda flat paketa od 128kbps za 500din.
ne. po mojoj logici (i svakog normalnog coveka) pojeftinjenje znaci kada nesto kosta x dinara jedan dan a drugi dan y dinara, gde je x>y. prosto k'o pasulj :)

dao je neko link ka bugarskom provajderu gde 3/1Mbs kosta 12e. i sto mora da bude ispod 10e? jel' kod nas osnovni paket 10e?

briga mene za odnos din/Mb/s, meni je bitno koliko svakog meseca izvadim iz novcanika, a to je ista suma. dakle, nije pojeftinio.

ne. po mojoj logici (i svakog normalnog coveka) pojeftinjenje znaci kada nesto kosta x dinara jedan dan a drugi dan y dinara, gde je x>y. prosto k'o pasulj :)

Kako nema pojeftinjenja u slucaju ubrzanja postojecih paketa!?
Ako jedan (srednji) paket danas kosta 1000 din, ubrza se 100%, a tebi odgovaraju stare brzine, ti ces preci na jedan paket nize koji kosta 500 din, a nudi brzinu koja je bila ista kao na tvom trenutnom paketu pre ubrzanja. (ovo je primer, nemojte da me citirate i prozivate za navedene cene)

I dalje vas ne kapiram. Internet je takav da je brzina presudna i sto veca to bolja (slicno kao ekran kod HDTV). Znaci, za isti novac dobijem veci protok povoljnije je i cena brzina je spala za jedne na nizu (drugu) cenu. Nigde nema malih brzina za mali novac vec je cena tu negde sa vecim brzinama. I sta danas sa 256k/s? Pa do pre nekoliko meseci bio sam kod SBB za tom briznom ka spoljnom netu. Web sajtovi su toliko "jaki" da mi treba mnogo veca brzina da bi se lepo ucitali a kamoli za neki dl i sl.

Kako nema pojeftinjenja u slucaju ubrzanja postojecih paketa!?
Ako jedan (srednji) paket danas kosta 1000 din, ubrza se 100%, a tebi odgovaraju stare brzine, ti ces preci na jedan paket nize koji kosta 500 din, a nudi brzinu koja je bila ista kao na tvom trenutnom paketu pre ubrzanja. (ovo je primer, nemojte da me citirate i prozivate za navedene cene)
pricas napamet. kada je duplirano prosle godine sa 256k na 512k za iste pare (1425din), da li sam mogao da ostanem na 256k za 712.5din?
@gvlada:
ti ne pravis razliku izmedju pojeftinjenja odnosa din/Mb i pojeftinjenja Interneta u dinarima.

@Uroshh:
upravo sam na to mislio. 3Mb/s/256k za 10e i 9/1Mbs za 12.5e. plus divljacki bugarski lokal na kome verovatno ima svega, pa se ti silni megabiti koriste samo za surf u 99% vremena. svi srecni: provajderi nemaju gubitak protoka jer ljudi sve skidaju u lokalu, a musterije imaju odlicne brzine za sicu...win-win kombinacija.

Ma jasno je to meni ali isto tako tesko da ce cene biti nesto manje. Pominju 30% nize, videcemo i ja bih to hteo ali generalno meni jeste jeftiniji 1Mbit nego sto je bio pre.

Nazad
Vrh Dno