Šta je novo?

RATEL usvojio pravilnik o medjunarodnom povezivanju

interesantan clanak iz sveta kompjutera od 01.10.08, dakle pre uvodjenja pravilnika o medjunarodnom povezivanju..
SBB je objavio i da je izgradio magistralnu optičku mrežu za sopstvene potrebe u Vojvodini. Nekoliko krakova te mreže prelazi preko granica Srbije stvarajući tehničke mogućnosti za međunarodnu interkonekciju. SBB sada samo čeka donošenje odgovarajuće regulative, a nakon toga će početi da nudi Internet svojim korisnicima, ali i drugim provajderima, po povoljnijim uslovima. SBB je nastavio sa uvođenjem novih kanala i njihovim prevođenjem na srpski jezik (History Channel je najnoviji od takvih kanala), radi na razvoju platforme za emitovanje HD sadržaja i pružanja usluga videa na zahtev (ove usluge očekuju se u prvoj polovini naredne godine). SBB je proširio svoj satelitski paket Total TV na sve zemlje regiona.
regulativa je u medjuvremenu stigla.. e sad da vidimo SBB u praksi..

http://www.sk.co.yu/2008/10/skin01.html

Poslednja izmena:
Imali su iste probleme. Prije koliko godina?
Ne tako davno, recimo Kanada je relativno skoro rešila svoje monopole.

I te države su vjerovatno imale želju da to riješe... za razliku od naše :(
E, tu je ključ stvari! Recimo, tačno se zna kako je to rešeno u Kanadi (i u nizu drugih zemalja). Ova država to ne radi, ona preko onog RATLUK-a sve nas zamajava i nastoji da maksimalno produži monopol Telekoma.

Ovde mnogi ljudi treba da shvate da ono sto mi zovemo drzava nije jos uvek dovoljno jak sistem da se suprotstavi interesima pojedinaca u nekim oblastima. Jake drzave su svoje monopole uglavnom savladale. Stanje u telekomunikacijama je samo refleksija stanja u drugim oblastima gde su privatni interesi dominantni (trgovina, energetika...).

edit: Ubacio se wiz011 izmedju
@Shaddow Nisam siguran na sta tacno mislis, ako mislis na ono pljackanje po Knezu to nema nikakve veze sa ovim. Gomila manijaka koji pale i kradu a i ne znaju zasto to rade i borba za prava koja ti pripadaju nemaju veze jedno sa drugim. I nisam rekao aj da zapalimo mek, nego skupshtinu. Zezam se. Ovo ce i onako da obrishu i da me napenale. :)

Nece,eno ja sam u nekoj temi bas pljuvao i po telekomu i drzavi i nisam dobio ni warn sem sto je tema zakljucana.

najpovoljnija ponuda na trzistu..
pogledajte ovo.. hi...hi.. Sto kaze jedan ne ES, ovi su pijani..
U „Telekomu“ tvrde da od nove godine neće smanjiti cenu Interneta, ali će brzine protoka biti uvećane, te da će to biti najpovoljnija ponuda na tržištu. Tako će, na primer, za isti iznos mesečne pretplate brzina prenosa podataka od 1,5 Mb/s biti povećana na 2 Mb/s.
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/drustvo/glas-javnosti-24-10-2008/tv-preko-telefonskog-kabla

da li postoji osnova za tuzbu zbog obmane javnosti? ima li pravnika ovde?

Do danas mi je internet radio odlucno! Imam paket 2048 i sad mi radi brzinom od 256!!!!
Odma sam zvao SBB i rekli su mi da su upitanju radovi na novom linku! Sta im to znaci videcemo.....

He.. cek malo.. da ne preskacemo.. u toku je epizoda >>Telekom uzvraca udarac<< ..

He.. cek malo.. da ne preskacemo.. u toku je epizoda >>Telekom uzvraca udarac<< ..

Mislis na napad telekoma na SBB koji se desava u ovim casovima, i ukupan kapacitet SBB-a od 7%.

verovatno ce se u jutarnjim casovima prevazici ovaj problem.

Mislis na napad telekoma na SBB koji se desava u ovim casovima, i ukupan kapacitet SBB-a od 7%.

verovatno ce se u jutarnjim casovima prevazici ovaj problem.

Ja se nadam da im ono "radovi na novom linku" znaci da ce do sutra da ukljuce taj link i da se konacno oslobode telekoma....,)

ma ne.. mislim na Telekomov "zestok" odgovor na SBB-ov potez..
dakle IPTV.. pa 1.11 ubrzanje..

EDIT:
Ja se nadam da im ono "radovi na novom linku" znaci da ce do sutra da ukljuce taj link i da se konacno oslobode telekoma....
taman.. meni sutra stize ekipa iz SBB radi prikljucenja

Poslednja izmena:
Ствари крећу с мртве тачке

Ево мало новости. Очигледно да се неко спрема да крене да нешто мења на тржишту:
VoIP-8
VoIP-8 je novi servis EUneta koji vam omogućava da koristite svoj telefon za međunarodne pozive prema fiksnim i mobilnim mrežama po cenama koje su i desetostruko niže od uobičajenih troškova za međunarodne pozive.

EUnet će uskoro dobiti saglasnost za pružanje glasovnih internet servisa (VoIP). Pripremajući se za lansiranje ove značajne nove usluge, EUnet nudi 150 besplatnih minuta za međunarodne VoIP razgovore* svojim novim klijentima koji se prijave za EUnet ADSL u toku oktobra tekuće godine.

http://www.eunet.rs/adsl-voip

* 150 besplatnih minuta odgovara vrednosti od 500 dinara. Cene poziva mogu varirati u odnosu na destinaciju. 150 besplatnih minuta obračunato je na osnovu prosečne cene poziva fiksnih međunarodnih brojeva u Evropi, Severnoj Americi i Australiji. Prema tome, besplatni minuti smatraće se potrošenima kada dostignete kvotu od 150 minuta, odnosno 500 dinara (koji god limit dostignete ranije). EUnet očekuje lansiranje VoIP servisa u toku novembra 2008. godine, ali moguća su kašnjenja zbog samog procesa regulisanja ove oblasti i donošenja zakona o načinu izdavanja licenci. Shodno tome, EUnet se ne može smatrati odgovornim za eventualna kašnjenja, a mi ćemo učiniti sve da lansiramo ADSL VoIP servis u roku od 48 sati od trenutka dobijanja licence.

Do danas mi je internet radio odlucno! Imam paket 2048 i sad mi radi brzinom od 256!!!!
Odma sam zvao SBB i rekli su mi da su upitanju radovi na novom linku! Sta im to znaci videcemo.....
А ја се још питам зашто ми данас цео дан брзина варира :wall:.

Сад проверих на форуму СББ-а и многи се жале да је проток данас опао.

Re: Problemi u Beogradu
od SBB korisnički servis 1 na Ned Okt 26, 2008 6:22 pm
Poštovani korisnici,

u pitanju su tehnički problemi, radimo na otklanjanju istih. Očekujemo stabilizaciju internet saobraćaja u najskorijem mogućem roku, najverovatnije u večernjim časovima.

Poslednja izmena:
Ja se nadam da im ono "radovi na novom linku" znaci da ce do sutra da ukljuce taj link i da se konacno oslobode telekoma....,)

Ako je tacno da stvarno rade na ukljucivanju novog linka, onda ce RATEL verovatno izdati najbrzu dozvolu u istoriji nase birokratije :d
Podsecam, SBB je zahtev za pustanje linka zakonski mogao predati najranije 25.10.2008. Posto je to bilo juce (subota), a RATEL verovatno ne radi subotom, znaci da ce zahtev moci podneti tek sutra. Ako sutra puste link, znaci da su dozvolu dobili u roku od 24 sata, sto je meni prosto za ne poveropvati kada je Srbija u pitanju :p

Danas manje vise ceo dan net je brljavio (sbb) ali evo pre nekih 10ak minuta vratilo se sve u normalu.

Takodje potvrdjujem sve se vratilo u normalu ali ja nevidim da smo na novom linku.... :(

wifi ISP koji uzima deo linka od SBB-a kaze da im je pukla optika koja ide kroz rumuniju... pa je sve gurano preko telekom-a.... tako da izgleda da oni taj link vec koriste

wifi ISP koji uzima deo linka od SBB-a kaze da im je pukla optika koja ide kroz rumuniju... pa je sve gurano preko telekom-a.... tako da izgleda da oni taj link vec koriste

Zbog cega onda "tracert" to ne pokazuje??? Ocu reci pokazuje da ide preko telekoma? I onda ispadne da je SBB nelegalno i bez ove dozvole ratela koristio link?

Poslednja izmena:
Ja sam na novom IP (94.189.xxx.xxx) vec sigurno 2 nedelje. Tada kad sam uradio trace isao je preko cognet-a a evo sad se u traceroute pojavio sprintlink.net, cognet-a nigde!

Zbog cega onda "tracert" to ne pokazuje??? Ocu reci pokazuje da ide preko telekoma? I onda ispadne da je SBB nelegalno i bez ove dozvole ratela koristio link?

neznam, ja nisam na tom delu linka a nisam ni pitao ISP koji IP ima, samo mi je rekao da mu link koji je uzeo od SBB-a pre 2 dana ne radi uopste...

Ako je tacno da stvarno rade na ukljucivanju novog linka, onda ce RATEL verovatno izdati najbrzu dozvolu u istoriji nase birokratije :d
Podsecam, SBB je zahtev za pustanje linka zakonski mogao predati najranije 25.10.2008. Posto je to bilo juce (subota), a RATEL verovatno ne radi subotom, znaci da ce zahtev moci podneti tek sutra. Ako sutra puste link, znaci da su dozvolu dobili u roku od 24 sata, sto je meni prosto za ne poveropvati kada je Srbija u pitanju :p

Ne verujem da je to u pitanju, postoje spekulacije da su oni taj link vec odavno poceli da koriste ali ovaj novi pad brzine danas je kod mene vec bio dva, tri puta od kako su duplirali brzine. Malo malo pa nesto popravljaju i tehnicki problemi, tja bolje i to nego ono bedno povecanje sto ce biti na adsl-u.

Poslednja izmena:

Da. I ko im sta sme?

Za one koji se brinu oko WiMAX-a - Verat je odavno razvukao WiMAX opremu po gradu (za pocetak bice pokriveni veci gradovi) i istestirao je a ako se ne varam ima i dozvolu (ili je pri kraju sa dobijanjem iste). Ovo je inace info star 2 meseca.

Poslednja izmena:
Za one koji se brinu oko WiMAX-a - Verat je odavno razvukao WiMAX opremu po gradu (za pocetak bice pokriveni veci gradovi) i istestirao je a ako se ne varam ima i dozvolu (ili je pri kraju sa dobijanjem iste). Ovo je inace info star 2 meseca.

A na koju foru su dobili (ce dobiti) dozvolu kad jos nije raspisan tender za licence?
To bi bilo ekstra, ali ne mogu da poverujem u to jer bi bilo previse dobro :d

Na istu foru na koju i sada jedini imaju spoljni link, a svi ostali provajderi moraju preko Telekoma :)

Evo par neistina iz njene izjave:

"Do sada je međunarodno povezivanje išlo preko Telekoma, koji je svoju monopolsku poziciju naravno koristio tako što je nivo cena bio nešto viši nego što je u zemljama u okruženju"

Pa i ptice na grani znaju da za manje novca u okruzenju imaju desetostruko vece brzine interneta u odnosu na telekom.

Pojedini operateri u Srbiji su gradili mreže i spremni su da se povežu na međunarodne mreže

Zar nije samo SBB izgradio sopstvenu mrezu prema inostranstvu? Neupuceni iz ove izjave mogu steci pogresno misljenje da je vise internet provajdera izgradilo mreze i da ce samim tim cene vrlo brzo pasti.

Prema podacima ministarstva, samo Telekom i Verat prodaju internet provajderima, pri čemu Telekom drži 90 odsto tržišta.

Zaboravila je da napomene da je veratov link tako mali da je skoro beznacajan ali morala je da ga pomene kako bi stvorila privid "konkurencije" koje, naravno, na polju internet provajdinga uopste nema jer svi igraju kako im monopolski telekom diktira.

Pozivi za inostranstvo su putem "voipa" jeftiniji su za 70 odsto nego iz fiksne i mobilne telekomunikacione mreže, pokazuju podaci Ministarstva.

Kakvih crnih 70% kada preko Skype-a mogu za 3-4 evra da pricam neograniceno 30 dana sa inostranstvom. Sto se mene licno tice, sta cu ja imati od toga sto ce oni uvesti VoIP kada ga vec uveliko koristim godinama unazad ?

Itd... sve same nebuloze

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno